Care sunt cauzele funcţionale ale durerii de burtică?

Durerile de burtică apar frecvent la cei mici și pot avea cauze și simptome foarte variate. Vestea bună este că nu ai motive de îngrijorare, întrucât cele mai multe astfel de dureri ale copilului sunt inofensive și pot fi ameliorate cu ajutorul tratementelor potrivite.

Află care pot cauzele durerilor de burtică ale copilului, dar și ce tratamente sunt recomandate pentru ameliorarea disconfortului!

Posibilele cauze ale durerii de burtică la copii

Iată ce cauze poate avea durerea de burtă la copii:

Balonarea

Balonarea, sau în termeni medicali - meteorismul - reprezintă acumularea de gaz în tractul digestiv.

Cu toţii avem gaze pe care le eliminăm în mai multe modalităţi, dar dacă se acumulează în exces apare balonarea. Simptomele asociate sunt supărătoare şi stânjenitoare, în special la copilul mare şi adolescent. Cu cât copiii sunt mai mici cu atât este mai supărător.

Care sunt cauzele balonării:

 • Acţiunea normală a bacteriilor asupra alimentelor nedigerate din colon;
 • Modificări ale florei bacteriene intestinale provocate de administrarea de antibiotice sau de alte medicamente;
 • Malabsorbția carbohidraților care duce la tulburarea echilibrului florei intestinale normale;
 • Aerofagia;
 • Constipaţia;
 • Intoleranta la lactoză;
 • Tulburări funcţionale intestinale cum ar fi sindromul colonului iritabil.

Aerofagia

Una din cauzele funcţionale de disconfort abdominal la toate vârstele este înghiţirea aerului, sau altfel spus, aerofagia.

Atunci când vorbim sau bem, înghiţim o cantitate mică de aer. Cu cât vorbim mai mult în timpul meselor sau mâncăm mai rapid, cu atât înghiţim mai mult aer.

De asemenea, și plânsul contribuie la aerofagie. Pentru sugari, de exemplu, plânsul este singura modalitate de comunicare cu cei din jur, atunci când le e foame, frig sau cald, au scutecul murdar, au o durere (fie de burtă, fie din cauza unei gingii inflamate în perioada erupţiei dentare) sau pur şi simplu nu reuşesc să se calmeze şi vor în braţele mamei.

Dar cu cât plâng mai mult sau cu cât este mai intens plânsul, cu atât cei mici vor înghiţi şi mai mult aer. Şi uite aşa încep colicile. Plânsul este mai intens, durează şi mai mult și părinții nu mai știu ce să facă pentru a ameliora disconfortul celor mici.

Intoleranța la lactoză

Lactoza este un zaharid care se găseşte în lapte şi alte lactate, pentru a cărui digestie este nevoie de enzima numită lactoză. Aceasta o transformă în două zaharuri mai simple (glucoza şi galactoza, ce vor fi absorbite din intestin). Dacă nu este scindată, lactoza ajunge în colon, este fermentată de flora locală, rezultând o producţie crescută de gaze. Nu afectează tractul gastrointestinal, ci doar apare simptomatologia caracteristică la scurt timp după ingestia lactatelor (30 minute până la 2 ore).

Intoleranța la lactoză poate fi ereditară, caz în care debutul este la adolescență. Deficitul de lactoză este genetic şi probabil există şi alţi membri ai familiei cu aceeaşi problemă. Intestinul nu mai produce suficientă lactoză atunci când este inflamat (din cauza gastroenteritelor, bolilor inflamatorii ale colonului sau celiachiei) sau când este infestat cu giardia.

Atenție! Mergi de urgență cu cel mic la medic dacă acesta îți arată că durerea este localizată în partea dreapta a abdomenului inferior sau în capul pieptului ori în jurul ombilicului și este însoțită de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, umflarea abdomenului, constipație și/ sau febră. Ar putea fi vorba despre apendicită!

Cum ameliorăm durerile de burtă ale celor mici?

O soluție în ameliorarea durerilor de burtică o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de: tulburări dispeptice, meteorism gastrointestinal, aerofagie și colici gazoase la sugari, copii și adulți.

Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) și probioticul Saccharomyces Boulardii (adjuvant activ). Astfel, Kebene Pro Baby protejează și regenerează barieră biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructatiile, flatulența.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Tusea fumătorului”- ce este, care sunt cauzele și cum o prevenim
  „Tusea fumătorului”- ce este, care sunt cauzele și cum o prevenim

  Din rutina unui fumător face parte, alături de fixarea unor momente în care preferă în mod special să fumeze (spre exemplu, la o cafea) și tusea de dimineață. Aceasta...

  Cauzele psihologice ale mâncatului compulsiv, cu psiholog Ancuța Coman
  Cauzele psihologice ale mâncatului compulsiv, cu psiholog Ancuța Coman

  Am discutat LIVE în data de 21 martie cu Ancuța Coman, psiholog & psihoterapeut despre cauzele psihologice ale mancatului compulsiv, despre obezitatea la copii și standardele...

  Descoperire șocantă: intensitatea durerii la naștere este determinată de o genă rară
  Descoperire șocantă: intensitatea durerii la naștere este determinată de o genă rară

  Oricine știe că nașterea este un moment dureros de frumos. Totuși, există femei ce nasc pe cale naturală fără nicio formă de analgezie. Explicația? Sunt posesoarele unei gene rare,...

  Copilul are dificultăți de concentrare? Iată care ar putea fi cauzele
  Copilul are dificultăți de concentrare? Iată care ar putea fi cauzele

  Ai observat la copilul tău dificultatea de a urmări firul unei povestiri sau faptul că a uitat imediat ce i-ai explicat cu câteva minute înainte? Educatoarea sau profesorii...

  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji
  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji

  Frigul este principala temere a părinților în anotimpul rece însă nenumărate cercetări atestă că frigul, nu îmbolnăvește copiii, ci îi face mai sănătoși.

  Care sunt atribuțiile nașilor și ale părinților la botez
  Care sunt atribuțiile nașilor și ale părinților la botez

  Botezul este un eveniment foarte important din viața unei familii, ce-i are în prima linie pe părinții și nașii bebelușului. Desigur, întreaga scenă se desfășoară...

  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?
  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?

  După prima aniversare a copilului tău, lucrurile legate de alimentația sa par să devină din ce în ce mai complexe, mai ales că a intervenit și diversificarea. Este important să...

  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica
  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica

  Nu a trecut mult de când Gina Pistol şi Smiley au anunţat că vor deveni părinţi. Descoperă cum arată acum viitoarea mămică!

  © 2022 Qbebe