Contributors
Manute Creative

Săptămâna Mondială a Alăptării și prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română

Cu prilejul „Săptămânii Mondiale a Alăptării" (1-7 august), Asociația „Dragoste cu lapte" lansează oficial prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română.

Dezvoltată sub numele „Abecedar de alăptare", aplicația are ca scop sprijinirea mamelor care vor să pornească alăptarea cu dreptul, fiind prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română cu informații de specialitate explicate pe înțelesul tuturor. Aplicația funcționează ca un ghid de alăptare, iar conținutul ei a fost conceput de trei mame pasionate de alăptare: un educator în alăptare, un consultant în lactație certificat internațional IBCLC (cel mai înalt standard profesional în domeniu) și un medic rezident.

Este vorba despre un ghid de alăptare pe care fiecare mamă ar trebui să îl citească încă din timpul sarcinii. De-a lungul timpului, am constatat că gravidele care nu au avut un bagaj minim de informații despre alăptare, au avut în schimb mari provocări pe perioada alăptării. Ele regretă că nu au fost mai bine informate pentru ca să se bucure mai mult timp de alăptare. În schimb, mamele care primesc informaţiile esențiale despre alăptare pe perioada sarcinii și beneficiază de ajutor specializat în perioada postnatală, au şanse mai mari să alăpteze exclusiv - declară Monica Gornistu, educator în alăptare și fondator al Asociației „Dragoste cu lapte".

 d1  d2

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește alăptarea prevăd hrănirea exclusivă a copiilor cu lapte matern de la naștere și până la vârsta de 6 luni. România are încă un procent mic de mame care ajung să îndeplinească această recomandare. Din păcate, cea mai mare barieră în creșterea acestui procent o reprezintă tocmai lipsa educației în alăptare a mamelor.

În acest context, asociația „Dragoste cu lapte" a decis că este momentul să își asume crearea unui ghid de alăptare la care toate mamele să poată avea acces ușor și gratuit. Aplicația este organizată pe câteva secțiuni, dintre care cea mai importantă este secțiunea de Concepte-cheie în alăptare. Mamele pot afla în câteva secunde de la descărcarea aplicației ce înseamnă termeni-cheie precum: alăptarea la cerere, atașarea la sân, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastită etc. Orice mamă care vrea să alăpteze ar trebui să cunoască acești termeni. Formatul practic și ilustrațiile haioase le ajută pe mame să rețină mai ușor informația.

Chiar și în cazul în care mama apelează la un consultant în lactație, ghidul-aplicație reprezintă o resursă care o ajută să integreze mai bine recomandările consultantului în procesul alăptării. În același timp, abecedarul eficientizează munca specialistului prin faptul că mama deține deja un bagaj semnificativ de informații corecte și avizate despre alăptare. Aplicația conține și un număr de telefon cu tarif normal pe care mamele îl pot folosi de oriunde din țară sau din străinătate în cazul în care au o situație de urgență în alăptare.

d3
d4

„Dar dacă nu mă descurc?" se întreabă deseori mamele. În țările care promovează și sprijină alăptarea în mod prioritar, mamele sunt dirijate în momentul externării din maternitate către grupurile de suport în alăptare. Sperăm ca și la noi tot mai multe maternități să preia modelul. Prin acest gest mic, multe suferințe ale mamelor ce întâmpină probleme în alăptare ar putea fi evitate - declară Daniela Ilioiu, medic rezident, co-fondator al Asociației „Dragoste cu lapte".

Asociația „Dragoste cu lapte" încurajează mamele să descarce aplicaţia mobilă „Abecedar de alăptare". Odată descărcat, abecedarul poate fi accesat oricând offline fără a utiliza datele mobile. Aplicația este disponibilă pe platformele Android și iOS și este gratuită, fiind dezvoltată cu ajutorul partenerilor Motherlove România și Artesana. De asemenea, mamele care nu dețin un smartphone sau care preferă o altă variantă de accesare, pot consulta "Abecedarul de alăptare" pe site-ul dedicat proiectului abecedardealaptare.ro.

Despre autori

Monica Gornistu, mamă și educator în alăptare.

În 2016 am absolvit cursul "Educație în lactație" susținut la cel mai înalt nivel de către doamna Dr. Marta Mureșan, formator al consultanților în lactație. În iulie 2016 am fondat asociația „Dragoste cu lapte" pentru a crea proiecte de educație în alăptare. Primul proiect este „Abecedarul de alăptare" scris împreună cu alte două mame pasionate de alăptare, un medic rezident și un consultant în lactație IBCLC. Cred că numai prin educație vom reuși să schimbăm mentalitățile și ideile greșite privind alăptarea. Creșterea ratei alăptării în România depinde în cea mai mare măsură de educația mamelor. Laptele matern nu este numai un furnizor de bunăstare pentru copil, dar și cel mai semnificativ gest de dragoste.

Daniela Ilioiu, mamă și medic rezident în medicina de familie.

Îmi doresc ca experiența minunată a alăptării să fie trăită de cât mai multe mame. Aproape toate mamele întâmpină situații dificile pe parcursul alăptării și aproape toate pot fi rezolvate fără să afecteze procesul alăptării dacă sunt gestionate din timp și în mod corect. Asta ne dorim să realizăm. Suntem specia de pe pământ cu procentul cel mai mic în alăptare, deși "se spune" că suntem cei mai evoluați.

Silvia Moise, mamă, moașă și consultant în lactație certificat internațional IBCLC.

Am contact zilnic cu mamele la maternitatea unde lucrez. Mi-am dat seama cât de important este să avem un abecedar de alăptare pe înțelesul mamelor, așa că am dat curs invitației Asociației „Dragoste cu lapte" de a colabora la scrierea lui. Sper să fie citit de cât mai multe mame!

Ilustrațiile din Abecedarul de alăptare aparțin arh. Claudia Georgeta Pîrvu, mamă și susținătoare a alăptării.

Împreună putem schimba percepția societății privind alăptarea. Încurajăm mamele să citească Abecedarul de alăptare și să aleagă maternități care susțin alăptarea și unde sunt ajutate să inițieze alăptarea din prima oră de la naștere, dacă este posibil.

Despre Asociația Dragoste cu lapte

„Dragoste cu lapte" este o asociație fondată în 2016 și care contribuie la creșterea ratei de alăptare din România prin crearea de evenimente, proiecte și programe educative adresate mamelor. În alăptare, pentru ca lucrurile să meargă bine, educația este esențială. De aceea, am creat ghidul „Abecedar de alăptare", un proiect menit să schimbe în bine viețile mamelor și ale copiilor. Abecedarul este scris de specialiști și ne dorim ca el să ajungă la cât mai multe mame.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați.

Asociația Dragoste cu lapte

Monica Gornistu
Specialist PR, educator în alăptare
0722 491 834 / dragosteculapte@gmail.com

Dau în judecată statul pentru că fiica lor s-a sufocat în timpul alăptării

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Tu ştii ce înseamnă?
  Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Tu ştii ce înseamnă?

  În limba română există numeroase cuvinte care surprind nu doar prin dificultatea pronunţării, ci şi prin lungimea lor. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi nu...

  Cum să alegi mobila potrivită pentru camera copilului tău
  Cum să alegi mobila potrivită pentru camera copilului tău

  A mobila camera copilului poate fi o adevărată provocare. Fie că îți place sau nu, acesta va crește foarte repede și trebuie să te gândești foarte bine la mobilă pe care...

  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil
  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil

  Bucuria de a deveni mămică este imensă, dar alături de ea te vei întâlni și cu mai multe griji. Pentru a te simți permanent în siguranță în perioada sarcinii...

  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie
  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie

  Rahitismul, reprezintă mineralizarea defectuoasă sau întârziată a osului în creștere, cauzată în principal de lipsa de vitamina D, Calciu sau Fosfor.

  Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii pentru Săptămâna Patimilor
  Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii pentru Săptămâna Patimilor

  Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până în Ziua de Paşti. În această săptămână se fac slujbe...

  Poziții de alăptare prin care te asiguri că bebe primește suficient lapte
  Poziții de alăptare prin care te asiguri că bebe primește suficient lapte

  Alăptarea este procesul natural prin care bebelușul primește cel mai bun start în viață. Laptele matern are o compoziție unică de vitamine și minerale ce ajută la fortificarea...

  Ce este manșeta pentru alăptare și de ce ai nevoie de ea
  Ce este manșeta pentru alăptare și de ce ai nevoie de ea

  Oricine știe că imediat după sarcină, mămicile trec la a doua etapă importantă și anume, alăptarea. Este important de reținut că nicio mamă nu devine peste noapte expertă...

  © 2021 Qbebe