Povestea lui Radu-Ionuț Stoleriu, micul matematician din Iași, care face cinste țării noastre peste hotare
Dacă pentru mulți elevi matematica reprezintă una dintre cele mai problematice materii, pentru Radu-Ionuț Stoleriu a devenit o pasiune. El povestește, potrivit bzi.ro, că matematica l-a fascinat încă de când era mic și abia descoperea cifrele. Sub îndrumarea profesorului său, Radu a reușit să descopere matematica la un nivel competitiv și atractiv, iar acum această discplină este pentru el o modalitate de a gândi și de a înțelege problemele pe care le întâlnește zi de zi.
„Matematica m-a fascinat încă de mic, iar când am descoperit cifrele, am simțit că în spatele acestor simboluri există ceva mai mult. Am descoperit Matematica la un nivel competitiv, riguros și atractiv, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Budeanu, căruia îi sunt extrem de recunoscător. Acum, matematica este o modalitate de a gândi, de a înțelege problemele pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi. Matematica mă face să mă simt special, ea mi-a prilejuit multe experiențe frumoase de-a lungul acestor ani de studiu”, a explicat Radu pentru bzi.ro.
Părinţii lui Radu i-au descoperit de mic abilităţile sale deosebite. El a învăţat încă din grupa mare să facă adunări, ca mai apoi să înveţe şi tabla înmulţirii. La vârsta de cinci ani Radu a susţinut examenul Cambridge „Starters”, fiind cel mai mic copil din ţara noastră care a luat acest examen. Din clasa a V-a, băiatul a fost remarcat de profesorul de matematică Cătălin Budeanu, care i-a devenit ulterior mentor.
„Un lucru remarcabil la Radu reprezintă abilitatea sa de a crea și a inova, reușind să impresioneze de fiecare dată prin eleganța soluțiilor la problemele extrem de dificile. Este un elev înzestrat cu o capacitate intelectuală excepțională, însă ceea ce face cooperarea cu el atât de plăcută este dedicarea și implicarea de care dă dovadă în pregătirea pentru olimpiade. Radu este un copil cu un viitor promițător, care a excelat și va continua să exceleze în cadrul olimpiadelor și concursurilor școlare”, mărturisește Cătălin Budeanu, profesorul de matematică al lui Radu.
Radu-Ionuț Stoleriu: „Am format o legătură emoțională cu această disciplină! Matematica mă împlinește!”
După ce la finalul lunii mai a obținut, la Olimpiada Națională de Matematică, cel mai mare punctaj - respectiv 109, acum el urmează să participe la Olimpiada Balcanică de Matematică din iunie-iulie, care va avea loc de la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina. Însă aceasta nu este prima reușită a lui Radu. El a fost medalitat, în trecut, la unele dintre cele mai importante competiții naționale și internaționale de acest gen. În 2021, el a luat premiul întâi și medalia de aur la „European Mathematical Cup”.
Citește și: Copiii care ne fac mândri! 4 elevi români, premiați de NASA!
„Am format o legătură emoțională cu această disciplină, care îmi stimulează gândirea și mă atrage prin descoperirea unor noi căi și rezolvări. Îmi place să descopăr cum funcționează acest sistem bazat pe numere, pe calcule, de aceea eu nu muncesc pentru premii, ci pentru mine, iar premiile vin ca rezultat al muncii mele. Am participat la zeci de concursuri naționale și internaționale, adesea la an superior nivelului meu de studiu, obținând de fiecare dată premii. Matematica mă împlinește! Pe colegii mei îi sfătuiesc să muncească pentru ceea ce vor să devină, să fie curajoși și să nu renunțe niciodată la idealuri!”, a mai declarat Radu-Ionuț Stoleriu pentru aceeași publicație.
Mama lui Radu, Laura Stoleriu, este mândră de fiul ei și spune că acesta acordă cel mai mult timp matematicii:
„Fiul meu are un parcurs destul de lung, din clasele primare pot spune, iar acum vin rezultatele. Este un process continuu, constant, dar a avut și îndrumător pe măsură. Acesta nu este primul rezultat important, a fost și anul trecut în lotul României, la Olimpiada Balcanică de matematică, anul acesta a participat a doua oară, dar de data aceasta a fost lider de lot. A “ profitat” cumva de pandemie, în sensul că a avut și mai mult timp să lucreze la matematică. Practic, pandemia l-a ajutat să se dedice și mai mult matematicii. Anul acesta, deși are și evaluarea națională, a încercat să se mențină, să nu-și iasă din ritm. El are un program foarte bine stabilit, mai ales că trebuie să se pregătească și la literatură pentru evaluarea națională, și weekend-urile le-a avut ocupate. Cu toate acestea, cel mai mult s-a dedicat matematicii pentru că nu ai cum altfel, la nivelul la care a ajuns el. Se dedică 100% matematicii, indiferent că e prezent la o altă materie, el tot la matematică se gândește cel mai mult. În vacanța de vară sperăm să aibă mai mult timp și pentru alte activități”, a declarat mama lui Radu, pentru bzi.ro.
Citește și: Lotul României, aur absolut la Olimpiada Internațională de Chimie. Elevi de care să fim mândri!
Surse foto: bzi.ro, ziaruldeiasi.ro
Surse articol: bzi.ro, ziaruldeiasi.ro