Cum scădem febra copilului acasă? Când mergem la spital?

Cum scădem febra copilului acasă? Când mergem la spital?

Corina Naftanaila

Ce este febra? Febra la copii este cel mai adesea e o reacție a organismului la acțiunea unor virusuri sau bacterii și reprezintă creșterea temperaturii peste 38 C.

Metode prin care scădem febra copilului la acasă

Dacă simțim copilul mai cald decât de obicei, este important să îi măsurăm temperatura cu un termometru și să nu ne panicăm pentru că transmitem din starea nostră copilului deja aflat în suferință și să acționăm în funcție de starea lui. De cele mai multe ori nu este necesar să fugim la spital. În niciun caz nu facem asta înainte de a încerca să scădem acasă temperatura copilului (excepție: copilul sub 2 luni trebuie întâi consultat de medic, ce va decide utilizarea antitermicelor). Nu vom duce copilul în colectivitate și îl vom lăsa să se odihnească.

De primă intenție este dezbrăcarea copilului de hainele groase sau dezvelirea lui, hidratare cât mai des (pentru sugarul cu vârsta sub 6 luni este recomandată alăptarea; oferirea sânului mai des este suficientă). Urmărim starea copilului și apariția semnelor de deshidratare.

Dacă starea copilului este bună, nu este necesară administrarea de antitermice. Totuși, dacă nu se comportă ca de obicei, starea generală este afectată sau pare că are un disconfort sau o durere, dacă starea este în continuare alterată, plânge și este mai somnolent, atunci trebuie administrat antitermic, de preferință acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Acestea se găsesc în farmacii sub formă de sirop (oferit cu seringa sau lingurița dozatoare) sau supozitor, de diferite concentrații sau comprimate pentru copiii mai mari.

copil cu febra

Doza se calculează corect în funcție de greutatea copilului, și nu de vârstă, ideal ar fi de către pediatrul copilului. Subdozarea medicamentului este ineficientă și poate fi periculoasă. Se așteaptă apariția efectului de scădere a temperaturii timp de 30 de minute - 1 h; temperatura probabil nu va ajunge la valori normale, dar copilul se va simți mai bine. În caz de frison, oferim antitermic și apoi încălzim copilul învelindu-l cu pături.

Dacă după câteva ore reapar febra și disconfortul, se poate administra din nou același medicament, nu este necesară schimbarea lui. Paracetamolul în doză corectă poate fi repetat la 4-6 ore (maxim 5 doze în 24 ore), ibuprofenul la 6-8 ore (nu mai multe de 4 doze în 24 ore). Alternarea medicamentelor (paracetamol, dacă s-a început cu ibuprofen, și ibuprofen, dacă s-a început cu paracetamol), ar trebui să se facă doar dacă starea de rău nu dispare, sau la indicația medicului. Nu se administrează în același timp ambele medicamente!

În situația în care siropul este scuipat integral sau supozitorul eliminat integral, imediat după administrare, se poate repeta doza. Dacă pacientul vomită siropul sau elimină supozitorul la mai multe minute după administrare, este posibil ca o parte din doză să se fi absorbit deja, astfel încât trebuie să așteptăm intervalul de timp până la următoarea administrare. Alternarea celor două medicamente se face doar dacă apar din nou disconfortul și durerea într-un timp mai scurt decât poate fi oferită o nouă doză din același medicament.

Așadar, dacă avem un copil cu temperatură peste 38C și stare de disconfort fizic, îi administrăm doză calculată în funcție de greutate de paracetamol, de exemplu. Dacă disconfortul dispare, dar reapare peste 4-6 ore sau mai mult, se poate administra din nou paracetamol. Dacă disconfortul nu dispare, sau reapare mai repede de 4 ore, se administrează ibuprofen.

Pentru scăderea temperaturii corpului sunt utilizate uneori împachetările. Se folosește un prosop sau un finet udat cu apa călduță, stors bine și înfășurat în jurul copilului de la axilă în jos (copil ce a fost în prealabil dezbrăcat și căruia i-a fost scos scutecul). Căldura corpului se va transmite prosopului și atunci îl desfacem, îl udăm din nou și reînfăsurăm; repetăm de mai multe ori până ce temperatura corpului scade.

Este bine de știut că sunt contraindicate compresele, frecțiile sau împachetările cu spirt sau oțet, acestea putând irita pielea sau chiar ajunge în sânge și afecta mult mai grav copilul. De asemenea, nu prezintă efect suplimentar față de banala apă.

Unii părinți preferă scăderea temperaturii prin băi hipotermizante, adică îmbăierea copilului într-o cadă cu apă cu două grade mai puțin decât temperatura corpului (minim 36C, atunci când copilul are 38C). Această metodă scade temperatura pentru scurt timp și uneori este neplăcută pentru copil. Scopul principal însă nu este scăderea temperaturii, ci dispariția disconfortului.

Tratamente medicamentoase

În România, este foarte frecvent utilizată schema de tratament din patru în patru ore, alternativ paracetamol și ibuprofen, adică oferirea de antitermice la ore fixe. Această tehnică contravine ghidurilor actuale de tratament al febrei (NICE 2017). Oferirea de antitermic unui copil fără febră sau a unui copil cu febră dar stare generală bună nu este necesară, și nici nu previne apariția convulsiilor febrile.

Aspirina este contraindicată la copii, din cauza riscului apariției Sindromului Reye, o afecțiune rară a ficatului și creierului, uneori fatală.

Algocalminul, încă folosit la noi în țară, este un antitermic extrem de potent, dar care a fost interzis în multe țări din cauza riscului de agranulocitoză (afectare a măduvei spinării).

Antibioticul, deși frecvent "cerut" de părinții din România pentru tratarea febrei, este rar necesar la copii, deoarece mai frecvente sunt infecțiile virale ce trec de la sine, nu se tratează cu antibiotic. Acesta va fi administrat doar la recomandarea medicului, după mai multe zile de febră sau analize ce dovedesc infecția bacteriană.

Când apelăm la ajutorul specialistului?

Sunt situații când este necesar consultul medical la un copil cu febră:
- sugar sub 3 luni cu febră peste 38C
- sugar mai mare de 3 luni cu febră peste 39C
- refuză lichidele
- prezintă diaree, vărsături
- are o durere anume (de exemplu îl doare urechea, sau resimte usturimi când urinează)
- febra persistă mai mult de 3 zile
- face episoade scurte de febră, dar care durează multe zile
- are o afecțiune cronică

Consultul unui copil cu febră este o urgență în următoarele situații:
- plâns ce nu se oprește
- iritabilitate extremă
- somnolență, dificultatea de a trezi copilul
- prezintă erupție pe piele
- are semne de deshidratare (fontanelă adâncită, plâns fără lacrimi, buze uscate, urinări mai rare, în cantitate mai mică sau culoare mai închisă, ochi adânciți în orbite, somnolență)
- colorarea în albastru a zonei gurii sau vârfului degetelor
- bombarea fontanelei
- ceafă rigidă, dureroasă
- cefalee (durere de cap) intensă
- șchiopătat sau refuz de a merge
- dificultăți de respirație ce nu se ameliorează după curățarea nasului
- convulsii
- dureri abdominale intense

În concluzie, febra nu trebuie să ne sperie, dar nici să ne lase indiferenți. Intervenim atunci când, pe lângă febră, apare și un disconfort al copilului, cerem sfatul medicului sau mergem de urgență la spital în funcție de celelalte manifestări.

Bibliografie:
1. Nelson Textbook of Pediatrics, 19th edition, 2011
2. Febra - Ghid clinic NICE, 2017
3. Febra la copii - uptodate.com, Educatia pacientului

Articol realizat cu ajutorul Dr. Ilinca Tudose - Tranulis, medicu pediatru.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

    O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă
    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă

    Chiar dacă nu ești la prima naștere și știi deja cum decurg lucrurile, nu este exclus să fii pusă în situații cu totul neașteptate. O tânără mamă de peste hotare a...

    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?
    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?

    Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul bolnav, cu atât mai puțin în spital. Doar că uneori, această situație este inevitabilă și poate scoate la suprafață...

    După 3 ani de stat în spital, copilul meu va veni, în sfârșit, acasă...
    După 3 ani de stat în spital, copilul meu va veni, în sfârșit, acasă...

    Un băiețel din Chicago și-a bucurat familia când s-a întors în sfârșit acasă, după ce a stat aproape toată viața lui în spital. Mai multe despre...

    O fetiță a fost abandonată de mamă în parcarea unui spital din Italia. Autoritățile fac apel la femeie să-și ia copilul acasă
    O fetiță a fost abandonată de mamă în parcarea unui spital din Italia. Autoritățile fac apel la femeie să-și ia copilul acasă

    O mamă și-a abandonat fetița nou-născută în fața unui spital din Sesto, Italia. Primarul orașului a făcut un apel către ea, rugând-o să vină și să recunoască...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm
    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

    Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, în timpul cărora senzația este una de frig la nivelul întregului corp. Deși aceste serii de tremurături sunt asociate...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    © 2024 Qbebe