Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

Andreea Guică - Redactor

Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

Dr. Tahal H. Alsaleem este un terapeut specializat în psihoterapia cuplurilor și a infidelității. Totodată este și autorul cărții „The best worst thing that could happen to your marriage” (Cel mai bun și rău lucru care se poate întâmpla în căsnicia ta).

Nu în ultimul rând, acesta a creat Centrul de Consiliere pentru Infidelitate, o resursă disponibilă tuturor cuplurilor care se confruntă cu această problemă.

cuplu in padure

Având o vastă experiență cu terapia cuplurilor, Dr. Tahal a observat de-a lungul timpului ce impact are infidelitatea unuia sau ambiilor parteneri asupra copiilor acestora.

La începutul practicii mele, când am început să lucrez cu oamenii, am observat că mai mult de jumătate din cuplurile care veneau la terapie se confruntau cu această problemă. Așa că din anul 2014 lucrez exclusiv cu problematica infidelității în cupluri.

În momentul în care unul dintre parteneri află despre infidelitatea celuilalt, între cei doi se creează un fel de tornadă cu multe emoții, care îi învăluie pe amândoi. În toată această tornadă, copiii sunt lăsați pe plan secundar și de cele mai multe ori, sentimentele lor nu sunt luate în calcul decât, poate, mult mai târziu” mai spune terapeutul.

În practica lui, Dr. Tahal a observat două tipuri de impact asupra copiilor atunci când vorbim despre infidelitate: pe termen scurt și pe termen lung.

Cum afectează infidelitatea copilul pe termen scurt

În primul rând, atunci când unul, dar cel mai des ambii parteneri simt emoții foarte puternice, cum ar fi furie sau tristețe, acest lucru le afectează abilitatea de a fi un părinte prezent.

În această perioadă, copiii sunt foarte des neglijați. Spre exemplu, igiena lor este precară, sau performanța lor școlară scade fără ca părinții să observe.

Se poate întâmpla ca ei să se comporte diferit la școală. Spre exemplu, ori sunt neatenți, ori încep să aibă comportamente nepotrivite, ca să primească atenție, fie ea și negativă.

În ceea ce privește emoțiile pe care le simte copilul, acestea sunt asemănătoare cu cele pe care le simt și părinții – furie, tristețe, depresie, anxietate și așa mai departe. Câteodată apar și probleme de concentrare sau de somn.

Dar poate cel mai rău lucru care i se întâmplă unui copil este că inevitabil, este prins la mijloc, între părinții lui.

Ambii vor încerca să îl aibă ca aliat pe copil și fără intenție, îl vor transforma într-un fel de pion, care se mută pe tabla de șah cum vor ei” mai spune Dr. Tahal

Cum afectează infidelitatea copiii pe termen lung

Din experiența practicii mele, mulți dintre copiii care s-au aflat într-o astfel de situație, ajung să facă același lucru în relațiile viitoare. Infidelitatea ajunge să fie pentru ei ceva normal, mai ales dacă în relația părinților lui, partenerul a înșelat de mai multe ori.

Dacă nu își înșeală partenerul, devin suspicioși pe acesta, pentru că oricum ajung foarte greu să aibă încredere în partenerul lor. E ca și când se așteaptă constant să fie răniți sau părăsiți”.

Cum își pot proteja părinții copiii

Dr. Tahal îi sfătuiește pe părinți să nu spună multor oameni (chiar dacă sunt parte din familie sau prieteni apropiați) despre infidelitatea partenerului, tocmai pentru a minimiza efectele asupra copilului.

Totodată, chiar dacă alegi să îi spui copilului tău despre situație, nu trebuie să-i dai foarte multe detalii. Nu are nevoie să știe cu cine, cum și când. Este suficient să-i spui că treceți printr-o perioadă grea.

Nu în ultimul rând, asigură-te că al tău copil știe că nu este vina lui pentru ce se întâmplă și că relația ta și al partenerului cu el nu trebuie să se schimbe în vreun fel.

Dr. Tahal sfătuiește părinții să apeleze la un terapeut care să-i ajute să gestioneze această situație dificilă, cu un impact cât mai mic asupra copiilor.

Surse foto: www.pexels.com

Surse articol: https://www.insider.com/therapist-shares-how-infidelity-affects-children-how-to-protect-them-2022-11

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să-ți vindeci rănile după ce ai iertat infidelitatea
  Cum să-ți vindeci rănile după ce ai iertat infidelitatea

  Să descoperi că ființa iubită te-a înșelat reprezintă una dintre cele mai dure experiențe. În acele momente, simți că totul se prăbușește în jurul tău,...

  Soțul meu nu mă mai sărută și nu mă mai ține în brațe. Orice aș încerca, nu-l pot face să mă iubească din nou, cu toate că i-am iertat chiar și infidelitatea
  Soțul meu nu mă mai sărută și nu mă mai ține în brațe. Orice aș încerca, nu-l pot face să mă iubească din nou, cu toate că i-am iertat chiar și infidelitatea

  Ce se întâmplă când un partener îl iubește pe celălalt, dar nu și invers? Citiți ce spune această femeie, care pare că și-a pierdut speranța în...

  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?
  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?

  Circulă în mass-media de 2 zile un video cu trei fete adolescente (despre care am aflat că au vârste între 12 și 14 ani), care lovesc și umilesc cu bună știință și...

  Cele mai amuzante postări din Social Media ale părinților ”prinși” în carantină
  Cele mai amuzante postări din Social Media ale părinților ”prinși” în carantină

  Să fim serioși, când ești părinte dacă ești prea serios ajungi să ai probleme psihice grave. Serios, acum, părinții sunt supuși unei adevărate furtuni de emoții, mofturi,...

  Imaginile disperării părinților ucrainieni
  Imaginile disperării părinților ucrainieni

  V-ați fi imaginat, dragi părinți, pe când memorați lecții de istorie la școală, cu date care marcau începutul unui război că veți trăi pe pielea voastră un astfel de...

  Divorțul părinților mei mi-a lăsat o rană imensă în suflet, deși am 31 de ani
  Divorțul părinților mei mi-a lăsat o rană imensă în suflet, deși am 31 de ani

  Divorțul este o experiență dificilă pentru orice cuplu, iar atunci când sunt implicați și copiii, lucrurile devin și mai complicate. Copilul este nevoit să se obișnuiască cu...

  Copilul meu mi-a povestit cum a murit în altă viață și nu am știut cum să reacționez
  Copilul meu mi-a povestit cum a murit în altă viață și nu am știut cum să reacționez

  Știm deja că cei mici pot spune cele mai trăznite lucruri, însă o mămică de peste hotare a rămas șocată în momentul în care copilul ei i-a spus un lucru absolut...

  © 2023 Qbebe