Roluri incredibile pe care le are Acidul gras Omega 3 DHA în dezvoltarea copilului

Roluri incredibile pe care le are Acidul gras Omega 3 DHA în dezvoltarea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea pe lume a micuților noștri, ne dăm seama mai mult ca oricând cât de important este ca ei să aibă parte de nutrienți valoroși pentru o dezvoltare optimă. Printre aceștia se află și Omega 3, un acid gras cu două componente: EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic). Așa cum veți vedea și în cadrul articolului de mai jos, cel mai important este DHA. Întrucât acesta nu poate fi produs de organism, va fi nevoie să fie obținut din dietă și din suplimente alimentare. Ca să ne asigurăm însă că ai noștri copii vor putea să fie mai sănătoși și mai inteligenți și datorită Omega 3, este necesar să avem și noi resurse în organism încă din timpul sarcinii. Ulterior, pe timpul alăptării și apoi pe măsură ce vom diversifica alimentația copilului, va conta enorm să îi furnizăm în continuare DHA, astfel încât să ne asigurăm că va avea parte din plin de beneficiile sale, care sunt mai importante decât ne-am fi închipuit.

De ce este atât de util acidul gras Omega 3 DHA în dezvoltarea copilului

Studiile din ultimii ani au demonstrat faptul că bebelușii care au beneficiat încă din viața intrauterină de prezența acidului gras Omega 3 DHA sunt mai bine dezvoltați, din punct de vedere fizic și intelectual, decât aceia care nu au avut parte de un aport suficient din acest acid. Să vedem câteva concluzii ale cercetătorilor:

„Jurnalul Britanic de Nutriție" a publicat un studiu conform căruia bebelușii născuți prematur, ce au fost alăptați de mamele care au luat suplimente pe bază de Omega 3, au avut un progres mai vizibil în ceea ce privește dezvoltarea cutiei craniene, spre deosebire de cei ale căror mame nu au luat asemenea suplimente. Rezultate similare s-au constatat și la cei care au primit separat acid gras Omega 3 DHA.

• În cadrul „The Food Science& Nutrition" s-a publicat un studiu ce a ajuns și el la următoarea concluzie: bebelușii (fie că s-au născut la termen, fie că au fost prematuri) care au fost alăptați de mame ce au luat pe tot parcursul alăptării suplimente de Omega 3 DHA au înregistrat progrese mai vizibile în planul dezvoltării cognitive, față de cei care au primit numai lapte praf.

• Și o altă publicație de specialitate din Marea Britanie a evidențiat următorul aspect: bebelușii care au primit suficientă Omega 3 în primul an de viață au avut mai multe achiziții în planul dezvoltării limbajului decât aceia cărora le-a lipsit acest acid gras- De asemenea, s-a punctat și următorul aspect: copiii care au avut, în primii 2 ani de viață, suficient acid gras Omega 3 DHA au avut rezultate bune inclusiv la teste ce au vrut să testeze coordonarea mână-ochi.

• Studii din SUA au ajuns și ele la concluzii similare: Copiii de 2 ani care au primit în primul an de viață un aport adecvat de Omega 3 DHA au fost mai puțin predispuși tulburărilor legate de deficitul de atenție și mai calmi decât aceia care nu au primit destul din acest acid gras.

O altă descoperire a oamenilor de știință, în legătură cu rolul fundamental pe care-l are Omega 3 DHA în dezvoltarea copilului, este aceasta: în general, micuții ce s-au bucurat în dieta și de acest acid, aveau, în jurul vârstei de 6 luni, un avans, în planul dezvoltării cognitive, de aproximativ 2 luni, prin comparație cu aceia care nu au fost în aceeași situație și nu a ajuns la ei suficient Omega 3. Practic, experții din lumea întreagă sunt de părere că acest acid este de bază pentru dezvoltarea normală a creierului copiilor, cu precădere în primii 2 ani de viață, în condițiile în care acest organ conține mai mult Omega 3 DHA decât orice parte a corpului.

Bebelus ce se joaca cu o numaratoare

Acidul Omega 3 DHA se regăsește în mod natural în laptele matern, dar și în laptele praf. În ceea ce-l privește pe acesta din urmă, aportul de Omega 3 pe care i-l poate furniza unui copil nu este mereu suficient, de aceea este foarte important ca acesta să dispună și de alte rezerve din acest nutrient. Fie că va fi vorba de suplimente alimentare, fie că va conta de prezența peștelui în alimentație, o dată cu diversificarea (după vârsta de 6 luni) alimentației nu trebuie să neglijăm să-i oferim cât mai des posibilitatea de a primi Omega 3.

Femeie insarcinata, ce pregateste pesteCa să venim în sprijinul copiilor noștri, de când ar trebui să ne îngrijim mai mult să avem parte de suficient Omega 3 DHA?

Medicii ne sfătuiesc să punem mai mult accent pe prezența acestui acid gras în dieta noastră încă de când ne hotărâm să devenim mame. Practic, alături de tot felul de vitamine prenatale, ar trebui să ne concentrăm mai mult și asupra Omega 3 DHA.

În vederea unei dezvoltări optime a bebelușului nostru în mediul intrauterin, trebuie să avem grijă mereu să ne consolidăm aportul de Omega 3. Întrucât acesta nu poate fi sintetizat în mod natural de corpul nostru, putem beneficia de el dacă avem o dietă adecvată și luăm suplimente alimentare de calitate.

În ultimele decenii, specialiștii spun că am avea nevoie de aproximativ 250 mg de Omega 3 DHA pe zi în perioada sarcinii. Conform studiilor, puține femei reușesc să atingă această „țintă". Ca să reușim, ideal va fi să reușim să îmbinăm aportul de Omega 3 DHA din alimentație cu cel din suplimentele alimentare.
În special pe măsură ce ne apropiem de semestrul al treilea al sarcinii va trebui să avem un aport suficient de Omega 3, întrucât cea mai mare parte din creier, dar și din sistemul nervos, imunitar sau ochii bebelușului se dezvoltă mai accelarat în acest interval.

Nu trebuie să uităm că Omega 3 DHA ne poate feri de una dintre cele mai comune probleme postpartum: depresia.
Odată ce vom începe să ne alăptăm bebelușul, grija pentru a avea suficiente rezerve de Omega 3 DHA în organism trebuie să continue. Nu numai că aceasta ne va ajuta să ne refacem sistemul nervos după perioada de sarcină, dar va contribui și la reechilibrarea balanței hormonale, conferindu-ne o stare de bine.

Alături de menținerea obiceiului de a consuma în fiecare săptămână pește (de exemplu, ideal este somonul, dar și speciile autohtone), vom consuma și tot felul de suplimente alimentare de calitate. Printre acestea ar trebui să se numere și Femibion®2 Sarcină +Alăptare.

Femibion Sarcina Sanatoasa 2 Femibion este recomandat mai ales din cea de-a treisprezecea săptămână de sarcină, când corpul bebelușului este format complet. Acest supliment îți va oferi nutrienți esențiali, cum ar fi folatul (Metafolin® și acid folic) și acidul gras Omega 3 DHA. Dacă despre primul se poate spune că va contribui atât la procesul de diviziune celulară cat si la creșterea țesutului matern în timpul sarcinii, Omega 3 DHA este o componentă importantă a tuturor membranelor celulare din corp și se regăsește într-o concentrație deosebit de mare în creier și în retină.

Aportul matern de Omega 3 DHA contribuie la menţinerea funcţiei normale a creierului și la menţinerea vederii normale a fătului şi a sugarului. Chiar și după naștere, se stochează în cantități mari în retina și în creierul copilului.
Efectele benefice, atât pentru mamă, cât și pentru copil, vor fi mai vizibile dacă un aport zilnic de 200 mg DHA pe lângă doza zilnică recomandată de 250 mg de acizi grași omega-3 pentru adulți (DHA + EPA- celălalt tip de acid gras Omega 3).
În ceea ce privește doza zilnică de Femibion®2 Sarcină +Alăptare, aceasta include 1 tabletă și 1 capsulă pe zi cu apă, preferabil la masa principală.

Citește și: Laptele matern- tot ce trebuie sa stii

Alte motive pentru care aportul de Omega 3 DHA este atât de important pentru copil

Primul lucru de care trebuie să ținem cont, cu precădere în primul an de viață al copilului, este că trebuie neapărat să ne asigurăm că acesta va avea parte de suficient acid gras Omega 3, chiar dacă nu îl alăptăm. Astfel, nu numai că va trebui să-i oferim lapte praf de calitate, care să-l conțină, iar pe măsură ce îi vom diversifica alimentația să avem grijă să-i dăm alimente ce au în componența lor și Omega 3 (de exemplu, peștele, semințele de in, nucile, ouăle etc.).

Dacă cei mici vor avea în organism suficiente rezerve de Omega 3 DHA, le va fi bine din următoarele puncte de vedere:
Nivelurile ridicate de DHA sunt asociate cu un sistem imunitar mai puternic- Din această perspectivă, diverse studii din domeniu au demonstrat că micuții care primesc permanent Omega 3 nu mai răcesc la fel de des, iar răcelile nu mai durează atât de mult ca la aceia ce au deficit de acest nutrient
Grație acestui acid gras, copiii vor mai puțin predispuși unor comportamente precum iritabilitatea, anxietatea sau chiar depresia
• Un nivel optim de Omega 3 DHA în corp poate să reducă predispoziția de a dezvolta diverse alergii
• Copiii ce iau regulat suplimente de Omega 3 se bucură de o vedere mai bună și, din acest motiv, au o capacitate mai mare de a învăța prin intermediul memoriei vizuale
• La cei care beneficiază de suficient DHA s-a constatat o capacitate de concentrare mai bună și rezultate școlare superioare celor ce nu se bucură așa cum ar trebui de acesta
În total, alături de Omega 3 DHA, copiii ar trebui să primească zilnic, în funcție de vârstă, următoarele cantități din acidul Omega 3 (incluzându-l aici și pe cel EPA, dar și acidul alfa-linoleic: ALA):
• Copiii între 1 și 3 ani ar avea nevoie de 700 de mg pe zi
• Cei între 4 și 8 ani ar avea nevoie de aproximativ 800-900 mg pe zi

Voi știați până acum despre cât de important este acidul gras Omega 3 DHA în dezvoltarea copiilor noștri?

Citește și: Acizii grasi Omega 3 in alimentatia copilului

Surse:
www.americanpregnancy.org, www.barebiology.com, www.livestrong.com,www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Simptomele carenței de Omega-3 la copii
    Simptomele carenței de Omega-3 la copii

    Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    © 2024 Qbebe