Ciuperci în timpul alăptării

Ciuperci în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când alăptăm, ne străduim să avem o alimentație cât mai variată, care să cuprindă tot felul de legume. Printre acestea se pot număra și ciupercile. Chiar dacă știm despre ele că sunt bogate în nutrienți, în timpul alăptării trebuie să fim deosebit de prudente în privința consumului lor. Ca și în alte cazuri, părerile specialiștilor diferă: unii permit consumul, în cantități foarte mici, a anumitor tipuri de ciuperci, în timp ce alții recomandă ca, pe timpul alăptării, să înlocuim substanțele nutritive oferite de ciuperci cu unele provenite din alte surse. Există însă și o orientare comună a acestora: dacă știm sigur că ciupercile provin din surse sigure, dacă le gătim corect, dacă încercăm să consumăm cantități foarte mici, iar bebelușii noștri nu au nicio reacție adversă după ce i-am hrănit cu laptele matern, atunci putem să continuăm să le consumăm și pe timpul alăptării. Desigur, moderația și grija vor fi „cheia" pentru a preîntâmpina orice probleme pe care le-ar putea provoca ciupercile în această perioadă mai specială.

Ce ar trebui să știm despre ciuperci

Ciupercile sunt bogate în proteine (una dintre cele mai importante se numește fungină și ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului), nu de puține ori fiind considerate la fel de hrănitoare ca și carnea. Spre deosebire de aceasta, ele au mai puține calorii.
Se spune despre sporii lor că au în componentă acid nicotinic (vitamina PP), ce stimulează producția de suc gastric și poate duce la o digestie mai bună.
De asemenea, ciupercile reduc nivelul colesterolului „rău" din organism și întăresc sistemul imunitar. În plus, s-a constatat faptul că ele pot reduce riscul dezvoltării celulelor canceroase.
Astfel, specialiștii sunt de părere că un adult sănătos ar putea consuma până la 200 de g de ciuperci proaspete într-o zi și nu mai mult de 40 de g de ciuperci uscate.
În ceea ce privește consumul de ciuperci în timpul alăptării, părerile sunt împărțite. Dacă unii medici permit totuși consumul de ciuperci, cu condiția să fie respectate cu strictețe cantitățile de mai sus (dar numai în privința ciupercilor proaspete și gătite, cele uscate nefiind deloc recomandate în perioada alăptării), alții susțin că, deși ciupercile conțin vitaminele A, B și C, ele să nu fie consumate în timpul alăptării și să fie înlocuite cu alte alimente ce au în componență vitaminele respective.

Ciupercile sunt o sursa de proteine

Citește și: Nevoile nutritionale ale mamei care alapteaza

Cât de sigur este consumul de ciuperci în timpul alăptării?

Există o opinie comună a experților în privința consumului de ciuperci de către mamele ce alăptează: acestea nu ar trebui consumate deloc în primele trei luni de viață a bebelușului. Motivul este următorul: sistemul digestiv al bebelușului nu este încă suficient de dezvoltat pentru a prelucra substanțele din ciuperci ce au ajuns în laptele matern, ceea ce le poate provoca alergii și probleme digestive serioase.
Mamele ar trebui să înceapă să consume ciuperci treptat, în porții foarte mici, dar după ce bebelușii sunt mai mari de 3 luni. Chiar și atunci, medicii le sfătuiesc să fie extrem de atente la reacțiile acestora după ce au fost alăptați. Întrucât ciupercile sunt considerate unul dintre alergenii puternici, mamele trebuie să urmărească pielea și comportamentul bebelușilor după 20-30 de minute de la alăptare. Dacă observi că bebelușul se comportă firesc și nu îi apare pe piele nimic deosebit, înseamnă că poți să mai mănânci ciuperci, cu condiția să ai grijă la cantități.
Dar dacă sesisezi că al tău bebeluș este balonat, are diaree sau îi apar pe piele eczeme, acest lucru înseamnă că trebuie să nu mai consumi ciuperci în timpul alăptării. De altfel, în acest caz, este necesar să consulți imediat un medic.

Ce tip de ciuperci ar putea fi consumate în timpul alăptării?

Dacă bebelușul tău nu a avut nicio reacție nefirească după ce ai consumat ciuperci, poți să mănânci, din când în când, mici cantități.
Medicii sunt fermi în următoarea privință: mamele care alăptează nu ar trebui să mănânce sub nicio formă ciuperci sălbatice. Acestea au proprietatea de a absorbi rapid toxinele și radiațiile din mediu, ceea ce poate declanșa efecte negative foarte grave, atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Dacă se consumă asemenea ciuperci de către mamă, laptele matern va deveni și extrem de greu de digerat de către bebeluș.
În timpul alăptării sunt însă permise mici porții de ciuperci de crescătorie, care nu au capacitatea de a absorbi atât de multe toxine din mediul înconjurător. În plus, ele sunt mai ușor digerabile și nu schimbă gustul laptelui matern. Dintre acestea, se spune că mai potrivite pentru perioada alăptării ar fi bureții (Pleurotus). Aceștia sunt hrănitori, pot da energie și pot îmbunătăți tonusul muscular.

Ciupercile pleurotus pot fi consumate in timpul alaptarii
Ciupercile din conserve, cele murate, cele uscate și sărate sau chiar cele ce nu au fost bine fripte pot fi periculoase în timpul alăptării, fiind dificil de digerat. Ele le pot provoca indigestii severe bebelușilor și, în plus, se spune că ar putea reduce volumul de lapte matern.
În schimb, ciupercile tip „pleurotus" sunt ideale să fie consumate în supe, ciorbe sau în diverse mâncăruri.
Chiar dacă vom respecta indicațiile de mai sus, trebuie să mai ținem cont de un aspect esențial: să știm sigur proveniența și data de expirare a ciupercilor pe care le vom consuma. Nu le vom achiziționa din locuri nesigure și vom citi cu mare atenție documentele de proveniență sau etichetele de pe ambalajul lor. Altfel, riscăm să consumăm inclusiv ciuperci sălbatice, toxice și extrem de periculoase.

Exista multe sortimente de ciuperci, dar nu toate pot fi consumate in timpul alaptarii

Citește și: Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de consumul de ciuperci în timpul alăptării?

Surse:
www.ladysis.com; www.tipings.com; www.womens-advisor.c
om

 

Articolul urmator
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele
    Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele

    În caz că nu ai auzit de ciuperci porcini până acum, acestea sunt ciuperci de pădure și sunt delicioase, având un gust unic. Sunt considerate ciuperci superioare...

    Mi-am dat soacra afară din casă după ce am aflat că i-a dat ciuperci fiicei mele, știind că micuței nu îi plac deloc!
    Mi-am dat soacra afară din casă după ce am aflat că i-a dat ciuperci fiicei mele, știind că micuței nu îi plac deloc!

    Tensiunile dintre noră și soacră pot izbucni în special când la mijloc sunt copiii. Într-o asemenea situație s-a regăsit și o mamă de peste hotare, care a fost...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    © 2024 Qbebe