Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

OMS și UNICEF își unesc forțele împotriva pandemiei, prin intermediul Fondului de solidaritate pentru combaterea COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) și UNICEF au anunțat astăzi încheierea unui acord de colaborare în lupta împotriva COVID-19, prin intermediul Fondului de solidaritate pentru combaterea COVID-19, un instrument istoric, susținut de Fundația Națiunilor Unite și de Fundația Filantropică Elvețiană.

Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 a fost constituit pentru a facilita o reacție globală fără precedent, sprijinind Planul strategic de pregătire și reacție al OMS. Conform acordului, o primă parte din sumele acumulate în Fond (în prezent, peste 127.000.000 USD) va fi alocată către UNICEF pentru activitățile pe care le desfășoară cu copiii și comunitățile vulnerabile din întreaga lume.

Pandemia provocată de COVID-19 este fără precedent, impunând o reacție urgentă, bazată pe solidaritate internațională”, a spus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății. „Mă bucur că UNICEF s-a alăturat Fondului de solidaritate. Având în vedere vasta lor experiență în colectarea de fonduri și implementarea de programe, acest parteneriat ne va ajuta să colaborăm îndeaproape pentru a salva vieți”.

Sumele colectate prin intermediul acestui Fond vor fi alocate, printre altele, instruirii și echipării comunităților și personalului sanitar pentru prevenirea, depistarea și tratarea COVID-19. Fondul va ajuta țările să își dezvolte capacitatea sanitară și să atenueze impactul social al coronavirusului, în special efectele asupra femeilor, copiilor și grupurilor sociale vulnerabile. De asemenea, Fondul va susține accelerarea activităților de cercetare și dezvoltare pentru crearea unor tratamente și vaccinuri.  

Ca partener cheie în acest efort conjugat, UNICEF va lua măsuri pentru ca familiile și comunitățile din cele mai vulnerabile țări să beneficieze pe deplin de intervenții și să aibă acces la apă, servicii de salubritate, igienă și alte măsuri de prevenție și control al infectării. De asemenea, prin vasta sa rețea de proiecte comunitare și programe de țară, UNICEF se va îngriji ca toți copiii, părinții/ îngrijitorii și personalul din prima linie de intervenție, cum sunt asistenții sociali, cadrele didactice și personalul medical, să primească îndrumări fundamentate științific.

UNICEF

Avem de-a face cu o situație de urgență nemaiîntâlnită, care impune o reacție extraordinară. Avem nevoie de implicarea tuturor – cetățeni, corporații, fundații, guverne și alte organizații din întreaga lume”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „UNICEF se bucură să se alăture Fondului de solidaritate pentru combaterea COVID-19. Parteneriatul va susține eforturile pe care le facem pentru consolidarea sistemelor medicale și de salubritate, precum și pentru protejarea celor mai vulnerabile familii împotriva efectelor în cascadă pe care COVID-19 le are asupra unor sisteme sanitare deja suprasolicitate.”

Fondurile colectate vor fi alocate în baza planului global de intervenție, acolo unde este cea mai mare nevoie. Conducerea OMS preconizează că resursele vor fi îndreptate direct către:

 • OMS, pentru activitățile de urmărire a răspândirii virusului, pentru evaluarea lipsurilor și nevoilor, asigurarea echipamentului de protecție personală pentru profesioniștii din linia întâi, asigurarea aparaturii de laborator și de testare în țări din toată lumea și informarea populației și personalului de intervenție din linia întâi cu privire la cele mai noi îndrumări tehnice.
 • UNICEF, pentru a lua măsuri ca toți copiii și familiile din întreaga lume să primească toate informațiile științifice necesare, cele mai noi îndrumări ale OMS și informații pertinente la nivel local, pentru a se putea proteja împotriva COVID-19; pentru a sprijini țările vulnerabile, prin asigurarea accesului la apă, servicii de salubritate și igienă, precum și prin măsuri elementare de prevenire și control al infectării; pentru a asigura accesul familiilor și copiilor vulnerabili la asistență medicală.
 • CEPI, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii, partener cheie care, în strânsă colaborare cu OMS, joacă un rol de lider în finanțarea cercetării și dezvoltării pentru producerea unor vaccinuri împotriva COVID-19.

Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 a fost constituit la cererea OMS de către Fundația ONU și de Fundația Filantropică Elvețiană, fiind lansat în urmă cutrei săptămâni. Fondul este singurul mecanism prin care persoanele fizice și organizațiile pot contribui direct la eforturile pe care OMS le face la nivel global pentru combaterea pandemiei. Până în prezent, Fondul a primit contribuții în valoare de 127 de milioane de USD de la peste 219.000 de persoane fizice și de la peste 90 de companii și organizații din întreaga lume. În același timp, parteneriatul reprezintă o extraordinară demonstrație de solidaritate a tuturor organizaților din cadrul ONU, prin coordonare, colaborare și sprijin reciproc, pentru combaterea efectelor imediate și pe termen mai lung ale pandemiei. 

Niciodată nu a fost nevoie mai urgentă de cooperare globală”, a declarat ElizabethCousens, Președinte și CEO al Fundației ONU. „Pandemia de COVID-19 ne demonstrează că fiecare dintre noi poate juca un rol în oprirea răspândirii bolii. Generozitatea incredibilă manifestată în întreaga lume față de Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 va ajuta OMS, UNICEF, CEPI și partenerii acestora să își accelereze activitățile salvatoare de vieți, în special să sprijine comunitățile cele mai vulnerabile și să grăbească dezvoltarea unui vaccin”.

UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)
  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)

  În perioada 22-24 aprilie 2020, în mijlocul unei perioade dificile marcate de pandemia COVID-19, viitoarele mămici vor putea participa la o conferinta sustinuta exclusiv online...

  Cum pot gestiona proaspetele mame stresul în vremea pandemiei de Covid-19
  Cum pot gestiona proaspetele mame stresul în vremea pandemiei de Covid-19

  Distanțarea socială și frica de infectare sunt doar câteva dintre elementele stresante pentru noile mame în această perioadă.

  Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii
  Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii

  Vaccinul împotriva noului coronavirus este disponibil de puţin timp pe continentul european şi nu numai. Controversat şi aşteptat cu nerăbdare deopotrivă, în ultima vreme a...

  Soluții preventive pentru combaterea oboselii
  Soluții preventive pentru combaterea oboselii

  Majoritatea se confruntă destul de frecvent cu stări de oboseală ușoare sau mai accentuate, în funcție de efortul depus în decursul zilei, dar și de starea de sănătate....

  Guma de guar, soluţia naturală eficientă în combaterea constipaţiei
  Guma de guar, soluţia naturală eficientă în combaterea constipaţiei

  Guma de guar este un produs natural obținut din guar, o plantă bogată în substanțe nutritive care susțin sănătatea omului, dar și a animalelor. Originea acestei plante,...

  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă
  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă

  Epidemia de gripă spaniolă a survenit în secolul trecut, în timpul Primului Război Mondial, fiind provocată de un virus din familia H1N1, dar fără să știe exact cum s-a...

  Studiu: stresul pandemiei aduce schimbări majore în ciclul menstrual al femeilor
  Studiu: stresul pandemiei aduce schimbări majore în ciclul menstrual al femeilor

  Stresul poate afecta ciclul menstrual al unei femei într-o varietate de moduri. Pentru o femeie a cărei menstruație este precum un ceas elvețian și vine la fiecare 28 de zile,...

  © 2019 Qbebe