Cele 10 porunci ale unui tată a cărui parteneră alăptează

Alăptatul este o muncă de echipă. Ambii părinți sunt responsabili și trebuie să colaboreze, pentru ca această acțiune, esențială și delicată, să se desfășoare în bune condiții. Suportul tatălui este determinant pentru bunăstarea mamei și a bebelușului, dar și pentru decizia mamei de a continua alăptatul o perioadă mai îndelungată. De aceea, este recomandat de specialiști ca ambii părinți să participe la cursuri prenatale și să înțeleagă secretele alăptatului. Cu cât cunoaște mai multe, cu atât tatăl este mai pregătit să-și asume cele 10 „porunci" ale unui partener înțelegător și atent.

S-a demonstrat că timpul de alăptare al unei femei este direct influențat de suportul pe care îl primește de la cei apropiați, în special de la tată. Dacă semnalele arată că mama se poate baza pe partenerul său, în ceea ce privește ajutorul direct cu copilul, dar și treburile gospodăriei, bebelușul va beneficia de laptele matern- care este cea mai buna hrană pentru el- pentru o perioada mai îndelungată. „Implicarea tatălui este foarte importantă, aș zice critică", arată Yolanda Fortin, consultant internațional certificat în lactație și educator în Irvine, California. „Alăptarea nu poate continua fără un efort de echipă". În lumea academică, studiu după studiu arată că mama își hrănește mai mult copilul la sân, se simte mai bine după pomparea laptelui și are mai multă încredere în abilitățile ei de alăptare dacă este ajutată și susținută de către tată.

De exemplu, în cadrul unui studiu realizat în Australia, intitulat „Tații fac diferența", se arată că mulți tați își doresc să fie implicați în toate procesele care privesc copilul, inclusiv în hrănirea bebelușului. În perioada provocativă care începe de la nașterea copilului, implicarea tatălui este un catalizator important pentru transformarea cuplului în familie. Din punctul de vedere al mamei, principalele direcții de suport din partea tatălui sunt: anticiparea nevoilor partenerei și ajutorul în sarcinile gospodărești, încurajarea pentru a -și exersa cât mai bine rolul matern și angajamentul tatălui de a o susține în perioada alăptării. Din punctul de vedere al tatălui, analiza a arătat ca acesta își dorește să participe efectiv în toate etapele creșterii bebelușului, iar pentru aceasta are nevoie de informații relevante, de a participa la un proces de învățare și de a fi considerat un susținător care contează.

parinti alaptare

Rezumând datele din recomandări și studii în domeniu, decalogul după care tatăl trebuie să se ghideze în perioada alăptării partenerei cuprinde următoarele „porunci" de bază:

1. Să nu uiți de comunicare

Tatăl trebuie să-și susțină partenera cu încurajări, prin comunicare permanentă cu ea și prin anticiparea nevoilor acesteia. Suportul tatălui este esențial când mama este epuizată sau are dificultăți de alăptare și dureri. Devenind partener în alăptare, acesta investește în sănătatea pe termen lung a bebelușului și în confortul și relaxarea mamei. „Fără el nu aș fi putut să o fac [să alăptez], mi-aș fi pierdut încrederea că pot avea suficient lapte"; „Știa mereu ce am nevoie; nu trebuia să-i spun că s-a trezit copilul, să mă ajute. El se ridica imediat și mi-l aducea.", „Era grozav să-l am aproape în timpul zilei. Cred că este important că soțul să fie acasă zi de zi în prima lună, să ajute, pentru că atunci apar cele mai multe probleme", sună câteva dintre declarațiile mămicilor în cadrul unor studii. Aprecierea pentru eforturile pe care le face în timpul alăptării și suportul emoțional sunt foarte importante pentru mamă; actele de afecțiune și bunătate sunt, în mod deosebit, remarcate. „Acea încurajare, când partenerul îți spune că faci o treabă foarte bună, în primele zile când trebuie să alăptezi și 40 de minute dintr-o oră, mi-a fost cu adevărat de folos", arată o mamă aflată la primul copil. Multe alte femei mărturisesc că încrederea partenerului în abilitățile lor le-a sporit propria încredere că fac ce este mai bine pentru bebeluș.

2. Să nu uiți să speli vasele

Este bine că partenerul să preia din treburile gospodăreșți, mai ales în perioadele când mama este ocupată cu hrănirea bebelușului sau când doarme. Este important că mama să simtă că nu are grijă lucrurilor casnice, pe lângă cea a micuțului. Chiar dacă unele femei au nevoie să facă diverse treburi în casă, pentru că asta le menține moralul, multe se simt supraîncărcate și au nevoie de o pauză de la sarcinile zilnice. În primele luni, majoritatea mamelor se concentrează pe bebeluș și acest lucru le poate epuiza. Dacă partenerul preia o parte din sarcinile gospodăreșți și se ocupă, inclusiv, de copiii mai mari, mama va fi mult mai relaxată și cu mintea liberă de griji suplimentare.

tata bebelus

3. Să nu uiți să te informezi

Tatăl trebuie să se informeze cât mai mult despre procesul alăptării, despre schimbările care au loc în această perioadă și să își susțină și partenera cu informații noi și folositoare „Informarea despre schimbările relaționale, hormonale ale partenerei și modul în care poți răspunde acestor transformări este foarte importantă. Susținerea partenerei, dacă manifestă semne de depresie post-natală, modificări hormonale, momente de criză este esențială, ca și cunoașterea unor informații despre alăptarea prelungită și beneficiile acesteia, arată studiile. Mulți tați se simt inadecvați din cauza lipsei de cunoștințe privind noul lor rol. Chiar dacă participă la cursuri de educație prenatală, multora nu li se pare suficient, ar vrea să înțeleagă mai bine ceea ce li se cere, cum pot ajuta cât mai eficient. De aceea, comunicarea cu partenera, dar și informarea permanentă, din cât mai multe surse, sunt ambele de dorit. În numeroase rânduri, nici mamele nu cunosc anumite aspecte, mai ales dacă se află la primul copil, și pot beneficia de informațiile colectate de tată. „ Ai nevoie de mici sugestii, cum să-ți susții partenera, ce trebuie să faci că să fii cu adevărat implicat. Ce cuvinte să folosești ca s-o alini, ce schimbări se întâmpla cu mama, dar și ce înseamnă să îngrijești un bebeluș", a declarat un tânăr tată de 27 de ani, participant la studiul „Tații fac diferența". „Să așez corect bebelușul la sân a fost puțin provocativ pentru mine. Îmi amintesc că într-o seară, el [partenerul] a luat laptopul, l-a adus în pat și ne-am uitat împreuna la o demonstrație de alăptare. Apoi, împreuna, am reușit să-l punem pe copil în cea mai bună poziție", mărturisește o proaspătă mămică.

4. Să veghezi la bunăstarea fizică a mamei

Să aibă grijă de confortul fizic al mamei este o altă necesitate pentru partener. Îngrijirea copilului în primele luni, alăptarea lui și toate celelalte îndatoriri o pot epuiza pe mamă, mai ales că se adaugă nopțile de nesomn și stresul permanent legat de starea bebelușului. Multe femei uită să se mai îngrijească de ele însele și nu mai sunt atente la semnele extenuării. Rolul suportiv al tatălui este, și în acest caz, esențial. Mai mult decât atât, pentru că mama este total absorbită de îngrijirea copilului, tatăl este cel care trebuie să aibă un ochi „atotcuprinzător", să vegheze la starea de bunăstare a partenerei. Fie că-i aranjează perna și asigura mamei și micuțului o poziție confortabilă, că aduce un pahar de apă sau o gustare pentru mamă sau că îi face un masaj, sunt mici acțiuni care aduc o stare de bine și creează un context pozitiv pentru alăptare. Foarte important este ca tatăl să-i ofere partenerei momente de odihnă, să o sprijine cu supravegherea copilului în timpul nopții și să o ajute să doarmă puțin în timpul zilei. „Venea mereu și ținea copilul, ca să pot să fac un duș sau să mănânc ceva", își amintește una dintre mamele implicate în cercetările privind rolul esențial al tatălui în timpul alăptării.

5. Să nu uiți că amândoi aveți un bebeluș

Tatăl poate să preia acțiuni de îngrijire a bebelușului, altele decât alăptatul. De exemplu, responsabiliatea băii bebelușului poate reveni tatălui, dacă mama are completă încredere în el. Baia este și un bun prilej de întărire a contactului direct cu micuțul și a legăturii fizice, care are o importanță fundamentală în primele luni. Transportul copilului, schimbatul scutecelor, perioadele de după masă, când trebuie îmbrățișat și plimbat puțin, toate acestea pot intră în atribuțiile obișnuite ale tatălui.

 parteneri copil

6. Să protejezi mama de sfaturi nedorite

Să-și protejeze partenera de sfaturile nedorite, este o datorie nescrisă a tatălui. În preajma unui nou-născut, toată lumea tinde să dea sfaturi, mai ales bunicile și alte persoane care consideră că știu cel mă bine cum trebuie îmbrăcat, îmbăiat sau hrănit copilul. Această avalanșa de recomandări poate deveni o sursă de stres pentru mamă, care se va simți ținuta sub observație și va deveni vigilentă până la epuizare în acțiunile sale de îngrijire. În astfel de situații, tatăl trebuie să ia atitudine, să dea informații avizate, demonstrând că este un partener de nădejde și să orienteze nevoia de ajutor a altor membri ai familiei spre activități mai practice și cu adevărat folositoare (de exemplu, suport în gospodărie, prepararea mesei și îngrijirea copiilor mai mari). Mai mult decât atât, tatăl poate deveni principalul avocat al alăptatului, luptând împotriva unor interferențe negative și nefolositoare din partea familiei extinse, care poate susține renunțarea la alăptat în perioade mai dificile.

7. Să aperi alăptatul prelungit

Lucrurile merg mai ușor atunci când tatăl devine un apărător al prelungirii alăptatului, dar trebuie să fie atent și la nevoile partenerei. Așa cum am arătat, multe femei își prelungesc perioada de alăptare, în funcție de suportul tatălui. Acesta îi poate furniza mamei cele mai noi date privind beneficiile alăptatului și o poate asigura de susținerea sa completă pe întreaga perioada a procesului. „Poate că este un sacrificiu la început, dar trebuie să înțelegem că, dacă îți hrăneșți copilul corect, vei avea o viață confortabilă mai târziu. Când bebelușul este fericit, atunci totul este bine". Pe de altă parte, unele femei experimentează sentimente de inadecvare și chiar de rușine, pentru că nu se mai simt în stare să alăpteze. Uneori, aceste temeri sunt trecătoare; atunci, suportul tatălui, de exemplu cu tehnicile de pompare și masaj al sânilor, este foarte important. Se întâmplă însă ca alăptatul chiar să nu mai poată continua, iar, în acest caz, tatăl trebuie să-și susțină partenera, să-i arate că o înțelege și să o încurajeze, spunându-i că e un bun părinte și face maximum posibil pentru copil.

8. Să nu uiți că mama are nevoie și de relaxare

Este tot un rol important al tatălui, să ofere prilejuri de relaxare și distracție pentru partenera sa. Chiar dacă atenția mamei orbitează în jurul copilului, nu înseamnă că a renunțat complet la lucrurile care îi făceau plăcere înainte. Tatăl poate să se gândească la mici bucurii, cu care să o încânte în perioadele de relaxare sau când are nevoie să fie alintată. Fie că este vorba de o cină delicioasă, de o plimbare pe care să o facă amândoi împreună cu micuțul sau de un film interesant, este necesar ca mama să iasă câteodată din oboseala rolului său, prevenind astfel evenimente neplăcute, cum ar fi depresiile sau stările de iritare. Tatăl poate să stimuleze o „ieșire din cotidian", să sprijine chiar o schimbare de viziune, în care efortul să fie mai puțin evidențiat și să se pună accent pe aspectele minunate ale creșterii unui copil.

9. Să nu uiți că legătura tată-copil se sudează în perioada alăptării

parinte bebe

Tatăl poate să-și întărească legătura cu bebelușul, chiar în timpul alăptării. Uneori, tatăl se poate simți oarecum lăsat pe dinafară, dacă partenera decide să alăpteze, mai ales că mama formează astfel o legătura privilegiata cu copilul. Dar grija față de micuț nu înseamnă doar hrănire. Sunt multe moduri în care tatăl poate să-și dezvolte legătura cu copilul, petrecând cât mai mult timp cu el și dând astfel și partenerei un prilej să se odihnească. Mai mult decât atât, cu cât petrece mai mult timp cu bebelușul, cu atât tatăl va fi mai încrezător în abilitățile sale parentale. Acțiunile de îngrijire directă, contactul fizic cu copilul, joaca cu el sau plimbările sunt ocazii excelente pentru exersarea rolului patern și pentru a gusta satisfacțiile de a fi tată.

10. Să iubești

Poate că cel mai important lucru pe care îl face tatăl este să arate iubire față de parteneră și să o asigure mereu de sentimentele sale. Multe femei se tem că, fiind absorbite de rolul matern, vor pierde ceva din relația anterioară cu soțul. De aceea, tații trebuie să ofere atenție și afecțiune permanentă, în primele luni de la naștere. Este vital ca părinții, în ciuda noului membru din familie, să nu uite că sunt importanți unul pentru celălalt. Chiar dacă au devenit mamă și tată, copilul este un fruct al iubirii lor, nu un înlocuitor al acesteia. Săruturile zilnice, dovezile de pasiune și un „te iubesc" tandru sunt mai mult decât necesare în această perioada vulnerabilă și provocativă pentru ambii părinți.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://aleteia.org; https://www.huffingtonpost.com
https://www.verywellfamily.com; https://www.bravadodesigns.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină
  Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

  Printre cele mai așteptate momente ale vacanței de vară se numără și zilele cu bălăceală în mare sau la piscină. Cu mic, cu mare, ne adunăm și, plini de voie-bună,...

  Sfâșietor! Acest tată trebuie să decidă cărui copil îi va salva viața, după atentatele din Sri Lanka
  Sfâșietor! Acest tată trebuie să decidă cărui copil îi va salva viața, după atentatele din Sri Lanka

  Un tată a trebuit să ia o decizie sfâșietoare în timpul atentatului cu bombă din Hotelul Shangri-La din Sri Lanka, în ziua de Paște și povestea lui deja a făcut...

  Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord
  Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord

  Durerile menstruale au devenit o obișnuință pentru majoritatea femeilor. Nici nu mai stăm să le explicăm bărbaților de ce nu suntem cea mai bună versiune a noastră în acele...

  Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
  Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

  In urma cu multa vreme, nu te-ai fi asteptat sa vezi intr-un catalog de moda fotografia unui copil cu sindrom Down.

  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul
  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul

  Nu este prima dată când auzim o astfel de poveste: tatăl veșnic nesatisfăcut de faptul că proaspăta mămică nu mai are același apetit sexual. Dar, domnilor, oare când...

  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu
  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu

  Victor Slav încearcă să o țină departe pe fiica sa de problemele din viața amoroasă a Biancăi Drăgușanu. Fie că urmărești sau nu presă de scandal, este imposibil să nu fi...

  Fotografii uimitoare cu aspectul canalelor de lapte ale unei mămici care alăptează
  Fotografii uimitoare cu aspectul canalelor de lapte ale unei mămici care alăptează

  O fotografie ce înfățișează structura canalelor galactofore a devenit virală pe Internet.

  Indignarea unui tată ajuns cu copilul de 3 ani la spital: Eu îmi fac treaba la serviciu. Ei de ce nu?
  Indignarea unui tată ajuns cu copilul de 3 ani la spital: Eu îmi fac treaba la serviciu. Ei de ce nu?

  Încă un părinte dezamăgit de experiența cu copilul său din spital povestește ce s-a întâmplat de fapt.

  © 2021 Qbebe