O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală

O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală

Bianca Geica - Redactor Senior

„Minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap că altul”, „la școală specială cu ăștia care nu învață!”. Îți vine să nu să crezi, aceste cuvinte aparțîn unui dascăl care, în mod normal, ar trebui să își motiveze elevii, să le câștige încrederea, să fie răbdător cu aceștia și, nu în ultimul rând, să îi trateze cu respect. Respectul, însă, nu pare să fie un cuvânt prezent în vocabularul unei învățătoare de la o școală din Târgu Mureș, care zilnic își umilește elevii.

O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor!

Elevii din clasa a III-a de la Școala gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș sunt nevoiți să audă zilnic injurii și ironii batjocoritoare de la învățătoarea lor, Mariana Alexa. Într-o înregistrare audio obținută de Edupedu.ro, se aude foarte clar cum această își umilește elevii folosind expresii precum „minte îngustă!”, „uite ce specimente avem în clasă!”, „unul mai bătut în cap că altul”, „la școală specială pentru ăștia care nu învață” sau „nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

Mai mulți părinți povestesc că și-au retras copiii din clasa întrucât aceștia manifestau reacții specifice de stres: plângeau, făceau pe ei noaptea în pat, refuzau să meargă la școală, făceau tot posibilul pentru a fi dați afară din școală sau imitau comportamentul deplasat al învățătoarei.

Foto: captură de pe site-ul școlii gimnaziale din Târgu Mureș

O mamă mărturisește, pentru Edupedu.ro, că a făcut inclusiv plângere la Ministerul Educației după ce învățătoarea a lovit-o pe această cu cartea în cap și a bruscat-o:

„Povestea asta a început înainte de pandemie, dar fiica mea a relatat din clasa I niște probleme. Am zis la început că e doar mai exigentă, însă, când a venit acasă plângând să-mi spună că doamna învățătoare a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă, a pus doi copii martori în spatele ei să rezolve o problemă la tablă… Problema este această doamnă învățătoare care-i distruge psihic în ultimul hal”.

În repetatele sesizări pe care femeia le-a depus la Ministerul Educației pentru a semnala comportamentul agresiv al învățătoarei față de elevi, această a descris situațiile de la clasă:

„Doresc să vă aduc la cunoștință probleme care se petrec în clasa fetiței mele, acțiuni, vorbe nedemne de un cadru didactic cu dovezi clare pe care le dețîn și am predat poliției din Târgu Mureș. Mă adresez dumneavoastră deoarece am fost de nenumărate ori la Inspectoratul școlar din Tg. Mureș și am făcut sesizări legat de aceste abuzuri atât în scris cât și verbal și am fost și la direcțiunea școlii și am făcut atât în scris cât și verbal nenumărate sesizări, dar nu s-au luat măsuri. Doamna învățătoare Alexa Maria Lucia de la clasa fetiței mele, abuzează fizic, psihic, emoțional copiii, dar în mod special fetița mea este în atenția dânsei zi de zi prin vorbe de genul: „bătută în cap, încuiată, ai groapă de nisip în loc de creier, ești varză, nu știu de ce mai vii la școală” etc. Foarte multe insulte, ironizări, ridiculizat fetița în fața clasei, dat exemplu negativ în fața clasei… „uitați, copii, ce tâmpenie a scris” sau „auziți, copii, ce a scris la temă, habat nu ai, nu ai nimic în cap” etc. În urmă relelor tratamente, fetița mea are atacuri de panică, mergem la un psiholog și avem multe de reparat, mă întreb de ce nu se iau măsuri? Pe cine protejează? În ce țară trăim? Vă rog mult să luați la cunoștință cazul meu și să luați măsuri!”, se arată în e-mailul trimis și pe adresa redacției Edupedu.ro.

Foto: Edupedu.ro

O altă mamă povestește: „Am văzut la copila mea că venea mult mai agitată și mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei, tot timpul era răutăcioasă și nervoasă. Atunci mi-am dat seama că ceva nu e în regulă fiindcă eu nu așa mi-am educat copiii, la noi în casă nu se strigă, nu ne certăm, nu ridicăm tonul. Am văzut la față mea comportamentul acesta și mi-am pus întrebări. (…) Am auzit în timpul școlii online comunicarea pe care o făceau învățătoarele fetelor mele. În timp ce învățătoarea fetei de la pregătitoare era calmă și răbdătoare, învățătoarea de la clasa fiicei mare (Alexa Mariana) nici în online nu se putea abține, strigă, era pur și simplu o atmosferă încărcată. Atunci am întrebat-o pe față mea și mi-a povestit ce se întâmplă în școală.

Citește și: O profesoară din Borșa este filmată cum își pălmuiește elevii. ”Este însărcinată și probabil sarcina a făcut-o mai sensibilă”

Fiica mea mi-a povestit ce le face în clasă colegelor învățătoarea, eu deja știam cuvintele pe care le folosește la clasă învățătoarea. Ea nu își permitea asta cu toți copii, îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură și nu avea răbdare să-i aducă la nivelul celorlalți. Tot ce trebuia ea să facă normal că învățător nu făcea, în schimb, îi umilea și își bătea joc de ei în clasă. Eu i-am explicat atunci directoarei asta, i-am zis că, într-un an și jumătate, șase copii deja s-au transferat, vorbisem și cu părințîi respectivi și toți aveau aceeași problemă, toți și-au luat copiii din clasa învățătoarei Alexa pentru că au fost agresați fizic și psihic. Am întrebat-o pe directoare dacă nu-și pune un semn de întrebare. I-am spus că avem în vecini o familie care și-a mutat copilul la altă școală tocmai din cauza învățătoarei, de când a plecat a devenit alt copil, era fericit. Doamna directoare efectiv a mințit când a spus că nu știa de problemă, ea știa foarte bine care este situația.”

Directoarea școlii i-a luat apărarea învățătoarei: „Nu e o persoană care să abuzeze copiii. Acuma, că le spune că greșesc, 100% le spune că greșesc, nu toți copiii sunt perfecți”

Directoarea școlii gimnaziale din Târgu-Mureș, Daniela Luminița Macavei, a spus că recent a organizat o ședința cu părinții pentru a află ce se întâmplă, mai exact, la clasa învățătoarei respective, însă doar o singură mămică ar fi avut ceva împotriva acesteia.

„Am făcut ședință cu părințîi, am încercat să discut la nivel de părinți să vedem exact ce se întâmplă și părințîi au zis că pentru lucruri de genul acesta, sau afirmațîi ale unui singur părinte, să nu-i mai deranjez să-i aduc la ședințe cu părinții, pentru că părerile sunt împărțite, în sensul că o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare. Absolut niciun părinte (n.red.: nu și-a retras copilul de la ore), într-adevăr sunt doi copii care au plecat, dar au plecat în altă localitate, unul în altă țară. Niciunul dintre acești părinți care au plecat nu mi-au spus mie sau nu au depus nicio plângere împotriva doamnei învățătoare, deci absolut niciunul. Numai mama la o singură fetiță a depus plângere.”, a explicat directoarea școlii.

Aceasta mai spune că învățătoarea nu este o persoană care să abuzeze copiii și că sunt unii părinți care nu acceptă să li se atragă atenția copiilor lor că nu se descurcă la matematică sau la citit.

„Sunt unii părinți care poate nu acceptă nici să le spunem că ar trebui să facă mai mult la matematică sau nu se descurcă destul de bine la citit. S-ar putea să le fi zis, nu știu pe ce ton, dar sunt copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii. Acuma, că le spune că greșesc, 100% le spune că greșesc, nu toți copiii sunt perfecți”, spune directoarea.

Citește și: Ești grasă de nu încapi în oglindă! Înregistrări audio șocante cu o profesoară care își insultă elevii

Inspectorul școlar general din Mureș: „Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii”

Inspectorul școlar general din Mureș, Sabin Gavril Pășcan, a declarat, pentru Edupedu.ro, că știe despre caz și că de o luna de zile se face anchetă la școală, însă de fiecare dată când are loc o inspecție, învățătoarea se comportă normal cu elevii săi.

„Știm despre comportamentul doamnei, inspectoratul școlar nu este angajator, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm deoparte și să lăsăm aceste ieșiri necontrolate ale cadrelor didactice, în speță ale acestei doamne, să afecteze activitatea didactică și să pună în pericol siguranța elevilor. În momentul în care au apărut astfel de sesizări, inspectoratul școlar a făcut echipe de control care s-au deplasat la unitatea de învățământ.

Vă dați seama că în momentul în care au ajuns colegii mei inspectori sau metodiști ai inspectoratului școlar, au făcut asistență la clasă, comportamentul doamnei în momentul în care era cineva străîn s-a schimbat radical. În momentul în care s-au încheiat aceste activități și doamna a rămas singură cu elevii, ea a revenit la vechile obiceiuri.

Am avut și o discuție cu conducerea unitățîi de învățământ pentru a demara tot ce înseamnă procedură de cercetare disciplinară care să conducă la desfacerea contractului de muncă. ISJ nu poate să facă acest lucru, școala poate să facă acest lucru. Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii.

Înainte de asta nu am avut niciun fel de semnal în timpul lecțiilor online că are un alftel de limbaj decât cel adecvat. În momentul în care doamna a intrat direct în contact cu clasa după reluarea cursurilor, au început aceste tulburări de comportament”, a spus Pășcan.

Citește și: Scandal-monstru la școală! O profesoară organiza orgii și abuza elevii

  • Surse: g4media.ro, edupedu.ro, evz.ro

Surse foto: istockphoto.com, edupedu.ro, rguga.ro

Articolul urmator
Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

    Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

    De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani
    De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani

    Pasiunea de a călători poate fi atât de puternică în anumite cazuri, încât va deveni practic un stil de viață. Un asemenea exemplu este oferit de o familie din...

    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

    Un cuvânt jignitor adresat copilului îi poate aduce frustrări și dezechilibru emoțional. Cu sentimentele celor mici nu ne jucăm, de aceea este important să ne alegem cu...

    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”
    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”

    Cristina Bălan a vorbit de fiecare dată deschis despre problemele cu care se confruntă în creşterea gemenilor ei, Matei și Toma, care s-au născut cu sindromul Down....

    Mărturiile șocante a 23 de părinți despre momentul în care copiii lor au văzut, au simțit și au vorbit cu spirite din altă lume
    Mărturiile șocante a 23 de părinți despre momentul în care copiii lor au văzut, au simțit și au vorbit cu spirite din altă lume

    Ori de câte ori auzi discuții despre spirite, despre fantome sau despre orice altceva are legătură cu lumea de dincolo, simți că te trec fiori. Te-ai gândit până acum...

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

    În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară
    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară

    Nu voi uita niciodată acea senzație magică din ultima zi de școală, când ajungeam acasă după festivitatea de premiere și știam că gata, am toată vara în față pentru...

    © 2024 Qbebe