Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Find your AHA! Din 20 iulie, Vama Veche găzduiește CortulTerapeutic, un proiect neconvențional de promovare a beneficiilor psihoterapiei

Aproape 2 milioane de români suferă de depresie și foarte puțini dintre ei au încredere în terapeuți și încă și mai puțini le cer ajutorul acestora la nevoie.* Iar în 2020, din nefericire, statisticile** arată că depresia va fi prima cauză de incapacitate de muncă. Înțelegând cum îi poate ajuta psihoterapia și demitizând-o, mai mulți români ar putea parcurge cu succes drumul dezvoltării personale, spre a știi mai bine cum pot găsi resursele pentru a deveni cea mai bună versiune a lor, a depăși greutățile și a trăi cât mai multe momente de AHA: de cunoaștere de sin, de eliberare, de motivare.

CORTUL TERAPEUTIC este o campanie estivală pro-bono demarată de un grup de psihologi și psihoterapeuți români, parte din Asociația ENABLE EMOTIONS, care sunt pregătiți să ofere tinerilor și adulților prezenți pe plaja din Vama Veche între 20 iulie și 19 august informații despre importanța psihoterapiei și impactul acesteia la nivelul stării de bine și a unei vieți sănătoase.

cortul terapeutic

"În condițiile în care foarte multe persoane poartă cu ei lupte interioare puternice, fie ele relații dificile, stimă de sine scăzută, nefericire la locul de muncă, gelozie, pierderea speranțelor și a motivației, pierderea cuiva drag sau multe alte situații existențiale complexe, tot mulți sunt, din păcate, și cei care ezită să apleze la serviciile unui psihoterapeut. Lăsând la o parte toate clișeele generate istoric de percepția colectivă, media sau bancuri, azi pare să fie deja vital să înțelegem cât mai mulți dintre noi că în cabinetul unui psihoterapeut poți găsi locul reîntâlnirii cu sine și începutul unui proces de transformare pozitivă. Aceasta este misiunea centrală a campaniei #FindYourAHA din 2018: să deschidă "plaja" psihoterapiei către un public cât mai larg, întâlnindu-se cu acesta în vacanță, într-un cadru neconvențional și comunicând activ online, pentru a răspunde nevoilor și obiceiurilor de informare ale celor care au nevoie de susținere pentru schimbarea în bine", Ioana Barbu, Marketing Expert CORTUL TERAPEUTIC

De ce această metodă neconvențională pentru a promova psihoterapia?

Pentru că trăim într-o lume care are nevoie de destindere și de deschidere, pentru a îmbrățișa schimbări. Iar discuțiile pe plajă sunt ideale pentru toate cele de mai sus.

Alexandru Busila, Psiholog și Psihoterapeut, inițiatorul proiectului Cortul Terapeutic, ne explică practic de ce avem nevoie de o campanie de awareness altfel: "dacă nu aș fi mers niciodată la restaurant probabil că nu aș fi mâncat niciodată risotto cu legume. De ce? Pentru că nu aș fi știut că există și chiar dacă aș fi știut probabil că aș fi preferat tot tocăniță de cartofi. Dar am mers la restaurant, am deschis meniul, am văzut o poză cu risotto de legume și mi-am zis: Hmmm, hai să încerc dacă tot sunt aici și dacă tot este în meniu. Rezultatul a fost un AHA, bun și risotto asta.

cortul terapeutic 2Mergem în Vama Veche unde oamenii vin în vacanță și gustă din toate ofertele de acolo: o clătită, o bere, un răsărit, o noapte albă, o beție, o porție de hamsie, un shot, un somn bun pe plajă. Anul acesta Vama are în meniu și Cortul Terapeutic. Și e gratis. Ne bazăm pe curiozitatea oamenilor. Și o să mă întrebi acum de ce în Vamă? Pentru că este cel mai potrivit loc prin nepotrivirea lui. Nu mergem acolo să facem terapie. Mergem să le arătăm oamenilor că viața are în meniul ei și această posibilitatea de dezvoltare personală, de cunoaștere a sinelui. Mergem să le arătăm oamenilor că terapia e cool".

O întrebare des întâlnită, despre psihoterapie: când ar fi bine să merg la un psiholog?

Există două categorii de scenarii, general vorbind, în care e bine să apelăm la un psihilog: când avem o problemă de rezolvat și când vrem să ne dezvoltăm.

"Dacă am o problemă cu care mă confrunt, în cele mai multe dintre cazuri, probabil că aș putea găși rezolvare și singur doar că într-un timp mult mai lung, consumând mult mai multă energie și punând pe pauză alte câteva "sectoare" din viața mea. Adică, voi dedica mult mai mult timp poate citind, zappand internetul, stând de vorbă despre problema mea cu prietenii fără ca toate aceste demersuri să devină coerente și să se concretizeze într-o soluție viabilă. Aportul psihologului în rezolvarea problemei tale este că într-un timp foarte scurt (prima ședință) acesta își dă seama despre ce este vorba și știe să te "conducă" din întrebare în întrebare către acea soluție optimă de cele mai multe ori fiind o surpriză chiar și pentru client. Adică, este acel AHA! deschizător de noi ferestre prin care să privim viața" punctează Ligia Moise, Psiholog clinician și terapeut de familie, voluntar în cadrul Cortului Terapeutic

Cortul Terapeutic poate seta începutul. Dar cât durează un proces terapeutic?

Ligia Moise ne ajută să oferim răspunsul la această întrebare: "Dacă îmi aduc bine aminte, răspunsul lui Erskine la o întrebare similară gen "Durează mult terapia?", acesta a răspuns: "Nu, terapia nu durează mult. Rezistența la terapie durează mult.

Pentru că zona de confort în care oricare dintre noi ne situăm în diverse momente din viață, faptul că nu suntem întotdeauna dispuși să facem efortul de a "lucra" efectiv atunci când am decis că e necesară schimbarea dar și presiunea cutumelor sau a modelelor transgeneraționale, toate acestea îngreunează procesul terapeutic sau îl țin pe loc și, câteodată, duc la abandon.

Una dintre marile provocări ale terapeuților este acceptarea faptului că fiecare pacient va face atât cât este dispus să facă și că tot ce pot ei face din rolul pe care îl au este să îl însoțească pe bucată de drum decisă de el. Așa că, indiferent cât de mult realizează terapeutul că poate avansa la un anumit moment pacientul sau, obiectivul procesului terapeutic, așa cum ne arată Ligia, "nu trebuie să vizeze cantitatea de timp ci calitatea rezultatului din simplul motiv că rezultatul terapiei va influența calitatea vieții atât a pacientului cât și a familiei sale".

Ce înseamnă psihoterapia pentru români și care sunt cele mai des întâlnite probleme în cabinet?

cortul psihoterapeutic 2 Pentru unii dintre români, psihoterapeutul este egal cu psihologul. Ceea ce este adevărat și fals în același timp. "Un psiholog poate să nu fie psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu are cum să nu fie psiholog (cu excepția sociologilor, teologilor și medicilor). Psihoterapia este o specializare. Pentru unele persoane, psihoterapia este pentru nebuni sau oameni care nu-și pot rezolva singuri problemele. Am întâlnit inclusiv păreri, precum: "Nu are cum să-mi spună terapeutul din cărți cum să-mi trăiesc viața . Eu știu mai bine!". Și așa e, însă părerea despre ce face terapeutul este una nefondată, construită mai degrabă din lipsa de informații. În continuare, pentru foarte mulți psihoterapia este văzută că fiind pentru oameni "slabi", cu probleme psihice.

Și, în același timp, am observat interesul din ce în ce mai mare pentru psihoterapie mai degrabă în rândul persoanelor până în 50 de ani. Cred că tendința spre a apela la un psihoterapeut este în creștere. Accesul la informații, filmele străine care prezintă mersul la terapie ca fiind ceva obișnuit, medicii psihiatrii care au început să recomande acest tip de tratament și dezvoltare personală ajută la demitizarea și creșterea încrederii în psihoterapie.

În privința problemelor pe care oamenii la aduc în cabinet, cele pe care eu le-am întâlnit cel mai des sunt cele legate de lipsa încrederii în sine, auto-critică, dificultăți în a avea relații de cuplu, anxietate, atacuri de panică, insomnii și o dificultate a oamenilor în a fi fericiți cu viața lor, în a găsi un echilibru între lumea interioară și influențele din exterior (părinți, șefi, colegi, prieteni, parteneri de cuplu)". Ne explică Roxana Drăghici, Psihoterapeut, voluntar în campanie.

CORTUL TERAPEUTIC

La Cortul Terapeutic, (Vama Veche 907163) vizitatorii vor găsi, între 20 iulie și 19 august, zilnic între orele 9:00 și 18:00, o echipă entuziastă de voluntari, o mulțime de activități pentru minte și stare de bine și răspunsuri la întrebări precum: Ce este psihoterapia? Care sunt diferențele între psihoterapie, coaching și mentorat? Care sunt beneficiile psihoterapiei? Când este recomandat să mergi la un psihoterapeut? Cum funcționează psihoterapia? Cum te poate ajută psihoterpia în viață personală și profesională?

Dacă vara asta treci prin Vamă, te invităm și pe tine la Cortul Terapeutic. Programează-te în avans sau vino pur și simplu și ia un loc pe nisip, la cort. Ce câștigi? Cel puțin un moment de "AHA!" și multe alte surprize... plăcute, bineînțeles! Mai multe informații despre echipa de psihoterapeuți și misiunea proiectului pe www.cortulterapeutic.ro și pe Pagina de Facebook.

* Studiu realizat în 2017 de Atlas Help

** Statistici furnizate de către World Health Organization

Unul dintre cele mai mari parcuri de distracție se va deschide în iulie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Înconjurul lumii: rețete pentru un meniu internațional și un Paște neconvențional
  Înconjurul lumii: rețete pentru un meniu internațional și un Paște neconvențional

  Pentru un meniu de Paște inedit, apelează cu încredere la niște rețete internaționale. În cadrul articolului de mai jos vei găsi câteva sugestii în acest...

  Lucruri fascinante despre copiii născuți în iulie
  Lucruri fascinante despre copiii născuți în iulie

  Iulie este o lună minunată pentru a deveni mamă. Vei descoperi că micuțul sau micuța ta este cu adevărat un copil fascinant, iar asta nu o spun doar astrologii, ci chiar studiile...

   „Marea Distracție de Ziua lui SpongeBob
  „Marea Distracție de Ziua lui SpongeBob", episoade aniversare speciale difuzate în premieră pe 13 iulie la Nickelodeon

  Anul acesta, legendarul serial „SpongeBob Pantaloni Pătrați" produs de Nickelodeon împlinește 20 de ani de la primul episod difuzat. Și pentru a marca cum se cuvine...

  Strategia națională de educație parentală: un proiect de lege ce propune părinților să renunțe la mentalitățile conservatoare
  Strategia națională de educație parentală: un proiect de lege ce propune părinților să renunțe la mentalitățile conservatoare

  Ministerul Educației Naționale a lansat luni, 11 iunie 2018, în dezbatere publică un proiect de Strategie națională de educație parentală 2018-2012. Această dezbatere...

  Top 5 regrete ale oamenilor care mor. Daca am putea da timpul inapoi…
  Top 5 regrete ale oamenilor care mor. Daca am putea da timpul inapoi…

  Nu de putine ori auzim ca un suflet sanatos este cel ce asigura si un corp sanatos, nu doar mintea sanatoasa este decisiva in sanatatea noastra fizica. Din ce in ce mai mult se dovedeste...

  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea
  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea

  În Olanda există un ritual de vară care presupune ca pre-adolescenții să fie lăsați singuri în pădure, pentru un anumit interval, astfel încât să se...

  © 2019 Qbebe