Realizat în Japonia, cu ajutorul a 10 persoane, experimentul demonstrează cât de repede și de ușor se poate răspândi coronavirusul printre noi când socializăm la restaurant. Astfel, unei persoane i s-a pus în palmă o picătură de substanță care poate fi vizibila numai la lumină ultravioletă. Participanții apoi ți-au vazut de activitatea obișnuită dintr-un restaurant iar jumătate de oră mai târziu, la lumina ultravioletă, s-a putut observa că ”virusul” era peste tot: pe mâinile și fețele oamenilor, pe tacâmuri și veselă, pe mâncare.
În România, din cauza stării de urgență, restaurantele au fost închise, și încă nu s-a stabilit o dată oficială de redeschidere a lor. Se speculează data de 1 iunie pentru redeschiderea teraselor, și regulile propuse de virusologi sunt să se respecte distanța de cel puțin 2 metri între mese, să se igienizeze cu biocide restaurantele iar la intrare să se ia temperatura clienților. Dragoș Petrescu proprietarul celui mai mare lanț de restaurante din România a explicat pentru Digi24: “După discuțiile cu Guvernul am agreat că întâi vom putea deschide terasele în faza a doua, cel mai probabil în jurul datei de 1 iunie. Vor urma încă două faze, sperăm la două săptămâni, să fie deschis 50% din spațiul interior din zona HoReCa și apoi integral, dacă totul merge bine din punct de vedere epidemiologic”.
“Eu cred că va fi turism în România începând din luna iunie – iulie, dar va fi altfel. Sunt foarte mulți care fac eforturi și să știți că sunt standarde noi de igienă. Am rămas plăcut surprins cât de multă preocupare pentru implementarea lor este deja de vreo 3-4 săptămâni. Veți vedea că hotelurile și restaurantele din România se pregătesc intens și va fi un alt fel de a fi împreună acolo, dar vom fi deschiși și cred că lucrurile se vor relua începând din 1 iunie. S-ar putea ca anul acesta, în România, să nu mai vedem neaparat bufetul suedez la micul dejun, ca să nu mai stăm la coadă și să ni se servească la masă. S-ar putea să vedem din ce în ce mai multă servire în camere, să nu mai putem să intrăm toți într-un restaurant și să fim obligați să scoatem jumătate din mesele de acolo. S-ar putea să nu mai putem să punem mesele împreună ca să stea mai mult de o familie la masă. S-ar putea să vedem măsuri de dezinfecție puternice la fiecare schimb de masă, să avem inclusiv oameni care vin să ne servească la masă care să poarte măști. N-am fost obișnuiți cu o astfel de viață și un astfel de a face turism, dar cu siguranță ne vom obișnui. Probabil că nici pe plajă nu vom mai putea pune cearceaf lângă cearceaf și va trebui să ne distanțăm cumva unii de ceilalți”, este de părere președintele Camerei de Comerț Română-Germane, Dragoș Anastasiu
Surse: Digi24, Hotnews, Adevărul
