Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Odată ce devenim mămici, ne dorim foarte mult ca al nostru bebeluș să beneficieze de un lapte matern de calitate, atât de necesar pentru dezvoltarea sa armonioasă. Din acest motiv ajungem să ne întrebăm dacă ne alăptăm suficient de des micuțul. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, frecvența alăptării se va modifica semnificativ odată cu creșterea bebelușului. Să vedem cât de des ar trebui alăptat un bebeluș, astfel încât să fie mereu sătul și să se dezvolte optim.

De ce este bine să ne alăptăm bebelușul

Specialiști din lumea întreagă consideră că alăptarea pe cale naturală a bebelușilor le poate oferi acestora avantaje extraordinare. Printre acestea merită amintite:
• Bebelușii alăptați se îmbolnăvesc mai rar decât aceia ce nu au primit lapte matern
• Bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși să dezvolte alergii
• Sunt mai puțin expuși riscului obezității și diabetului de tip 2
• Medicii spun că bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși spre otite severe, precum și spre gastroenterite
• Bebelușii alăptați natural răspund mai bine imunizării contra unor afecțiuni serioase, precum poliomielita, tetanosul, dizenteria etc.
• Bebelușii ce primesc lapte matern vor fi mai puțin predispuși pneumoniilor și bronșiolitelor
• Bebelușii alăptați pe cale naturală au șansa de a avea parte de o mai bună dezvoltare cognitivă
• Bebelușii ce au parte de lapte matern se pot bucura de dinți mai sănătoși, în condițiile în care nutrienții din lapte și mișcările specifice suptului vor consolida smalțul dinților și vor scade riscul apariției unor afecțiuni gingivale.

Citește și: Alăptarea corectă la sân: îndrumar pentru mămici începătoare

Cât de des este indicat să-ți alăptezi bebelușul

Mai ales când devii mamă pentru prima oară unul dintre aspectele care te preocupă cel mai mult odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul este cât de des ar trebui să faci acest demers.
În primul rând, un factor esențial în frecvența alăptării se leagă de vârsta bebelușului. De pildă, în primele zile de viață, bebelușul se va trezi mai des și va trebui să-l hrănești atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Este o perioadă în care vei sesiza cât de variabil este apetitul său și nu vei putea să stabilești un „tipar" clar cu privire la cât de des ar trebui să-l alăptezi.
În general, s-a constatat că bebelușii ce au câteva zile pot necesita să fie hrăniți și de 8 ori într-o zi sau chiar mai mult (se poate ajunge până la 12 ori pe zi). Un bebeluș ar putea avea nevoie să fie alăptat la fiecare 90-120 de minute.
Dacă vei reuși să-ți alăptezi bebelușul în acest ritm vei observa că vei putea să produci mai mult lapte. Va fi important să-ți găsești cele mai confortabile poziții de alăptat, astfel încât bebelușul să poată suge așa cum trebuie, în condițiile în care este posibil ca laptele tău să fi devenit mai consistent. Totodată, este important să cauți cele mai bune poziții de alăptat pentru ca sânii tăi să nu aibă mult de suferit și să fii nevoită să nu mai poți să-ți alăptezi la fel de mult bebelușul.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

În al doilea rând, un alt factor de care va depinde cât de des ne vom alăpta bebelușul ține de existența așa-numitelor „puseuri" de creștere ale acestuia. Medicii spun că acestea sunt mai frecvente în primele luni de viață și că putem vorbi de ele în următoarele perioade: când bebelușul are între 7-14 zile, când are între 3 și 6 săptămâni, când are în jur de 4 luni și când va ajunge la 6 luni. În acest context, corpul tău va reuși să producă o cantitate optimă de lapte și vei vedea că al tău bebeluș crește tot mai mult și ia în greutate.

Un bebeluș aflat în aceste „puseuri" de creștere va necesita o hrănire mai fecventă. De regulă, creșterea bruscă a apetitului bebelușului va putea fi mai bine sesizată într-un interval de 24-48 de ore, după care aceasta se va reduce treptat. Este momentul în care vei ajunge să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă cu bebelușul sau dacă tu nu-i oferi cantitatea de lapte de care are nevoie.
Specialiștii spun că nu este cazul să ne îngrijorăm, întrucât imediat după această perioadă va urma din nou o alta, în care bebelușul va avea un apetit crescut după-amiaza și în primele ore ale serii. În urma acestui fenomen, apetitul bebelușului va fi suficient satisfăcut în aceste intervale și este posibil să nu te mai trezească la fel de mult pe timpul nopții.

Pe măsură ce va crește, „tiparul" de alăptare al bebelușului se va modifica semnificativ. Astfel, vor putea trece și 3-4 ore în care bebelușul nu va plânge de foame.
Tot odată cu creșterea bebelușului vei putea să-ți dai seama mai ușor când îi este într-adevăr foame. Printre indiciile pe care ar trebui să le iei în seamă se numără:
• Bebelușul devine brusc mai agitat când îi este foame și ai impresia că nu-l poți liniști cu nimic
• Bebelușul își bagă degetele în gură și va începe să le sugă
• Bebelușul își va lua o poziție ce-l va aduce mai aproape de sânul tău și va încerca să-l apuce
• Bebelușul va deschide gurița, va scoate limba și își va strânge buzele
Indiferent de perioada prin care trece bebelușul, ține cont și de următorul aspect: stomacul bebelușului este încă insuficient dezvoltat și este adaptat unor cantități mici de hrană. În același timp, trebuie să știi că laptele matern este mai ușor de digerat decât laptele de praf și de aceea poate trece mai puțin timp până când bebelușului i se va face foame.
Mai mult, nu trebuie să te îngrijoreze faptul că bebelușul va plânge mai des foame în condițiile în care sânii tăi nu vor produce lapte în cantități egale. De exemplu, oricând poate interveni și următoarea situație: bebelușul tău a supt dintr-unul dintre sâni și nu va trece mult timp și va vrea iar să mănânce. Pune-l la sânul celălalt și vei vedea că după aceea se va sătura mai bine.

După ce bebelușul atinge și depășește vârsta de 6 luni, frecvența alăptărilor va scădea. Nu numai că bebelușul va fi mai interesat de lumea din jur și va avea și alte preocupări, dar odată cu începerea introducerii hranei solide apetitul exclusiv pentru laptele matern se va mai reduce. Treptat vei vedea că bebelușului îi va fi suficient să primească lapte doar de 2-3 ori pe zi.
Odată ce bebelușul ajunge la 6 luni, nu te mai gândi prea mult la faptul că bebelușul tău nu a avut parte de o alăptare suficient de îndelungată și că din acest motiv nu a primit suficient lapte. Pur și simplu ține cont de semnele ce-ți arată dacă îi este foame sau nu și urmărește-l dacă va câștiga în greutate.
Nu în ultimul rând, pregătește-te ca după vârsta de 6 luni bebelușul să refuze de tot laptele matern.

Citește și: Care este programul ideal de alăptare a bebelușului?

Bebelus ce sta la sanul mameiCum știi dacă bebelușul tău primește suficient lapte

Înainte de a te învinovăți pentru faptul că nu-ți alăptezi bebelușul suficient de des încearcă să ții cont de indiciile de mai jos. Acestea îți vor spune dacă micuțul tău beneficiază sau nu de suficient lapte matern.
Astfel, despre un bebeluș care mănâncă destul se va spune că:
• Bebelușul tău are o culoare a pielii sănătoasă, iar pielea sa elastică și fină
• Bebelușul este vioi când este treaz
• În primele cinci zile de după naștere, bebelușul udă cel puțin 6 scutece în 24 de ore. Urina este limpede și fără miros.
• Gestul de a înghiți a-l bebelușului este foarte evident în timp ce va suge. Sunetul de la supt va fi puternic și clar.
• Bebelușul își va schimba ritmul de a suge pe parcursul alăptării. Astfel, pe măsură ce se va simți sătul, el va suge mai rar și își va da căpușorul la o parte de la sân când va termina de mâncat.
• Fecalele bebelușului încep să aibă o culoare galben muștar după ce acesta este mai mare de 5 zile.
De asemenea, dacă bebelușul tău primește suficient lapte, sânii tăi vor fi în felul următor:
• Nu resimți alăptatul ca pe un demers incomod și te vei simți „ușurată" după ce bebelușul suge de câteva ori
• Nu te dor sânii
• Sfârcurile tale au cam același aspect și după ce bebelușul va suge, doar că vor fi ușor mai alungite.

Voi știați până acum detalii legate de cât de des ar trebui să ne alăptăm bebelușul?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.essentialparent.com, www.lansinoh.com, www.webmd.com

De ce să alăptezi un copil care este îndeajuns de mare să îți ceară asta verbal?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a trezit cu bebeluşul mort lângă ea: de ce nu este bine să dormi cu bebe în pat
  S-a trezit cu bebeluşul mort lângă ea: de ce nu este bine să dormi cu bebe în pat

  Un bebeluş moare în patul părinţilor, în timp ce aceştia dormeau duşi din cauza oboselii acumulate. Un caz şocant ce a atras atenţia opiniei publice şi, mai mult...

  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi
  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

  Una dintre situațiile dificile ce pot interveni oricând în alăptare este și când bebelușul te va mușca de sân. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi
  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi

  Folosirea unui sutien pe durata alăptării te ajută din diverse motive începând de la faptul că îți conferă susținere bună a sânilor până la faptul că...

  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi
  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi

  Pentru a reuși să ai grijă așa cum trebuie de sânii tăi în perioada în care alăptezi, nu uita nici de tampoanele de sân. Din articolul de mai jos vei vedea care...

  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare
  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare

  n Joia Mare este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine
  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine

  Cu ocazia lansării autobiografiei sale, Rihanna a fost asaltată de reporterii care au prins ocazia de a afla adevărul despre ea - este sau nu însărcinată?

  De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul
  De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul

  Printre gesturile care pot contribui cel mai mult la dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri trebuie să se afle și îmbrățișările. Așa cum vom afla și din articolul de mai...

  © 2019 Qbebe