Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Ciuperci în timpul alăptării

Când alăptăm, ne străduim să avem o alimentație cât mai variată, care să cuprindă tot felul de legume. Printre acestea se pot număra și ciupercile. Chiar dacă știm despre ele că sunt bogate în nutrienți, în timpul alăptării trebuie să fim deosebit de prudente în privința consumului lor. Ca și în alte cazuri, părerile specialiștilor diferă: unii permit consumul, în cantități foarte mici, a anumitor tipuri de ciuperci, în timp ce alții recomandă ca, pe timpul alăptării, să înlocuim substanțele nutritive oferite de ciuperci cu unele provenite din alte surse. Există însă și o orientare comună a acestora: dacă știm sigur că ciupercile provin din surse sigure, dacă le gătim corect, dacă încercăm să consumăm cantități foarte mici, iar bebelușii noștri nu au nicio reacție adversă după ce i-am hrănit cu laptele matern, atunci putem să continuăm să le consumăm și pe timpul alăptării. Desigur, moderația și grija vor fi „cheia" pentru a preîntâmpina orice probleme pe care le-ar putea provoca ciupercile în această perioadă mai specială.

Ce ar trebui să știm despre ciuperci

Ciupercile sunt bogate în proteine (una dintre cele mai importante se numește fungină și ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului), nu de puține ori fiind considerate la fel de hrănitoare ca și carnea. Spre deosebire de aceasta, ele au mai puține calorii.
Se spune despre sporii lor că au în componentă acid nicotinic (vitamina PP), ce stimulează producția de suc gastric și poate duce la o digestie mai bună.
De asemenea, ciupercile reduc nivelul colesterolului „rău" din organism și întăresc sistemul imunitar. În plus, s-a constatat faptul că ele pot reduce riscul dezvoltării celulelor canceroase.
Astfel, specialiștii sunt de părere că un adult sănătos ar putea consuma până la 200 de g de ciuperci proaspete într-o zi și nu mai mult de 40 de g de ciuperci uscate.
În ceea ce privește consumul de ciuperci în timpul alăptării, părerile sunt împărțite. Dacă unii medici permit totuși consumul de ciuperci, cu condiția să fie respectate cu strictețe cantitățile de mai sus (dar numai în privința ciupercilor proaspete și gătite, cele uscate nefiind deloc recomandate în perioada alăptării), alții susțin că, deși ciupercile conțin vitaminele A, B și C, ele să nu fie consumate în timpul alăptării și să fie înlocuite cu alte alimente ce au în componență vitaminele respective.

Ciupercile sunt o sursa de proteine

Citește și: Nevoile nutritionale ale mamei care alapteaza

Cât de sigur este consumul de ciuperci în timpul alăptării?

Există o opinie comună a experților în privința consumului de ciuperci de către mamele ce alăptează: acestea nu ar trebui consumate deloc în primele trei luni de viață a bebelușului. Motivul este următorul: sistemul digestiv al bebelușului nu este încă suficient de dezvoltat pentru a prelucra substanțele din ciuperci ce au ajuns în laptele matern, ceea ce le poate provoca alergii și probleme digestive serioase.
Mamele ar trebui să înceapă să consume ciuperci treptat, în porții foarte mici, dar după ce bebelușii sunt mai mari de 3 luni. Chiar și atunci, medicii le sfătuiesc să fie extrem de atente la reacțiile acestora după ce au fost alăptați. Întrucât ciupercile sunt considerate unul dintre alergenii puternici, mamele trebuie să urmărească pielea și comportamentul bebelușilor după 20-30 de minute de la alăptare. Dacă observi că bebelușul se comportă firesc și nu îi apare pe piele nimic deosebit, înseamnă că poți să mai mănânci ciuperci, cu condiția să ai grijă la cantități.
Dar dacă sesisezi că al tău bebeluș este balonat, are diaree sau îi apar pe piele eczeme, acest lucru înseamnă că trebuie să nu mai consumi ciuperci în timpul alăptării. De altfel, în acest caz, este necesar să consulți imediat un medic.

Ce tip de ciuperci ar putea fi consumate în timpul alăptării?

Dacă bebelușul tău nu a avut nicio reacție nefirească după ce ai consumat ciuperci, poți să mănânci, din când în când, mici cantități.
Medicii sunt fermi în următoarea privință: mamele care alăptează nu ar trebui să mănânce sub nicio formă ciuperci sălbatice. Acestea au proprietatea de a absorbi rapid toxinele și radiațiile din mediu, ceea ce poate declanșa efecte negative foarte grave, atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Dacă se consumă asemenea ciuperci de către mamă, laptele matern va deveni și extrem de greu de digerat de către bebeluș.
În timpul alăptării sunt însă permise mici porții de ciuperci de crescătorie, care nu au capacitatea de a absorbi atât de multe toxine din mediul înconjurător. În plus, ele sunt mai ușor digerabile și nu schimbă gustul laptelui matern. Dintre acestea, se spune că mai potrivite pentru perioada alăptării ar fi bureții (Pleurotus). Aceștia sunt hrănitori, pot da energie și pot îmbunătăți tonusul muscular.

Ciupercile pleurotus pot fi consumate in timpul alaptarii
Ciupercile din conserve, cele murate, cele uscate și sărate sau chiar cele ce nu au fost bine fripte pot fi periculoase în timpul alăptării, fiind dificil de digerat. Ele le pot provoca indigestii severe bebelușilor și, în plus, se spune că ar putea reduce volumul de lapte matern.
În schimb, ciupercile tip „pleurotus" sunt ideale să fie consumate în supe, ciorbe sau în diverse mâncăruri.
Chiar dacă vom respecta indicațiile de mai sus, trebuie să mai ținem cont de un aspect esențial: să știm sigur proveniența și data de expirare a ciupercilor pe care le vom consuma. Nu le vom achiziționa din locuri nesigure și vom citi cu mare atenție documentele de proveniență sau etichetele de pe ambalajul lor. Altfel, riscăm să consumăm inclusiv ciuperci sălbatice, toxice și extrem de periculoase.

Exista multe sortimente de ciuperci, dar nu toate pot fi consumate in timpul alaptarii

Citește și: Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de consumul de ciuperci în timpul alăptării?

Surse:
www.ladysis.com; www.tipings.com; www.womens-advisor.c
om

 

Suplimentarea alăptării bebelușului cu formulă: ghidul mămicii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

     Dau în judecată statul pentru că fiica lor s-a sufocat în timpul alăptării
    Dau în judecată statul pentru că fiica lor s-a sufocat în timpul alăptării

    Un cuplu din Marea Britanie este în proces cu Serviciul Național de Sănătate, după ce fiica lor a rămas cu leziuni cerebrale grave în urma alăptării incorecte. Părinții...

    Senzație de înțepătură în timpul alăptării: cauze și tratament
    Senzație de înțepătură în timpul alăptării: cauze și tratament

    „Alăptarea nu doare”, spun toate mămicile cu experiență, dar femeile care își hrănesc pentru prima dată puiul la sân pot ajunge să le contrazică. Deși e...

    Leurdă cu ciuperci
    Leurdă cu ciuperci

    Ciupercile se îmbină perfect cu aroma de usturoi, așa că se vor putea armoniza de minune și cu cea de leurdă. Pentru un plus de savoare și de nutrienți, adaugă și spanac...

    Mâncare de ciuperci de post
    Mâncare de ciuperci de post

    În perioadele de post, ciupercile sunt o sursă esențială de proteine. Profită de ele și prepară o mâncărică gustoasă și ușor de preparat. Dacă vrei, poți să o...

    Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? Afla cum sa le prepari!
    Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? Afla cum sa le prepari!

    Ciupercile sunt numite, de foarte multe ori, un "aliment greu" pentru copii. Cand vorbim despre ciuperci, unii pediatri le recomanda in alimentatia copiilor destul de repede dupa varsta de...

    OMS: ”Beneficiile alăptării depăşesc toate riscurile potenţiale de transmitere a Covid-19”
    OMS: ”Beneficiile alăptării depăşesc toate riscurile potenţiale de transmitere a Covid-19”

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu vești bune pentru proaspetele mămici. Din câte se pare, nu există risc de transmiterea a noului coronavirus prin intermediul...

    10 rețete de post cu ciuperci Champignon
    10 rețete de post cu ciuperci Champignon

    Ciupercile Champignon au o textură și o savoare aparte, fiind ideale pentru a aduce varietate perioadei de post. Inspiră-te din rețetele de mai jos și vei fi uimită de cât de...

    © 2019 Qbebe