Simptomele carenței de Omega-3 la copii

Simptomele carenței de Omega-3 la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul reprezintă o mare îngrijorare pentru sănătatea lor generală și îi poate afecta chiar și mai târziu în viață.

Studiile din ultimii ani arată, însă, că aproximativ 20% din populație se confruntă cu o carență de Omega-3. Simptomele deficitului de acizi grași Omega-3 includ oboseală, memorie slabă, piele uscată, probleme cardiace, schimbări de dispoziție sau depresie și circulație deficitară.

Ce sunt acizii grași Omega-3?

Acizii grași Omega-3 sunt joacă un rol deosebit de important în sanatata noastră, fiind considerați esențiali. Cele trei tipuri principale sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Acidul alfa-linolenic (ALA) este prezent într-o varietate de alimente vegetale, inclusiv în uleiuri vegetale, nuci, semințe și anumite legume, în timp ce EPA și DHA se găsesc în mod natural în peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și tonul, și sunt disponibile pe scară largă sub formă de suplimente. Deși există multe tipuri de suplimente de omega-3, unele dintre cele mai comune sunt uleiul de pește, uleiul de kril și uleiul de alge.

Care sunt simptomele carenței de Omega-3 la copii

Atunci când organismul uman nu primește suficienți acizi grași Omega-3, apar deficiențe. La copii, această situație poate duce la probleme de sănătate semnificative, cum ar fi:

- Oboseală și probleme cu somnul. Poate fi foarte complicat să identifici cu exactitate ce cauzează problemele de somn, deoarece atât de multe lucruri pot contribui la această problemă, dar lipsa de omega-3 este o posibilă cauză.

- Deficite de concentrare și atenție. Nivelurile inferioare de acizi grași esențiali contribuie la dificultăți în ceea ce privește memoria și concentrarea și pot duce, de asemenea, la iritabilitate și anxietate. Copiii și adulții care par să se enerveze rapid fără motiv pot suferi de fapt de o carență de omega-3.

- Dureri articulare și crampe musculare. Omega-3 derivați din uleiul de pește au proprietăți antiinflamatorii excelente. Acestea reduc în mod natural umflarea și inflamația la nivelul articulațiilor și în tot corpul.

- Probleme cu pielea, părul și unghiile. Omega-3 construiesc pereții celulelor, iar atunci când nivelurile sunt prea scăzute, există riscul de piele uscată, păr fragil și unghii subțiri care se exfoliază și crapă. Deficitul de Omega-3 poate provoca, de asemenea, erupții pe piele și mătreață.

- Simptomele de alergie. Urticaria, astmul și eczemă pot indică niveluri scăzute de Omega-3.

- Cercetările arată că acizii grași omega-3 reduc inflamațiile și pot contribui la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și artrită. De asemenea, acizii grași Omega-3 susțin funcțiile cognitive (memoria și performanța creierului) și comportamentale. Experții în sănătate susțin că sugarii care nu primesc suficienți acizi grași Omega-3 de la mamele lor în timpul sarcinii riscă să dezvolte probleme nervoase și de vedere.

Beneficiile Omega-3 pentru copii

Acizii grași Omega-3 joacă un rol deosebit de important în ceea ce privește sănătatea copiilor noștri:

Susțin sistemul imunitar

Acizii grași esențiali Omega-3 stimulează activitatea limfocitelor de tip B, care sunt celule imunitare ce produc anticorpi.

Pot îmbunătăți simptomele ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune comună corelată cu simptome precum hiperactivitatea, impulsivitatea și dificultatea de a se concentra. Unele cercetări indică faptul că suplimentele de omega-3 pot ajuta la diminuarea simptomelor de ADHD la copii.

Ar putea reduce astmul

Astmul este o afecțiune cronică ce afectează în egală măsură copiii și adulții, provocând simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare. Unele studii au constatat că suplimentele de acizi grași Omega-3 ajută la ameliorarea acestor simptome.

De exemplu, un studiu efectuat timp de 10 luni în rândul a 29 de copii a observat că administrarea zilnică a unei capsule de ulei de pește care conținea 120 mg de DHA și EPA combinate a contribuit la diminuarea simptomelor de astm. Un alt studiu efectuat pe 135 de copii a asociat un aport mai mare de acizi grași Omega-3 cu o reducere a simptomelor de astm cauzate de poluarea aerului din interior. Alte studii relevă o posibilă legătură între acizii grași Omega-3 și un risc mai mic de astm la copii.

Îmbunătațesc calitatea somnului

Tulburările de somn afectează aproape 4% dintre copiii cu vârsta sub 18 ani, spun statisticile. Un studiu efectuat pe 395 de copii a legat nivelurile sanguine mai scăzute de acizi grași omega-3 de un risc mai mare de probleme de somn. De asemenea, a constatat că suplimentarea cu 600 mg de DHA timp de 16 săptămâni a redus întreruperile de somn și a dus la aproape 1 oră de somn în plus pe noapte. Alte cercetări sugerează că un consum mai mare de acizi grași Omega-3 în timpul sarcinii ar putea îmbunătăți tiparele de somn la sugari.

Îmbunătățesc sănătatea creierului

Cercetările emergente indică faptul că acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți funcția creierului și starea de spirit la copii - în special învățarea, memoria și dezvoltarea creierului.

Într-un studiu de 6 luni, 183 de copii care au mâncat alimente bogate în acizi grași Omega-3 au experimentat o îmbunătățire a capacității de învățare verbală și a memoriei. În mod similar, un studiu restrâns, de 8 săptămâni, efectuat la 33 de băieți, a asociat 400-1.200 mg de DHA zilnic cu o activare crescută a cortexului prefrontal, regiunea creierului responsabilă de atenție, controlul impulsurilor și planificare.

În plus, mai multe studii sugerează că grăsimile omega-3 ajută la prevenirea depresiei și a tulburărilor de dispoziție la copii.

Alimente bogate în Omega-3

Peștele gras, nucile, semințele și uleiurile vegetale sunt surse excelente de omega-3 pe care le poți adăuga cu ușurință în dietă copilului tău pentru a le spori aportul. Asigură-te, așadar, că din alimentația copilului tău nu lipsesc alimente precum:

  • Pește și alte fructe de mare (în special pește gras cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele);
  • Nuci și semințe (cum ar fi semințele de în, semințele de chia și nucile);
  • Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de semințe de în, uleiul de soia și uleiul de canola).

Peștele, rămâne, însă cea mai importantă sursă de acizi grași Omega-3. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) recomandă peștele că parte a unei diete sănătoase pentru majoritatea oamenilor. Adullții ar trebui să mănânce cel puțîn 200-250 de grame sau două porții de pește bogat în omega-3 pe săptămână. O porție ar trebui să fie cam de 100-120 de grame sau cam de mărimea unui pachet de cărți.

Copiii ar trebui să mănânce pește de 2-3 ori pe săptămână - dar porțiile lor ar trebui să fie, evident, mai mici decât cele pentru adulți. Copii mai mici de 6 ani ar trebui să consume între 80 și 140 de grame de pește pe săptămână, iar cei cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, aproximativ 100-170 de grame pe săptămână.

Cum alegi și de unde cumperi pește proaspăt?

Este foarte important ca peștele pe care îl cumperi să fie proaspăt, altfel există riscul de toxiinfecții alimentare. Atunci când alegi un pește pentru a-l găti, uită-te ca ochii acestuia să fie limpezi. Dacă ochii sunt tulburi, probabil că peștele a fost prins cu mai mult de cinci zile în urmă și începe să se învechească.

Pielea peștelui trebuie să fie strălucitoare, umedă și chiar alunecoasă, iar solzii nu trebuie să lipsească și trebuie să fie bine prinși de piele. Carnea peștelui ar trebui să fie fermă și elastică, iar fileurile proaspete trebuie să arate umede și ferme.

Peștele proaspăt ar trebui, în mod normal, să miroasă a umezeală și a mare. Dacă există un miros neobișnuit, atunci peștele este probabil vechi și nu ar trebui cumpărat.

Din fericire, să pui pe masă familiei tale specialități marine diverse nu este deloc dificil! Alfredo Seafood este unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România, iar calitatea produselor reprezintă piatră de temelie a brandului.

Alfredo Seafood are un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și de acvacultură sau bio. Dintre speciile de pește sălbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numără: codul, macroul, heringul și somonul sălbatic.

Produsele marca Alfredo Seafood sunt distribuite în cele mai importante lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din ţară (Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Auchan etc. şi în peste 5.000 de magazine din comerţul tradiţional, și rețeaua HoReCa), însă produsele pot fi comandate și online, direct de pe alfredoseafood.ro/shop/. Livrarea este rapidă și sigură (ești prima persoană care atinge produsul după plecarea în fabrică), iar periodic beneficiezi de oferte și promoții la diverse produse.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://genuinehealth.ca/blogs/genuine-hub/is-your-child-deficient-in-omega-3s
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/omega-3-fatty-acids
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782715300333
https://www.camasmedical.com/2019/03/13/omega-3-deficiency-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-kids

Articolul urmator
Tipuri de pește recomandate în sarcină
Tipuri de pește recomandate în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    O nouă boală la copii descoperită de cercetători. Atenție la simptomele sindromului Zaki
    O nouă boală la copii descoperită de cercetători. Atenție la simptomele sindromului Zaki

    Cercetătorii au descoperit o nouă boală genetică rară care afectează creierul, inima şi rinichii copiilor. Micutii care suferă de această maladie rămân cu sechele pentru tot...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"
    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"

    Mirela Vaida povestește în podcastul la care a fost invitată de către colega ei de breaslă, Teo Trandafir, cum a pierdut trei sarcini până a reușit să își aducă pe...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    © 2024 Qbebe