Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des?

Majoritatea bebelușilor se trezesc noaptea. Deși există cazuri rare de bebeluși supereroi care dorm 10-12 ore, începând cu a treia lună de viață, cei mai mulți pitici se trezesc de câteva ori pe noapte și plâng după părinți. Există explicații științifice, comportamentale și legate de etapele de dezvoltare, pentru care copiii se trezesc în timpul nopții (excluzând perioadele de alăptare). Întrebarea este dacă trezirile prea frecvente sunt normale și nu cumva afectează dezvoltarea bebelușului.

Unii părinți se așteaptă ca bebelușii lor să doarmă mai multe ore pe noapte, începând din a șasea lună de viață, pentru că au auzit de la pediatrii și cunoscuți că aceasta este prima etapă în consolidarea somnului la copii. În realitate, mulți dintre cei mici nu-și stabilizează somnul când ating șase luni, unii nici măcar după un an. Ciclurile de somn scurt sunt normale la copiii mici, ei având perioade de somn profund de circa 50 de minute, dupâ care se trezesc și adorm dupâ mai mult sau mai puțin timp. Bebelușul învață încetul cu încetul cum să doarmă intervale de timp din ce în ce mai mari, inclusiv cum să se calmeze singur și să alunece mai ușor în somn. Există cazuri când bebelușii nu readorm după trezire, din variate motive, medicale sau legate de alimentație. În astfel de situații, părinții se întreabă adesea dacă nu cumva trezirile frecvente peste noapte pot conduce mai târziu la problem în dezvoltarea copilului.

bebe nu doarme

Motive pentru care copiii se trezesc noaptea

1. Ciclurile de somn. Copiii foarte mici se trezesc frecvent pe parcursul nopții în primul rând pentru că nu există un pattern definitiv de somn, iar ciclurile sau stadiile somnului sunt oarecum neregulate. În perioadele de tranziție dintre ciclurile de somn, mulți copii se trezesc și pot plânge după părinți. Este normal pentru bebeluși să se trezească de 4-5 ori pe noapte în timpul acestor tranziții. Acest lucru se întâmplă și la adulți, dar ei readorm mult mai repede și-și amintesc rar respectivele treziri. Părinții trebuie să educe somnul copilului, să-l ajute să readoarmă independent de ei, să rărească și să scurteze trezirile între ciclurile de somn. Dacă copilul este obișnuit să doarmă după niște patternuri neregulate, acestea pot deveni un obicei, iar tu vei avea nevoie de mai multă răbdare pentru a-l dezvăța și a-i schimba complet rutinile.

2. Cauze de nutriție și dietă. Pe parcursul diversificării hranei, este posibil ca bebelușul să se trezească mai frecvent, dacă alimentele pe care le ingerează nu-i asigură necesarul de nutrienți. Poate că este nevoie să creșteți cantitatea de hrană sau perioadele de alăptare și să observați dacă se reglează ciclurile de somn.

3. Lipsa confortului. Bebelușul nu poate vorbi, așa că este necesar să căutați eventuale semne ale lipsei de confort, care poate rezulta din anumite probleme medicale, precum durerile de stomac, eczemele, apariția dinților, unele răni din timpul zilei, diverse condiții medicale (infecțiile, tusea, febra, diareea etc).

4. Schimbări comportamentale. Mulți copii pot avea treziri mai frecvente între șase și nouă luni, pentru că în acest interval crește gradul de conștientizare și independență, iar bebelușii devin mai explorativi, inclusiv noaptea. Când se trezesc și experimentează diverse sunete, nu este nevoie să alergați la ei dacă nu plâng și nu se agită. În perioadele în care copiii dezvoltă anxietatea de separare, în jur de nouă luni, își schimbă adesea obiceiurile de somn. Ei pot să se trezească mult mai frecvent și să plângă când își dau seama că părinții nu le sunt alături.

5. Mediul necorespunzător de somn. Locurile zgomotoase tulbură somnul bebelușului, ca și prezența luminii. Este necesar să se creeze un mediu favorabil odihnei copilului, asigurând liniștea și o luminozitate scăzută, îndepărtând orice sursă de distragere (mai ales ecranele care produc lumină albastră și interferează cu somnul).

bebe treaz

Trezirile frecvente nu determină probleme de dezvoltare

Un studiu longitudinal realizat la clinici de obstetrică din Montreal, Québec and Hamilton, Ontario a urmărit 400 de copii pe parcursul primului an de viață. La șase luni, conform rapoartelor realizate de mame, 38% dintre bebeluși dormeau mai puțin de șase ore consecutiv, iar peste 50% mai puțin de 8 ore consecutiv. La 12 luni, 28% dintre copii nu dormeau șase ore consecutiv, în vreme ce 43% se trezeau după mai puțin de șapte ore de somn. Concluziile studiului au fost că bebelușii nu prezintă patternuri definitive de somn și că se pot trezi relativ frecvent în timpul nopții chiar și după un an, contrar așteptarilor părinților. De asemenea, cercetătorii nu au identificat nici o corelație între trezirile nocturne frecvente și dezvoltarea ulterioară a copiilor. Dormitul peste noapte între 6 și 12 ore este considerat a fi o regulă de aur. Într-adevăr, mulți părinți își imaginează că este normal la copii un somn echilibrat, de cel puțin 6 ore neîntrerupte. În realitate, așa cum am arătat, patternurile de somn la bebeluș nu sunt încă formate și s-ar putea să nu răspundă standardelor părintești. Cercetătoarea Marie-Hélène Pennestri, from McGill University's Department of Educational and Counselling Psychology and the Sleep Clinic at Hôpital en santé mentale Rivière-des-Prairie arată că părinții nu ar trebui să se îngrijoreze atunci când copilul nu doarme conform așteptărilor lor.

mama cu copil

Mai degrabă, mamele trebuie să se concentreze pe propriul somn, pentru a crește calitatea odihnei pe parcursul nopții, pentru că stresul matern influențează și modul de reacție al copilului. În acest sens, cercetătorii au arătat că părinții nu trebuie să se agite la primul semn de trezire a copilului, nici să stea tot timpul cu sufletul la gură că cel mic se va trezi prea des. Sunt treziri în care părintele trebuie să intervină, pentru a hrăni copilul și a se asigura că are tot confortul, dar și treziri în care bebelușul poate fi lăsat să se aline singur și să readoarmă. Calitatea interacțiunii cu părinții și dispoziția mamei au o influență mult mai mare asupra dezvoltării copilului, decât frecvența trezirilor sale nocturne. Numai din acest punct de vedere se poate considera că somnul neregulat afectează dezvoltarea copilului, nu în mod direct, ci prin faptul că poate influența dispoziția mamei.

Trucuri pentru a asigura copilului un somn bun

1. Hrănește-l corespunzător. Asigură-te că l-ai alăptat suficient și că ai acoperit toate necesitățile lui alimentare, fie prin suplimentarea cu o formulă de lapte praf, fie printr-un alt suport nutritiv (supe, fructe, legume), dacă deja ai diversificat alimentația. În cazul în care copilul nu mănâncă prea mult, crește frecvența porțiilor pentru a fi sigură că la momentul somnului, micuțul este sătul.

2. Respectă un program de somn. În fiecare seară, încearcă să culci copilul în jurul aceleiași ore și stabilește o rutină înainte de culcare, astfel încât să favorizezi somnul bebelușului. Poți folosi mici ritualuri, precum o oră petrecută seara cu copilul, spunând povești sau ascultând muzică. Ajută bebelușul să învețe această rutină de somn și să capete deprinderea de a se autoliniști, chiar și în absența ta.

3. Supraveghează somnul bebelușului pe parcursul zilei. Poate că cel mic doarme prea mult sau de prea multe ori în timpul zilei, astfel încât îi este mai greu să adoarmă noaptea. Diminuează gradual perioadele de somn de pe parcursul zilei și asigură-te că nu doarme după-amiaza târziu.

4. Evită contactul vizual pentru că acesta, ca și mișcările prea însuflețite, stimulează creierul copilului. Este preferabil să vorbești cu ton scăzut sau să cânți o melodie de calmare, fără a privi în ochii bebelușului. De asemenea, evită să-l iei în brațe de câte ori se trezește pentru că acest lucru este un adevărat semnal că nu mai trebuie să doarmă.

5. Asigură-te că bebelușul se simte confortabil și fără nici o grijă, schimbându-i scutecele în mod strategic înainte de culcare, hrănindu-l chiar înainte să adoarmă, creând cel mai potrivit mediu în camera sa de somn.

Surse: https://www.news-medical.net; https://parenting.firstcry.com; https://seattlemamadoc;

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme
  Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme

  Specialiștii din toată lumea au ajuns la concluzia că, în ultimele decenii, există o tendință din ce în ce mai mare a părinților de a-și înscrie cât mai...

  Bebelușii inteligenți dorm puțin și se trezesc noaptea des
  Bebelușii inteligenți dorm puțin și se trezesc noaptea des

  Veste bună pentru părinții de bebeluși care dorm puțin și agitat!

  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi
  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi

  Probabil că fiecare dintre noi s-a confruntat de câteva ori în viață cu momente în care a preferat să se abțină din a merge la toaletă, din diverse motive. Cu toate...

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică
  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar acest lucru are un impact uriaș asupra sănătății și dezvoltării lor fizice și psihice. Efectele paradoxale...

  Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei
  Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei

  Viața de mămică este atât de frumoasă, dar vine la pachet cu o mulțime de provocări, mai ales la primul bebe. Lili Sandu poate să confirme acest lucru! Iată cum s-a schimbat...

  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea
  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea

  Nu reușești să te odihnești bine noaptea? Fii pe fază - cercetătorii au găsit soluția! Acest mic truc te va ajuta să te trezești odihnit dimineața și să ai un somn fără...

  Dacă pleci des cu copilul în vacanțe, îl ajuți să aibă rezultate mai bune la școală
  Dacă pleci des cu copilul în vacanțe, îl ajuți să aibă rezultate mai bune la școală

  Cu toții visăm să îmbinăm tot timpul utilul cu plăcutul, iar dacă utilul și plăcutul pot fi părți ale unei vacanțe, cu atât mai bine! Acum se poate - studiile...

  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?
  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?

  De cele mai multe ori, una dintre problemele care intervin în procesul de alăptare este producerea insuficientă a laptelui. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi vorba...

  © 2021 Qbebe