Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mămici, ne dorim foarte mult ca al nostru bebeluș să beneficieze de un lapte matern de calitate, atât de necesar pentru dezvoltarea sa armonioasă. Din acest motiv ajungem să ne întrebăm dacă ne alăptăm suficient de des micuțul. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, frecvența alăptării se va modifica semnificativ odată cu creșterea bebelușului. Să vedem cât de des ar trebui alăptat un bebeluș, astfel încât să fie mereu sătul și să se dezvolte optim.

De ce este bine să ne alăptăm bebelușul

Specialiști din lumea întreagă consideră că alăptarea pe cale naturală a bebelușilor le poate oferi acestora avantaje extraordinare. Printre acestea merită amintite:
• Bebelușii alăptați se îmbolnăvesc mai rar decât aceia ce nu au primit lapte matern
• Bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși să dezvolte alergii
• Sunt mai puțin expuși riscului obezității și diabetului de tip 2
• Medicii spun că bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși spre otite severe, precum și spre gastroenterite
• Bebelușii alăptați natural răspund mai bine imunizării contra unor afecțiuni serioase, precum poliomielita, tetanosul, dizenteria etc.
• Bebelușii ce primesc lapte matern vor fi mai puțin predispuși pneumoniilor și bronșiolitelor
• Bebelușii alăptați pe cale naturală au șansa de a avea parte de o mai bună dezvoltare cognitivă
• Bebelușii ce au parte de lapte matern se pot bucura de dinți mai sănătoși, în condițiile în care nutrienții din lapte și mișcările specifice suptului vor consolida smalțul dinților și vor scade riscul apariției unor afecțiuni gingivale.

Citește și: Alăptarea corectă la sân: îndrumar pentru mămici începătoare

Cât de des este indicat să-ți alăptezi bebelușul

Mai ales când devii mamă pentru prima oară unul dintre aspectele care te preocupă cel mai mult odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul este cât de des ar trebui să faci acest demers.
În primul rând, un factor esențial în frecvența alăptării se leagă de vârsta bebelușului. De pildă, în primele zile de viață, bebelușul se va trezi mai des și va trebui să-l hrănești atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Este o perioadă în care vei sesiza cât de variabil este apetitul său și nu vei putea să stabilești un „tipar" clar cu privire la cât de des ar trebui să-l alăptezi.
În general, s-a constatat că bebelușii ce au câteva zile pot necesita să fie hrăniți și de 8 ori într-o zi sau chiar mai mult (se poate ajunge până la 12 ori pe zi). Un bebeluș ar putea avea nevoie să fie alăptat la fiecare 90-120 de minute.
Dacă vei reuși să-ți alăptezi bebelușul în acest ritm vei observa că vei putea să produci mai mult lapte. Va fi important să-ți găsești cele mai confortabile poziții de alăptat, astfel încât bebelușul să poată suge așa cum trebuie, în condițiile în care este posibil ca laptele tău să fi devenit mai consistent. Totodată, este important să cauți cele mai bune poziții de alăptat pentru ca sânii tăi să nu aibă mult de suferit și să fii nevoită să nu mai poți să-ți alăptezi la fel de mult bebelușul.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

În al doilea rând, un alt factor de care va depinde cât de des ne vom alăpta bebelușul ține de existența așa-numitelor „puseuri" de creștere ale acestuia. Medicii spun că acestea sunt mai frecvente în primele luni de viață și că putem vorbi de ele în următoarele perioade: când bebelușul are între 7-14 zile, când are între 3 și 6 săptămâni, când are în jur de 4 luni și când va ajunge la 6 luni. În acest context, corpul tău va reuși să producă o cantitate optimă de lapte și vei vedea că al tău bebeluș crește tot mai mult și ia în greutate.

Un bebeluș aflat în aceste „puseuri" de creștere va necesita o hrănire mai fecventă. De regulă, creșterea bruscă a apetitului bebelușului va putea fi mai bine sesizată într-un interval de 24-48 de ore, după care aceasta se va reduce treptat. Este momentul în care vei ajunge să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă cu bebelușul sau dacă tu nu-i oferi cantitatea de lapte de care are nevoie.
Specialiștii spun că nu este cazul să ne îngrijorăm, întrucât imediat după această perioadă va urma din nou o alta, în care bebelușul va avea un apetit crescut după-amiaza și în primele ore ale serii. În urma acestui fenomen, apetitul bebelușului va fi suficient satisfăcut în aceste intervale și este posibil să nu te mai trezească la fel de mult pe timpul nopții.

Pe măsură ce va crește, „tiparul" de alăptare al bebelușului se va modifica semnificativ. Astfel, vor putea trece și 3-4 ore în care bebelușul nu va plânge de foame.
Tot odată cu creșterea bebelușului vei putea să-ți dai seama mai ușor când îi este într-adevăr foame. Printre indiciile pe care ar trebui să le iei în seamă se numără:
• Bebelușul devine brusc mai agitat când îi este foame și ai impresia că nu-l poți liniști cu nimic
• Bebelușul își bagă degetele în gură și va începe să le sugă
• Bebelușul își va lua o poziție ce-l va aduce mai aproape de sânul tău și va încerca să-l apuce
• Bebelușul va deschide gurița, va scoate limba și își va strânge buzele
Indiferent de perioada prin care trece bebelușul, ține cont și de următorul aspect: stomacul bebelușului este încă insuficient dezvoltat și este adaptat unor cantități mici de hrană. În același timp, trebuie să știi că laptele matern este mai ușor de digerat decât laptele de praf și de aceea poate trece mai puțin timp până când bebelușului i se va face foame.
Mai mult, nu trebuie să te îngrijoreze faptul că bebelușul va plânge mai des foame în condițiile în care sânii tăi nu vor produce lapte în cantități egale. De exemplu, oricând poate interveni și următoarea situație: bebelușul tău a supt dintr-unul dintre sâni și nu va trece mult timp și va vrea iar să mănânce. Pune-l la sânul celălalt și vei vedea că după aceea se va sătura mai bine.

După ce bebelușul atinge și depășește vârsta de 6 luni, frecvența alăptărilor va scădea. Nu numai că bebelușul va fi mai interesat de lumea din jur și va avea și alte preocupări, dar odată cu începerea introducerii hranei solide apetitul exclusiv pentru laptele matern se va mai reduce. Treptat vei vedea că bebelușului îi va fi suficient să primească lapte doar de 2-3 ori pe zi.
Odată ce bebelușul ajunge la 6 luni, nu te mai gândi prea mult la faptul că bebelușul tău nu a avut parte de o alăptare suficient de îndelungată și că din acest motiv nu a primit suficient lapte. Pur și simplu ține cont de semnele ce-ți arată dacă îi este foame sau nu și urmărește-l dacă va câștiga în greutate.
Nu în ultimul rând, pregătește-te ca după vârsta de 6 luni bebelușul să refuze de tot laptele matern.

Citește și: Care este programul ideal de alăptare a bebelușului?

Bebelus ce sta la sanul mameiCum știi dacă bebelușul tău primește suficient lapte

Înainte de a te învinovăți pentru faptul că nu-ți alăptezi bebelușul suficient de des încearcă să ții cont de indiciile de mai jos. Acestea îți vor spune dacă micuțul tău beneficiază sau nu de suficient lapte matern.
Astfel, despre un bebeluș care mănâncă destul se va spune că:
• Bebelușul tău are o culoare a pielii sănătoasă, iar pielea sa elastică și fină
• Bebelușul este vioi când este treaz
• În primele cinci zile de după naștere, bebelușul udă cel puțin 6 scutece în 24 de ore. Urina este limpede și fără miros.
• Gestul de a înghiți a-l bebelușului este foarte evident în timp ce va suge. Sunetul de la supt va fi puternic și clar.
• Bebelușul își va schimba ritmul de a suge pe parcursul alăptării. Astfel, pe măsură ce se va simți sătul, el va suge mai rar și își va da căpușorul la o parte de la sân când va termina de mâncat.
• Fecalele bebelușului încep să aibă o culoare galben muștar după ce acesta este mai mare de 5 zile.
De asemenea, dacă bebelușul tău primește suficient lapte, sânii tăi vor fi în felul următor:
• Nu resimți alăptatul ca pe un demers incomod și te vei simți „ușurată" după ce bebelușul suge de câteva ori
• Nu te dor sânii
• Sfârcurile tale au cam același aspect și după ce bebelușul va suge, doar că vor fi ușor mai alungite.

Voi știați până acum detalii legate de cât de des ar trebui să ne alăptăm bebelușul?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.essentialparent.com, www.lansinoh.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Te cerți des cu partenerul? Știința spune că este de bine
  Te cerți des cu partenerul? Știința spune că este de bine

  Deși la prima vedere ești tentată să crezi că momentele în care te vei certa cu partenerul tău vor fi dăunătoare pentru relația voastră, experții în relația de cuplu...

  Cât de des se spală părul
  Cât de des se spală părul

  Dacă vrei să ai o imagine frumoasă, începe prima dată cu părul tău. Nu trebuie să mergi în fiecare zi la salon, trebuie doar să ai grijă să fie curat. Părul murdar...

  Cât de bine este consumăm carne de miel?
  Cât de bine este consumăm carne de miel?

  Ovis aries sună cunoscut? Nu chiar. Dar mielul? Acest termen probabil că este cunoscut de toată lumea. Te-ai întrebat vreodată cât de bine este să consumi carne de miel? Sau...

  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el
  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el

  Rolul bunicilor în viața copilului tău este mai important decât îți închipui. Studii realizate în ultimii ani au demonstrat că un copil ce stă în...

  Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat
  Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

  La întrebarea cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat răspunsul nu este unul universal deoarece acesta depinde de mai mulți factori. Îți explicăm...

  Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
  Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

  Cât de des trebuie să faci dragoste pentru a rămâne însărcinată? Cresc șansele unei sarcini dacă faci sex în fiecare zi? În încercarea de a deveni...

  Parfumul pentru copii: cât de bine sau cât de rău le face?
  Parfumul pentru copii: cât de bine sau cât de rău le face?

  Majoritatea produselor de îngrijire personală și de curățenie conțin parfum. Pentru copii, acestea pot fi extrem de periculoase deoarece pot provoca afecțiuni respiratorii și...

  O vedetă din România a născut în secret. Iată cât de drăgălaș este bebelușul
  O vedetă din România a născut în secret. Iată cât de drăgălaș este bebelușul

  O frumoasă vedetă de la noi a născut deja de 4 luni și a reușit să țină secret evenimentul pentru atâta vreme. Zilele acestea a publicat o fotografie cu bebelușul ei pe contul...

  © 2022 Qbebe