Ziua Mondială a Apei!

Ziua Mondială a Apei!

Corina Naftanaila

Ce trebuie să ştim despre apa de băut!

Accesul la apă este unul dintre drepturile fundamentale ale consumatorilor, aşa cum au fost ele adoptate în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1999. El este inclus în primul dintre cele 8 drepturi fundamentale: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, accesul la produse şi servicii estenţiale, precum hrană, utilităţi publice, apă şi salubritate.  

În documentul respectiv, cunoscut ca „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor" este menționat faptul că „Guvernele trebuie să formuleze şi să aplice o strategie naţională pentru îmbunătăţirea furnizării şi a calităţii apei potabile. Este necesară o atenţie specială pentru ca utilizatorii să aibă acces la un nivel corespunzător de serviciu, calitate şi înzestrare tehnologică.

Ei trebuie să fie educaţi, iar comunitatea să fie atrasă în gestionarea resurselor de apă. Guvernele trebuie să acorde o prioritate înaltă politicilor privind multiplele utilizări ale apei, luând în considerare importanţa apei pentru o dezvoltare sustenabilă, dar mai ales caracterul finit al acestei resurse."

ziua mondiala a apei

De altfel, începând cu anul 1992, Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie, drept Ziua Mondială a Apei (World Water Day). În fiecare an, UN-Water, instituţia care coordonează activitatea ONU privind apa, stabileşte o temă corespunzătoare unei situaţii prezente sau viitoare.

Tema din 2016, "Apa şi locurile de muncă", a fost stabilită ţinând cont de faptul că 1,5 miliarde de angajaţi din toată lumea lucrează în sectoare care au legătură cu apa. Pe de altă parte, se poate admite că toate activităţile umane depind de accesul la apă.

În legislaţia românească se regăsește acest drept sub formula, "Principalele drepturi ale consumatorilor sunt: de a avea acces la pieţe care le asigură o gamă variată de produse şi servicii de calitate şi la definiţia dată produsului, "apa" pentru consumul individual".

La nivelul Uniunii Europene s-a constatat că politica privind apa potabilă are o istorie de peste 30 de ani. Este vorba de atenţia acordată apei destinate consumului uman, care trebuie să poată fi băută în siguranţă, fără riscul îmbolnăvirilor.

Astfel, s-au constituit o serie de piloni de bază în vederea aplicării acestei politici la nivel european:

- Apa potabilă trebuie să fie verificată cu cele mai moderne metode ştiinţifice;
- Calitatea apei potabile trebuie să fie asigurată printr-o monitorizare eficientă, dublată de aplicarea în practică a celor mai severe măsuri sanitare;
- Consumatorii trebuie să fie informaţi la timp şi corect privind apa pe care o folosesc;
- Includerea preocupărilor privind apa potabilă în aria mai vastă a politicii europene de sănătate publică şi de gestionare a resurselor de apă.

Nivelul preţurilor în astfel de sectoare cu caracter de monopol trebuie să fie ţinute sub controlul autorităţilor, care trebuie să se asigure că formarea preţurilor este explicită şi transparentă. Iar aceste autorităţi trebuie să interacţioneze cu organizaţiile de consumatori reprezentative.

De asemenea, o soluţie pentru temperarea creşterii tarifelor este extinderea numărului de utilizatori plătitori ai serviciului de utilităţi publice, faţă de situaţia opusă, unde din cauza preţurilor mari, consumatorii care îşi achită datoriile sunt puşi în faţa unor dificultăţi tot mai mari, iar unii dintre aceştia aleg să nu plătească respectiva factură.

Poate ar fi timpul, la 16 ani după privatizarea serviciului de alimentare cu apă, ca autorităţile să efectueze o privire critică asupra rezultatelor obţinute şi să implementeze recomandările de mai sus", a declarat Emil Bojin, vicepreşedintele Asociației Pro Consumatori.

În anul 2016, Ziua Mondială a Apei urmărește să evidențieze interdependența dintre resursele de apă și procesele economice responsabile de accesul la bunăstare prin crearea de locuri de muncă.

Nici un alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. Din păcate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată.

Deci, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor.

Totuși, dacă eticheta vă oferă posibilitatea verificării anumitor constituenți, atunci trebuie să aveți în vedere următoarele criterii:
- nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
- nivelul scăzut de nitrați, mai mic de 4 mg/l;
- conținutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
- nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l.

În ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituienților și valorilor acestora. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop.

Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătății/Organismul Național de Acreditare. Dacă aveți probleme grave de sănătate, consultați medicul curant pentru a vă recomanda apa potrivită în funcție de diagnosticul dumneavoastră", a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Articolul urmator
Imagini emoționante cu Leo Messi și copiii lui, după ce Argentina a câștigat Cupa Mondială

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale
    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

    E firesc ca atunci când sărbătorim ceva, să ne gândim mai în profunzime la lucrul respectiv. Așa se face că încă reflectez la ziua de azi, în care...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    Unde a plecat Oana Roman de ziua ei? Și-a dus fetița într-un concediu exotic
    Unde a plecat Oana Roman de ziua ei? Și-a dus fetița într-un concediu exotic

    Oana Roman și-a sărbătorit ziua de naștere în Egipt, care pare să fie destinația preferată a vedetelor, în ultima perioadă. Vedeta își petrece vacanța alături de...

    Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta
    Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta

    Printre cele mai apreciate cadouri de Ziua Îndrăgostiților se află și florile. Pentru o surpriză reușită, acestea trebuie să reflecte nu doar preferințele celei care le va...

    O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor
    O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor

    O femeie și partenerul ei din Ohio, SUA împart aceeași zi de naștere, nu doar unul cu celălalt, ci și cu cei doi gemeni ai lor, care au venit pe lume chiar de ziua lor....

    Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?
    Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?

    S-ar putea să crezi că ziua de naștere a unui copil este un prilej pentru ca acesta să fie răsfățat și să primească cadouri de la familie și prieteni - dar nu este cazul acestei...

    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți
    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți

    Alături de părinți, cadrele didactice reprezintă și ele adevărate modele pentru noi, ghidându-ne, educându-ne și inspirându-ne. De aceea, meseria de dascăl este...

    Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?
    Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?

    Zilele de naștere sunt asociate cu bucuria, petrecerile, cadourile, zâmbetele, dorințele și alte lucruri pozitive. De exemplu, dacă îmi spune cineva să închid ochii...

    © 2024 Qbebe