În România, ca și în multe alte țări, nu există teste suficiente pentru depistarea coronavirusului, și nici laboratoare care să le prelucreze. Așa că nu este de mirare că apar cazuri periculoase, precum cel al unui copil de 14 ani care s-a întors din Italia cu tatăl său pe 14 martie, au stat 2 săptămâni în carantină, și la două zile după ce au ajuns acasă, au primit rezultatul testului ca fiind pozitiv.
"Au trecut cele 14 zile de carantină, ne-au lăsat acasă şi după două zile ne-au sunat, m-au sunat pe mine că copilul este pozitiv. Ultima analiză mi-au luat-o acum vreo opt zile. Eu, în tot timpul ăsta, am stat cu copilul în cameră 14 zile plus aici două zile şi mi l-au luat. Eu nu ştiu dacă sunt acum infectat sau nu. Şi nu vor să-mi facă teste. Au spus că dacă mă simt rău să-i sun la 112, că vin şi ma iau.", declară tatăl copilului.
Acum copilul este internat Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare. Tatăl lui nu are virusul, dar trebuie să stea încă două săptămâni în izolare. Toate testele efectuate suspecţilor din judeţul Maramureş ajung la Cluj, de aici și durata lungă de primire a rezultatelor.
"Sperăm că în această săptămână, aparatul real time pentru testare biologică moleculară pentru cei care ar putea să fie pozitivi la Spitalul de Boli Infecţioase va fi instalat.", declară Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Prin urmare, chiar dacă o persoană a ieșit din carantină sau din izolare, chiar dacă nu prezintă simptome, poate să fie infectată cu Covid-19. Dacă acea persoană nu este afectată, poate să transmită virusul cuiva care este mai sensibil și care poate să dezvolte complicații care să îi pună viața în pericol.
"Dragi români, este mult, este deja foarte mult. Şi trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Nu uitaţi, nu vă întâlniţi cu alte persoane. Iar dacă e obligatoriu să vă întâlniţi, evitaţi orice contact fizic. Nu vă daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi.", spune Klaus Iohannis, președintele României.
Surse: Observator TV, Stirile ProTV