Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?

Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O femeie din SUA a trecut în anul 2012 printr-o mare dramă după ce primul ei copil, un băiețel, a decedat pe când avea doar 19 zile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi povestea lui Jillian Johnson care, deși și-a alăptat fiul încă din primele zile de viață, a fost în situația de a vedea cum acesta se stinge în urma deshidratării. Iată cum s-a întâmplat totul!

A avut o sarcină fără probleme

Mama bebelușului alăptat exclusiv care a murit din cauza deshidratării, Jillian Johnson, a povestit, pentru „HUFFPOST”, cum a fost prima ei sarcină: „Am avut o sarcină ușoară, fără probleme. Am fost la diverse cursuri și credeam într-adevăr că voi fi pregătită să devin părinte.” A precizat că ea și soțul ei au hotărât ca nașterea să aibă loc într-un spital „prietenos cu bebelușii”: „Tot ce auzisem m-a determinat să îmi doresc să nasc într-un spital prietenos cu bebelușii. Și eu și soțul meu auzisem atât de mult că „alăptatul este cel mai bun” și auzisem și despre beneficiile contactului piele pe piele.”

Și-a născut fiul prin cezariană

Pentru aceeași publicație, Jillian Johnson a vorbit despre cum a născut și ce s-a întâmplat apoi în spital. Despre naștere, a menționat că: „Am sfârșit prin a naște prin cezariană, ceea ce a însemnat că am nevoie de medicamente, iar acest lucru nu mi-a fost pe plac. Eram epuizată. Întrucât era un spital prietenos cu bebelușii, el a fost pus în același salon cu mine. Și nu dormea deloc bine. Dacă nu era la pieptul meu, Landon plângea.”

Medicii și asistentele i-au spus că Landon trecea prin perioada numită „cluster feeding” (o perioadă din primele săptămâni de viață ale bebelușui, când acesta are nevoie să fie hrănit des) și de aceea era normal să plângă mult. În acest context, mama a fost îndemnată să-l țină cât mai mult la sân și să-l alăpteze.

mama-care-isi-alapteaza-nou-nascutul

După ce bebelușului ei alăptat exclusiv a murit din cauza deshidratării, și-a dat seama că de fapt acesta nu mai plângea când se afla la sânul ei întrucât se chinuia să sugă. A început să-și explice și de ce acesta pierduse mult în greutate după naștere: „Ceea ce am aflat de atunci este că faptul că se străduia atât de mult să sugă l-a pus în situația de a arde mai multe calorii.

Detalii despre ceea ce s-a petrecut în spital a dat și pe un blog

La cinci ani de la moartea fiului ei, Landon, Jillian Johnson, care devenise între timp membru în fundația „The Fed is Best” (care a fost înființată în scopul prevenirii decesului bebelușilor din cauza primirii de lapte insuficient prin hrănirea doar de la sân) a venit cu numeroase detalii legate de tragedia prin care a trecut.

Pentru început, a venit cu mențiuni legate de ceea ce s-a petrecut în primele zile de viață ale băiețelulului: „Consultanții în lactație au venit și mi-au spus că s-a atașat bine la sân și că se descurca bine. Dar a fost și cineva care a spus că „Aș putea avea probleme în privința producerii de lapte. Explicația pe care a dat-o a fost că fusese diagnosticată cu Sindromul ovarelor polichistice și că pentru femeile care aveau dezechilibre hormonale putea fi mai dificil să aibă lapte. Mi-a recomandat să recurg la plante când ieșeam din spital.”

În intervenția de pe site-ul fundației „The Fed is Best”, a relatat cum a decurs alăptarea lui Landon imediat după naștere: „În primele 24 de ore, îl alăptasem, în total, timp de 9,3 ore, dar nu urinase și murdărise 4 scutece. După 27 de ore de la naștere, pierduse 4,76% din greutatea inițială. Sesiunile lui de alăptare au devenit din ce în ce mai lungi până când am ajuns să-l alăptez aproape permanent în cea de-a doua zi de viață. În acea zi, udase 3 scutece și murdărise alte 6, iar alăptarea durase în total aproape 14 ore. La 53 de ore de când venise pe lume, pierduse 9,72% din greutatea inițială”.

Mama și fiul ei au fost externați la 64 de ore de la naștere.

După externare, starea bebelușului s-a deteriorat și a ajuns de urgență la spital

La 12 ore după ce a ajuns acasă, bebelușul a început să se simtă tot mai rău: „Landon continua să se hrănească de la sân și după ce am am venit acasă, dar a început să nu mai reacționeze, să nu mai aibă puls, a devenit vânăt...”. Văzând ce se întâmplă, părinții au solicitat ajutor medical de urgență. 

La sosirea echipajului medical, Landon nu prezenta ritm cardiac, nu avea puls. A fost intubat și a primit epinefrină. Era hipotermic și nici după 30 de minute de resuscitare nu erau semne că inima sa bătea. A primit în continuare tratament cu soluție salină, s-a recurs la ventilație mecanică, iar după 20 de minute își recăpătase pulsul. După aceea a fost transferat la un spital cu o secție de terapie intensivă specială pentru bebelușii care suferiseră leziuni cerebrale. Acolo i s-a pus, după un examen RMN, următorul diagnostic: encefalopatie hipoxic-ischemică din cauza lipsei de oxigen provocată de nivelul scăzut al tensiunii arteriale, pe fondul deshidratării și al stopului cardiac.

cadru-medical-ce-verifica-starea-unui-bebelus-aflat-in-unitatea-de-terapie-intensiva

Nu s-a mai putut face nimic pentru bebeluș

Între timp, în urma investigațiilor efectuate se descoperise că bebelușul avea și convulsii, ceea ce îi agravase mai mult starea. În urma evoluției nefavorabile, micuțul a fost deconectat de la aparatele ce îl țineau în viață după 15 zile de la internare.

Un medic (unul dintre co-fondatorii fundației „Fed is Best”) a examinat dosarul medical al bebelușului alăptat care a murit din cauza deshidratării și a sesizat faptul că acesta se născuse pe 25 februarie 2012 printr-o cezariană de urgență, întrucât nu primea suficient oxigen.

În urma dramei prin care a trecut, Jillian Johnson a ținut să precizeze, pentru „HUFFPOST”, că: „Mi-a luat mult timp să pot spune cuiva adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și am început să fac asta cu câteva persoane. Vreau să spun, cât de rău suna întrebarea asta: „Cum a murit copilul tău?”. „A stat flămând până când a murit întrucât nu i-am dat un biberon”. Mi-a fost greu să admit faptul că bebelușul meu a murit din cauza mea, pentru că eu am eșuat. Și da, a fost primul meu copil. Și da, medicii și asistentele ar fi trebuit să mă ajute să văd semnele...”

Ce spun specialiștii

Medicul pediatru Andy Berstein, purtător de cuvânt pentru „Asociația Americană de Pediatrie”, a venit cu explicații legate de ceea ce s-a întâmplat cu fiul lui Jillian Johnson. Pentru „The Washington Post”, acesta a subliniat faptul că un bebeluș poate rezista câteva zile hrănindu-se cu primul lapte (colostru) și că majoritatea medicilor pediatri consideră că nu este ieșit din comun faptul că un nou-născut poate să piardă, în primele zile de viață, până la 10% din greutatea cu care a venit pe lume. Atrage însă atenția asupra următorului aspect: medicii trebuie neapărat să ia în calcul numeroase aspecte în momentul în care vor recomanda alăptatul exclusiv. Printre acestea se numără: dacă este vorba despre primul copil, dacă este vorba despre o naștere naturală cu complicații sau de o naștere prin cezariană, dacă mama suferă de anumite afecțiuni (cum ar fi cele ce presupun dezechilibre hormonale de exemplu).

Plecând de la aceste idei, Andy Berstein a declarat, pentru sursa menționată: „Desigur că susțin alăptatul exclusiv când este posibil. Avem o mare parte dintre paciente care reușesc să alăpteze fără probleme, dar avem și un număr semnificativ pentru care, din diverse motive, alăptarea nu va funcționa.” În aceste condiții, medicul a venit și cu această afirmație: „Laptele praf este o sursă de hrană foarte acceptabilă, fie ca sursă unică, fie alături de laptele matern.”

Mama care și-a pierdut bebelușul vine cu sfaturi pentru părinți

Primul lucru pe care ține ca alte mame să îl știe este că ea nu este împotriva alăptării, chiar dacă bebelușul alăptat exclusiv i-a murit din cauza deshidratării. Potrivit „The Washington Post”, Jillian Johnson (care în prezent este mama a două fetițe) a explicat: „Nu vreau ca oamenilor să le mai fie rușine unii de alții...Vreau să fie educați. „Vrei ce e mai bine pentru copilul tău? Foarte bine. Desigur, sânul este cel mai bun- atâta vreme cât bebelușul reușește să primească lapte de acolo. Indiferent de modul în care îți vei hrăni copilul, asigură-te că este într-adevăr hrănit. Este ceva clar și simplu.”

În intervenția pe care a avut-o în cadrul „HUFFPOST”, a venit și cu aceste îndemnuri: „Întotdeauna trebuie să pui întrebări, nu te teme să-ți exprimi îngrijorările pe care le ai. Și asigură-te că ai alături de tine o echipă, fie că este vorba despre partenerul tău, despre mama ta sau despre o prietenă. Cel mai important lucru este să ai un copil sănătos și bine hrănit...”

Surse: baby.unica.ro, fedisbest.org, huffpost.com, washingtonpost.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?
Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv
  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv

  O să ating un subiect pe cât de delicat și intim, pe atât de sensibil pentru mine.

  O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
  O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

  Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia
  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia

  O viitoare mamă a fost anunțată de medici că bebelușul ei nenăscut a murit în uter. Devastată, aceasta a cerut o doua părere și a insistat să i se mai facă încă un...

  Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare
  Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare

  O femeie de peste granițe a primit o amendă de 100 de lire sterline pentru că și-a alăptat bebelușul într-o parcare publică!

  A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor
  A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor

  Nimic nu poate opri o mamă să își îndeplinească scopul suprem, acela al aducerii pruncului pe lum...nici măcar moartea. Cu ajutorul medicinei moderne și a cadrelor medicale...

  Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi
  Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi

  Nathalie a fost diagnosticată cu cancer în clasa a 7-a. În timpul unui control de rutină, medicul a descoperit că fata avea un tip de cancer silențios, în stadiul 4,...

  Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă
  Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă

  Mamă! Ce cuvânt minunat! Două silabe, 4 litere, care adună tot ce este mai bun, mai cald, mai minunat pe lumea asta. Am vrut să devin mamă de când am descoperit bunătatea...

  Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă
  Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă

  Caz cutremurător în Cluj, unde un bebeluș a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă. Copilașul s-a născut viu, dar a fost găsit fără suflare...

  © 2023 Qbebe