Sorina, fetița de etnie romă care este subiectul acestui caz aparte, are 8 ani și a fost dată spre adopție de la vârsta de 3 ani. Timp de 5 ani 122 de familii din România au refuzat să o adopte, pe motiv rasial. Așa că atunci când a fost pusă pe lista adopțiilor internaționale, Gabriel și Ramona Săcărin, doi români stabiliți în SUA au decis să o adopte. Asistenta maternală a renunțat de două ori la prioritatea de adopție și a refuzat să o adopte pe Sorina, deși putea să facă acest lucru și fără prioritate. A încercat să facă demersul adopției după ce Sorina era deja în procedura de potrivire cu familia Săcărin.
Astfel, vineri, pe 21 iunie, se ajunge la momentul când, Maria Antoaneta Piţurcă, Procurorul-şef Secţie de urmărire penală din cadrul Parchetului Curţii de Apel Craiova, este filmată în timp ce încearcă să o ia pe Sorina de la asistenta maternală printr-o intervenție ce pare forțată și abuzivă.
„Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu ... Am încercat să-l iau în braţe. Am reuşit să o iau în braţe şi am dus-o în braţe la tată. Nu s-a mai filmat. Şi ea va fi oricum examinată fizic şi vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deţinere ilegală a acestui copil", a declarat Maria Piţurcă.
Miercuri, pe 10 iulie, procuroarea a fost pusă sub urmărire penală de către Secția specială de investigare a magistraților, fiind acuzată că a preluat brutal pe Sorina, fetiţa de 8 ani de la asistentul maternal din Baia de Aramă.
"Direcţia de inspecţie pentru procurori a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Maria Antoaneta Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova sub aspectul abaterilor disciplinare prev. de art.99 lit. a) şi t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare, reţinându-se că există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi respectiv „exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni"."
Procuroarea Pițurcă a oferit o declarație în fața Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii: "Nu am ce să-mi reproșez. Fetița era de o lună de zile ținută abuziv de asistenții maternali, au dus-o la doctor sub o identitate falsă, astfel încât aceasta să nu fie descoperită și ca doctorii să nu sesiseze de urgență organele de cercetare penală. Trăia într-o mizerie cruntă. Nu mă consider deloc vinovată, am respectat legea și lupt până la capăt ca să-mi dovedesc nevinovăția".
În acest moment familia adoptivă are fetița în grijă în România și așteaptă să se decidă destinul fetiței de către Tribunalul Olt.
„Ce s-a întâmplat vineri era nenecesar, dar nu se putea altfel. E rezultatul unei luni întregi în care noi, ca părinți, am încercat să ne recuperăm copilul, am bătut la toate ușile autorităților din țara asta. Dacă acest lucru se întâmpla unui copil natural al nostru, am fi făcut același lucru, toți pașii posibili", a spus mama adoptivă a Sorinei. Ramona Săcărin mai adaugă: „Era un copil traumatizat și stresat că o să o luăm să-i facem rău, normal că nu a vrut să plece. Ne-a povestit că o învățau cum să se comporte, să refuze să plece", au declarat soții Săcărin.
Surse: Antena 3, Adevărul, HotNews, Digi24, DCNews