La Tandarica debuteaza editia a 10-a a Festivalului International al Teatrului de Animatie “Spectacole de colectie”

La Tandarica debuteaza editia a 10-a  a Festivalului International al Teatrului de Animatie “Spectacole de colectie”

Alexandra Ion

Editia cu numarul 10 a FESTIVALULUI INTERNATIONAL AL TEATRULUI DE ANIMATIE "SPECTACOLE DE COLECTIE" (13-23 noiembrie), incepe in forta joi, 13 noiembrie, cu 2 spectacole emblematice pentru dialogul intre generatii in teatrul vizual pe care si l-a propus pentru acest an Teatrul Tandarica.

 

Urmeaza 11 zile de spectacole si workshop-uri pentru copii si parinti, in total peste 60 de evenimente oferite de trupe si profesionisti din 8 tari invitate (Austria, Belgia, China, Croatia, Grecia, Franta, Italia, Spania) si 14 teatre si proiecte independente romanesti (Arad, Alba Iulia, Brasov, Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Ploiesti).

Programul - disponibil pe site-ul teatrului Tandarica (www.teatrultandarica.ro/) contine peste 35 de spectacole pentru copii si parinti - un mix de piese de colectie, cu teme si modalitati de expresie clasice, si propuneri care aduc teatrul vizual mai aproape de lumea in care cresc copiii nostri.

• Fata babei si fata mosneagului (joi 13 noiembrie, ora 10.00, pentru copii de peste 3 ani) - propune o adaptare a cunoscutei povesti a lui Creanga, de aceasta data imbracata in mijloace vizuale moderne - de la partea de animatie, la scenografie si costume - si redata intr-un limbaj contemporan.
• Corabia pe valuri: Odiseea (luni, 17 noiembrie, 10ani+) este unul dintre spectacolele eveniment al acestui festival, semnat de celebra companie franceza Phillippe Genty, pentru a treia oara prezenta in Romania la invitatia Teatrului Tandarica. Odiseea - un text "mereu nou, stravechi si contemporan in acelasi timp, o bogatie de imagini si de povesti" - este o calatorie cu toate panzele sus in necunoscut, potrivita copiilor de 10 ani si peste. Odiseea in viziunea lui Genty ne invita la interpretare si evadare. Cu ajutorul teatrului de obiecte, este posibila inclusiv evadarea din imaginea pe care o avem despre aceasta opera de referinta.
• Pasarea cea mica (miercuri 19 noiembrie, 3+) O poveste aparent simpla, pusa in scena de artistii teatrului croat Pinklec, despre un batran si un baiat, banala chiar, daca ar fi repovestita in cuvinte. Povestea este insa narata folosindu-se papusi, culori, muzica si sunete si construieste un univers aparte, magic, pe placul copiilor de toate varstele.
• Print si Cersetor (vineri 21 noiembrie, spectacol pentru copii de peste 5 ani, pus in scena de Teatrul pentru copii si tineret "Calutul de mare" din Constanta) este un muzical a carui partitura principala este jucata, in premiera, de 2 frati gemeni de 11 ani din Constanta, fara vreo pregatire prealabila in teatru. Partile coregrafice se imbina cu cele lirice, comice si cu cele de actorie si papuserie intr-un spectacol care electrizeaza.
• Kajtus vrajitorul (vineri 21 noiembrie, 6+) este piesa iesenilor de la Luceafarul, o adaptare a romanului lui Janusz Korczak. Prin aventurile lui Kaitus, baietelul de varsta scolara ce descopera ca are puteri magice - un veritabil Harry Potter polonez -, spectacolul pune problema binomului putere-responsabilitate. O piesa foarte frumoasa, captivanta atat vizual cat si ca subiect, si o experienta de neratat pentru copii si maturi deopotriva.
• Dragonul (vineri 21 noiembrie, pentru copii de peste 4 ani) este un spectacol inspirat de mastile si papusile teatrului traditional japonez Bunraku. Scenariul incearca sa aminteasca si sa cultive in constiinta spectatorilor valorile perene ale umanitatii: iubirea, onoarea si loialitatea. Axat pe imagine si sunet, acest spectacol reprezinta o noutate pentru public si este o demonstratie de maiestrie a artei animatiei si de virtuozitate pentru papusarii care insufletesc personajele.
• Longeviva Cenusareasa (sambata 22 noiembrie, 3+), piesa regizata de Silviu Purcarete, nu este o simpla transpunere a povestii Fratilor Grimm ci o creatie originala a regizorului, un comentariu duios si ironic totodata al intamplarilor cunoscute. O lume adiacenta personajelor povestii (paianjenul, tantarul, familia de soricei care declanseaza, de fapt, aceasta poveste ca pe un teatru in teatru), personajele insele (concepute pe principiul plastic al papusilor de portelan din secolul al 19-lea), muzica operei lui Rossini, dau umorul, caldura si frumusetea acestei reprezentatii pentru copii si nu numai.
• Fabuloasa calatorie a domnului Nostoc (duminica, 23 noiembrie, pentru copii de peste 4 ani) - o poveste poetic-urbana despre eroul Nostoc, ajuns pe planeta poluata a domnului Business, si incercarile sale de a trai sanatos si uman intr-un mediu populat de roboti si deseuri. Spectacolul este realizat din obiecte reciclate de Trupa de Marionete Arad si a fost prezentat deja la Festivalul de la Avignon.

Sapte dintre spectacolele din festival sunt urmate de workshopuri creative desfasurate de Lea Rasovszky (pictura si colaj) si atelierele Da'DeCe (colaj, lucru manual). Micutii sunt asteptati sa se inscrie la atelierele conexe din festival (email la ateliere@teatrultandarica.ro, respectiv programari@asociatiadadece.ro) si sa experimenteze si altfel lumea povestilor si a teatrului de animatie.

Programul complet este disponibil pe site-ul Teatrului Tandarica (www.teatrultandarica.ro/).
Umariti informatiile despre spectacole si evenimente conexe pe pagina Facebook a Festivalului.


Festivalul International al Teatrului de Animatie „Spectacole de colectie" 2014 se bucura de sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti si al Ministerului Culturii si se desfasoara sub egida UNIMA Romania si ASSITEJ Romania. Partenerii media ai festivalului sunt Itsy Bitsy, Digi24, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, Media & Advertising, ANZIsoft, Romania Libera, Mediafax, Ring, Carturesti, Sapte Seri, BeWhere, Observator cultural, Blitz TV, Think Outside The Box, SUB25, feeder.ro, Gazeta de Arta Politica, LiterNet.ro, orasulmeu.ro, getlokal.ro, onlinegallery.ro, garbo.ro, DCNews, copilul.ro, urbankid.ro, book-land.ro, gradinite.ro, prokid.ro, Paptot.ro, bebelu.ro, totuldespremame.ro, listegradinite.ro, mamica.ro, Agenda culturala a copiilor si Calendar evenimente.
Dupa cele noua editii desfasurate pana acum, care au insumat peste 500 de spectacole, 20 de tari invitate si peste 50.000 de spectatori, Festivalul International al Teatrului de Animatie este deja un eveniment traditional pe agenda culturala a Bucurestiului. Mai multe informatii despre editiile trecute ale Festivalului International al Teatrului de Animatie puteti gasi pe pagina web a Teatrului de Animatie Tandarica, sectiunea Festivaluri.

Teatrul Tandarica este un reper pentru teatrul de animatie romanesc. Fondat in 1945, cu o strategie repertoriala consolidata in timp si un portofoliu de titluri din literatura romaneasca si universala care nu mai au nevoie de nicio introducere (Pinocchio, Cenusareasa, Capra cu trei iezi, Punguta cu doi bani, Pacala, Cei trei purcelusi, Lampa lui Alladin, Motanul Incaltat etc), Teatrul Tandarica urmareste, in permanenta, sa alinieze teatrul de animatie si teatrul vizual din Romania la tendintele mondiale. Teatrul se implica, astfel, constant, in initiative care au rolul de a promova si de a creste calitatea teatrului romanesc vizual si de animatie: programe pentru artisti debutanti, proiectul Studio Animart (unde se joaca adaptari libere dupa opere clasice: Faust, Candid, Play Shakespeare, Golem sau Galaxia Svejk) si deja consacratele festivaluri internationale - Festivalul de vara „Teatru, strada si copil" (ajuns la cea de-a treia editie), respectiv Festivalul International al Teatrului de Animatie.

Mai multe despre Teatrul de Animatie Tandarica pe www.teatrultandarica.ro.

Articolul urmator
Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”
Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    15 obiective turistice din Viena pe care să le vizitezi cu copiii
    15 obiective turistice din Viena pe care să le vizitezi cu copiii

    Situat în partea de nord-est a țării, de-a lungul malurilor Dunării, Viena este un oraș care îmbină perfect grandoarea imperială cu flerul contemporan. Peisajul orașului...

    Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor
    Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor

    O mamă de peste hotare și fiul ei adolescent au fost dați afară din cinema pentru că au intrat împreună la toaleta femeilor. Băiatul are autism nonverbal, iar femeia nu a vrut...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

    O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume
    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume

    Pe lângă faptul că Barbie este un brand arhicunoscut și îndrăgit de copiii din toată lumea, este și un subiect fierbinte în perioada aceasta, dat fiind faptul că...

    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!
    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!

    Scris de mână sau pe dispozitive electronice? 6 tineri din Cluj au reușit să le combine pe amândouă. Cu ajutorul aplicației Rito Kids, copiii pot deprinde scrisul de...

    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici
    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici

    Ce ar fi ca anul acesta, în afară de tradiționala masă de Paște, să încerci niște activități noi alături de familia ta? Noi îți dăm 22 de idei potrivite de la...

    Momentul când am aflat că alergia fiului meu de 2 ani era, de fapt, insuficiență renală gravă
    Momentul când am aflat că alergia fiului meu de 2 ani era, de fapt, insuficiență renală gravă

    În ziua în care Jonah Lomu (un jucător de rugby) a murit, m-am așezat la masa din bucătărie și am plâns în timp ce sorbeam agale din ceașca mea de ceai....

    © 2024 Qbebe