Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoti și 12 strănepoți

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoti și 12 strănepoți

Andrada Popa

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a trecut în neființă azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, la castelul Balmoral din Scoția, înconjurată de familie.  În 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a făcut istorie datorită recordurilor sale demne de invidia oricărui suveran. A trecut prin trei războaie, iar de la încoronarea ei în 1952, a avut 15 prim-miniștri și domnia ei a prins mandatele a 14 președinți americani, de la Harry Truman până la Joe Biden. La 9 septembrie 2015, Regina a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

Replica drăgălașă a prințului Louis când a aflat că străbunica sa a murit

După decesul Reginei, nepoții acesteia, prinții William și Harry au venit alături de soțiile lor, Kate și Meghan, pentru a aduce omagii acesteia la Castelul Windsor. Ei au ieșit împreună neanuțat în fața castelului pentru a le mulțumi sutelor de oameni care se adunaseră acolo și au petrecut alături de public peste 40 de minute, fiind primiți cu aplauze și urale. Au vorbit cu oameni de toate vârstele, au dat mâna cu ei, le-au citit mesajele, au primit flori, au răspuns la scurte întrebări. 

Când Kate a fost întrebată ce au spus copiii despre decesul străbunicii lor, Ducesa, acum Prințesă de Wales, a fost extrem de sinceră și a detaliat reacția drăgălașă a fiului ei cel mai mic: „Louis a fost atât de drăguț! Mi-a spus: Mami, nu îți face griji. Cel puțin acum este cu bunicul”.  Prințul Louis are acum 4 ani,, fiind este cel mai mic dintre cei trei copii ai prinților de Wales. Micuțul cu sânge albastru a devenit cu adevărat faimos în timpul Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta, când „a furat spectacolul” și a intrat în centrul atenției amuzând o lume întreagă - inclusiv pe regretata suverană - cu gesturile, mimicile și grimasele sale. Louis a dezvăluit atunci, poate, o realitate primitoare și nedezvăluită a faptului că familia regală în intimitate este ca oricare altă familie. Prințul Louis este acum al patrulea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său, fratele său, George, care este în clasa a V-a, și sora sa, Charlotte, care este în clasa a III-a. 

O viață de monarh dedicat

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, când avea 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. A fost încoronată în luna iunie 1953, iar evenimentul a fost prima încoronare televizată.

Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir – un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Părea nemuritoare, după ce în octombrie 2021 a petrecut o noapte într-un spital din Londra din cauza unei afecţiuni care nu a fost dezvăluită, iar apoi în februarie 2022, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, având simptome uşoare. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de The Royal Family (@theroyalfamily)

A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoți și 12 strănepoți

Regina Elisabeta aII-a s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Prințul Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. 

  • Din partea prințului Charles, suverana îi are pe Prințul William și pe Prințul Harry. Cel mai probabil, William va fi următorul Rege al Marii Britanii, el fiind al doilea pe linia de succesiune, după ce tatăl său, Prințul Charles, i-a cedat locul. Din partea Prințului William, regina are trei strănepoți: prințul George de Cambridge, prințesa Charlotte de Cambridge și prințul Louis de Cambridge. Ei sunt, după cum i-am enumerat, al treilea, al patrulea și al cincelea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma bunicului și a tatălui lor.
  • Fratele său, Prințul Harry a renunțat la titlul regal. El este căsătorit cu Meghan Markle, iar acum locuiesc împreună cu cei doi copii ai lor Archie Mountbatten-Windsor și Lilibet Diana Mountbatten-Windsor în Statele Unite ale Americii. Micuța Lilibet a fost botezată cu numele străbunicii ei. 
  • Peter Phillips este fiul Prințesei Anne a Marii Britanii cu Mark Phillips. El este primul nepot al Reginei, care este considerat și preferatul acesteia. Peter Phillips are 43 de ani și este căsătorit cu canadianca Autumn Kelly. E al 16-lea pe linia de succesiune și nu deține un titlu regal. Peter Philips i-a dat Reginei Elisabeta două strănepoate. Savannah Phillips are 11 ani și este fiica cea mare a lui Peter Phillips, iar Isla Elizabeth Phillips e fiica cea mică și are 10 ani.
  • Zara Tindall este sora lui Peter Phillips și are 40 de ani. Ea s-a dedicat pasiunii pentru sport, fiind campioană olimpică ecvestră. Este căsătorită cu fostul jucător de rugby Mike Tindall și e a 19-a pe linia de succesiune la tron. De asemenea, nu deține un titlu regal. Zara Tindall este, de asemenea, mamă a trei copii, ce îi sunt strănepoți reginei. Mia Grace Tindall este numele uneia dintre fiicele sale.
  • Prințesa Beatrice de York - fiica cea mare a Prințului Andrei, Duce de York și a lui Sarah, Ducesă de York. Are 33 de ani și este căsătorită cu Edoardo Mapelli Mozzi. Ea este a noua persoană și a doua femeie în linia de succesiune la tron. Ea i-a oferit Reginei cea mai mică strănepoată, născută la finalul lunii septembrie.
  • Prințesa Eugenie de York - sora mai mică a Prințesei Beatrice de York. Aceasta are 31 de ani și este căsătorită cu Jack Brooksbank, iar împreună au un băiețel. Este director asociat la o galerie de artă din Londra și este următoare pe linia de succesiune la tronul britanic. 
  • Lady Louise - fiica de 18 ani a Prințului Eduard cu contesa Sophie Wessex. Ea e a 14-a pe linia de succesiune.
  • James, Viconte de Severn - fratele mai mic al lui Lady Louise. Acesta este al 13-lea pe linia de succesiune la tronul britanic.

regina elisabeta

 

Ce se întâmplă la moartea Reginei

Protocolul prevăzut pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a se numește Operaţiunea „London Bridge" și cuprinde măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul celor zece zile care vor urma: 

  1. Premierul şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea suveranei prin telefon.
  2. Un mesaj oficial va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul, iar un e-mail va fi trimis ministerelor.
  3. La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall - sediul guvernului britanic - vor fi arborate în bernă în 10 minute.
  4. Orice reuniune a Parlamentului va fi amânată.
  5. Pagina oficială a site-ului familiei regale va fi în întregime neagră, iar site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. P
  6. rimul discurs va fi cel al premierului.
  7. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. Acesta din urmă se va adresa ţării la televizor, iar o slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul.
  8. A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Urmează prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi Cabinetul său.
  9. A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde va muri.
  10. În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe.
  11. Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24.
  12. În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

Încoronată regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume. Va rămâne în istorie ca una dintre cele mai iubite suverane de către poporul său și poate chiar de întreaga lume.

regina elisabeta tanara

Citește și:

Surse foto: Getty Images

Surse articol: Digi24, Realitatea, The Royal Family

Articolul urmator
Cel mai bătrân și „bogat” bunic din România! Tataie Ioan, luptător în al doilea Război Mondial, se laudă cu 3 copii, 30 de nepoți și 90 de strănepoți la 101 ani!
Cel mai bătrân și „bogat” bunic din România! Tataie Ioan, luptător în al doilea Război Mondial, se laudă cu 3 copii, 30 de nepoți și 90 de strănepoți la 101 ani!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată
    De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată

    În ultimii ani am avut posibilitatea să le admirăm în perioada sarcinii pe unele dintre cele mai frumoase reprezentante ale familiilor regale europene. Însă acum mai...

    Își crește singură cei 12 nepoți pentru că fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultima oară
    Își crește singură cei 12 nepoți pentru că fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultima oară

    O bunică își crește singură cei 12 nepoți, după ce fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultimul copil! Femeia a trecut prin clipe extrem de grele, însă a...

    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat
    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat

    Jessica Whaley, din Marea Britanie, a murit subit la vârsta de 26 de ani și a fost găsită inconștientă pe stradă. Paramedicii nu au reușit să o resusciteze. O altă femeie,...

    Un adolescent ucrainean își crește singur cei patru frați, după ce mama lor i-a murit în brațe
    Un adolescent ucrainean își crește singur cei patru frați, după ce mama lor i-a murit în brațe

    Cel mai trist lucru despre tragedie este că aproape întotdeauna vine neinvitată, schimbând viețile oamenilor în mod neașteptat. Un băiat din Ucraina este nevoit să...

    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii
    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii

    Legătura dintre o mamă și copilul ei rămâne puternică și în situațiile în care viața îi desparte. Există și cazuri fericite în care, chiar dacă...

    Nepotul Reginei Elisabeta face furori pe Instagram! Are 21 de ani şi este cel mai râvnit burlac!
    Nepotul Reginei Elisabeta face furori pe Instagram! Are 21 de ani şi este cel mai râvnit burlac!

    Este al 26-lea în linia succesiunii la tronul Marii Britanii, iar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai prezent în Social Media. Parcurge articolul de mai jos...

    Au devenit părinți după ce au pierdut patru bebeluși în decurs de patru ani. Miracolele chiar există
    Au devenit părinți după ce au pierdut patru bebeluși în decurs de patru ani. Miracolele chiar există

    Doi părinți din Anglia povestesc miracolul cu care s-au întâlnit atunci când a venit pe lume al doilea copil al lor, după 4 ani de încercări grele. Vor să...

    © 2024 Qbebe