Din grija pentru copilul tau

Serviciul 112 își arată din nou neputința! Salvarea a ajuns după 70 de minute la o fetiță grav bolnavă

O familie din județul Iași a reclamat serviciul 112 după ce salvarea a ajuns cu mai mult de 1 oră întârziere la o fetiță bolnavă de tetrapareză spastică, aflată în stare de inconștiență.

Tatăl unei  fetițe de 5 ani, din Miroslava (județul Iași), povestește cum fiica lui a fost la un pas de moarte după ce ambulanța a ajuns la ea cu o întârziere mai mare de 60 de minute. Copilul s-a născut prematur, cu tetrapareză spastică și miercuri, pe 7 august, și-a pierdut cunoștința. Fetița se afla acasă doar cu mama sa, iar aceasta, întrucât nu o mai văzuse într-o asemenea stare, și-a sunat soțul, aflat la Pașcani. Acesta a chemat salvarea, în jurul orei 11.41. Apelul a fost transferat la Serviciul Județean de Ambulanță Iași, tatăl fetiței fiind asigurat că ambulanța va ajunge imediat. El a explicat la telefon care este starea fetiței și a solicitat ca echipajul de pe ambulanță să poată face față intervenției.

După 30 de minute de la apelul tatălui, ambulanța nu sosise la fiica lui. El a dat iar telefon la 112, la 36 de minute după primul apel. A fost iar asigurat că ambulanța va sosi.

Aflând că fetița este în continuare în stare de inconștiență, tatăl a sunat din nou la ambulanță după alte 14 minute. S-a oferit inclusiv să vină în întâmpinarea ambulanței, dar i s-a spus că era mai bine să fie lângă copil. Salvarea a ajuns la fetiță după 70 de minute, cu o asistentă, fără medic. 

Asistenta medicală a solicitat ajutorul altei ambulanțe după ce a văzut starea copilului și a spus că nu poate face față singură cazului. Nu au fost trimise ajutoare nici la solicitarea ei.

Mai mult, până să vină salvarea, mama fetiței sunase și ea la ambulanță. Părinții au explicat ulterior că ambulanța a ajuns la copil după o oră și 10 minute, precizând faptul că tatăl, aflat într-o localitate situată la aproximativ 75 de km distanță de casă, a ajuns înaintea ambulanței. 

Fetița a fost internată la „Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași”, a fost stabilizată, părinții ei solicitând transferul la spitalul din Târgu Mureș.

Ambulante parcate langa spital

Părinții au precizat că se tem de  consecințele pe care le-ar putea avea starea de inconștiență asupra fiicei lor. Aceasta nu a mers, nu a auzit și nu a vorbit mai mult timp, după intervenții chirurgicale și kinetoterapie începând să vorbească, să audă și să-și folosească mâinile.

După ce a făcut o reclamație la SAJ Iași, tatăl fetiței a încercat să afle de ce ambulanța a întârziat atât de mult și de ce nu a venit și un medic alături de asistenta medicală. Reprezentanții SAJ au venit cu următoarea explicație: toate cele 17 echipaje medicale de urgență (cu medic și asistentă) erau în misiuni în intervalul orar 11.30-12.30 din data de 7 august.

O altă precizare a fost că nu a fost trimis și un medic alături de asistentă întrucât, inițial, urgența părea de cod galben (în acest caz era permisă doar prezența unui asistent). După aceea, după următoarele telefoane primite din partea tatălui, din care reieșise prezența de „simptome suplimentare față de cele inițiale” și după constatările făcute de asistenta care a văzut fetița, urgența a fost modificată în cod roșu. Medicul de la coordonare a solicitat intervenția unui echipaj SMURD pentru a întâmpina ambulanța, dar în final acesta nu a mai sosit, ambulanța aflându-se deja în apropiere de spital.

Reprezentanții SMURD au venit cu aceste explicații: „Avem trei echipaje cu medic care se aflau la intervenții. Chiar dacă încadrarea s-ar fi făcut pe cod roșu de la început, nu ar fi existat o ambulanță liberă cu medic care să fi preluat cazul. Nu existau resurse pentru a se proceda altfel...”.

Altă problemă semnalată în acest caz a fost observarea unei neconcordanțe: pe telefonul tatălui fetiței cu tetrapareză spastică apare primul apel către 112 la 11.41. În istoricul apelurilor de la 112 apelul apare cu 7 minute mai târziu. Bărbatul a cerut celor de la STS înregistrările apelurilor și așteaptă un răspuns din partea acestora. El a povestit că a spus din prima clipă care este afecțiunea de care suferă copilul său, vorbind atât cu operatoarea de la 112, cât și cu o persoană de la SAJ. Nu își amintește însă cu exactitate ce le-a spus ambelor părți. 

După situația din județul Iași, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că are nevoie de câteva zile pentru a se lămuri cu privire la intervenția ambulanței și că ulterior va reveni cu declarații.

Surse:
www.adevarul.ro, www.ziaruldeiasi.ro


Surse poze:

www.pixabay.com

 

 

O femeie din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce a încercat să nască acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  La mai puțin de 1 an după ce a născut, Miranda Kerr este din nou însărcinată
  La mai puțin de 1 an după ce a născut, Miranda Kerr este din nou însărcinată

  Miranda Kerr (35 de ani) a anunțat radiind de fericire că este din nou însărcinată. Faimosul model australian, care a făcut parte din echipa de îngeri Victoria's Secret...

  Ghid de alaptare când ești bolnavă
  Ghid de alaptare când ești bolnavă

  Multe mame se îngrijorează adesea că nu mai pot alăpta pe perioada convalescenței. Adevărul este că extrem de puține afecțiuni, de obicei grave, reprezintă o interdicție...

  Din copilăria noastră: cum arată și ce fac acum actorii din Beverly Hills
  Din copilăria noastră: cum arată și ce fac acum actorii din Beverly Hills

  Printre amintirile din copilăria noastră se numără, cu siguranță, și unele filme pe care le urmăream cu plăcere de fiecare dată. „Beverly Hills 90210" se află printre...

  Semne care arată că un copil este gata să renunțe la somnul de după-amiază
  Semne care arată că un copil este gata să renunțe la somnul de după-amiază

  Printre factorii care pot influența în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri se află și odihna. Odată ce vor crește, nevoia de somn se va modifica semnificativ, cu atât...

  Momentul în care am redevenit din mamă ... femeie din nou
  Momentul în care am redevenit din mamă ... femeie din nou

  Momentul în care am redevenit femeie a fost unul în care am renăscut după ce am născut, mi-am reamintit de mine cum eram. Cu mult timp înainte. Și totul a căpătat o...

  Cum îți închipui că va arăta viața ta de părinte vs. cum va arăta în realitate
  Cum îți închipui că va arăta viața ta de părinte vs. cum va arăta în realitate

  Crezi că în viața de părinte este numai lapte și miere? Crezi că vei avea parte numai de bucurii și fericire? Ei bine, lucrurile nu sunt de fiecare dată cele mai roz. Iată cum...

  Vrei din nou scantei in dormitor? Iata 5 sfaturi de la sexologi
  Vrei din nou scantei in dormitor? Iata 5 sfaturi de la sexologi

  Pe masura ce timpul trece, rutina se poate instala in dormitor, iar viata sexuala a cuplului sa aiba serios de suferit. Daca vrei sa reapara din scanteile de odinioara, iata 5 sfaturi...

  © 2019 Qbebe