Bankwatch si Greenpeace lanseaza campania Apa potabila pentru Submaidane

Alexandra Ion

In prag de Craciun, acum un an, zece gospodarii din cartierul Submaidane-Turceni si cincisprezece hectare de teren agricol au fost inundate cu un amestec de cenusa si apa, de la termocentrala. Intre timp, atat autoritatile locale, cat si poluatorul - Complexul Energetic Oltenia - intarzie remedierea situatiei, iar perspectivele sunt in continuare sumbre pentru familiile afectate.

Fiindca se apropie iarna, iar localnicii inca nu au acces la apa potabila, organizatiile Bankwatch si Greenpeace initiaza o campanie de strangere de fonduri pentru a le oferi o solutie provizorie.

Initiativa a fost lansata cu prilejul expozitiei de fotografie "Cenusa de sub maidane", al carei vernisaj a avut loc astazi, 19 noiembrie, la Libraria Bastilia, din Bucuresti. Odata cu expozitia a avut loc si proiectia scurtmetrajului cu acelasi nume, sumar al marturiilor celor afectati de accidentul ecologic.
Expozitia a fost realizata de de Mihai Stoica, fotojurnalist independent specializat pe teme de mediu. Acesta a fotografiat urmarile accidentului ecologic din Submaidane, realizand si un documentar despre viata celor abandonati de catre autoritati si de catre compania responsabila, Complexul Energetic Oltenia.

"Prin aceasta campanie ne-am propus sa strangem bani pentru cumpararea unor filtre de apa adecvate, pe care sa le montam in gospodariile celor afectati de valul de cenusa. Am montat deja un filtru, la una dintre gospodarii, insa ne mai trebuie restul de noua. Pentru cumpararea filtrelor avem nevoie de 13.500 de lei, iar termenul in care ne-am propus sa strangem acesti bani este 12 decembrie 2014" - Ionut Apostol, presedinte Bankwatch Romania.

Bankwatch si Greenpeace ii invita pe toti cei doritori sa ajute sa se alature campaniei. Cu fiecare leu donat, viata locuitorilor din Submaidane va fi mai aproape de normal. Donatiile se pot face aici.

In perioada 20 noiembrie - 4 decembrie, fotografiile vor fi expuse in spatiul alternativ Dianei 4.

In decembrie 2013, o avarie la instalatiile de transport si stocare a cenusii apartinand termocentralei Turceni a dus la o deversare masiva de amestec de apa, zgura si cenusa.
Din cauza tergiversarii procedurilor de achizitie pentru lucrarile de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a inceput greoi remedierea situatiei, cu o intarziere de aproape 10 luni.
Fantanile din zona afectata au devenit de nefolosit, odata inundate cu cenusa, prin urmare oamenii sunt nevoiti sa procure apa cum pot.
Spre dezamagirea celor afectati, termenul pentru lucrarile de remediere a fost amanat pana in februarie 2015.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  "De azi, puiul meu nu mai poate alerga." Ajutorul cerut de o mamă pentru fetița ei bolnavă de cancer, care a rămas fără un picior
  "De azi, puiul meu nu mai poate alerga." Ajutorul cerut de o mamă pentru fetița ei bolnavă de cancer, care a rămas fără un picior

  Durere, neputință, frustrare ... toate aceste sentimente destramă sufletul unei mame care cere disperată ajutor pentru fiica ei de numai 7 anișori care a primit un diagnostic crunt:...

  Ajutăm cu mic, cu mare! Cum îți poți implica toată familia în fapte bune în această perioadă
  Ajutăm cu mic, cu mare! Cum îți poți implica toată familia în fapte bune în această perioadă

  Trăim vremuri dificile, despre care până acum câteva săptămâni, doar citeam în cărțile de istorie și urmăream în documentare. Conflictul dintre Rusia...

  © 2023 Qbebe