O profesoară din Bistrița a fost hărțuită timp de 10 ani pentru că a dezvăluit nereguli la concursuri școlare

Bianca Geica - Redactor Senior

Cristina Rusu, o profesoară de Geografie din Bistrița, a fost hărțuită timp de 10 ani pentru că a dezvăluit neregulile de la Olimpiada Națională de Geografie. La vremea respectivă, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Ministerul Educației nu doar că au refuzat să investigheze cazul respectiv, dar s-au întors împotriva profesoarei, dând-o în judecată. Aceasta a pierdut procesul din România, a fost marginalizată de colegii ei și ignorată la următoarele concursuri școlare.

Povestea profesoarei hărțuită 10 ani pentru că a dezvăluit nereguli la concursuri școlare

Cristina Rusu a vorbit, pentru PressHUB, despre lupta pe care a dus-o timp de un deceniu cu statul român și funcționarii săi complici după ce în 2011 a făcut publice neregulile repetate în organizarea Olimpiadei de Geografie și a Concursului Național de Cercetare Științifică-Geografie.

Profesoara de Geografie povestește că a semnalat, mai întâi, problemele în cadrul instituțional, respectiv la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița și ulterior la Ministerul Educației. Dar în loc să gestioneze eficient o problemă simplă de organizare a unei olimpiade, autoritățile au ales să o ignore pe Cristina Rusu și să mușamalizeze problemele semnalate de aceasta.

cristina rusu in iarba

Văzând acest lucru, Cristina a publicat mai multe articole de presă prin care informa publicul local că la organizarea concursurilor de geografie se întâmplă lucruri neconforme care afectează drepturile copiilor. În 2011, după etapa județeană a Concursului Național de Cercetare Științifică, profesoara a semnalat atât sub forma unor sesizări la superiorii ei, cât și în presă, lipsa unui regulament de concurs care să fie disponibil pe site-ul inspectoratului, dar și lipsa unor proceduri clare de organizare.

Citește și: Cine este singura profesoară din țară care a luat nota 10 la concursul de directori de școli

„Trebuie să respectăm toți niște reguli. De ce unii elevi au lucrat după grilă nouă, care limita numărul de pagini al fiecărei lucrări la 5-8 pagini, și alții după grila veche, care nu limita în niciun fel numărul de pagini? Nu mi s-a părut deloc în regulă acest lucru”, a explicat Cristina Rusu pentru PressHUB. Aceasta a fost amenințată de Inspectorul de Geografie de la acel moment, Doina Petrean, că dacă va continua cu sesizările, va fi acționată în instanța de judecată. Cristina, însă, nu s-a lăsat intimidată și a trimis o petiție la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud în care reclama atitudinea Doinei Petrean. Numai că răspunsul la petiție a fost întocmit și semnat chiar de persoana reclamată, adică de inspectorul Doina Petrean.

În următorul an, Cristina Rusu a sesizat o altă neregulă în organizarea olimpiadei de Geografie: subiectele din județul Bistrița Năsăud, la clasa a XII-a, erau identice cu subiectele din Bacău. În urmă sesizării Ministerului Educației, la vremea respectivă, autoritatea națională în materie i-a răspuns că cei doi inspectori care au realizat subiectele nu au colaborat între ei, însă ambii le-au copiat direct de pe un site specializat și că „este de neînțeles faptul, cum un profesor care pregătește elevi pentru olimpiadă, poate să comenteze activitatea unei comisii”.

Inspectorul de specialitate a amenințat-o din nou cu judecată pe profesoară de Geografie, susținând că demersurile acesteia sunt, de fapt, un atac la persoană. Apoi, profesoara a fost chemată la judecată. A pierdut și la fond, și la recurs, judecătorii reproșându-i articolele de presă și faptul că a făcut prea multe sesizări la Inspectorat și la Minister, care ar fi avut de fapt rolul de a-l denigra pe inspector.

Pentru că pierduse procesele din România, Cristina Rusu a fost obligată să plătească daune morale inspectorului de geografie și cheltuieli de judecată. I-a s-a pus poprire pe salariul pe care îl avea la acea vreme, care era sub 2.000 de lei, pentru că a trebuit să achite 3.200 de lei. Pentru ultimii o mie de lei a fost executată silit și i s-a reținut, timp de trei luni, o parte din salariu.

Cristina a îndurat umilință și din partea colegilor de breaslă, care o considerau o persoană care face reclamății nejustificate, deși toți știau că aceasta era o profesoară dedicată elevilor și care a avut an de an rezultate foarte bune la concursurile școlare. Sistemul a marginalizat-o imediat, nemaichemând-o la evaluare la bacalaureat, nici la organizarea concursurilor școlare și a fost scoasă din Consiliul Consultativ al Profesorilor de Geografie din județ.

A făcut Facultatea de drept și s-a apărat singură la CEDO

Cristina Rusu nu a vrut să se resemneze. Potrivit PressHUB, acesta „a plecat în concediu la țară, a luat toată jurisprudența CEDO în materie, ghidul de admisibilitate și a depus o cerere, care, ulterior, la doi ani de așteptare i-a fost admisă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Speța a fost judecată în martie 2022 și soluția dată de judecătorii europeni sancționează statul român pentru nerespectarea dreptului la libertatea de exprimare și obligă România la plata unor daune de 9.000 de euro”.

Citește și: O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva

Profesoara susține că dacă Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud sau Ministerul Educțaiei și-ar fi făcut treaba, nu s-ar fi ajuns la un proces. „Încă de la prima sesizare, când am fost amenințată cu judecată, deși cineva de bună credință ar fi trebuit să facă o cercetare. Da, există și posibilitatea că eu să sesizez ceva nereal, dar ei ar fi trebuit să verifice asta. Cristina Rusu sesizează ceva nereal, ok, cerem sancționarea Cristinei Rusu, că să îi treacă poftă de a face sesizări. Dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Cristina pentru aceeași sursă. Ea s-a înscris, ulterior, la o facultate de Drept în timp ce studia în continuare jurisprudența CEDO, pentru a face față cu brio procesului în care era implicată.

cristina rusu

După circa 10 ani de procese în România și la CEDO, Cristina Rusu a câștigat lupta cu statul, însă spune că a rămas cu un gust amar din cauza faptului că în sistem nu s-a schimbat mare lucru în tot acest timp și că demersul său nu este decât un alt exemplu despre încălcarea drepturilor cetățenilor.

Citește și: Scrisoarea unei mamei din Târgoviște către o profesoară: „Asta e răzbunare. Nu e cel mai bun la matematică, dar e copilul meu”

Surse foto: PressHUB

Surse articol: PressHUB, Facebook

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A fost închisă într-o cameră timp de 13 ani chiar de propriul tată
  A fost închisă într-o cameră timp de 13 ani chiar de propriul tată

  O fetiță din SUA, născută în anul 1957, a fost numită de oamenii de știință „copilul cel mai profund rănit”, după ce a fost ținută izolată complet de lume,...

  Secretul unei căsnicii fericite dezvăluit de un cuplu căsătorit de 72 de ani
  Secretul unei căsnicii fericite dezvăluit de un cuplu căsătorit de 72 de ani

  Există cupluri care uimesc nu doar prin longevitatea căsniciei lor, ci și prin frumusețea relației, care s-a menținut intactă în ciuda trecerii timpului. Printre acestea se...

  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.
  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.

  Patty Hernandez din Carolina de Nord (SUA) este mama a 15 copii, iar în prezent este însărcinată cu cel de-al șaisprezecelea. Descoperă din articolul de mai jos cum se...

  De ce Delia nu are copii? Mama ei a dezvăluit secretul dureros
  De ce Delia nu are copii? Mama ei a dezvăluit secretul dureros

  Delia este una dintre cele mai apreciate și noncoformiste artiste din România. Pe lângă o carieră de succes, care îi aduce multe satisfacții, vedeta în...

  Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp
  Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp

  Am avut o firmă de curățenie timp de 8 ani. 8 ani am făcut curat în 3 case pe zi, jonglând cu 20-25 de clienți pe lună. Nu vă pot spune câte toalete am igienizat sau...

  Lista de graviduțe continuă! O altă vedetă a dezvaluit că este insărcinată
  Lista de graviduțe continuă! O altă vedetă a dezvaluit că este insărcinată

  Rachel McAdams este însărcinată la 41 de ani! Vedeta așteaptă al doilea copil, cu partenerul ei, scenaristul Jamie Linden.

  Regulament concursuri Qbebe
  Regulament concursuri Qbebe

  Organizatorul concursului Organizatorul concursului este SC Radulescu Consulting S.R.L., cu sediul social în localitatea Bucuresti, str. CPT. GÎRBEA ION. NR 2, Bl. P2B, sc. 1,...

  Regulament Concursuri LIVE Qbebe
  Regulament Concursuri LIVE Qbebe

  Organizatorul concursului Organizatorul concursului este SC Rădulescu Consulting S.R.L., cu sediul social în localitatea București, str. CPT. GÎRBEA ION. NR 2, Bl. P2B, sc. 1,...

  © 2022 Qbebe