Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."

Irina Olteanu - Redactor Senior

Spitalul din Suceava a ajuns cunoscut în momentul de față prin prisma numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Oameni curajoși luptă zilnic cu această boală, fără a se lăsa înspăimântați de ea. Printre acești se numără și o asistentă voluntar, tânără, dar cu inimă de leu. Iată ce povestește în cadrul unui interviu.

Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava

Numele asistentei voluntar este Carmen Lucia Jitaru și poate fi numită cu ușurință eroină. Deși are doar 28 de ani, muncește timp de 12 ore pe zi ca voluntar într-un spital din Suceava unde există, la momentul de față, cel mai mare număr de îmbolnăviri din România. Acasă o așteaptă un soț și doi copii, însă și-a anunțat familia că nu va reveni până la sfârșitul pandemiei.

În spitalul în care lucrează face de toate, începând de la spălat vase și până la încurajat pacienți, golit pungi cu urină. Timp de 12 ore, în fiecare zi, timpul nu mai există pentru ea. De o săptămână cazurile au ajuns atât de multe încât a pierdut șirul bolnavilor. Nu îi este teamă că s-ar putea infecta, crede că a făcut deja infecția în februarie, când a simțit dureri puternice de oase și de plămâni, senzație de arsură în gât și dispariția mirosului și a gustului. Se teme însă că oamenii de acasă nu vor respecta izolarea și se vor îmbolnăvi persoane vulnerabile și că munca celor care încă luptă va fi în zadar pentru că va veni o zi în care nu va mai putea să îi ajute cu nimic.

Acum mărturisește în cadrul interviu că este interesată de orice aspect nou pe care îl descoperă medicii cu privire la evoluția bolii “Când eram voluntar la ambulanță urmăream altceva. Îi întrebam pe toți pacienții în stare critică sau pe cei pe care îi transportam la îngrijire paliativă ce regretă. Știi ce am aflat? Că nu au iubit suficient și că s-au certat cu frații. Singurul lucru la care mă gândesc acum este că în fiecare zi, în fiecare oră am toate posibilitățile din lume de a iubi. Nu contează ce religie ești, că te naști ateu, evreu, hindus, singurul lucru care contează este dragostea față de celălalt. Parcă o aud pe fiică-mea: „mama, nu contează nimic, doar inima, sufletul, iubirea!”. În seara asta am vorbit cu ea și mi-a zis că a făcut 9 rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei, iar băiatul mi-a zis că e curajos, dar că o să plângă puțin după ce închidem telefonul.”

Din dorința de a-i proteja pe cei dragi, tatăl și bunica, nu s-a implicat de la început în spital, însă imediat cum a primit telefonul prin care i se solicita ajutorul nu a mai stat pe gânduri. Când a revenit la locul de muncă a găsit un haos, o lume la care nu se aștepta “De data asta m-am oprit o clipă într-un colț al spitalului și am realizat că în acele combinezoane nu mai conta cine are cercei, cine are diamante, cine flutură cheia la Mercedes, cine nu te bagă în seamă, cine nu-ți răspunde la telefon. Știi ce vedeam acum: oameni cu capul plecat și cu sfânta cruce după ei.
Spitalul Suceava își va reveni, dar vor rămâne cei mai buni dintre cei mai buni.”

Nu câștigă bani din munca sa, cu toate acestea a ajuns să facă de toate “Am făcut de toate în acea zi: am spălat vasele, am golit toate pungile de urină, am dat medicamente, am aranjat acte, am întors și am șters pacienții. Tot ce trebuia făcut. Nu ai cum să nu le faci, fiindcă știi că nu le face nimeni. Iar când ajungi acasă te mustră conștiința și te îmbraci, te întorci la muncă și termini ce nu ai făcut. A doua zi a fost cumplit. Încurajând pe fiecare absorbi toată suferința celuilalt.”

O întristează gândul că știe ce va urma, că numărul de cazuri va crește dramatic și ca se apropie momentul în care nu se va mai putea ocupa de fiecare pacient în parte. Este sigură că se va îmbolnăvi, spunând că este imposibil să te protejezi, chiar dacă porți echipament de protecție. Cel mai greu însă i se pare să ridice moralul pacienților, care ajung și mai demoralizați de știrile de la radio și de la tv. Uneori ajunge să plângă, dar știe că trebuie să continue lupta “Nu ai cum altfel. Cine își iubește meseria asta nu are cum să stea deoparte. Nu va putea să stea acasă.”
Se bucură din tot sufletul când reușește să facă o bucurie, cât de mică, unui pacient. Și este recunoscătoare pentru fiecare nouă zi “Dimineață, când am coborît să plec la spital, m-am oprit un pic să fac o poză răsăritului. „E bine, îmi zic! Am mai prins o zi, să o facem să conteze!”

Este o fire credincioasă, bunica ghidând-o pe acest drum “Ea m-a învățat cum să mă rog, cum să stau în genunchi. Nu te arunci pur și simplu pe podea. Când pui genunchiul jos, îl pui cu responsabilitate, pleci capul cu smerenie și te rogi.”

Când este întrebată dacă se teme de îmbolnăvire, răspunde râzând “Cum să mă îmbolnăvesc? Și cine-i mai ajută pe oamenii ăștia? Noi, ca oameni, nu eram pregătiți să trecem prin așa ceva. Nu medicii, nu cadrele medicale, noi ca oameni.”

Nu se teme de nimic pentru că a știe prea bine ce înseamnă lipsurile ”Când n-ai nimic nimicul nu o să-ți lipsească niciodată. Eu știu ce înseamnă să rozi o bucată de pâine, dar să stai în casă pentru că știi că asta face bine altora din jurul tău.”

În final, consideră că această experiență ne va umaniza cu toții, în special pe cei care lucrează în spitale, pentru că nu ai cum să rămâi nepăsător când vezi un om care se zbate pentru viață lângă tine, iar viața sa depinde de tine. Se bucură când vede colegi care au rezistat o lună, dar îi numește eroi și pe cei care au rezistat o zi „Ți-ai luat jumătate din norma lui Dumnezeu și acum ai venit să judeci? Stai cuminte!”

Surse foto: https://life.ro/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Naștere naturală la spitalul "Sf Ioan cel nou" Suceava: ”M-au urcat pe masă, unde au început bruscările și țipatul...”
  Naștere naturală la spitalul "Sf Ioan cel nou" Suceava: ”M-au urcat pe masă, unde au început bruscările și țipatul...”

  Era 19.02.2020. Am mers cu contracții ușoare la maternitatea din Vatra Dornei unde am stat până în jurul orei 16:00 când doctorița m-a anunțat că a chemat salvarea...

  Anda Adam nu a avut o copilărie uşoară. Mama ei a plecat în America: "Mama mea s-a sacrificat pentru mine, ca să-mi facă un viitor"
  Anda Adam nu a avut o copilărie uşoară. Mama ei a plecat în America: "Mama mea s-a sacrificat pentru mine, ca să-mi facă un viitor"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a dezvăluit că, pe când era copil, mama ei a plecat în SUA pentru a-i construit un viitor mai bun. Parcurge articolul de mai jos...

  Mama mea pe mine m-a abandonat într-o toaletă publică, dar i-a păstrat pe cei patru frați ai mei
  Mama mea pe mine m-a abandonat într-o toaletă publică, dar i-a păstrat pe cei patru frați ai mei

  Pe măsură ce înaintezi în vârstă, dorința de a-ți cunoaște adevăratele origini devine tot mai mare. Așa s-a întâmplat și în cazul unui bărbat...

  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii
  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii

  Deprinderea unui copil de a se ruga trebuie să fie însușită încă de la o vârstă fragedă. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, inspiră-te și din...

  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"
  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"

  Fosta membră a formaţiei "Mandinga", Elena Ionescu, a povestit, în cadrul unei emisiuni pentru un cunoscut post de televiziune din România, că fiul ei pronunţă des...

  George Burcea dă iar din casă: "A chemat poliţia pentru a avea în procesul de custodie un avantaj. În mine s-a stins respectul pentru Andreea Bălan"
  George Burcea dă iar din casă: "A chemat poliţia pentru a avea în procesul de custodie un avantaj. În mine s-a stins respectul pentru Andreea Bălan"

  După mai multe intervenţii avute în ultimul timp, actorul a vorbit şi despre faptul că fosta sa soţie a fost sfătuită să cheme poliţia. Află ce a povestit George Burcea!

  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”
  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”

  Vestea că unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul românesc s-a destrămat, a venit pe neasptate! Nimeni nu se aștepta că Andreea Bălan și George Burcea să...

  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie
  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie

  Pasiunea unor medici pentru ceea ce fac, dar și dragostea de oameni și devotamentul pot fi incredibile. Parcurge articolul de mai jos și descoperă confesiunea unui medic referitoare la...

  © 2022 Qbebe