Contributors
Manute Creative

Primii pasi ai bebelusului

Primii pași ai bebelușului sunt un moment extraordinar și unic pentru toți părinții. Unii bebeluși pornesc mai întâi în patru lăbuțe, „de-a bușilea", apoi cu picioarele tremurânde, sprijinindu-se pe brațele mamei sau tatălui lor, pornesc cu pași vioi spre a explora lumea atât de mare pentru ei. Însă nu există o vârstă sau o periodă de timp stabilită pentru ca bebelușul tău să facă primii pași.

La ce vârstă încep să facă primii pași bebelușii?

Încă de când se nasc, părinții așteaptă cu nerăbdare să-și vadă bebelușul mergând și își tot fac probleme dacă bebelușul va merge, când se va ridica etc. Răspunsul este simplu - copiii merg pe jos atunci când sunt gata, nu există un moment dat pentru acest lucru.

Pe parcursul primului an, bebelușul tău se află în curs de dezvoltare a musculaturii și de coordonare a puterii prin tot corpul. El va învăța să se așeze, în caz de răsturnare, să împingă în piciorușe și mânuțe, la aproximativ 8 luni. De atunci până la primii pași de bebe este doar o chestiune de obținere a încrederii și echilibrului. Majoritatea copiilor încep să se ridice în picioare între 9 și 12 luni și merg bine pe jos la vârsta de 14 sau 15 luni. Nu îți face griji dacă bebelușului tău îi ia un pic mai mult, totuși. Mulți copii perfect normali și sănătoși nu încep să meargă până la vârsta de 16 sau 17 luni.

Picioarele bebelușului nu sunt suficient de puternice pentru a-l ajuta să se sprijine încă, dar dacă îl ții în poziție verticală pe picioarele tale, el va încerca să se împingă în picioare aproape ca în cazul în care el ar dori să meargă pe jos. Aceasta este o acțiune reflexivă și va începe să meargăa peste doar pentru câteva luni.

Semne de pregătire și cum lumea ta se va schimba odată cu primii pași ai bebelușului

Până la aproximativ 5 luni, bebelușul va sări în sus și în jos dacă-l ajuți să-și mențină echilibrul. Aceasta va fi una din activitățile sale favorite în următoarele două luni, iar cu această ocazie mușchii picioarelor bebelușului continuă să se dezvolte.

primii-pasi-bebe-fetita-care-merge-de-a-busilea

Pe la 8 luni bebelușul tău va încerca, probabil, să pășească sprijinindu-se de piesele de mobilier din casă. În acest caz, trebuie să te asiguri că totul în calea lui este suficient de robust pentru a-l susține. După câteva săptămâni, el va stăpâni această poziție de stând în picioare, sprijinit și va începe să pășească repede, trecând de la o piesă de mobilier la alta pentru sprijin. El poate fi capabil chiar să meargă și să stea în piciorușe, fără sprijin. Odată ce el poate face acest lucru,  poate să se ridice în piciorușe singur atunci când cade sau chiar să adune o jucărie de pe jos, stând în picioare.

La vârsta de 9 sau 10 luni copilul va începe să-și dea seama că poate să îndoaie genunchii și va vedea că poate să revină în poziție verticală după aceea. Aceasta este o activitate mai grea decât ai putea crede.

De la 11 luni bebelușul tău va putea, probabil, să stea în picioare singur, fără sprijin. El poate merge dacă îl ții de mână, deși, probabil, va merge în vârful piciorușelor până când mersul său va deveni pasiv.
La 13 luni, trei sferturi dintre copii mici au dobândit deprinderea de mers pe cont propriu. Cu toate acestea, el este încă nesigur.

După acești primi pași spre magica independență, copilul va începe să stăpânească punctele fine de mobilitate:

primii-pasi-bebe-baietel-care-merge-singur

La 14 luni, bebelușul tău ar trebui să poată să stea singur în picioare. El va putea să stea ghemuit și apoi să se ridice din nou și, de asemenea, el va putea chiar să meargă cu spatele.

Până la 15 luni copilul tău poate fi destul de bun la mersul pe jos. El se poate bucura de aruncatul jucăriilor și apoi să pornească singur să le recupereze.

La aproximativ 16 luni, copilul tău va începe să manifeste un interes deosebit în urcatul și coborâtul scărilor. Chiar dacă nu va putea să urce și să coboare singur, el va fi fascinat de această activitate și o va pune pe mama lui să exerseze împreună cu el câteva luni de-acum înainte.

La vârsta de 18 luni este probabil ca elsă meargă foarte bine. El acum va dori să urce peste tot, să exploreze toată mobila. Va încerca diverse activități, cum ar fi lovirea unei mingi cu piciorul, chiar dacă nu întotdeauna cu șanse de succes. Tot la această vârstă îți va arăta și primii pași de bebe pe ringul de dans.

Cum să-ți încurajezi copilul să facă primii pași

Pe măsură ce bebelușul învață să stea în picioare, el poate avea nevoie de ajutor pentru a reuși să ajungă din nou jos. Dacă bebelușul începe să plângă după tine, după ce a reușit să se ridice, recomandarea pediatrilor este să nu îl așezi tu în fund. În schimb, arată-i cum să-și îndoaie genunchii, astfel încât să poată sta jos, fără să se rostogolească sau să cadă și să se lovească.

primii-pasi-bebe-mama-care-ajuta-bebelusul-sa-se-ridice

După ce a făcut primii pași de bebe, îl poți încuraja să meargă în picioare sau în genunchi și îl poți ține de mânuțe ușor, în timp ce se îndreaptă spre tine. El se va bucura, de asemenea, dacă va putea să-și tragă singur camionul de jucării sau dacă va putea să ajungă la jucăria preferată pe propriile picioare. Academia Americana de Pediatrie recomandă să lași bebelușul să ajungă doar la jucăriile sale. Altfel, dacă îi permiți să atingă chiar totul, fără niciun fel de restricții, din neatenție, el poate înghiți lucruri mărunte sau chiar substanțe toxice care îi pot pune viața în pericol. Poți, de asemenea, să renunți la încălțăminte și să-l lași să se plimbe cât mai mult posibil desculț. Mersul desculț ajută la îmbunătățirea echilibrului și coordonării și astfel copilul tău va învăța să meargă corect. Ca întotdeauna, asigură-te că bebelușul tău se află într-un mediu adecvat, în condiții de siguranță în care să-și perfecționeze abilitățile sale noi. Niciodată nu lăsa copilul nesupravegheat.

Când e cazul să te îngrijorezi dacă bebelușul tău nu face primii pași

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu a făcut primi pași de bebe. S-ar putea ca lui să-i ia un pic mai mult timp decât celorlalți. Asta nu înseamnă că nu este sănătos și perfect normal. Totuși, în cazul în care observi că bebelușul tău a rămas în urmă în mod semnificativ, consultă un medic pediatru. Ține minte că bebelușii sunt diferițe. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că există posibilitatea ca bebelușii care s-au născut prematur să înceapă să meargă mai târziu decât cei născuți la termen.

5 articole pentru nou-născuți de care ai mare nevoie în primii ani de viață

Surse foto: Unsplash, Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Câștigă un minunat cărucior Primii Pași!
  Câștigă un minunat cărucior Primii Pași!

  Dacă suntem siguri de un lucru, acela este faptul că toate, dar absolut toate mămicile folosesc un cărucior pentru cei mici. Putem spune că este un produs indispensabil în primii...

  Câștigă un Carusel Muzical Primii Pași
  Câștigă un Carusel Muzical Primii Pași

  Știm cu toții că bebelușii încep procesul de cunoaștere a mediului înconjurător încă din primele luni de viață. Aceștia reacționează la stimularea auditivă și...

  Sănătatea copilului este importantă! Câștigă un sterilizator Primii Pași
  Sănătatea copilului este importantă! Câștigă un sterilizator Primii Pași

  Așa-i că venirea pe lume a copilului ți-a schimbat complet percepția asupra vieții? Nimic nu mai este la fel și trebuie să te adaptezi cât mai repede schimbărilor astfel...

  Câștigă un set Primii Pași cu pompă de sân electrică, geantă de voiaj și biberon
  Câștigă un set Primii Pași cu pompă de sân electrică, geantă de voiaj și biberon

  Primii Pași când apare bebelușul pe lume nu sunt numai ai lui, sunt și ai părinților. Iar pașii aceștia nu sunt doar cei cei fizici, sunt pașii pe care părinții, alături de...

  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor
  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor

  Atunci când e vorba despre încălțămintea copiilor, toată lumea este expertă, iar internetul abundă de sfaturi, unele de-a dreptul exagerate. Cert este că de la 11-15 luni,...

  9 pasi pentru o partida de sex cat mai confortabila
  9 pasi pentru o partida de sex cat mai confortabila

  Cu toate ca se presupune ca sexul este o activitate care face placere tuturor, nu intotdeauna se si intampla asa in realitate. Exista varii situatii, pozitii, detalii care pot deveni...

  Educatia pozitiva: Disciplinarea prescolarilor prin tehnica celor 5 pasi
  Educatia pozitiva: Disciplinarea prescolarilor prin tehnica celor 5 pasi

  Disciplinarea este un capitol foarte important al educatiei prescolarilor. Sunt parinti care se confrunta cu probleme in ceea ce priveste acest aspect si, de multe ori, sub presiunea...

  © 2021 Qbebe