Deși îl considerã salutar, având în vedere cã lipsa acestor reglementãri pânã acum a dus la numeroase situații tragice, Pro-vita a apreciat ca proiectul de Ordin suferã de tarele specifice legislației medicale cu tentã avortistã din România, având în plus și câteva prevederi neclare.
De aceea, Asociația Pro-vita - filiala București și Asociația EMMA (care reunește „pãrinții de îngeri") au remis un set de observații și propuneri care urmãresc îmbunãtãțirea proiectului de Ordin și pe care le puteți citi pe site-urile celor douã organizații.
Printre modificãrile propuse se numãrã înlocuirea expresiei degradante „produs de concepție" cu mai umanele „copil conceput" sau cel puțin „fãt"; folosirea în textul ordinului a unui termen unic pentru vârsta sarcinii, acela de sãptãmânã de sarcinã (gestație); câteva propuneri pentru protejarea pãrinților, greu încercați, care au pierdut un copil la naștere sau imediat înainte/dupã, așa cum solicitã de mai mulți ani Asociația EMMA, etc.
Astfel, se solicitã înlocuirea expresiei „nãscut mort" cu „nãscut fãrã viațã". „Precizãm cã din considerente de ordin moral am ales aceastã exprimare care este de naturã sã protejeze pãrintii acestor copii de o traumã suplimentarã si totodatã pentru a schimba mentalitatea cadrelor medicale implicate, în sensul de a considera copilul nãscut mort tot o fiintã umanã, cu demnitatea si respectul cuvenit acestuia, în conditiile în care - în numeroase situaþii - acesta este incinerat, din pãcate, împreunã cu deseurile materialelor medicale, în incinta maternitãtilor".
O atenție specialã o acordã ONG-urile prevederilor care obligã personalul medical sã acorde îngrijiri oricãrui copil nãscut prematur, indiferent de vârstã, care prezintã semne vitale.
„Apreciem în mod deosebit aceste mãsuri, a cãror intenție este sã responsabilizeze personalul medical și cerem ca aceleași reguli sã fie aplicate și copiilor nãscuți vii în urma unui așa-zis 'avort terapeutic'. Deși mult mai rare, astfel de cazuri existã, iar situația lor specialã îi face extrem de vulnerabili", se aratã în documentul semnat de Pro-vita și EMMA.
În primãvara acestui an, la spitalul bucureștean „Giulești" s-a nãscut, se pare viu, în urma unui avort „terapeutic", un copil cu Sindrom Down. În lipsa unor reglementãri, este imposibil de verificat dacã acest copil a primit sau nu îngrijirile necesare sau, așa cum se întâmpla de exemplu în SUA pâna la modificarea legislației, a fost abandonat și lãsat sã moarã, un act rușinos și criminal.
Consultati propunerile AICI
