Ghiozdanele antiglonț: așa se pregătesc copiii americani pentru noul an școlar

Ghiozdanele antiglonț: așa se pregătesc copiii americani pentru noul an școlar

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Noul an școlar se aproprie cu pași repezi, fiecare părinte încercând să-i ofere copilului tot ceea ce are nevoie pentru a păși cu bucurie și cu încredere într-o nouă etapă a vieții sale de elev. În SUA, în ultimii ani, părinții sunt tot mai preocupați să se asigure că micuții lor au parte de cât mai multă siguranță când ajung la școală. De aceea, în loc de ghiozdanele obișnuite, preferă adesea să opteze pentru cele dotate cu protecție antiglonț. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla detalii despre asemenea ghiozdane!

Ce sunt ghiozdanele antiglonț

Aceste ghiozdane sunt create pentru a oferi o protecție similară unei veste antiglonț sau unei armuri de corp antiglonț. Din acest motiv, sunt dotate cu o inserție specială, realizată dintr-un material flexibil, capabilă să oprească gloanțele și alte tipuri de proiectile. 

Un ghiozdan antiglonț se poate realiza și prin adăugarea inserției de protecție la un ghiozdan sau la un rucsac utilizate zi de zi.

În SUA, asemenea ghiozdane trebuie să îndeplinească anumite criterii solicitate de „Institutul Național de Justiție” (NIJ). Această instituție nu le-a testat însă și nici le-a certificat, așa cum reiese din informațiile disponibile încă din anul 2019 pentru „CNBC”: „Institutul Național de Justiție nu a testat și nici nu a certificat obiecte cu protecție antiglonț, precum sunt ghiozdanele, servietele sau păturile. Singurele produse cu certificare sunt armurile de corp antiglonț...”

Prețurile ghiozdanelor antiglonț variază, în medie, între 99 și 569 dolari. În general, prețul mediu al inserției de protecție specială se ridică la aprox. 129 dolari. 

În cazul unui atac cu gloanțe, experții spun că un astfel de ghiozdan poate fi utilizat în diferite poziții pentru a proteja. Spre exemplu, poate fi ținut din poziția în picioare pentru a ocroti fața, poate fi lăsat în spate sau ridicat deasupra capului, poate fi ținut în brațe stând la pământ, ghemuit etc.

Cât de eficiente sunt ghiozdanele antiglonț

Conform „Institutului Național de Justiție” SUA, în prezent există puține produse antiglonț care să ofere o protecție ridicată în calea gloanțelor provenite de la puștile semi-automate, folosite în cadrul atacurilor armate din ultimii ani. Astfel, nivelurile de protecție antiglonț, valabile pentru armurile de corp antiglonț, sunt următoarele: IIA, II, IIIA, III, IV. Cu cât acest nivel de protecție este mai ridicat, cu atât eficiența împotriva gloanțelor de calibru mare este mai bună. 

În privința ghiozdanelor antiglonț, majoritatea celor de pe piața americană au inserții cu protecție IIIA, singurele într-adevăr eficiente în caz de folosire a puștilor semi-automate fiind cu nivelul de protecție III și IV. În aceste condiții, specialiștii în domeniu avertizează asupra următorului fapt: ghiozdanele nu protejează în fața muniției performante la care se apelează în ultima vreme în atacuri. De asemenea, chiar dacă recurg la ele, copiii nu își pot apăra tot corpul în fața gloanțelor. 

Un inconvenient al ghiozdanelor antiglonț a fost adus în discuție în 2019, într-o intervenție pentru „TODAY”, de către mai mulți părinți. Iată ce au declarat aceștia: „Nu cred că vreo persoană, fie că este vorba despre un adult, fie că este vorba de un copil, are timpul și prezența de spirit necesară pentru a înhăța un ghiozdan antiglonț și pentru a-l folosi drept scut de protecție...De asemenea, aceste ghiozdane sunt și foarte grele, îngreunând mișcările când vrei să alergi, să te aperi.”

Stând de vorbă cu „Scary Mommy”, Kevin Eberle, fost director de școală și polițist, consideră că fiecare părinte are libertatea de a alege cât de „echipat” antiglonț își trimite copilul la școală. Esențial este, pentru protejarea copiilor, ca școlile să aibă dotările necesare pentru a fi un spațiu sigur: „Cred că fiecare părinte trebuie să hotărască în ce mod poate crește nivelul de protecție al copilului la școală. Dar când este vorba despre siguranța în interiorul școlii, consider că este responsabilitatea conducerii și a personalului administrativ să creeze un mediu sigur și astfel să se diminueze din teama elevilor și a cadrelor didactice în fața unor acte de violență cum ar fi un atac armat...”

parinti aflati afara, langa o masina, pregatindu-si cei doi copii pentru mersul la scoala

Pentru „TODAY”, David Schonfeld (pediatru și director al „National Center for Crisis and Bereavement”), a precizat că un ghiozdan antiglonț nu este atât de eficient pe cât speră părinții, dar că utilizarea lui le dă sentimentul că există ceva în plus pentru protejarea copiilor: „Un aspect pe care l-am sesizat când am colaborat cu școlile, mai ales cu cele în care a avut loc un atac armat, este că în special părinții ajung să fie foarte îngrijorați în legătură cu siguranța copiilor. De aceea, au nevoie măcar de iluzia că dețin cumva un control...Ei trebuie să creadă că realizează un demers care ar putea să dea rezultate.”

 

Surse foto:

  • istockphoto.com;
  • youtube.com

Surse articol: bulletproofzone.com, cnbc.com, nij.ojp.gov, scarymommy.com, stirileprotv.ro, today.com

Articolul urmator
An școlar pe module. Cum se va calcula media finală?
An școlar pe module. Cum se va calcula media finală?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar
    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar

    Noul an școlar vine cu pași repezi, încă puțin și sună clopoțelul! Copiii își rezolvă ultimele teme de vacanță și se gândesc cu emoție la prima zi de școală,...

    Gina Pistol și Smiley se pregătesc de botez! Nașii micuței Josephine sunt o adevărată surpriză
    Gina Pistol și Smiley se pregătesc de botez! Nașii micuței Josephine sunt o adevărată surpriză

    Smiley și Gina Pistol se pregătesc pentru botezul fetiței lor, Josephine. Cei doi nu au dat foarte multe detalii despre data la care va avea loc fericitul eveniment și nici nu au...

    Rugăciunea începutului de an școlar
    Rugăciunea începutului de an școlar

    Începutul anului școlar vine cu emoții, gânduri bune, speranțe de viitor. O rugăciune simplă, rostită de un suflețel mic va marca acest moment așa cum se cuvine.

    Copiii vecinilor sunau la ușa mea și apoi fugeau. Așa că m-am răzbunat
    Copiii vecinilor sunau la ușa mea și apoi fugeau. Așa că m-am răzbunat

    Imaginația copiilor nu are limite când vine vorba să găsească diverse activități care să-i distreze. Spre exemplu, sunatul la uși și fuga de la „locul faptei”...

    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?
    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?

    Atunci când faci al doilea copil, știi la ce să te aștepți. Contrar așteptărilor, acest lucru nu vine întotdeauna cu sentimente de ușurare, ci cu temeri reale.

    Nu aduceți copiii în colectivitate, chiar și când „nu sunt așa bolnavi”
    Nu aduceți copiii în colectivitate, chiar și când „nu sunt așa bolnavi”

    O mamă a unui copil cu grave probleme medicale, pentru care o banală răceală i-ar putea aduce sfârșitul imploră părinții să nu își mai ducă la școală copiii bolnavi....

    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun
    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun

    Sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboș, piftie - cam acestea sunt preparatele pe care abia așteptăm să le savurăm an de an, la masa de Crăciun. Ce facem, însă, cu...

    A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare
    A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare

    O femeie și-a ucis soțul în somn, după ce fiica ei i-a mărturisit că ea și fratele ai au fost agresați sexual de acesta, când erau mai mici. Extrem de furioasă, aceasta a...

    © 2024 Qbebe