Ce înseamnă alăptarea departe de casă

Qbebe.ro

Continuarea alăptării până la doi ani este binefăcătoare și pentru copil, și pentru mamă. În ciuda tuturor opiniilor contrare sau preconcepute, se poate realiza chiar dacă mama își reia activitatea profesională. Alăptarea departe de casă se referă la situațiile în care mama este departe de copil pentru o parte din zi.

La fel cum, după naștere, ai avut nevoie de sfaturi și ajutor pentru ca hrănirea naturală a copilului să fie realizată în cele mai bune condiții, și pentru tine, și pentru el, tot așa îți vor fi utile câteva sfaturi legate de colectarea laptelui matern, păstrarea și pregătirea acestuia pentru a fi oferit bebelușului.

Colectarea laptelui matern

Alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață ale bebelușului este cea mai simplă, bună și sănătoasă opțiune pe care medicii o încurajează și care este posibilă datorită concediului pentru îngrijirea copilului de care mama beneficiază. După debutul diversificării, care are loc în intervalul 4-6 luni, numărul reprizelor de supt ale bebelușului se reduc, acestea fiind mai frecvente noaptea. Respectând regula de aur a alăptatului la cerere, se impune colectarea laptelui matern fie pentru perioadele în care mama nu este acasă, fie pentru a goli sânii ori pentru a avea mai multă flexibilitate.

Oricare ar fi motivul, alege o pompa de san moale si confortabila, de marime universala. Detalii aici. Situațiile în care este utilă și, deseori, necesară sunt numeroase. Pompa electrică permite continuarea alăptării, fără a condiționa prezența fizică a mamei lângă copil. Te poate ajuta să colectezi laptele chiar din primele zile după naștere, atunci când unii nou-născuți pot avea dificultăți cu ataşarea la sân, oferă partenerului posibilitatea să-l hrănească pe cel mic noaptea, pentru că alăptarea bebelușului nu este doar sarcina mamei. Mai mult, susține lactația, ceea ce permite hrănirea copilului cu lapte matern, chiar dacă bebelușul, din diferite motive, refuză să sugă.

pompa de san manuala si biberon cu lapte matern in ele

Cel mai important lucru este să colectezi laptele, pe cât se poate, cu aceeași frecvență cu care alăptezi, de fiecare dată, până la golirea sânului.

Depozitarea și păstrarea laptelui matern

Sunt două reguli esențiale: recipiente sterile și temperatura corectă de stocare, în frigider sau congelator. Poți utiliza vase speciale, reutilizabile sau pungi de plastic sterile, special destinate congelării laptelui matern.

Extras cu ajutorul pompei de sân, laptele matern poate fi păstrat la frigider, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius, timp de 48 de ore și poate fi congelat, imediat după recoltare, la minus 18 grade, timp de trei luni. Este important să notezi pe fiecare recipient data, pentru a respecta aceste intervale.

Stabilește un loc special destinat acestuia, atât pe un raft în frigider, cât și în congelator. Recipientele cu lapte matern care se păstrează pentru cel mult două zile în frigider trebuie să stea într-un loc unde temperatura este constantă (niciodată în ușa frigiderului).

Decongelarea laptelui se face doar în frigider, treptat, în decurs de 24 de ore, niciodată brusc, după care trebuie folosit, pentru că nu mai poate fi recongelat.

Cum se încălzește laptele matern

Modul în care vei încălzi laptele matern este o alegere personală. Temperatura la care va fi oferit copilului este de 37 grade Celsius. Când laptele matern este congelat sau refrigerat, grăsimea tinde să se separe. Prin încălzire își revine la consistența inițială.

Recipientul cu lapte, închis perfect ermetic, se pune în apă fierbinte la 50-60 de grade Celsius, timp de 1-2 minute până când ajunge la temperatura dorită. Omogenizarea se face prin amestecare, niciodată prin agitare, și se testează la încheietura mâinii, pentru a verifica temperatura.

Nu folosi cuptorul cu microunde, pentru că poate distruge nutrienții și anticorpii din lapte.

Detalii de care trebuie să ții seama

Igiena este esențială, atât pentru întreținerea pompei de sân, cât și pentru recipientele în care colectezi și păstrezi laptele matern, în condițiile în care se pot dezvolta rapid germeni periculoși în acesta sau în reziduurile de lapte matern care rămân pe piesele pompei.

Înainte de utilizarea pompei, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde. Laptele colectat se sigilează imediat și se depozitează în frigider sau congelator. La final componentele pompei care vin în contact cu laptele se desfac și se spală cu apă caldă și săpun, apoi se clătesc sub jet de apă.

Piesele componente ale pompei nu trebuie să ajungă niciodată în contact cu suprafața chiuvetei sau cu alte vase. Acestea pot fi igienizate și în mașina de spălat vase, la un ciclu complet de spălare cu apă și uscare cu aer fierbinte. Biberoanele și tetinele se sterilizează.

Refrigerarea și congelarea laptelui matern reprezintă o soluție bună atât pentru tine, cât și pentru copil. Poate fi ceva mai complicată decât alăptarea direct la sân, dar cu puțină atenție, tot procesul intră în rutină și îți va deveni familiar și comod.

Sursa foto: Shutterstock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce ar trebui să facem imediat ce intrăm în casă! Iată cum procedează Raed Arafat, ca să țină coronavirusul departe
  Ce ar trebui să facem imediat ce intrăm în casă! Iată cum procedează Raed Arafat, ca să țină coronavirusul departe

  Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a participat la o emisiune pentru un post de televiziune din...

  Președintele României: Într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă a sta departe de ei. Vom lua măsuri chiar mai dure pentru limitarea răspândirii virusului
  Președintele României: Într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă a sta departe de ei. Vom lua măsuri chiar mai dure pentru limitarea răspândirii virusului

  Azi, pe 23 martie, la ora 14.00, Klaus Iohannis, președintele României a făcut o declarație cu privirea la momentul în care se află România din punct de vedere al...

  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu
  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu

  Victor Slav încearcă să o țină departe pe fiica sa de problemele din viața amoroasă a Biancăi Drăgușanu. Fie că urmărești sau nu presă de scandal, este imposibil să nu fi...

  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

  Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

  Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
  Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

  Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

  Irina Columbeanu, de 2 ani dispărută în SUA. Unde a dus-o Monica Gabor, cât mai departe de tatăl ei
  Irina Columbeanu, de 2 ani dispărută în SUA. Unde a dus-o Monica Gabor, cât mai departe de tatăl ei

  Fiica Monicăi Gabor şi a lui Irinel Columbeanu se află în prezent în SUA, alături de mama ei. Descoperă din articolul de mai jos unde locuiesc acestea şi cu ce se ocupă!

  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

  Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

  10 ilustrații haioase, dar adevărate, despre ce înseamnă, de fapt, viața de părinte
  10 ilustrații haioase, dar adevărate, despre ce înseamnă, de fapt, viața de părinte

  Viața de părinte vine la pachet cu părți bune, mai puțin bune, rele, mai puțin rele și tot așa. O artistă din Rusia, Maria Gorbunova, reușește să surprindă cele mai amuzante,...

  © 2022 Qbebe