Bebelusul in prima luna de viata - ingrijire, dezvoltare, alimentatie

Bebelusul in prima luna de viata - ingrijire, dezvoltare, alimentatie

Anca Burniche

Pentru a face fata schimbarii petrecute in viata ta, trebuie sa stii ca bebelusul in prima luna necesita o alaptare corecta, o igiena buna si un program bine stabilit.

Cat de importanta este alaptarea pentru bebelus?

Deseori, mama ajunge sa hotarasca  inainte de nastere daca va alapta sau nu. Acest aspect atat de important pentru fat, depinde uneori de parerea pe care mama si-a format-o despre modificarile ce pot aparea in urma alaptarii, despre conceptiile si legaturile acesteia cu propriul sau corp si nu in ultimul rand  de parerea sotului.

Nu uita insa ce ar vrea sa spuna si bebelusul tau:" laptele de mama este cel mai bun". Acesta este singurul care indeplineste standardele de "fabricatie" pentru el si se modifica dupa cerintele sale. Permite bebelusului sa-si regleze singur cantitatile necesare si in acelasi timp ii ofera  mamei posibilitatea cunoasterii  necesitatilor acestuia. Este perfect digerabil si nu produce alergii. Contine anticorpi care vor feri sugarul de diferite boli. Nu trebuie uitat nici aspectul afectiv. Alaptatul intretine  contactul corporal cu mama..

Cum alaptez bebelusul cu lapte praf?

Daca ai hotarat ca nu vei alapta sau nu iti ajunge laptele si trebuie sa completezi masa cu lapte praf, nu uita ca ai nevoie de biberoane, tetine, materiale pentru sterilizat si lapte praf.

Vei avea nevoie de biberoane mari (250g) pentru lapte, dar si de biberoane mici pentru sucuri naturale sau apa. Acestea trebuie sa fie usor de sterilizat si incasabile. Vei avea nevoie si de un numar mare de tetine, deoarece acestea se degradeaza si trebuie schimbate des.

Sterilizarea se face cu ajutorul unui sterilizator, cu vas de ceramica  sau cu o cratita cu capac. Biberoanele si tetinele, spalate si clatite in prealabil, trebuie lasate sa fiarba timp de 25- 30 de minute.

In primul an, pentru alaptarea artificiala  a copilului se recomanda  un aliment lactat dietetic, creat special sa coincida cu nevoile alimentare ale sugarului.

Cum aleg imbracamintea sugarului?

Daca nu ai cumparat decat strictul necesar pentru copil, din cauza superstitiilor sau poate din alte motive, trebuie sa tii cont  ca acesta creste  in primele sase luni suficient de mult, astfel incat va necesita multe schimburi. Trebuie stiut cu exactitate de ce este nevoie cu adevarat, pentru a nu cadea prada tentatiei de a cumpara o multime de lucruri care maine nu vor mai fi utile. De-a lungul primei luni de viata, bebelusul tau isi petrece o buna parte din timp dormind. Imbracamintea ideala este o pijamaluta dintr-o singura piesa, de preferat avand o tesatura extensibila.

Atunci cand alegi imbracamintea opteaza pentru hainele moi, ce nu trebuie imbracate peste cap si putin mai mari. Nu tine cont de varsta copilului ci de dimensiunile acestuia. Alege imbracamintea care iti  va permite sa schimbi cu usurinta scutecele copilului,  eliberand doar partea de jos a corpului.

Daca vrei cu adevarat sa ii oferi copilului tau tot ce e mai bun si mai la moda, nu uitati ca cel mic are alte principii. El isi doreste confort si nu extravaganta.

Baia bebelusului

Chiar daca pare dificila, baita bebelusului poate fi facuta cu usurinta doar de tine. Nu este nevoie decat de o camera bine incalzita si de un recipient pentru apa. Aici ai posibilitatea sa jonglezi in functie de bugetul si gusturile tale. Principiile de baza ale unei baite reusite sunt grija si igiena.

Pentru a evita alunecarea copilului, poti folosi un prosop asezat pe fundul caditei. Orarul bai nu are importanta, insa curatirea bebelusului este necesara. Daca se intampla insa sa fii presata de timp, poti apela la o baita „superficiala", cu un tifon si apa calda. Asa vei inlatura microbii de pe fata, gat, incheieturi si fese . Nu lua insa bebelusul cu tine in cada. Apa va fi imediat invadata de propriile tale bacterii.

Cum se tine in brate bebelusul?

In prima luna de viata capul bebelusului cade fiindca acesta nu il poate tine fixat. Din acest motiv trebuie sa fii  atenta cand ridici copilul din patut sau cand il porti  in brate. Bebelusul isi va tine capul singur intre a doua si a treia luna si va sta pe sezut de abia la varsta de 6-8 luni.

Hranirea bebelusului  la ore fixe

Inca din prima luna, bebelusul isi regleaza un ritm propriu de hranire care urmeaza a fi descoperit de parinti. Acesta  se formeaza in functie de greutatea copilului, de cantitatea necesara alimentarii acestuia si de frecventa meselor. Nu trebuie urmate sfaturi precum „ o masa la trei ore" sau „zece minute la fiecare san"  deoarece acestea nu garanteaza ca bebelusul este bine hranit. Concentreaza- te  mai degraba asupra copilului tau, pentru a putea descifra semnele pe care acesta le da atunci cand ii este foame sau cand este satul.

Tine cont de faptul ca laptele matern se digera mai repede decat cel praf, prin urmare mesele vor fi mai dese deoarece dispare mai repede senzatia de satietate.

Constrangerea bebelusului sa adopte un ritm rigid poate provoca indispozitie sau dificultati. Lasa copilul sa isi formeze singur programul meselor  in functie de nevoile proprii.

Daca bebelusul are crampe, tine-l in brate si mangaie-l usor pe burtica. Aceste gesturi il apropie de tine si de cele mai multe ori il fac pe cel mic sa doarma.

Cum alaptez corect?

Fie ca alaptezi sau ca ii dai cu biberonul copilului, pozitia in care te asezi este foarte importanta deoarece starea ta se transmite copilului. Cel mai bine este sa stai  intr-un fotoliu, cu bratul care sustine capul bebelusului sprijinit. Daca alaptezi culcata, te poti intinde pe o parte, astfel incat partea de sus a corpului sa fie asezata pe o perna, iar bebelusul sa fie intins langa tine. Nu se recomanda sa alaptezi bebelusul intr-o pozitie perfect orizontala. Incerca pe cat posibil sa nu intrerupi suptul copilului;  in prima luna acest lucru i-ar putea intrerupe in totalitate masa.

De ce produse am nevoie pentru ingrijirea bebelusului?

Din multitudinea de produse pentru ingrijirea copiilor  trebuie sa ai la indemana doar: apa, vata hidrofila, lenjerie de schimb, sapun de copii, tifon,  prosop, scutece curate si la nevoie diferite produse farmaceutice pentru iritatii.

Ce nu este recomandat pentru copil?

Betisoarele pentru nas sau urechi- nu le folosi pentru igiena bebelusului. Inlocuieste-le cu o bucatica de vata rulata pe un betisor si imbibata in apa calda. Aceasta este mai sterila si nu poate vatama urechea sau nasucul copilului.

Talcul - in combinatie cu urina poate cauza iritatii cutanate.

Samponul - este inutil in primele luni de viata. Capul bebelusului poate fi spalat cu acelasi sapun ca restul corpului.

Buretii - fie ca sunt naturali sau sintetici, acestia sunt un cuib de microbi pentru micut. In prima luna copilul poate fi spalat cu mana sau cu o bucata mare de vata, urmand ca pe parcurs sa alegeti o manusa de toaleta care sa poata fi spalata la masina.

 

 

Articolul urmator
Și-a ținut bebelușul în brațe pentru prima oară, dar arăta complet diferit. O mamă și-a urmat instinctul matern și a aflat de boala extrem de gravă a copilului ei
Și-a ținut bebelușul în brațe pentru prima oară, dar arăta complet diferit. O mamă și-a urmat instinctul matern și a aflat de boala extrem de gravă a copilului ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!
    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!

    Feli Donose, una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi, a lansat un nou videoclip în care apare și fiica ei, de 3 ani, Nora Luna. Familia artistei a apărut într-un...

    Beatrice Olaru, câștigătoarea sezonului 2 al competiției Exatlon, a devenit mămică! Vezi prima poză cu bebelușul
    Beatrice Olaru, câștigătoarea sezonului 2 al competiției Exatlon, a devenit mămică! Vezi prima poză cu bebelușul

    Încă o mămică în showbiz! Beatrice Olaru, câștigătoarea sezonului doi al competiției „Exatlon”, a născut săptămâna trecută un bebeluș perfect...

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor în luna noiembrie
    Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor în luna noiembrie

    Patru semne zodiacale vor trece prin schimbări radicale în luna noiembrie! Un vechi capitol se încheie, iar un nou capitol plin de surprize plăcute și liniște sufletească se...

    Emoție pură! O mamă se trezește din comă și își vede bebelușul pentru prima dată!
    Emoție pură! O mamă se trezește din comă și își vede bebelușul pentru prima dată!

    Una dintre cele mai mari dorințe ale unei viitoare mame este să-și poată strânge cât mai rapid la piept bebelușul. Din păcate, pot surveni incidente cu totul neașteptate,...

    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște
    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște

    Să devii bunică este un lucru minunat: îți vezi proprii copii devenind ei înșiși părinți, îți vezi „moștenirea” transmisă unei alte generații și -...

    © 2024 Qbebe