Structura anului școlar 2019-2020

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate că au existat numeroase discuții cu privire la data oficială de începere a cursurilor, structura anului școlar 2019-2020 a fost stabilită prin ordin de la Ministerul Educației Naționale. Află în continuare în ce intervale se vor desfășura cursuri, vor avea loc vacanțe și când se vor desfășura evaluările importante din noul an școlar.

Structura anului școlar 2019-2020

Anul școlar 2019-2020 are structura stabilită în conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr.3/191/2019, cursurile urmând să înceapă pe data de 9 septembrie și urmând să se întindă pe o durată de 35 de săptămâni.

Semestrul I

Cursuri între 9 septembrie 2019 - 20 decembrie 2019-08-12

Vacanță de iarnă pentru grădinițe, clasele pregătitoare și clasele primare 26 octombrie 2019 - 3 noiembrie 2019

Vacanță de iarnă și intersemestrială 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020
A dispărut vacanța intersemestrială, pentru a se fragmenta cât mai puțin semestrele școlare, rezolvând astfel o situație care i-a nemulțumit anul acesta și pe profesori, și pe părinți. Vacanța de iarnă va rămâne tot cu durata de 3 săptămâni.

structura anului scolar 2019-2020

Semestrul II

Cursuri între 13 ianuarie 2020 - 3 aprilie 2020

Vacanță de primăvară 4 aprilie - 21 aprilie 2020
Cursuri între 22 aprilie 2020 - 12 iunie 2020

Pentru profesori, anul școlar începe pe data de 2 septembrie 2019 și se încheie pe data de 31 august 2020. În felul acesta, va avea 35 de săptămâni de cursuri, respectiv 169 de zile lucrătoare.

Precizări importante despre structura anului școlar 2019-2020

Anul școlar 2019-2020 are astfel 35 de săptămâni de cursuri, făcând excepție clasa a VIII-a, unde anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020. De asemenea, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor încheia anul școlar pe 29 mai 2020. Astfel, clasele de liceu (filiera tehnologică și profesională) vor avea 37 de săptămâni, în vreme ce clasele a XII-a și a XIII-a au în componență 33 de săptămâni.

Lucrările scrise semestriale (tezele) trebuie susținute, după parcurgerea programei școlare, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează de regulă în perioada vacanței de primăvară, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare.

Programul Școala Altfel ocupă o săptămână din calendarul școlar și durează 5 zile, împreună de cele 2 de weekend, putând fi derulat în perioada 7 octombrie 2019-29 mai 2020, în baza planificării care rămâne la decizia școlilor. Se subliniază că intervalul aferent acestui program nu trebuie să coincidă cu perioada în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele).

Sunt marcate prin manifestări specifice și Ziua internațională a educației (5 octombrie) și Ziua învățătorului (5 iunie).
Ordinul ministrului prevede de asemenea faptul că în zilele nelucrătoare sau de sărbatoare legală care sunt prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Atunci când apar situații obiective, precum calamități naturale, intemperii, epidemii, alte situații excepționale, cursurile pot fi suspendate cu respectarea prevederilor Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și a cercetării științifice nr. 5079/2016, cu modificările și completările ulterioare. Se specifică faptul că recuperarea cursurilor suspendate nu poate fi realizată în perioada vacanțelor școlare.

structura anului scolar 2019-2020

Pentru examene sau evaluări naționale, examene de absolvire, de certificare/ atestare a calificării profesionale a competențelor, precum și calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educației naționale.
Premierul Viorica Dăncilă îi solicitase la sfârșitul lunii iulie, ministrului Educației din acel moment, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar în data de 16 septembrie (în baza solicitărilor primite de la patronatele de turism). Inițial, ministrul Educației stabilise, prin ordin guvernamental, începerea școlii la data de 9 septembrie.
Pe data de 8 augsut, s-a anunțat oficial data de începere a cursurilor drept 9 septembrie.

„În urma solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă, adresată ministrului Educaţiei Naţionale, de a stabili data începerii noului an şcolar prin consultarea tuturor părţilor implicate, ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul şcolar 2019 - 2020 să fie luni, 9 septembrie. Decizia a fost luată ca urmare a discuţiilor purtate între reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi partenerii săi de dialog social", se arată într-un comunicat al MEN, transmis AGERPRES.

Citește și: Structura anului școlar 2018-2019: când începe școala în 2018 

Surse: https://playtech.ro; www.edu.ro; www.digi24.ro; www.libertatea.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce tătic din showbiz-ul românesc a fost desemnat Bărbatul Anului 2020. Are o familie superbă!
  Ce tătic din showbiz-ul românesc a fost desemnat Bărbatul Anului 2020. Are o familie superbă!

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a obţinut recent titlul "Bărbatul Anului 2020".

  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar
  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar

  În urma unei anchete desfășurate de ziarul „Evenimentul Zilei”, s-a aflat câte locuri sunt de fapt libere în grădinițele de stat din București.

  Calendar pentru înscrierea în clasa pregătitoare, în anul școlar 2020
  Calendar pentru înscrierea în clasa pregătitoare, în anul școlar 2020

  Ministerul Educației și Cercetării a emis Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar. În acest articol îți spunem tot ce trebuie...

  Cum să îți iei concediile în 2020, în funcție de zilele libere legale și de vacanțele copiilor
  Cum să îți iei concediile în 2020, în funcție de zilele libere legale și de vacanțele copiilor

  Pentru a reuși ca tu și cei dragi să aveți vacanțele mult așteptate, planificarea atentă este esențială. Printre factorii de care ar trebui să ții cont se numără și zilele...

  Vedete care nasc în 2020
  Vedete care nasc în 2020

  Anul acesta va fi unul cu totul special în viața a numeroase vedete, întrucât vor deveni mame. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi despre cine...

  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!
  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!

  Școala este bună, dar de fiecare dată când vine primăvara, parcă gândul nostru ne zboară numai la vacanță. Zilele însorite de-afară ne fac să visăm și să ne...

  Anunț important la inceput de an școlar: documentele medicale necesare copiilor
  Anunț important la inceput de an școlar: documentele medicale necesare copiilor

  Începutul de an școlar vine cu emoții, încântare, curiozitate, dar și veșnica întrebare: ce documente medicale sunt necesare copiilor? Administrația Spitalelor...

  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020
  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

  Înscrierea la grădiniță a copilului reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții de copii preșcolari. Află aici care este calendarul și metodologia aferentă anului...

  © 2022 Qbebe