Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Jogging-ul în pandemie: este mai periculos să alergi în spatele cuiva decât în dreptul lui

Distanțarea socială reprezintă o măsură care a fost implementată la nivel mondial pentru a evita transmiterea virusului COVID-19. Însă pe măsură ce oamenii de știință studiază modul de transmitere al acestuia, descoperă informații noi, precum faptul că este mai periculos să alergi în spatele cuiva decât în dreptul lui.

Particule de coronavirus te pot infecta dacă alergi în spatele unei alte persoane

Numărul de cazuri de îmbolnăvire în continuă creștere, precum și decesele asociate pandemiei de coronavirus au determinat experții în sănătate să ia în considerare distanțarea socială dintre oameni pentru a reduce curba de infectare de la nivelul populației. Conform unei simulări recente, se pare că îndrumarul de distanțare socială emis până în prezent nu este suficient pentru a menține alergătorii în siguranță în timpul pandemiei. Videoclipul a fost montat de profesorul Bert Blocken și de Fabio Malizia din partea KU Leuven și a Univesității de Tehnologie Eiondhoven și susținut de tehnologia oferită de compania Ansys și arată că particulele virale se pot transmite la mai mult de 2 metri în spatele tău în timp ce alergi, mergi sau pedalezi pe bicicletă.

Din acest motiv, atunci când alergi în dreptul unei alte persoane beneficiezi de mai multă sigurnață decât dacă alergi în spatele său deoarece nu intri în contact direct cu particulele virale.

Marc Horner, inginerul principal pentru sănătate din cadrul Ansys, a declarat că “Dacă vedem o balenă sau un delfin care suflă prin nări, putem observa jetul de apă și ne putem feri. Însă dacă cineva strănută sau tușește, se întâmplă rapid, iar particulele sunt atât de mici încât imaginea mentală pe care care o oferă simularea făcută de noi îți arată cât de departe trebuie să stai pentru ca gravitația să aibă timp să acționeze asupra particulelor pentru a coborî pe pământ.”


Specialiștii au indicat distanța potrivită dintre oameni drept 2 metri din cauza modului în care circulă picăturile respiratorii. Când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile nu ajung să depășească această distanță.
Videoclipul prezintă două variante de scenario: unul în care două persoane aleargă una lângă alta și cea în care aleargă una în spatele celeilalte. În scenariul în care sunt alăturate, când o persoană strănută sau tușește, majoritatea picăturilor respiratorii ajung în spatele alergătorilor, nu lângâ ei. Din acest motiv scenariul în care stau poziționate una în spatele celeilalte devine nesigur. “Dacă o persoană tușește aceste picături sunt suspendate în aer și dacă te afli la 2 metri în spatele său ajungi să alergi direct în ele și nu au suficient timp să cadă pe pământ. În schimb, dacă te afli alături de persoana respectivă, exceptând condițiile de vânt, nu te vor atinge”, subliniază Marc Horner.

În cazul în care nu te simți în siguranță să alergi lângă altă persoană, stai în spatele său, dar nu în dreptul său. În acest mod poți evita ca picăturile produse de tuse sau strănut să ajungă direct pe tine.

Aceste simulări au apărut în contextul în care rapoarte recente au luat în considerare faptul că o distanță de 2 metri poate să nu fie suficientă pentru a te proteja de virus. Conform unei alte publicații, când picături mari de mucus sunt exprimate cu forță mare sau purtate de vânt, pot depăși distanța de 2 metri înainte de a cădea pe pământ. Echipa de cercetare explică faptul că au exagerat în simularea lor mărimea picăturilor pentru ca oamenii să poată înțelege cât de repede se pot deplasa. “Odată ce ai imaginea mentală, te vei gândi că nu este suficientă distanța și trebuie să te îndepărtezi și mai mult. Oamenii au nevoie să înțeleagă de ce urmăm îndrumările de distanțare socială și o astfel de imagine mentală ajută.”

Sursa: dailymail.co.uk

Fiul lui Brigitte, dezvăluiri șocante: „Ilie Năstase mi-a spus că nu aș avea dreptul să fiu fiul lui. Aveam momente când cerșeam un leu să îmi iau și eu o sticlă de apă”

Surse foto: www.dailymail.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul
  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul

  Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a precizat recent că noul virus care s-a extins tot mai mult la nivel global, coronavirusul, reprezintă în momentul de față cea mai...

  De ce a sta împreună de dragul copiilor este mai periculos decât divorțul
  De ce a sta împreună de dragul copiilor este mai periculos decât divorțul

  Divorțul este o decizie foarte grea, dar este mai bună decât ca un cuplu să se străduiască să rămână împreună doar de dragul copiilor, spun psihologii. Iată...

  Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”
  Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”

  Pentru toate mămicile care au născut în pandemie, avem un singur lucru de spus: „Sunteți mai puternice decât credeți”!

  10 vedete care au un IQ mai mare decât al lui Einstein
  10 vedete care au un IQ mai mare decât al lui Einstein

  O prejudecată veche și adânc înrădăcinată indică vedetele drept niște persoane superficiale, lipsite de inteligență. Noi vrem să îți dovedim contrariul și...

  De ce trebuie să deschizi ferestrele în fiecare zi, mai ales când este pandemie
  De ce trebuie să deschizi ferestrele în fiecare zi, mai ales când este pandemie

  A venit vremea frumoasă și deși nu ne permitem să ne bucurăm de ea ieșind afară, ne putem bucura din interior. Specialiștii recomandă ca geamurile să fie frecvent deschise, pentru...

  Mona Lisa a fost mama lui Leonardo da Vinci? Istoricii dezvăluie secretele din spatele celui mai faimos tablou din lume
  Mona Lisa a fost mama lui Leonardo da Vinci? Istoricii dezvăluie secretele din spatele celui mai faimos tablou din lume

  Portretul Mona Lisei a trezit încă din cele mai vechi timpuri interesul oamenilor de ştiinţă. În ultimii ani, istoricii au ajuns la noi concluzii privitoare la posibila...

  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"
  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a decis să pună capăt speculaţiilor privitoare la o a treia sarcină. Iată ce a dezvăluit Andra Măruţă!

  © 2021 Qbebe