Cum scădem febra copilului acasă? Când mergem la spital?

Ce este febra? Febra la copii este cel mai adesea e o reacție a organismului la acțiunea unor virusuri sau bacterii și reprezintă creșterea temperaturii peste 38 C.

Metode prin care scădem febra copilului la acasă

Dacă simțim copilul mai cald decât de obicei, este important să îi măsurăm temperatura cu un termometru și să nu ne panicăm pentru că transmitem din starea nostră copilului deja aflat în suferință și să acționăm în funcție de starea lui. De cele mai multe ori nu este necesar să fugim la spital. În niciun caz nu facem asta înainte de a încerca să scădem acasă temperatura copilului (excepție: copilul sub 2 luni trebuie întâi consultat de medic, ce va decide utilizarea antitermicelor). Nu vom duce copilul în colectivitate și îl vom lăsa să se odihnească.

De primă intenție este dezbrăcarea copilului de hainele groase sau dezvelirea lui, hidratare cât mai des (pentru sugarul cu vârsta sub 6 luni este recomandată alăptarea; oferirea sânului mai des este suficientă). Urmărim starea copilului și apariția semnelor de deshidratare.

Dacă starea copilului este bună, nu este necesară administrarea de antitermice. Totuși, dacă nu se comportă ca de obicei, starea generală este afectată sau pare că are un disconfort sau o durere, dacă starea este în continuare alterată, plânge și este mai somnolent, atunci trebuie administrat antitermic, de preferință acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Acestea se găsesc în farmacii sub formă de sirop (oferit cu seringa sau lingurița dozatoare) sau supozitor, de diferite concentrații sau comprimate pentru copiii mai mari.

copil cu febra

Doza se calculează corect în funcție de greutatea copilului, și nu de vârstă, ideal ar fi de către pediatrul copilului. Subdozarea medicamentului este ineficientă și poate fi periculoasă. Se așteaptă apariția efectului de scădere a temperaturii timp de 30 de minute - 1 h; temperatura probabil nu va ajunge la valori normale, dar copilul se va simți mai bine. În caz de frison, oferim antitermic și apoi încălzim copilul învelindu-l cu pături.

Dacă după câteva ore reapar febra și disconfortul, se poate administra din nou același medicament, nu este necesară schimbarea lui. Paracetamolul în doză corectă poate fi repetat la 4-6 ore (maxim 5 doze în 24 ore), ibuprofenul la 6-8 ore (nu mai multe de 4 doze în 24 ore). Alternarea medicamentelor (paracetamol, dacă s-a început cu ibuprofen, și ibuprofen, dacă s-a început cu paracetamol), ar trebui să se facă doar dacă starea de rău nu dispare, sau la indicația medicului. Nu se administrează în același timp ambele medicamente!

În situația în care siropul este scuipat integral sau supozitorul eliminat integral, imediat după administrare, se poate repeta doza. Dacă pacientul vomită siropul sau elimină supozitorul la mai multe minute după administrare, este posibil ca o parte din doză să se fi absorbit deja, astfel încât trebuie să așteptăm intervalul de timp până la următoarea administrare. Alternarea celor două medicamente se face doar dacă apar din nou disconfortul și durerea într-un timp mai scurt decât poate fi oferită o nouă doză din același medicament.

Așadar, dacă avem un copil cu temperatură peste 38C și stare de disconfort fizic, îi administrăm doză calculată în funcție de greutate de paracetamol, de exemplu. Dacă disconfortul dispare, dar reapare peste 4-6 ore sau mai mult, se poate administra din nou paracetamol. Dacă disconfortul nu dispare, sau reapare mai repede de 4 ore, se administrează ibuprofen.

Pentru scăderea temperaturii corpului sunt utilizate uneori împachetările. Se folosește un prosop sau un finet udat cu apa călduță, stors bine și înfășurat în jurul copilului de la axilă în jos (copil ce a fost în prealabil dezbrăcat și căruia i-a fost scos scutecul). Căldura corpului se va transmite prosopului și atunci îl desfacem, îl udăm din nou și reînfăsurăm; repetăm de mai multe ori până ce temperatura corpului scade.

Este bine de știut că sunt contraindicate compresele, frecțiile sau împachetările cu spirt sau oțet, acestea putând irita pielea sau chiar ajunge în sânge și afecta mult mai grav copilul. De asemenea, nu prezintă efect suplimentar față de banala apă.

Unii părinți preferă scăderea temperaturii prin băi hipotermizante, adică îmbăierea copilului într-o cadă cu apă cu două grade mai puțin decât temperatura corpului (minim 36C, atunci când copilul are 38C). Această metodă scade temperatura pentru scurt timp și uneori este neplăcută pentru copil. Scopul principal însă nu este scăderea temperaturii, ci dispariția disconfortului.

Tratamente medicamentoase

În România, este foarte frecvent utilizată schema de tratament din patru în patru ore, alternativ paracetamol și ibuprofen, adică oferirea de antitermice la ore fixe. Această tehnică contravine ghidurilor actuale de tratament al febrei (NICE 2017). Oferirea de antitermic unui copil fără febră sau a unui copil cu febră dar stare generală bună nu este necesară, și nici nu previne apariția convulsiilor febrile.

Aspirina este contraindicată la copii, din cauza riscului apariției Sindromului Reye, o afecțiune rară a ficatului și creierului, uneori fatală.

Algocalminul, încă folosit la noi în țară, este un antitermic extrem de potent, dar care a fost interzis în multe țări din cauza riscului de agranulocitoză (afectare a măduvei spinării).

Antibioticul, deși frecvent "cerut" de părinții din România pentru tratarea febrei, este rar necesar la copii, deoarece mai frecvente sunt infecțiile virale ce trec de la sine, nu se tratează cu antibiotic. Acesta va fi administrat doar la recomandarea medicului, după mai multe zile de febră sau analize ce dovedesc infecția bacteriană.

Când apelăm la ajutorul specialistului?

Sunt situații când este necesar consultul medical la un copil cu febră:
- sugar sub 3 luni cu febră peste 38C
- sugar mai mare de 3 luni cu febră peste 39C
- refuză lichidele
- prezintă diaree, vărsături
- are o durere anume (de exemplu îl doare urechea, sau resimte usturimi când urinează)
- febra persistă mai mult de 3 zile
- face episoade scurte de febră, dar care durează multe zile
- are o afecțiune cronică

Consultul unui copil cu febră este o urgență în următoarele situații:
- plâns ce nu se oprește
- iritabilitate extremă
- somnolență, dificultatea de a trezi copilul
- prezintă erupție pe piele
- are semne de deshidratare (fontanelă adâncită, plâns fără lacrimi, buze uscate, urinări mai rare, în cantitate mai mică sau culoare mai închisă, ochi adânciți în orbite, somnolență)
- colorarea în albastru a zonei gurii sau vârfului degetelor
- bombarea fontanelei
- ceafă rigidă, dureroasă
- cefalee (durere de cap) intensă
- șchiopătat sau refuz de a merge
- dificultăți de respirație ce nu se ameliorează după curățarea nasului
- convulsii
- dureri abdominale intense

În concluzie, febra nu trebuie să ne sperie, dar nici să ne lase indiferenți. Intervenim atunci când, pe lângă febră, apare și un disconfort al copilului, cerem sfatul medicului sau mergem de urgență la spital în funcție de celelalte manifestări.

Bibliografie:
1. Nelson Textbook of Pediatrics, 19th edition, 2011
2. Febra - Ghid clinic NICE, 2017
3. Febra la copii - uptodate.com, Educatia pacientului

Articol realizat cu ajutorul Dr. Ilinca Tudose - Tranulis, medicu pediatru.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum scadem febra la copii
  Cum scadem febra la copii

  Cu ce scazi febra la copii? Mulți părinți întră în panică atunci când cei mici au temperatură se întreabă cum pot scade febra la copii cu remedii naturale,...

  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid
  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid

  Ce sa faci cand ai febra. Febra este un episod destul de urat si nimanui nu-i place sa fie bolnav. Insa, inainte de a lua orice decizie pentru a scadea febra, nu uita ca aceasta este o...

  Tily Niculae, soţul şi copiii testaţi pozitiv: ”Ne-am speriat. Am sunat la ambulanță, dar am refuzat să mergem la spital”
  Tily Niculae, soţul şi copiii testaţi pozitiv: ”Ne-am speriat. Am sunat la ambulanță, dar am refuzat să mergem la spital”

  Una dintre cele mai cunoscute mămici-vedetă de la noi a dezvăluit prin ce experienţă a trecut recent alături de familie ei. Parcurge articolul de la noi pentru a afla cum s-a descurcat...

  Dinu Maxer disperat, ajuns la spital cu fiul lui: ”A trebuit să îl internez. Avea febră mare”
  Dinu Maxer disperat, ajuns la spital cu fiul lui: ”A trebuit să îl internez. Avea febră mare”

  Familia Maxer a trecut prin clipe grele alături de fiul lor. Andreas a avut febră timp de mai multe zile la rând., iar tatăl său, Dinu Maxer, a fost nevoit să se interneze...

  Acuze de malpraxis la un spital din Giurgiu: o fetiță care avea gripă a primit tratament pentru conjunctivită și a fost trimisă acasă
  Acuze de malpraxis la un spital din Giurgiu: o fetiță care avea gripă a primit tratament pentru conjunctivită și a fost trimisă acasă

  Un alt caz de malpraxis apare în atenția internauților: o fetiță s-a aflat la un pas de moarte după ce a fost diagnosticată incorect la Spitalul Județean din Giurgiu.

  Revoltător! Cum arată micul dejun la un spital de copii din Iași: ”Vă bateți joc!”, scrie mama copilului
  Revoltător! Cum arată micul dejun la un spital de copii din Iași: ”Vă bateți joc!”, scrie mama copilului

  O mămică din Iași s-a confruntat cu o situație absolut scandaloasă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. Femeia, care a fost nevoită să se interneze cu băiețelul...

  „Dacă nu te potolești, mergem acasă”. Amenințarea falsă, greșeala părinților care distruge orice urmă de disciplină
  „Dacă nu te potolești, mergem acasă”. Amenințarea falsă, greșeala părinților care distruge orice urmă de disciplină

  În anumite situații, fără să îți dai seama, mai ales în momentele tensionate, începi să-ți ameninți copilul că îl vei pedepsi și îm 90% dintre...

  © 2022 Qbebe