Școala online a devenit obligatorie: află ce reguli se aplică

Mirela Floricescu - Redactor

Pandemia de Covid-19 a venit cu multe provocări pentru toată lumea. Sistemul educațional a trecut printr-o schimbare majoră, anume de la prezența fizică la școală, la defășurarea activității didactice în mediul online. Adevărata problemă a fost legată regulile pe care trebuie să le respecte cei mici în timpul orelor. La mai mult de un an de la debutul pandemiei de Covid-19, școala online obligatorie reprezintă încă motiv de confuzie pentru părinți și copii. Poți afla mai jos despre toate regulile care trebuie respectate în ultima parte a acestui an școlar.

Ore online la școală

Deoarece vorbim despre școala online obligatorie, toți directorii unităților de învățământ au obligația de a anunța inspectoratul în privința cadrelor didactice care nu-și desfășoară orele de curs. Art. 11 din OMEC 5.545/2020 aduce la cunoștință și alte obligații ale conducerii unităților de învățământ pentru școala online obligatorie, anume:

„Conducerea unității de învățământ monitorizează modul în care se desfăşoară activitatea didactică prin intermediul tehnologiei şi al internetului. Totodată, întreprinde demersuri către autorităţile locale pentru asigurarea dispozitivelor şi a conexiunii la internet pentru preşcolarii/elevii care nu dispun de mijloacele necesare pentru desfăşurarea activităţilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului.”

Tot pentru desfășurarea normală a orelor de curs pentru școala online obligatorie, cadrele didactice au, la rândul lor, mai multe obligații care sunt detaliate în art. 12 printre care le amintim pe cele mai importante, anume:

„Profesorii/educatorii,învățătorii participă la stabilirea platformelor, a aplicaţiilor şi a resurselor educaţionale deschise care se recomandă a fi utilizate în activitatea desfăşurată. Oferă consiliere preşcolarilor/elevilor grupei/clasei pentru participarea acestora la activităţile didactice. Menţin comunicarea cu părinţii preşcolarilor/elevilor.”

fetita-care-tine-o-tableta-si-tasteaza-pe-ea-si-care-sta-la-o-masa

Un alt lucru de ținut minte despre școala online obligatorie este legat de faptul că profesorii pot pune note fără a mai cere acordul părinților adică „Progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”

Cu privire la datele cu caracter persoanl ce includ numele participanților la orele online, datele de conectare, imaginea sau vocea, în Art. 4 se precizează faptul că „se interzice înregistrarea activităților desfășurate online.”

Cât durează o oră online

Pentru elevii de gimnaziu și liceu, școala online obligatorie presupune ca orele de curs să aibă o durată de 45 – 50 de minute, în funcție de activitățile pe care le desfășoară la respectiva materie sau pentru a avea timp să trimită materialele lucrate în format electronic către profesor. Între orele online, elevii trebuie să aibă o pauză de 10 minute. Tocmai din cauza faptului că elevii de gimnaziu și liceu au mai multe ore de curs, în ordinul de ministru nr. 5545/2020, Ministerul Educației prevede ca temele date copiilor să fie creative, astfel încât să nu-i obosească sau să-i consume prea mult. Astfel, în art.18, alin. 3 sunt precizate următoarele fapte: „Sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc.”

La începutul anului școlar 2020 – 2021, Inspectoratul Școlar București recomanda micșorarea orelor online, deoarece capacitatea de concentrare a copiilor este mai mică în fața unui ecran, față de prezența fizică într-o sală de curs.

„La nivelul unităților de învățământ se iau deciziile temporare de modificare a timpului alocat unei ore. Recomandarea noastră a fost să se micșoreze ora de curs în online”, a declarat în octombrie 2020, inspectorul școlar general adjunct Liliana Toderiuc pentru Edupedu.ro.

copil-cu-tricou-cu-dungi-albe-si-albastre-are-casti-pe-cap-si-se-uita-pe-un-calculator-la-o-femeie-care-arata-ceva-pe-o-tabla-verde

În schimb, Inspectoratul Școlar Ilfov a transmis învățătorilor care ar fi durata optimă pentru o oră de curs în școala online obligatorie, dar și modul de desfășurare al acestora, anume sincron și asincron. În învățământul primar ora de curs ar trebui să dureze maxim 45 de minute, urmată de o pauză de 15 minute. Excepție de la această îndrumare sunt clasele pregătitoare pentru care sunt indicate ore de curs cu durata de 25 de minute, urmate de activități asincron de 20 de minute.

Activitățile didactice în școala online obligatorie se pot desfășura în formă:

 • Sincronă: participarea simultană a elevilor și acadrelor didactice
 • Asincronă: elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan pe platforma educațională
 • Mixtă: activitatea se desfășoară sincron, dar și asincron

Este obligatorie camera la orele online?

Unul dintre subiectele de actualitate pentru elevi este dacă în școala online camera este obligatorie, având în vedere că unele persoane nu dețin dispozitive electronice care să aibă o asemenea facilitate. Astfel, camera NU este obligatorie la orele online. În luna decembrie 2020, printr-un ordin pentru școala online obligatorie cu nr. 6.200/16.12.2020 se făceau mici completări privind orele online din anul școlar 2020 – 2021, prin faptul că elevii au „ obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog. Absența poate fi motivată, în cazuri justificate, în baza unei cereri scrise a elevului major/a părintelui/a tutorelui legal instituit.”

Totodată, în același ordin de minsitru se specifică faptul că elevii nu au obligația de a-și ține sistemul audio-video deschis în timpul orelor, dar ei trebuie să răspundă tuturor cerințelor din partea profesorului. Dacă elevul îndeplinește toate cerințele profesorului în timpul orelor de curs, lui nu i se poate consemna absență la oră.

fetita-blonda-cu-salopeta-de-blugi-si-casti-albe-pe-cap-face-cu-mana-in-fata-unui-laptop-alb

Ca părinte vrei să știi dacă școala online devine obligatorie. Activitatea didactică online a fost încă de la început obligatorie, prezența copiilor pe platformele educaționale nefiind un lucru opțional. De asemenea, pe lângă obligația elevului de a lua parte la ore și părinții au anumite atribuții referitoare la școala online obligatorie, precizate în art. 15, litera f din OMEC nr. 6.200/16.12.2020, printre care amintim:

 • Părinții/tutorii legali asigură participarea copiilor la activitățile didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului
 • Părinții/tutorii legali transmit profesorului feedbackul referitor la organizarea şi desfăşurarea activităţii de predare-învăţare-evaluare prin intermediul tehnologiei şi al internetului
 • Părinții/tutorii legali sprijină elevul în primirea şi transmiterea sarcinilor de lucru

În prima variantă a ordinului de ministru cu nr. 5545/2020 din 10 septembrie 2020 se prevedea faptul că elevii „au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate.”

Reguli școala online cameră

În timpul orelor normale de curs pentru școala online obligatorie, elevii nu pot fi trecuți absenți dacă au sistemele audio-video închise, dar răspund la toate cerințele date. Acest lucru se schimbă în timpul evaluărilor, atunci când elevii au obligația de a-și ține camerele și microfoanele deschise. Aceasta este o metodă de prevenție a încercării de fraudare a examenului. Poți afla despre toate regulile din școala online obligatorie de pe forum și de la alți părinți care au avut aceleași nelămuriri ca tine.

Drepturile elevului la orele online

În art. 21 privind evaluarea elevilor se prevede faptul că: Pprogresul educaţional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislaţia în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare.” Acest lucru înseamnă că elevului nu i se pot acorda calificative/note mici dacă are probleme ce țin de menținerea conexiunii la platformă. Totodată, în completarea ordinului de ministru din septembrie 2020 vine și art. 17, alin. 4 dedicat copiilor cu dizabilități care „beneficiază de asistență suplimentară din partea cadrelor didactice, a conducerii unității de învățământ, precum și din surse educaționale adaptate.”

Provocările în educație care au venit odată cu pandemia de Covid-19 îi pun în dificulate pe prinți și copii. Unul dintre lucrurile reglementate în ordinul de ministru pentru școala online obligatorie este faptul că elevii nu mai sunt obligații să seta cu sistemul audio-video deschis. Totodată, este recomandat ca orele online să fie mai scurte, întrucât capacitatea celor mici de concentrare este mai scăzută în fața unui ecran.

Surse: edupedu.ro, isjbn.ro, isjilfov.ro, bistriteanul.ro, digi24.ro, g4media.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună
  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună

  De 1 an de zile de când a început această pandemie blestemată, ducem un război cu noi și între noi. Nimic nu ne convine, mai ales când vine vorba de educația...

  De ce fiică-mea urăște școala online
  De ce fiică-mea urăște școala online

  Promit că nu vă rețin mult din timp cu ceea ce am de scris/spus. Însă informația este proaspătă, de azi-dimineață și trebuie să o împart cu voi pentru că mi s-a...

  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor
  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor

  Părinţii care doresc ca micuţii lor să se bazeze doar pe lecţiile online,fără să meargă şi în sala de clasă la cursuri, au posibilitatea, pe baza unui document, să-şi...

  Reguli stricte pentru copii la școală: ce prevede Ghidul Ministerului Sănătății
  Reguli stricte pentru copii la școală: ce prevede Ghidul Ministerului Sănătății

  Deși suntem în plină pandemie de coronavirus și ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial. Reîntoarcerea elevilor...

  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală
  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală

  Toți părinții din România au primit de la învățătorii și profesorii copiilor lor un mesaj in ultimele zile: trebuie semnată declarația pentru online. Acea declarație...

  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală
  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală

  Toți părinții au experimentat un stres major cu privire la revenirea copiilor la școală, iar medicii nu fac excepție. În contextul unor scenarii diverse care trebuie luate...

  © 2022 Qbebe