10 adevăruri științifice despre laptele praf pentru bebeluși

10 adevăruri științifice despre laptele praf pentru bebeluși

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din momentul în care începi să-ți hrănești bebelușul cu lapte praf, nu de puține ori îți pui întrebarea: „Oare e cea mai bună alegere pentru copilul meu?". Experții au încercat și ei să găsească un răspuns, demarând numeroase cercetări. Rezultatele obținute în urma acestora ți se vor părea surprinzătoare, dar te vor ajuta să-ți faci o imagine mai clară asupra modului în care laptele praf poate influența dezvoltarea și chiar comportamentul bebelușului. Numai informându-te cât mai mult pe această temă îți va fi mai simplu să iei deciziile potrivite legate de hrănirea bebelușului tău, fără a neglija însă sfaturile oferite de un medic pediatru.

Bebelușii care consumă lapte praf sunt mai fericiți

După ce au întreprins un studiu pe un număr de 300 de bebeluși cu vârsta de 3 luni, cercetătorii din cadrul „Cambridge University" au ajuns la concluzia că aceia care sunt hrăniți cu lapte praf plâng mai puțin, sunt mai zâmbitori și râd mai des decât cei ce sunt alăptați la sân. În schimb, aceștia din urmă au fost considerați mai triști și mai agitați decât cei din prima categorie.
Explicația dată de cei de la Cambridge a fost următoarea: suptul la sân necesită mai mult efort pentru bebeluși, uneori se poate ca ei să nu se sature, ceea ce îi poate face mai puțin mulțumiți.Cu toate acestea, bebelușii nu au fost văzuți ca fiind stresați, ci pur și simplu doritori de ceva care să-i facă să se simtă mai în siguranță.
Ceilalți în schimb, se hrănesc mai rapid și cu mai multă ușurință, de aici apărând impresia că ei pot fi mai fericiți.

Bebelusii hraniti cu lapte praf pentru bebelusi pot fi mai fericiti

Laptele praf nu îmbunătățește calitatea somnului bebelușilor

Deși ne-am dori să fie așa, se pare că experții nu au reușit să demonstreze acest lucru.
La „West University” din Virginia, cercetătorii au încercat să verifice dacă mamele care-și hrănesc micuții doar cu lapte praf au parte de un somn mai bun decât cele care îi alăptează pe cale naturală sau care se folosesc de laptele praf doar parțial.
S-au format două grupuri de studiu: unul format din mame care erau la 9-16 săptămâni după cea de-a doua sau chiar după cea de-a treia naștere și unul alcătuit din femei ce au devenit mame pentru prima oară (aflate la 2-13 săptămâni după naștere). Acestea au fost monitorizate cu ajutorul unor dispozitive montate la încheietura mâinii, pentru a se vedea câte ore reușesc să doarmă noaptea și cât de obosite se simt pe parcursul zilei. Din studiu au fost excluse cele care sufereau de depresie postnatală/s-au confruntat la un moment dat cu depresie, cele cu anxietate sau cele care au născut prematur.
Concluzia a fost însă următoare: mamele din toate categoriile au dormit cam tot atât pe timpul nopții, s-au simțit cam la fel de obosite ziua și au fost trezite de către bebeluși cam de același număr de ori. Cu alte cuvinte, nu înseamnă că dacă ne hrănim bebelușii cu lapte praf ne vom odihni mai mult și mai bine.

Citește și: Somnul la sugari

Bebelușii crescuți cu lapte praf special cresc mai repede

În urma unor cercetări, specialiștii au declarat faptul că puii de maimuță care au fost hrăniți cu lapte praf au crescut mai repede decât cei ce au fost hrăniți cu lapte matern.
Să vedem însă cum stau lucrurile cu bebelușii noștri. Cei ce sunt alăptați pe cale naturală în primul an de viață se pare că vor avea un ritm de creștere mai rapid în primele 3-4 luni, după care acesta va încetini. În același timp, ei vor cântări mai puțin la vârsta de 1 an față de cei ce au primit lapte praf. Treptat însă, spre vârsta de 2 ani, diferențele de greutate dintre ei se pot estompa.
O explicație pentru faptul că acei bebeluși care au fost alăptați la sân cântăresc mai puțin decât cei ce au consumat lapte praf poate fi următoarea: cei din prima categorie se opresc din supt de îndată ce se simt sătui, iar cei din cea de-a doua se pot obișnui să consume un biberon până la capăt, chiar dacă nu au mereu nevoie. De asemenea, laptele praf are în structura sa compuși ce pot cauza schimbări în metabolism.
Nu este însă clar dacă ritmul mai lent de creștere al bebelușilor hrăniți cu lapte matern este influențat numai de supt. Practic, este posibil ca aceia care au din naștere tendința de a nu crește prea repede să se sature doar cu laptele de mamă, în timp ce aceia care au predispoziția de a crește mult și repede să aibă un apetit mai mare, să plângă mai mult și de aici să apară necesitatea de a primi suplimente de lapte praf.
Potrivit experților, o motivație mai logică ar fi următoarea: laptele matern este mai sărac în proteine (conține cam 8% proteine) față de cel praf (acesta poate avea cam 18% proteine).

Bebelusii hraniti cu lapte praf pot creste mai repede

Bebelusii hraniti cu lapte praf pentru bebelusi pot fi mai predispusi la obezitateDacă bebelușii sunt hrăniți cu lapte praf, sunt mai predispuși la obezitate

Atât studiile efectuate în SUA, cât și în Marea Britanie, au demonstrat faptul că bebelușii alimentați cu lapte praf au o tendință mai mare de a deveni obezi pe parcursul vieții.
În ceea ce privește cercetările din SUA, s-a ajuns la concluzia că acei bebeluși care au fost hrăniți cu lapte praf au un risc mai mare de a deveni obezi ca adulți. Explicația dată: pe de o parte, biberoanele sunt mai ușor de umplut cu lapte praf, bebelușii se obișnuiesc rapid cu o cantitate mai mare de lapte și vor învăța că trebuie să mănânce mult pentru a se sătura. Pe de altă parte, la vârsta de 5 ani, acei micuți cântăreau cam cu 22-38% mai mult decât cei ce au fost alăptați pe cale naturală. Iar excesul ponderal din copilărie se poate transforma ușor în obezitate în viața de adult.
În Marea Britanie, profesorul Atul Singhal a precizat faptul că cel puțin 20% dintre adulții obezi provin din rândul celor care au primit prea multă hrană încă de la cea mai fragedă vârstă. Alături de echipa sa, acesta a menționat că bebelușii hrăniți cu lapte praf vor învăța rapid să mănânce mai mult, întrucât înghit mai ușor. Astfel, vor ajunge să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce îi va predispune la ingerarea unor cantități mari de proteine și grăsimi. De aici, creșterea riscului ca, în viitor, acești bebeluși să se transforme în persoane obeze.
Mesajul specialiștilor din ambele țări a fost următorul: atâta vreme cât un bebeluș este sănătos și se dezvoltă firesc, nu este nevoie să-i introducem suplimente de hrană.

Bebelușii ce primesc lapte praf vor avea oase mai puternice

Într-adevăr, laptele praf are în plus, față de cel matern, vitamina D, esențială pentru oase puternice. Un studiu efectuat în cadrul Academiei Americane de Pediatrie ne arată faptul că bebelușii hrăniți cu lapte praf au o mineralizare a oaselor mai bună decât cei alăptați la sân. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca bebelușii care sunt hrăniți cu lapte matern să primească un supliment de vitamina D (astfel să se ajungă cam la 400 de IU pe zi). Și mamele au nevoie de suplimente din această vitamină, întrucât majoritatea au carențe.
Dacă însă un bebeluș consumă pe zi mai puțin de 1 l de lapte praf, atunci va fi necesar să-i dai și vitamina D.

Bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf pentru bebelusi pot avea oase mai puternice

Suplimentele de lapte praf pentru bebelusi te pot ajuta sa alaptezi mai mult timpUn supliment de lapte praf pentru bebeluși ajută mamele să alăpteze pentru mai mult timp

Majoritatea mamelor au auzit că, dacă își doresc să alăpteze, nu trebuie să-i ofere bebelușului suplimente de lapte praf pentru . Cercetări recente contrazic însă acest fapt.
De exemplu, un studiu efectuat de către „University of California” (din San Francisco) a demonstrat că dându-le nou-născuților și puțin lapte praf, mamele vor fi mai puțin stresate că bebelușii nu mănâncă destul și vor fi mai apte să-i hrănească prin alăptare pentru un timp mai îndelungat. Potrivit cercetărilor americani, cam 79% dintre bebelușii care au primit și lapte praf alături de cel matern au putut beneficia și de acela până când au împlinit cel puțin 3 luni. În schimb, aproximativ 42% dintre cei care nu au consumat deloc lapte praf nu s-au putut bucura prea mult timp nici de laptele matern (nici măcar pentru 3 luni).
Și Societatea Americană de Pediatrie consideră că puțin lapte praf nu ar trebui să lipsească din alimentația unui bebeluș, încă din primele zile de viață. Întrucât un bebeluș poate pierde cam 5% din greutatea inițială după naștere (cam la 36 de ore după aceea), medicii sunt de părere că tendința de scădere în greutate poate continua (întrucât durează până când se vor adapta noului mod de a se hrăni). Dar dacă vor primi, de exemplu, cam 2 lingurițe de lapte praf după fiecare alăptare la sân, această tendință poate stagna. Astfel, mamele vor fi sigure că bebelușii nu vor pierde în greutate, că se hrănesc suficient și vor fi mai convinse că trebuie să continue și să alăpteze.

Laptele praf pentru bebeluși și cel matern nu sunt atât de diferite pe cât se crede

Studii de la „Ohio University” au demonstrat că structura laptelui matern și cea a laptelui praf pentru bebeluși nu sunt foarte diferite. Pentru a ajunge la această concluzie, s-au comparat date provenite de la 1773 de perechi de gemeni cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, unii fiind alimentați cu lapte matern, iar ceilalți cu lapte praf. Datele se refereau la starea de sănătate și nivelul inteligenței. La finalul studiului, s-a constatat că diferențele dintre ei nu erau semnificative.
Laptele de mamă și cel praf (pentru bebeluși) conțin cazeină (principala proteină din lapte) și zer. Numai că laptele matern conține mai mult zer (mai ușor de digerat), iar majoritatea tipurilor de lapte praf au în compoziție mai multă cazeină (care se digeră mai încet).
De aici, s-a ajuns la concluzia că tipul de lapte pe care i-l oferi bebelușului nu te va ajuta nici să-i asiguri un somn mai bun. Acest lucru ține mai degrabă de personalitatea fiecărui bebeluș, care are propriul tipar de somn. Ca urmare, cei hrăniți cu lapte praf se pot trezi la fel de des ca și cei alăptați natural. Iată deci o altă dovadă în plus că laptele praf și cel matern nu sunt chiar atât de diverse.

Laptele matern si laptele praf pentru bebelusi nu au structuri foarte diferite

Bebelușii hrăniți cu lapte praf se îmbolnăvesc mai des decât cei ce primesc lapte matern

Laptele de mamă are ceva foarte prețios față de laptele praf pentru bebeluși: anticorpii (care ajută în prevenirea infecțiilor). De altfel, într-un studiu recent, s-a arătat că 86% dintre bebelușii alăptați la sân nu au contactat nicio infecție până în jurul vârstei de 1 an, în timp ce doar 14 % dintre cei hrăniți cu lapte praf au scăpat fără să aibă asemenea probleme.
Vitaminele si mineralele prezente în laptele matern sunt absorbite foarte bine de către organismul bebelușului, ceea ce ajută și la creșterea imunității. Practic, odată cu fiecare hrănire, bebelușului îi sunt transmise milioane de globule albe, care îl ajută să lupte cu fel de fel de infecții.
Același studiu a mai constatat că bebelușii care au supt până la 1 sau chiar 2 ani ajung adesea să se îmbolnăvească imediat după ce au fost înțărcați.

 Bebelusii hraniti cu lapte praf pentru bebelusi se pot imbolnavi mai usor decat cei ce primesc lapte matern

Este în regulă să schimbi tipul de lapte praf oferit bebelușului

Nu de puține ori, medicii pediatrii sfătuiesc mamele să nu schimbe marca de lapte praf cu care își hrănesc bebelușii. Principalele argumente sunt legate de faptul că o schimbare ar putea să le provoace tot felul de tulburări digestive și pierdere în greutate.
Ultimele studii efectuate la Universitatea din Virginia (SUA) au arătat însă că este sigur pentru bebeluș să primească și o altă marcă de lapte praf decât cea cu care s-a obișnuit inițial. Specialiștii de aici ne asigură că nu s-a constatat prezența de tulburări digestive sau de comportament la cei cărora li s-a schimbat laptele.
Totodată, ei spun că este în regulă chiar și atunci când schimbarea tipului de lapte este bruscă și nu treptată. Nici în acest caz nu au fost raportate transformări demne de luat în seamă, în condițiile în care, în mare măsură, laptele praf destinat bebelușilor are compoziții similare.

 Nu este nicio problema sa schimbi marca de lapte praf oferit bebelusului

Laptele praf pe bază de soia nu este periculos

Datorită prezenței fitoestrogenilor, s-a crezut că laptele praf pe bază de soia poate fi periculos pentru sănătatea bebelușului și că, în viitor, poate duce la apariția așa-numitei „pubertăți precoce”.
Mai multe studii efectuate încă din anul 1999 ne demonstrează însă că nu există diferențe semnificative (din punct de vedere al stării de sănătate în ansamblu, dar și a celei legate de reproducere) între cei care au consumat lapte praf obișnuit și cei ce au fost hrăniți cu lapte praf pe bază de soia.
Așadar, dacă ești vegetariană sau dacă pur și simplu îți dorești ca bebelușul tău să se obișnuiască cu lapte praf pe bază de soia, poți face acest demers fără teamă. Consultă-te însă cu un pediatru pentru a vedea dacă nu cumva bebelușului tău i-ar fi necesare și niște suplimente (precum vitamina D).

Citește și: Cum alegi laptele praf pentru bebelus

Voi ați mai auzit și de alte adevăruri științifice legate de laptele praf destinat bebelușilor?

Surse:
www.babycenter.com; www.dailymail.co.uk;www. milkshare.birthingforlife.com; www.perrigonutritionals.com; www.researchgate.net; www.seattlemamadoc.seattlechildrens.org; www.thebump.com; www.theguardian.com; www.thestir.cafemom.com

Surse poze:
www./s-media-cache-ak0.pinimg.com;www.dailymom.com;www.setonbabytalk.com;www.tulanh365.com 

 

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

  Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

  Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
  Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

  Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

  Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
  Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

  Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

  Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf
  Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf

  Sunt mămică de 11 ani și tare fericită sunt! Probabil mă înțelegeți. Îmi amintesc cu drag, bucurie și emoții perioada sarcinii, apoi mă duc cu gândul la naștere,...

  Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
  Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

  Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

  Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
  Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

  Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

  Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
  Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

  O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

  Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
  Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

  Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

  © 2024 Qbebe