Începutul lunii octombrie a marcat Ziua Europeană Anti-Depresie!

Începutul lunii octombrie a marcat Ziua Europeană Anti-Depresie!

Corina Naftanaila

Iată lucrurile pe care trebuie să le ştim dacă suferim de această afecţiune sau dacă avem pe cineva drag care se luptă cu depresia.

Ce este depresia?

Depresia este o stare de tristeţe prelungită, profundă, dar nu doar atât - vorbim inclusiv de o sărăcie a emoţiilor şi afectului, o stare în care persoana respectivă ajunge să se deteste şi să se învinovăţească în mod continuu, în care existenţa ajunge să fie simţită inutilă şi copleşitoare.

Care este incidenţa acestei boli?

ziua antidepresie • Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1 din 15 persoane din Europa trece, anual, printr-un episod depresiv major. Dacă sunt luate în calcul şi anxietatea şi toate formele de depresie, se ajunge la o prevalenţă de 4 din 15 persoane.
• Conform European Depression Association (EDA), 1 din 10 persoane din Uniunea Europeană este afectată de un episod depresiv major de-a lungul vieţii.
• Conform Institutului de Management şi Statistică Medicală, aproximativ 12% dintre români suferă, la un moment dat în viaţă, un episod depresiv major.

Care sunt cele mai des întâlnite mituri despre depresie?

Depresia nu este cu adevărat o boală. Depresia este o afecțiune medicală gravă, dar care încă este confundată cu tristeţea sau cu o pasă proastă. În realitate, depresia se evidenţiază şi prin modificări biologice la nivelul creierului, care indică niveluri anormale de activitate.

Refugiul în muncă învinge depresia. Unii oameni au tendinţa de a da curs acestui mit şi li se pare seducatoare ideea că dacă te refugiezi în muncă, te vei simți mai bine. În realitate, munca poate fi un refugiu pentru unele stări negative, dar în nici un caz nu învinge depresia.

A vorbi despre depresie înseamnă a înrăutăţi lucrurile. În general, suntem sfătuiţi să nu vorbim despre problemele noastre. Însă există dovezi că discuţiile cu persoane specializate pot ameliora lucrurile. Diferite tipuri de psihoterapie ajută la tratarea depresiei prin abordarea unor modele de gândire, a sentimentelor negative, aspecte inconștiente sau probleme de relaţie. Primul pas este de a vorbi cu un/o persoană specializată.

Doar persoanele foarte deprimate sau cele ce se gândesc la sinucidere au nevoie de tratament. În cazul unei depresii gestionate deficitar sinuciderea poate să apară brusc şi ca atare, meţinerea sub control a bolii este esențială. Tratamentele medicamentoase pot reduce semnificativ simptomele, chiar dacă nu întotdeuna de la primul tratament prescris. Combinarea medicației cu psihoterapia oferă rezultate superioare.

Tratamentul cu antidepresive mă face dependent şi mă transformă într-o legumă. Unele antidepresive sunt mai bine tolerate decât altele, însă cele de generație nouă nu dau dependență, iar posibilele efectele secundare sunt la un nivel redus.

Cum se percep pe sine persoanele afectate de depresie?

Cei afectaţi de depresie au sentimente de devalorizare personală, inutilitate, stimă de sine scăzută dar şi vinovăţie.

Ce pot face aparţinătorii?
• Înţelegeţi fenomenul, documentaţi-vă, solicitaţi consiliere, căutaţi grupuri de support;
• Delimitaţi-vă de ideile, gândurile, sentimentele lui, dar nu de el ca om;
• Nu faceţi comparaţii de genul "altora le merge mai rău decât ţie" sau "ai tot ce îţi trebuie";
• Fiţi conştient că realitatea lui/ei este diferită;
• Acceptaţi modul diferit în care percepe realitatea, dar nu în sensul de a-l tolera, ci de a-i înţelege suferinţa;
• Pot oferi suport, răbdare, timp;
• Nu vă aşteptaţi la rezultate rapide;
• Acceptaţi că acum îi merge rău, dar subliniaţi că starea se poate schimba, pentru că este o boală tratabilă.

Centrul Medical Bellanima oferă tratamente psihologice şi psihiatrice personalizate, la standarde internaţionale, acoperind o sferă vastă de intervenţii terapeutice, pentru toate grupele de vârstă. Echipa Bellanima este formată din specialişti cu competenţe complementare, care abordează fiecare caz într-o manieră integrată, în funcţie de obiectivele clientului, de personalitatea sa şi de contextul său de viaţă.

Centrul colaborează cu una dintre cele mai respectate şcoli de psihoterapie din Europa - Sigmund Freud University din Viena şi este reprezentant naţional al European Depression Association (Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei), alături de care se implică în programe anti-stigmatizare şi de conştientizare a acestei afecţiuni, alături de iniţiative de cercetare ştiinţifică.

European Depression Association (Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei). EDA este o alianţă de organizaţii, pacienţi, cercetători şi profesionişti din domeniul medical din 19 ţări europene. Prin eforturile sale, sensibilizează opinia publică şi promovează o înţelegere mai bună asupra impactului depresiei în vieţile oamenilor, combate stigmatizarea şi discriminarea şi oferă reprezentare celor care suferă de depresie.

Articolul urmator
Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”
    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

    Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    Zodiac chinezesc LUNAR octombrie 2021. Noi energii interpretate de inteleptii din Orient pentru zodia ta!
    Zodiac chinezesc LUNAR octombrie 2021. Noi energii interpretate de inteleptii din Orient pentru zodia ta!

    Zodiacul chinezesc pentru luna octombrie 2021. Am intrat pe deplin in Noul An chinezesc al Bivolului de metal. Exista auspicii de energii pamantesti si ceresti ce influenteaza fiecare zodie...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
    Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile

    Dereglează vaccinurile anti-COVID ciclurile menstruale ale femeilor? La începutul acestui an, când vaccinurile împotriva SARS-COV-2 au devenit disponibile la scară...

    Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid
    Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid

    Anunț important pentru părinții care vor să își vaccineze copiii împotriva COVID-19! Directorul Pfizer anunță că vaccinul anti-COVID va fi disponibil până în...

    Horoscop TAROT lunar octombrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile
    Horoscop TAROT lunar octombrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile

    Horoscop TAROT lunar. Cartile de tarot au fost folosite din vremuri indepartate pentru a te conecta cu mesajul pe care ti-l transmite divinitatea. Sunt doua tipuri de carti de tarot. 22 de...

    © 2024 Qbebe