Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cum se traduc sunetele pe care le fac bebelușii

Nu există muzică mai frumoasă decât sunetul vocii bebelușului tău. Atunci când râde, gângurește și chiuie de bucurie, sufletul ți se umple de fericire și, chiar dacă nu înțelegi ce spune, știi că îi este bine și nu ai de ce să te îngrijorezi. Dar atunci când plânge, lucrurile se schimbă. Ai vrea să știi ce-l deranjează, ce-l doare sau ce-l supără și ar fi bine dacă cineva ți-ar putea traduce sunetele de bebeluși. Stai liniștită, cu timpul și cu puțin ajutor vei începe să înțelegi sunetele bebelușului tău. Citește mai departe și vei descoperi câteva mici secrete.

Sunete de bebeluși: cum îți dai seama de ce plânge copilul tău?

Bebelușul tău comunică cu ajutorul sunetelor pe care le scoate, inclusiv prin plâns. Acesta plânge când este ud, când vrea să râgâie, când îi este foame sau când îl doare ceva. Pentru fiecare ocazie, sunetul este diferit, iar cu timpul, vei învăța cum se traduce fiecare sunet pe care-l face bebelușul tău. Tot ce trebuie să faci este să asculți bine și să ai multă răbdare.

sunete-bebelusi-bebelus-care-casca

Bineînțeles că te poți folosi și de ajutorul aplicațiilor pe telefon care susțin că pot traduce toate sunetele de bebeluși. Însă, fiecare bebeluș este diferit, la fel și sunetele lor, așadar cel mai bine este să înveți tu singură să le diferențiezi. Specialiștii susțin că există 5 sunete de bază pe care le scot bebelușii atunci când plâng:

 1. Un plâns intens, ritmic poate fi tradus prin foame. Pe lângă țipătul puternic, el poate încerca să-și sugă degetele, să-și bage pumnul în gură sau să caute cu gura sânul sau zona sânului. Cu cât îi acorzi mai repede ceea ce-și dorește, cu atât se va calma mai repede.
 2. Un plâns mai slab, ritmic poate însemna că bebelușului îi este somn. Aceste sunete de bebluși sunt mai ușor de recunoscut pentru că seamănă cu un căscat. Va începe să se frece la ochi, să caște și să-și piardă interesul pentru jucării și alete distrageri. Pe măsură ce copilului este mai obosit, el va începe să plângă mai tare, iar plânsul se va transforma în țipăt.
 3. Un țipăt înalt, intens și intermitent poate semnala o durere sau un disconfort (îi este cald, frig, este ud etc). Nu lăsa un astfel de sunet să treacă de la tine. Pot fi colicile de vină, poate îi este , cald, poate este ud. Trebuie să verifici toate astea, iar dacă vezi că orice i-ai face copilului, țipătul nu încetează, este clar că-l doare ceva și trebuie să vorbești cu un medic.
 4. Un sunet care seamănă cu un ”eh” scurt poate fi cauzat de balonare și de dorința sa de a râgăi sau flatulență. De obicei, atunci când este balonat, bebelușul își va ridica picioarele, va da din mâini și va avea o expresie facială chinuită. Îl vei vedea că încearcă să dea gazele afară, dar nu poate. Ridică-l în brațe, ca să-l ajuți să râgâie, plimbă-te puțin cu el prin casă, mișcările îi pot face bine și-l pot ajuta să elimine gazele. Plânsul va înceta când reușește să le elimine.  
 5. Un sunet slab, melodios înseamnă că bebelușul tău vrea să fie luat în brațe și iubit. Ia-l în brațe și nu te gândi că-l răsfeți. Nu există așa ceva. Trebuie să te conectezi cu bebelușul tău, să simtă că este iubit. În acest fel creezi o relație de încredere și bebelușul tău se va dezvolta armonios și din punct de vedere emoțional.

Cum se traduc gângurelile și chicotelile bebelușului?

În primul an de viață, începând cu a patra lună, bebelușii încep să scoată anumite sunete pe care noi le denumin ”gângureli”. Aceste sunete de bebeluși se vor transforma mai târziu în silabe și apoi în cuvinte. De-abia pe la vârsta de 1 an teoretic un copil începe să înțeleagă semnificațiile cuvintelor. Dar până atunci, gângurelile, chiotele, țipetele și plânsetele reprezintă felul în care bebelușii încearcă să comunice cu adulții.

sunete-bebelusi-bebelus-cu-ochii-deschisi

Când un bebeluș scoate un țipăt, poate fi de încântare sau de fericire. Oricum, vrea să-ți atragă atenția. În aceste cazuri, sfaturile specialiștilor este să nu începi și tu să scoți astfel de sunte, ci să transpui în cuvinte ce crezi că vrea să-ți spună. Aceasta este o metodă bună de a încuraja copilul să vorbească mai repede. Mormăielile sunt sunete de bebeluși pe care aceștia le scot când sunt nemulțumiți sau când vor ceva și nu știu cum să-ți spună. Sunetele pot fi însoțite de anumite gesturi precum îndreptarea degetului spre lucrul pe care și-l dorește. De asemenea, bebelușii pot scoate anumite sunete care seamănă cu hârăieli (grrrr) și care înseamnă tot o nemulțumire. Există însă și situații când bebelușii hârârie pentru că pur și simplu le place cum se aude acest sunet. Alte sunete de bebeluși sunt chicotelile (atunci când râd și se bucură) sau suspinele (este relaxat și mulțumit).

Cu timpul vei învăța să înțelegi toate sunetele bebelușului tău. Important este să fii atentă la el, să comunici cât poți de mult cu el, iar atunci când îi vorbești să te uiți la el deoarece copiii învață să vorbească citind în primul rând de pe buze.     

Surse: petitjourney.com.au, parents.com

Alăptarea activează gene care fac ca bebelușii să fie mai puțin reactivi la stres

Surse foto: Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
  Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele

  Ai ajuns in saptamana 17 de sarcina. In aceasta perioada, burtica va fi din ce in ce mai vizibila, dar si kilogramele in plus.

  STUDIU: Bebelusii dorm mai bine singuri in camerele lor. Afla de la ce varsta!
  STUDIU: Bebelusii dorm mai bine singuri in camerele lor. Afla de la ce varsta!

  Bebelusii dorm mai putin si in "reprize" mai scurte, daca sunt in camera parintilor, sustin cercetatorii de la Academia Americana de Pediatrie. In plus, potrivit statisticilor Centrului de...

  30 de copii care arată ca bebelușii lor de jucărie
  30 de copii care arată ca bebelușii lor de jucărie

  Ce copil nu și-ar dori un frate sau o soră geamănă cu care să facă tot felul de năzbâtii și glume? Acești copii și-au dorit asta, dar părinții lor le-au adus în...

  Trendul de pe TikTok care îi face pe părinți să își agreseze bebelușii
  Trendul de pe TikTok care îi face pe părinți să își agreseze bebelușii

  TikTok, această aplicație „minunată” care a ajuns să mănânce peste jumătate din timpul petrecut în fața ecranelor al copiilor noștri, iar acum, chiar și pe...

  Bebelușii simt durerea de 4 ori mai puternic decât adulții
  Bebelușii simt durerea de 4 ori mai puternic decât adulții

  Studii recente au ajuns la concluzia că bebelușii resimt durerea de 4 ori mai intens decât adulții.

  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă
  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă

  Este obligatorie hidratarea corectă în perioada de caniculă, dar nu și pentru bebeluși. Conform specialiștilor, cei mici nu au nevoie de apă.

  Studiu: bebelușii plâng noaptea pentru a-și împiedica părinții să le facă frați
  Studiu: bebelușii plâng noaptea pentru a-și împiedica părinții să le facă frați

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că plânsul din timpul nopții al bebelușilor este legat de faptul că aceștia vor să-și împiedice părinții să mai aibă și...

  © 2019 Qbebe