10 lucruri pe care trebuie să le știi în prima săptămână de viață a bebelușului

10 lucruri pe care trebuie să le știi în prima săptămână de viață a bebelușului

Andreea Constantin

Reîntoarcerea acasă din maternitate, cu puiul tău în brațe, se transforma la fiecare mămică într-una din cele mai emoționante perioade. Aceste femei puternice vor avea de dus la bun sfârșit o mulțime de provocări și își vor materializa conexiunea mamă-copil pe care au format-o încă din timpul sarcinii. Alături de businessul de succes pentru mămici și copii Drool.ro am descoperit 10 lucruri pe care o nouă mămică ar trebui să le cunoască astfel încât să transforme prima săptămână alături de puiul ei în momente magice, cu cât mai puține griji.

Copiii se adaptează la condițiile de mediu și își formează imunitatea, deci atenție la clima din casă!

Multe mămici sunt de impresie că, dat fiind când e copilul de mic și de fragil, acesta trebuie îmbrăcat cu multe straturi de haine și ținut la o temperatură înaltă. Totuși, specialiștii recomandă să nu exagerezi și să te asiguri că temperatura în camera în care acesta doarme se situează în intervalul 18-21℃.Este suficient să-ți îmbraci puiul cu un body sau într-o bluziță din bumbac BabyCosy pe care le găsești la Drool.ro.

Bebelușul va cere mâncare ori de câte ori simte nevoia

Evită să-i faci un program alimentar copilului! Acesta va cere de mâncare ori de câte ori simte nevoia, ceea ce te poate obliga să îți reglezi și somnul, respectiv activitățile practice, în funcție de dorințele și nevoile sale. De regulă, micuțul adoarme după fiecare masă, timp în care este recomandat să dormi alături de el pentru a recupera de exemplu, orele nedormite în timpul nopții. 

În cazul în care ai prea mult lapte, descoperă pe Drool recipientele dedicate pentru stocarea laptelui în exces de la BabyJem, Spectra și multe alte branduri care-ți vin în ajutor cu tot ce ai nevoie în această perioadă.

Scaunul bebelușului își schimbă textura

Nu te îngrijora dacă remarci în primele zile că scaunul bebelușului capătă o consistență și o culoare diferită, trecând de la o consistență la alta. Acesta este un semn al adaptării sistemului digestiv la laptele matern care va suferi tot mai multe schimbări odată cu înaintarea în vârstă.

Pielea bebelușului poate fi foarte fragilă

Bebelușii au pielea fragilă, așa că va trebui să ai mare grijă de aceasta - de la articolele vestimentare care iau contact cu pielea, până la șervețelele umede, pamperșii sau cremele folosite după fiecare schimbare a scutecului/băiță. Agnotis este o marcă renumită pentru formulele prietenoase pe care le au articolele de igienă și detergenții, produsele fiind hipoalergenice, fără substanțe toxice care ar putea duce la apariția iritațiilor.

Are nevoie de primul său consult medical

La câteva zile de la întoarcerea acasă, medicul de familie se va prezenta pentru a-i lua greutatea copilului și pentru a-i verifica bunăstarea în ansamblu. Dacă ai îngrijorări, poți întotdeauna să discuți cu acesta sau cu un pediatru.

Copilul poate regurgita după masă

După ce acesta mănâncă, nu te speria dacă are reflux gastric și dacă burtica acestuia se inflamează ușor. Asigură-i o poziție cât mai dreaptă a corpului, bate-l ușor pe spate sau mângâie-l după fiecare masă pentru a te asigura că hrana este digerată corespunzător.

Plânsul nu indică întotdeauna o problemă medicală

Așteaptă-te ca micuțul tău să plângă mult și frecvent! Dar nu lua acest semn ca pe o problemă îngrijorătoare ce necesită intervenția medicului. La această vârstă, știi deja că micuțul nu se poate exprima în voie, plânsul însemnând adesea un deranj pe care acesta îl are. El poate apărea atunci când îi este foame sau își face nevoile, dar și dacă de exemplu, mediul e prea cald sau hainele sunt incomode, îl agită muzica, lumina, anumite elemente din jurul său. 

I se schimbă culoarea pielii

Toți copiii trec prin faza icterului, un proces prin care pielea își schimbă culoarea până în momentul în care aceasta ajunge să fie la nuanța obișnuită. Acest lucru se poate întâmpla pentru unii mai târziu, la 3-5 zile de la naștere, deci e foarte posibil să treci prin acest fenomen după ce ieși din maternitate. Dacă nu prezintă febră, roșeață sau nu se confruntă cu o textură a pielii neobișnuită, nu trebuie să te îngrijorezi.

Este agitat în cea mai mare parte a timpului

De ce plânge întotdeauna? De ce bagă degetele sau diferite obiecte într-una? Sunt doar câteva din întrebările prin care și le pun mulți părinți și care îi pot face să creadă la prima impresie, că nu-și îngrijesc copilul în mod corespunzător. Acest lucru e pe deplin fals, iar mamele îndeosebi, se descurcă excelent când țin cont și de instinctul lor. În primele săptămâni de viață și nu numai, copilul va fi mai agitat până se adaptează pe deplin la mediul ambiant și mai cu seamă, când ceva îl deranjează.

Începe să devină curios

Deși specialiștii spun că un bebeluș stă treaz în primele zile de viață aproximativ 10% din timp, în toată această perioadă așteaptă-te ca acesta să facă diferite expresii faciale, să-și miște mâinile și piciorușele necontenit sau își va aținti privirea asupra a diferite jucării/elemente decorative. Chiar dacă nu poate exprima în cuvinte și mai este până când acesta va scoate diferite sunete (în afara plânsetelor), simțurile sale vor începe să se dezvolte și va deveni treptat tot mai curios și interesat de ceea ce se află în jurul său. 

Prin urmare, așteaptă-te ca în prima săptămână de viață a bebelușului să trăiești cele mai deosebite emoții. Cu timpul, vei ajunge să-l cunoști în detaliu, ți se va dezvolta intuiția într-un mod excelent, așa că vei fi pregătită să-i oferi întreaga grijă de care are nevoie. Drool îți pune la dispoziție o mulțime de branduri, produse și accesorii, cu care să te pregătești de venirea celui mic pe lume, dar și pe care să te folosești cu succes pentru a te îngriji de confortul și sănătatea acestuia, începând chiar cu prima săptămână din viața lui.

Articolul urmator
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

    Se vorbește foarte mult despre rolul de mamă, însă câte lucruri sunt de spus despre rolul de tată? Citind articolul de mai jos, poți afla că sunt cel puțin 15! Ți-am...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!
    Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!

    Desi poate parea dificil sa-ti schimbi viata in bine, este un lucru care se poate face. Nu numai ca se poate face, dar nu este atat de dificil pe cat ai crede. De-a lungul vietii, te...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    © 2024 Qbebe