Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic

Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic

Mirela Floricescu - Redactor

Somnul bebelușilor este un semn al creșterii lor normale și al dezvoltării sistemului imunitar. Până la vârsta de 3 luni aceștia nu au un program regulat de somn. În funcție de vârstă se recomandă un anumit număr de ore de somn. Bebelușii până la 2 luni dorm mai mult, iar de la 3 luni au ore de somn mai puține, cele mai multe fiind noaptea. Bebelușii ajunși la vâsta de 3 luni devin energici și trebuie să-și consume energia pentru a adormi. Un lucru important pe care este nevoie să-l știe mamele este că un bebeluș hrănit suficient are parte și de un somn liniștit. Dacă se scoală prea des, înseamnă cel mai probabil că micuțul vostru are nevoie de hrană. Orele de somn pentru un bebe rămân un subiect important pentru toate proaspetele mămici, asadar, iti vom spune in continuare cât trebuie să doarmă un bebeluș, in functie de varsta.

Cât trebuie să doarmă un bebeluș de o lună?

Bebelușii de o lună dorm în total între 16 – 18 ore. Noaptea sunt necesare între 9 – 10 ore de somn, iar ziua între 6 – 8 ore. Nu este o problemă nici dacă doarme maximum 10 ore, deoarece majoritatea bebelușilor care au colici dorm mai puțin din cauza lor. Colicii apar ori la o lună, ori în apropierea vârstei de 2 luni.  Bebelușii de o lună se scoală des, de obicei 30 de minute pentru a fi hrăniți sau schimbați.

bebelus-de-o-luna-doarme-si-are-o-caciula-alba-pe-cap-si-este-mangaiat-de-o-mana-de-femeie-si-este-invelit-cu-o-patura-cu-dungi-albastre-si-roz

Un aspect important pe care mamele trebuie să-l aibă în vedere este faptul că bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, de aceea, programul lor de somn este haotic și pot avea perioade dese de trezire noaptea. Un bebeluș de o lună este deja atent atunci când aude vocile părinților și își ridică capul pentru câteva secunde. De asemenea, simțul olfactiv i se dezvoltă cel mai mult, iar cel vizual cel mai puțin. Bebelușul de o lună nu distinge bine fața mamei, dar simte mirosul ei și al laptelui.

Cât trebuie să doarmă un bebe de 2 luni

Odată cu trecerea lunilor bebelușii își schimbă programul de somn, iar orele pe care le petrec dormind sunt în scădere. La vârsta de 2 luni, un bebeluș trebuie să aibă un total de ore de somn cuprins între 13 -15. Noaptea sunt recomandate între 8 – 10, iar ziua între 5 – 6 ore de somn. Perioadele de trezire sunt mai rare. La această vârstă apar și colicii, care reprezintă, de fapt, adaptarea bebelușului tău la noua alimentație. De obicei, colicii apar la bebelușul de o lună și jumătate și se manifestă cu dureri abdominale. De aceea, în acea perioadă bebelușii sunt foarte agitați, nu dorm corespunzător și refuză mâncarea.

bebelus-blond-cu-ochii-albastrii-este-imbracat-cu-un-body-albastru-cu-buline-albe-sta-cu-mainile-desfacute-si-se-uita-fix

Colicii sunt un adevărat test și pentru părinți, deoarece au parte de multe nopți nedormite și de un copil care plânge continuu din cauza durerilor abdominale. Dacă la o lună bebelușul își ține doar pentru câteva secunde capul ridicat, la 2 luni bebelușul își ține capul ridicat mult timp și stă așezat acolo unde este pus. Își dezvoltă și simțul vizual și distinge deja fețele părinților. Deoarece începe să vadă bine, bebelușul de 2 luni este atent la tot ce se mișcă în jurul său.

Cât doarme un bebe de 3 luni?

De la 3 luni, bebelușul începe să-și modeleze somnul în funcție de zi sau noapte, deoarece își dezvoltă așa-numitul somn „de veghe”. Un bebeluș de 3 luni are nevoie de 12 – 14 ore de somn în total. Cele mai multe sunt noaptea, anume 10 ore, iar restul de 2 – 4 ore sunt ziua. La această vârsta, copilul de 3 luni va începe să aibă perioade mai lungi în care să stea treaz și va vrea să se joace mult. De asemenea, începe să-și ducă mâinile la gură și vrea să stea cât mai mult în preajma mamei.

bebelus-blond-cu-ochii-albastrii-se-sprijina-in-maini-si-picioare-si-are-un-body-alb-cu-un-desen-roz

Este perioada în care va începe să-și folosească mâinile și picioarele și lovește cu ele în stânga și în dreapta. Bebelușul de 3 luni scoate deja primele sunete și imită anumite expresii faciale. Perioadele în care este treaz trebuie să fie productive, astfel încât bebelușul să-și consume energia. Mamele trebuie să vorbească cât mai mult cu micuțul lor și să înceapă să-i descrie totul. Bebele își dezvoltă vederea la distanță și ține pentru câteva minute jucăriile cu mâinile și recunoaște anumite obiecte.

Cât doarme un nou-născut?

Un nou-născut doarme cel mai mult. Între  18 – 19 ore de somn sunt necesare pentru un nou-născut. Până la 3 luni, bebelușul nu va face distincția între zi și noapte, tocmai de aceea va dormi în reprize de 4 – 5 ore. Se pot trezi chiar și după 45 de minute de somn, dacă le este foame. Prima lună de viață este cea mai grea pentru părinți, din cauza programului de somn al copilului. Un nou-născut se trezește chiar și de 4 -5 ori pe noapte, iar perioadele în care stă treaz durează cam 15 minute.

Nou nascut cu fes pe cap in paturica cu dungi

Somnul este esențial pentru un nou-născut, deoarece are rol în formarea sistemului imunitar, iar în timpul somnului mai sunt secretați hormonii de creștere, prolactina și testosteronul. Pentru ca bebelușul vostru să aibă un somn ideal, trebuie să aveți grijă și la locul în care doarme. Este foarte important ca salteaua pe care dorm cei mici să fie tare, iar pătuțul bebelușului să fie gol, adică fără jucării, perne și pături, deoarece există riscul de sufocare.

Nou-născut care doarme prea mult?

Orele de somn pentru un nou-născut sunt esențiale în dezvoltarea anumitor funcții vitale. Un semnal de alarmă pentru mame trebuie să fie atunci când un nou-născut depășește cele 18 -19 ore de somn recomandate. Atunci când bebelușii dorm prea mult, este un semn că aceștia sunt bolnavi. Un factor care duce la perioade prea mari de somn este lipsa hranei. Dacă un bebeluș nu este hrănit suficient, se poate deshidrata și pierde în greutate rapid. Totodată, scutecul se murdărește foarte rar și are o stare de letargie permanentă. Dificultățile de alimentație apar, de obicei, când mama are probleme cu lactația și se apelează la suplimente și lapte praf. În acest caz, trebuie consultat un medic pediatru care va reuși să găsească o soluție prin care cel mic să fie hrănit suficient.

bebelus-nou-nascut-doarme-si-este-intr-o-patura-alba-pufoasa

Icterul este un alt factor care îl face pe nou-născut să doarmă prea mult. Această afecțiune este normală, dar există cazuri în care se agravează și vine însoțit de perioade de agitație și tulburări alimentare. Icterul este denumirea pentru culoarea galbenă pe care o au tegumentele bebelușului. În uter, copilul are nevoie de mai mult oxigen, de aceea, se produc multe hematii care au rol în transportarea oxigenului la făt. După naștere, copilul trebuie să scape de aceste globule roșii în exces. Culoarea galbenă a tegumentelor este dată de bilirubină, pigment galben produs de bilă, care degradează hematiile în exces din corpul nou-născutului. Unii copii fac icter imediat după naștere, alții la câteva zile sau săptămâni distanță.

Infecțiile sau răcelile minore pot provoca perioade lungi de somn. Corpul unui nou-născut nu este pregătit să lupte cu infecțiile. Atunci când bebelușul vostru se luptă cu un virus, apar și alte simptome cum ar fi: febra, erupții pe piele, apetit scăzut, letargie, agitație, respirație greoaie și apatie. În aceste cazuri, trebuie de urgență consultul unui pediatru care va acorda tratamentul corespunzător. De obicei, sunt prescrise antibiotice, iar pentru prevenția acestor efcțiuni sunt recomandate vaccinurile.

Cei care au nevoie de perioade mai lungi de somn sunt copii născuți prematur. Aceștia nu au funcțiile și organele dezvoltate complet, de aceea, au tendința să doarmă mai mult decât un copil născut la termen. Somnul unui copil prematur nu este profund, se trezește în fiecare oră și chiar și în acele perioade în care stă treaz este într-o stare de letargie. Un nou-născut prematur are un proces de adaptare greoi, de la mâncare la mediu, până la timpul petrecut cu mama care este abia la câteva zile sau săptămâni de la naștere.

Tabel de somn la bebeluși

Mamele trebuie să fie atente la orele de somn ale bebelușului lor, ca acesta să crească sănătos și fericit. Mai jos găsiți tabelul de somn la bebeluși care vă va ajuta să vă dați seama dacă cel mic doarme suficient sau doarme prea mult.

Vârsta Ore de somn
0 - 2 luni 14 - 18 ore
2 - 4 luni 12 - 15 ore
4 - 6 luni 12 - 13 ore
6 - 9 luni 12 ore
9 - 12 luni 11 - 12 ore

Atenția care trebuie acordată în primele luni de viață ale bebelușilor este esențială. Orele de somn sunt cele care îi ajută pe micuți să se dezvolte normal și să fie sănătoși. Pentru a fi siguri că bebelușul vostru are parte de un somn odihnitor, aveți grijă la mediul în care doarme, de la patuț, până la lumina și obiectele din jurul său. Totodată, cu trecerea lunilor programul bebelușilor se schimbă încet și își dezvoltă treptat toate simțurile. Părinții trebuie să fie trup și suflet alături de copilașii lor care sunt doze zilnice de fericire și împlinire sufletească.

Surse: sleepfoundation.org, reginamaria.ro, pampers.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

  Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

  Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
  Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

  În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

  Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!
  Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!

  Înainte să devin mamă aveam în cap o lista foarte clară de lucruri pe care nu le-aș face niciodată că părinte: nu îmi voi lăsa copiii să se joace pe tabletă, nu...

  Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
  Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

  A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

  Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
  Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

  Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

  Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  © 2024 Qbebe