Alaptarea: semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Alaptarea: semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Roxana Cristea

Semnele ca bebelusul nu primeste suficient lapte includ plans, agitatie sau apatie, modificari ale urinei, scaunului si bineinteles, scaderea in greutate. In cazul in care aceste semne apar, trebuie luate masuri urgente pentru ca bebe sa reintre in graficul normal de crestere. Afla cum stii ca bebelusul nu primeste suficient lapte cand il alaptezi la san.

Alaptarea: cum produc sanii lapte?

Te-ai intrebat vreodata cum produc sanii lapte? Ei bine... procedura se bazeaza pe cerere si oferta. Atunci cand placenta este eliminata din uter (imediat dupa nastere), nivelul de prolactina (hormonul care produce laptele)mama cu bebe la san creste si pune in miscare intreg procesul de producere a laptelui matern.
Productia de lapte incepe cu colostru (primul lapte matern, bogat in nutrienti esentiali pentru functionarea echilibrata a organismului, precum imunoglobulina, lactoferina, factori de crestere, PRP (polipeptide bogate in proteine), vitamine A si E, sulf organic). Dupa 48 de ore copilul va obtine din sanii mamei "adevaratul" lapte, in cantitatile dorite. Asta inseamna ca, pe masura ce copilul suge (cerere), nivelul de prolactina creste si sanii vor produce si mai mult lapte (oferta). In concluzie, cu cat copilul suge mai des si mai mult, cu atat productia de lapte va fi mai mare.
Formula este destul de simpla, dar, spre deosebire de biberon, prin sani nu puteam vedea daca s-au golit sau daca bebelusul a mancat suficient si cat a mancat. De aici apare si intrebarea fireasca: A mancat copilul suficient lapte?

Motive pentru care copilul ar putea sa nu primeasca suficient lapte

De ce nu primeste copilul suficient lapte? Am vazut ca, alaptarea adecvata este determinata de cererea adecvata... in acest caz, ceva impiedica cererea, ceea ce poate fi o adevarata problema.mama care alapteaza Cei mai comuni "vinovati" sunt:
Completarea cu formula de lapte. Daca ai adaugat formula la meniul bebelusului, acesta va cere mai putin lapte de la sanii tai, asta inseamna ca sanii vor produce din ce in ce mai putin lapte.
Mesele rare. Alaptarea la intervale mari de timp (la 4 ore, de exemplu) , poate fi confortabila pentru o proaspata mamica, dar poate insemna ca sanii tai nu vor fi stimulati suficient de des pentru a produce o cantitate adecvata de lapte.

Mesele scurte. Daca alaptezi in reprize scurte (5 minute la fiecare san, de exemplu), nu numai ca bebelusul nu va obtine laptele cel mai nutritiv care trebuie "extras" din canalele de lapte (il va obtine doar pe cel de suprafata, deja "produs"), dar nici sanii nu vor fi goliti. Si daca sanii nu sunt goliti, nu vor fi stimulati sa produca mai mult.
Suzetele. Pentru unii bebelusi (nu pentru toti), folosirea suzetei poate insemna mai mutin timp alocat suptului sau mai putina dorinta de a suge. Si... din nou, mai putin supt inseamna mai putina productie de lapte.

Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Exista foarte multe semne care iti pot arata ca bebelusul tau nu primeste suficient lapte, incepand cu sanii tai pe care-i simti foarte plini chiar daca bebe a stat la san suficient timp cat sa-i goleasca; dezamagirea copilului care inca plange si suspina chiar daca "in fapt" a supt de la sanul mamei; faptul ca bebelusul poate consuma un biberon plin cu lapte imediat ce a fost luat de la san; absenta scurgerilor de lapte sau incapacitatea de a scoate lapte cu pompa pentru sani.

Daca observi aceste semne, nu intra in panica pentru ca ar putea sa fie irelevante. In schimb, urmareste alte aspecte care-ti vor arata clar ca bebe nu primeste suficient lapte. Acestea sunt:

Scaunele copilului. In mod normal acestea trebuie sa fie de culoarea mustarului si sa aiba o frecventa de 5-6 ori pe zi (unii copii alaptati la san au scaune in timpul sau dupa fiecare masa). Dupa 3-4 luni frecventa scaunelor se va reduce si se va ajunge la unul pe zi, sau chiar unul la doua zile. Aceste situatii sunt normale, asta inseamna ca bebelusul primeste suficient lapte. In schimb, daca scaunele sunt inchise la culoare, sunt foarte rare si in cantitati reduse, atunci ar trebui sa consulti un medic, mai ales daca apar si alte semne care iti arata ca bebelusul nu primeste suficient lapte.

Urina copilului. In mod normal, in primele luni, un bebelus uda 8-10 scutece pe zi. Asta inseamna ca este bine hranit (alaptat). Daca observi ca au trecut cateva ore de cand ai schimbat un scutec si bebelusul nu a reusit sa-l ude pe cel nou, atunci probabil ca nu a primit suficient lapte.
In plus, urina copilului ar trebui sa fie incolora sau de culoare usor galbuie - in acest caz bebe este bine hidratat, deci primeste suficient lapte (si de calitate). In cazul in care urina devine inchisa la culoare (maronie) atunci bebe este deshidratat si in mod cert nu primeste suficient lapte, pentru ca in primele luni hidratarea sa se face numai prin lapte (copiii mici beau foarte putin si rar altceva decat lapte).

Greutatea copilului. Cresterea in greutate a bebelusului este cel mai bun semn ca piciul mananca bine. In caz contrar - bebe slabeste, sau stagneaza in loc sa acumuleze - trebuie sa iei masuri rapide. Nu uita ca bebelusul incepe sa castige in greutate dupa 2 saptamani de viata (in primele zile dupa nastere pierde cateva sute de grame, pentru ca in aproximativ 14 zile sa castige ceea ce a pierdut si apoi incepe sa creasca in greutate).

Starea copilului dupa masa. Adulti sau copii, dupa masa cu totii ne simtim plini si gata sa tragem un pui de somn. In cazul in care copilul plange si este agitat dupa masa, asta ar putea sa fie un semn ca ii este inca foame si ca nu a primit suficient lapte. Pentru ca acesta sa fie un "semn" de incredere, trebuie sa excluzi alte motive care ar putea sa-l faca pe bebe nervos, cum ar fi colicile, scutecele murdare, hainute incomode etc.
Si apatia ar putea fi un semn ca bebe nu primeste suficient lapte - daca bebe este in stare de somnolenta tot timpul, ar fi bine sa stai de vorba cu medicul pediatru despre acest aspect.
De cele mai multe ori, daca bebelusul este activ, ia in greutate si are o stare de sanatate generala buna, atunci nu sunt motive de ingrijorare.

Copilul inghite lapticul atunci cand suge. Cand stai cu bebelusul la san, urmareste-l sa vezi daca acesta inghite lapticul - de cele mai multe ori bebelusii inghit destul de zgomotos - acesta este un semn clar ca bebe papa. Cu toate acestea sunt si copii mai silentiosi care mananca mult si bine.

Cum poti stimula productia de lapte matern

Daca un medic pediatru sau un expert in alaptare a stabilit ca bebe primeste intr-adevar prea putin lapte, exista modalitati de a stimula productia de lapte matern:pozitionarea corecta a bebelusului la san
• Asigura-te ca bebe este pozitionat corect a san.
• Lasa-l sa suga din ambii sani la fiecare masa ( nu te uita la ceas, lasa-l sa decida daca s-a saturat sau nu).
• Hraneste-ti copilul la cerere, nu-i impune un program rigid, cu intervale lungi intre mese.
• Daca bebe adoarme cu mamelonul in gura, incearca sa-i vorbesti, sa-i schimbi pozitia de la san, sau sa-l mangai usor pe obraz pentru a-l trezi si a-l determina sa-si continue masa.
• Evita completarea meselor cu formula de lapte si limiteaza folosirea suzetei.
• Foloseste o pompa pentru golirea sanului si constituirea unor provizii.
• Odihneste-te cat de mult poti si mananca bine. O mama epuizata si subnutrita nu poate produce suficient lapte.
• Nu uita sa te hidratezi.

In cazul in care apar semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte mergi cu piciul la un medic pediatru, doar acesta este in masura sa-ti spuna daca este vorba despre alptare sau piciul se confrunta cu alte probleme.

Surse: breastfeedingbasics.com; babycenter.com; whattoexpect.com; nct.org.uk.

Articolul urmator
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

    Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

    Un băiețel de 2 ani, operat pe creier, primește cadou un cățeluș cu aceeași afecțiune ca și el
    Un băiețel de 2 ani, operat pe creier, primește cadou un cățeluș cu aceeași afecțiune ca și el

    Este demonstrat științific faptul că animalele de companie ne fac mai fericiți. Interacțiunea cu un animal de companie sporește producția de serotonină și dopamină și ne ajute să...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede
    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede

    Să ai un copil cu dizabilități reprezintă una dintre cele mai grele provocări cu care se poate confrunta un părinte. Lucrurile devin mai complicate când îți dai seama că...

    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân
    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân

    Dacă credeați că există ceva ce mamele nu pot face, vă spunem că o femeie din Marea Britanie a participat la un maraton de 100 de kilometri în timp ce pompa lapte la sân...

    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii
    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

    Școala a început deja de câteva săptămâni bune, iar prichindelului tău îi este încă destul de greu să se culce la ore rezonabile și să se trezească...

    Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf
    Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf

    Sunt mămică de 11 ani și tare fericită sunt! Probabil mă înțelegeți. Îmi amintesc cu drag, bucurie și emoții perioada sarcinii, apoi mă duc cu gândul la naștere,...

    © 2024 Qbebe