Rechin Zâmbet fin, cel blajin, deloc asasin
A fost o dată, într-un ocean întunecat, pe un tărâm îndepărtat, un rechin singurel, care tare mai plângea defel. Nu avea prieteni deloc, şi nici cu cine să stea la joc. Într-o zi cu soare cald şi cu valuri multe în larg, Rechin Zâmbet Fin a văzut, sub o piatră în nisip, o codiţă roz şi mică, ce tot tremura de frică. A ridicat rechinul nostru piatra, căci acolo era prins, fără şanse de convins, un căluşel de mare sperios, ce se blocase serios, când, de teamă şi de jale, fugise din a sa cale. Rechin Zâmbet Fin i-a zâmbit larg şi i-a spus cu mare drag:
- Nu te teme, nu fugi. Nu sunt periculos deloc. Eu vreau doar ca să mă joc. Sunt vegetarian convins, de alţi peşti nu m-am atins. Nu vreau să te mănânc, vreau să mă bucur şi să cânt. Prieteni să am la greu, să fiu aplaudat mereu, pe scenă să ma distrez, cu prieteni să dansez. La vioară ştiu să cânt, orice cântec de pe mare şi pământ.
- Vai, rechine, mi-a sărit inima din piept! Stai, codiţa să mi-o îndrept! Spui că eşti vegetarian? Mănânci alge, nu calcan? Eşti de-al meu atunci, mă jur. Eu cânt operă de mic, am o voce, eu îţi zic, de soprană şi tenor, cânt de mama focilor. Ce zici tu, să ne unim? Lumea s-o înveselim?
Şi cei doi s-au îndreptat, în înotul cadenţat, către clubul Morselor, unde toată suflarea peştilor se strânge ca să petreacă, să danseze şi să se refacă, dup-o săptămână grea. Şi cum au intrat cei doi, tot localul s-a golit, căci un rechin, e stabilit, e periculos defel, şi ne temem toţi de el. Dară căluşelul nostru, a sărit direct pe scenă, şi fără urmă de jenă, acompaniat de rechin cu zâmbet fin, au început a cânta, de răsuna toată sala. Şi cu toţii s-au întors, şi o lacrimă au stors, căci cei doi cântau cu foc, şi îi invitau la joc. Şi de-atunci Rechin Zâmbet Fin, din fiorosul asasin, a devenit un violonist faimos, admirat că-i inimos. De prieteni n-a dus lipsă, când se urca pe scenă făcea eclipsă, iară de singurătate a uitat demult, şi-acum ştie că muzica e mereu soluţia când dai de greu.
Lucruri interesante despre rechini
![]() |
Rechinii au apărut în urmă cu sute de ani și au reușit să se adapteze cu succes tuturor timpurilor. Cele mai vechi fosile descoperite au forma acestora. La ora actuală există aproximativ 400 de specii de rechini, unii dintre ei putând trăi chiar și până la 100 de ani. |
![]() |
Cel mai mic rechin din lume este rechinul-lanternă, care odată ajuns la maturitate măsoară doar 17 cm. Ruda sa mai mare, cel mai mare din familia rechinilor de altfel, este rechinul-balenă. Acesta poate cântări 20 de tone și ajunge la o lungime de 12 m. |
![]() |
Rechinii nu au un schelet osos, ci unul elastic, cartilaginos mult mai flexibil și mai ușor. De fapt, aceștia sunt denumiți „pești cartilaginoși cu corpul alungit, de formă hidrodinamică". |
![]() |
Există specii de rechini ovipare, care depun ouăle în apă. Există și speciile ovovipare. În cazul acestora puii se dezvolă în corpul femelei, urmând să fie expulzați după câteva luni. Mai există și a cea de-a treia categorie, vivipare, în care puii se dezvoltă complet în interiorul femeilei, fiind în legătură directă cu organele femelei, asemeni placentei mamiferelor. |
![]() |
Rechinii au simțuri foarte bine dezvoltate, uimitoare am putea spune. Au simțul olfactiv atât de bine dezvoltat încât au capacitatea de a distinge prezența unei picături de sânge într-un bazin olimpic. Văzul este de asemenea o calitate. Aceștia nu disting culorile, ci contrastul dintre pradă și fondul pe care se proiectează. De asemenea, pot percepe orice semnal electric transmis de vietăți cu ajutorul unor organe electrotransmițătoare. |
Concursul Acvaticii Pluşaţi
Inventează împreună cu copilul tău o poveste, și poți câștiga un set complet de animăluțe Acvaticii Plușați

Te invităm să petreci timp de calitate cu copilul tău și să câștigi pentru el un set complet de animăluțe Acvaticii Plușați.
Ce trebuie să faci?
1. Alege unul dintre animăluțe ca personaj principal pentru povestea voastră. Puteți face chiar testul care dezvăluie ce animăluț plușat acvatic ești.
2. Citește-i copilului poezia plușatului ales.
3. Începeți jocul: Spune tu primele 3 cuvinte de poveste, apoi copilul, apoi tu, până ce ajungeți la final de poveste. Nu există limită de cuvinte, povestea poate să fie foarte scurtă sau foarte lungă.
4. Scrie-ne povestea voastră în comentarii pe facebook la postarea concursului pe care o găsești aici.
5. Gata! Te-ai înscris!
Concursul se desfășoară în perioada 22 februarie - 26 februarie 2017, dar nu te întrista dacă nu câștigi din prima încercare. Până în 15 aprilie, punem la bătaie 6 seturi a câte opt jucării, așa că vei avea ocazia să ne spui povestea voastră și să fii câștigătoare. Cele mai frumoase povești vor fi alese de echipa noastră, iar copiii cu cea mai bogată imaginație vor primi un set complet de Acvatici Plușați. Aici găseşti detalii despre concurs si linkuri catre fiecare concurs în parte: www.qbebe.ro/acvaticii_plusati/fii_profi_la_povesti.
Hai la PROFI, cumpără produse în valoare de minim 30 LEI, scanează bonul la infochiosc și colecționează cei 8 Acvatici Plușați!
Află despre campanie aici.
SUCCES!
