Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoti și 12 strănepoți

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoti și 12 strănepoți

Andrada Popa

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a trecut în neființă azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, la castelul Balmoral din Scoția, înconjurată de familie.  În 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a făcut istorie datorită recordurilor sale demne de invidia oricărui suveran. A trecut prin trei războaie, iar de la încoronarea ei în 1952, a avut 15 prim-miniștri și domnia ei a prins mandatele a 14 președinți americani, de la Harry Truman până la Joe Biden. La 9 septembrie 2015, Regina a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

Replica drăgălașă a prințului Louis când a aflat că străbunica sa a murit

După decesul Reginei, nepoții acesteia, prinții William și Harry au venit alături de soțiile lor, Kate și Meghan, pentru a aduce omagii acesteia la Castelul Windsor. Ei au ieșit împreună neanuțat în fața castelului pentru a le mulțumi sutelor de oameni care se adunaseră acolo și au petrecut alături de public peste 40 de minute, fiind primiți cu aplauze și urale. Au vorbit cu oameni de toate vârstele, au dat mâna cu ei, le-au citit mesajele, au primit flori, au răspuns la scurte întrebări. 

Când Kate a fost întrebată ce au spus copiii despre decesul străbunicii lor, Ducesa, acum Prințesă de Wales, a fost extrem de sinceră și a detaliat reacția drăgălașă a fiului ei cel mai mic: „Louis a fost atât de drăguț! Mi-a spus: Mami, nu îți face griji. Cel puțin acum este cu bunicul”.  Prințul Louis are acum 4 ani,, fiind este cel mai mic dintre cei trei copii ai prinților de Wales. Micuțul cu sânge albastru a devenit cu adevărat faimos în timpul Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta, când „a furat spectacolul” și a intrat în centrul atenției amuzând o lume întreagă - inclusiv pe regretata suverană - cu gesturile, mimicile și grimasele sale. Louis a dezvăluit atunci, poate, o realitate primitoare și nedezvăluită a faptului că familia regală în intimitate este ca oricare altă familie. Prințul Louis este acum al patrulea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său, fratele său, George, care este în clasa a V-a, și sora sa, Charlotte, care este în clasa a III-a. 

O viață de monarh dedicat

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, când avea 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. A fost încoronată în luna iunie 1953, iar evenimentul a fost prima încoronare televizată.

Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir – un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Părea nemuritoare, după ce în octombrie 2021 a petrecut o noapte într-un spital din Londra din cauza unei afecţiuni care nu a fost dezvăluită, iar apoi în februarie 2022, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, având simptome uşoare. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de The Royal Family (@theroyalfamily)

A lăsat în urmă patru copii, 8 nepoți și 12 strănepoți

Regina Elisabeta aII-a s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Prințul Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. 

 • Din partea prințului Charles, suverana îi are pe Prințul William și pe Prințul Harry. Cel mai probabil, William va fi următorul Rege al Marii Britanii, el fiind al doilea pe linia de succesiune, după ce tatăl său, Prințul Charles, i-a cedat locul. Din partea Prințului William, regina are trei strănepoți: prințul George de Cambridge, prințesa Charlotte de Cambridge și prințul Louis de Cambridge. Ei sunt, după cum i-am enumerat, al treilea, al patrulea și al cincelea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma bunicului și a tatălui lor.
 • Fratele său, Prințul Harry a renunțat la titlul regal. El este căsătorit cu Meghan Markle, iar acum locuiesc împreună cu cei doi copii ai lor Archie Mountbatten-Windsor și Lilibet Diana Mountbatten-Windsor în Statele Unite ale Americii. Micuța Lilibet a fost botezată cu numele străbunicii ei. 
 • Peter Phillips este fiul Prințesei Anne a Marii Britanii cu Mark Phillips. El este primul nepot al Reginei, care este considerat și preferatul acesteia. Peter Phillips are 43 de ani și este căsătorit cu canadianca Autumn Kelly. E al 16-lea pe linia de succesiune și nu deține un titlu regal. Peter Philips i-a dat Reginei Elisabeta două strănepoate. Savannah Phillips are 11 ani și este fiica cea mare a lui Peter Phillips, iar Isla Elizabeth Phillips e fiica cea mică și are 10 ani.
 • Zara Tindall este sora lui Peter Phillips și are 40 de ani. Ea s-a dedicat pasiunii pentru sport, fiind campioană olimpică ecvestră. Este căsătorită cu fostul jucător de rugby Mike Tindall și e a 19-a pe linia de succesiune la tron. De asemenea, nu deține un titlu regal. Zara Tindall este, de asemenea, mamă a trei copii, ce îi sunt strănepoți reginei. Mia Grace Tindall este numele uneia dintre fiicele sale.
 • Prințesa Beatrice de York - fiica cea mare a Prințului Andrei, Duce de York și a lui Sarah, Ducesă de York. Are 33 de ani și este căsătorită cu Edoardo Mapelli Mozzi. Ea este a noua persoană și a doua femeie în linia de succesiune la tron. Ea i-a oferit Reginei cea mai mică strănepoată, născută la finalul lunii septembrie.
 • Prințesa Eugenie de York - sora mai mică a Prințesei Beatrice de York. Aceasta are 31 de ani și este căsătorită cu Jack Brooksbank, iar împreună au un băiețel. Este director asociat la o galerie de artă din Londra și este următoare pe linia de succesiune la tronul britanic. 
 • Lady Louise - fiica de 18 ani a Prințului Eduard cu contesa Sophie Wessex. Ea e a 14-a pe linia de succesiune.
 • James, Viconte de Severn - fratele mai mic al lui Lady Louise. Acesta este al 13-lea pe linia de succesiune la tronul britanic.

regina elisabeta

 

Ce se întâmplă la moartea Reginei

Protocolul prevăzut pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a se numește Operaţiunea „London Bridge" și cuprinde măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul celor zece zile care vor urma: 

 1. Premierul şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea suveranei prin telefon.
 2. Un mesaj oficial va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul, iar un e-mail va fi trimis ministerelor.
 3. La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall - sediul guvernului britanic - vor fi arborate în bernă în 10 minute.
 4. Orice reuniune a Parlamentului va fi amânată.
 5. Pagina oficială a site-ului familiei regale va fi în întregime neagră, iar site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. P
 6. rimul discurs va fi cel al premierului.
 7. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. Acesta din urmă se va adresa ţării la televizor, iar o slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul.
 8. A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Urmează prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi Cabinetul său.
 9. A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde va muri.
 10. În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe.
 11. Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24.
 12. În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

Încoronată regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume. Va rămâne în istorie ca una dintre cele mai iubite suverane de către poporul său și poate chiar de întreaga lume.

regina elisabeta tanara

Citește și:

Surse foto: Getty Images

Surse articol: Digi24, Realitatea, The Royal Family

Articolul urmator
O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
  Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

  Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

  Regina Elisabeta a avut patru copii, dar un singur preferat. Cine este favoritul şi de ce
  Regina Elisabeta a avut patru copii, dar un singur preferat. Cine este favoritul şi de ce

  Regina Elisabeta şi Prinţul Philip sunt părinţii a patru copii, o fată şi trei băieţi. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi care este relaţia reginei cu...

  Regina Elisabeta nu a mâncat niciodată pizza. Motivul este surprinzător
  Regina Elisabeta nu a mâncat niciodată pizza. Motivul este surprinzător

  Pizza, acest preparat delicios fără de care ieșirile noastre în oraș parcă n-ar mai fi atât de savuroase. Fără de care serile în fața televizorului, urmărind...

  Cum arată vacanțele nepoților regali la casa bunicii Regina Elisabeta
  Cum arată vacanțele nepoților regali la casa bunicii Regina Elisabeta

  Vacanțele regale sunt diferite de cele cu care ești obișnuit, în primul rând datorită faptului că se desfășoară, de cele mai multe ori, pe proprietăți imense,...

  De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată
  De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată

  În ultimii ani am avut posibilitatea să le admirăm în perioada sarcinii pe unele dintre cele mai frumoase reprezentante ale familiilor regale europene. Însă acum mai...

  A născut pe podeaua din baie! Regina Elisabeta are încă un nepot!
  A născut pe podeaua din baie! Regina Elisabeta are încă un nepot!

  Bucurie mare la Casă Regală a Marii Britanii! Nepoata Reginei Elisabeta a II-a, Zara Tindall, a născut un băiețel! Bebelușul a venit pe lume foarte rapid, astfel că fericita mămică...

  Are 88 de strănepoţi şi împlineşte 100 de ani! Povestea bunicii cu 133 de urmaşi
  Are 88 de strănepoţi şi împlineşte 100 de ani! Povestea bunicii cu 133 de urmaşi

  Julia Lee Kelley s-a născut în anul 1920, iar acum câteva zile a împlinit vârsta de 100 de ani. Familia ei a hotărât să o sărbătorească şi a ales o...

  Misteriosul mesaj de pe verigheta Reginei Elisabeta, scris de Prinţul Philip. Au trecut 73 de ani de atunci
  Misteriosul mesaj de pe verigheta Reginei Elisabeta, scris de Prinţul Philip. Au trecut 73 de ani de atunci

  A trecut mai bine de o jumătate de secol de la căsătoria Reginei Elisabeta cu Prinţul Philip, iar dragostea lor nu s-a diluat deloc. Philip i-a scris un mesaj reginei la nunta lor chiar...

  © 2023 Qbebe