Reflexul Moro la nou-nascuti

Irina Olteanu - Redactor Senior

Reflexul Moro la nou-nascuti este un reflex involuntar care este prezent inca de la nastere si dispare pana la varsta de 3-4 luni. Desi este privit drept un reflex normal la majoritatea copiilor, absenta sa poate semnifica prezenta unor afectiuni destul de grave. Sa aflam impreuna ce reprezinta reflexul Moro la nou-nascuti si ce indica lipsa sa.

Reflexul Moro la nou-nascuti - definitie

Este un reflex infantil normal involuntar prezent la toti nou-nascutii/bebelusii (alaturi de multe altele) pana la varsta de 4, chiar 5 luni, ca raspuns la o pierdere brusca a sprijinului, copilul simtindu-se ca si cand ar cadea. Presupune prezenta a 3 componente distincte:

1. Intinderea bratelor (abductie)
2. Strangerea bratelor (aductie)
3. Plans (de obicei)
Mai este cunoscut si sub denumirea de reflex de tresarire sau de imbratisare.

Acest reflex poate fi demonstrat/identificat prin pozitionarea bebelusului pe o suprafata moale, capitonata. Capul este usor ridicat cu suficient sprijin pentru a incepe doar indepartarea greutatii corporale de suport (corpul copilului nu trebuie ridicat complet si doar sustinuta greutatea). Capul este apoi eliberat brusc, ingaduind caderea pe spate pentru o clipa pentru a relua apoi rapid sprijinul (nu se permite lovirea de suport). Copilul ar putea avea o privire "speriata" (chiar plange uneori) iar bratele s-ar putea intinde in lateral cu palmele in sus si degetele mari flexate. Odata cu terminarea reflexului, bebelusul isi va retrage din nou bratele pe langa corp cu coatele flexate si se va relaxa in final (dupa terminarea reflexului).

Reflexul Moro la nou-nascuti - semnificatie

Importanta primordiala pe care o prezinta acest reflex este legata de evaluarea integrarii sistemului nervos central. Este distinct de reflexul de surprindere si este considerat a fi singura teama neinvatata la nou-nascutii umani.

Este testat de medicul neonatolog/pediatru imediat dupa nastere si in cadrul vizitelor ulterioare, absenta sa fiind considerata anormala si indicand afectarea creierului sau a coloanei vertebrale (a sistemului motric sau a celui nervos). Absenta doar pe o parte sugereaza fie o fractura a unui os al umarului (clavicula), fie o lezare a grupului de nervi (paralizie infantila Erb sau paralizia Erb-Duchenne) care traverseaza portiunea inferioara a gatului si cea superioara a umarului din brat (acesti nervi sunt denumiti plex brahial), fie hemiplagie (paralizie care afecteaza o jumatate - stanga sau dreapta - a corpului). Pierderea functiei musculare pe o singura parte a corpului poate produce uneori un reflex Moro asimetric. De asemenea, persistenta acestui reflex la un copil mai mare sau adult este anormala, in cazul copiilor mai mari de 4-5 luni fiind asociata cu defecte neurologice grave, iar in cazul adultilor cu paralizie cerebrala.

Reflexul Moro poate fi observat si in forma incompleta la copiii nascuti prematuri dupa 28 de saptamani de gestatie si este de obicei prezent in forma completa in saptamana 34 (trimestrul al treilea de sarcina). Factorii declansatori ai reflexului includ zgomote puternice (chiar propriul plans al bebelusului), miscari bruste sau senzatia de cadere si motivatia este simpla: bebelusul incearca sa se apere de pericole (natura conservatoare specific umana). Din acest motiv, este bine sa il ajutati tinandu-l in brate pentru a-i conferi un sentiment sporit de siguranta.

Reflexul Moro a fost descoperit de pediatrul austriac Ernst Moro (1874-1951), de la numele sau rezultand si denumirea. In istoria evolutiei umane, acest reflex a ajutat copilul sa se agate de mama in timp ce il cara in brate toata ziua. Daca bebelusul isi pierdea echilibrul, reflexul il determina sa imbratiseze mama si sa isi recapete stransoarea asupra corpului mamei.

Reflexul Moro la nou-nascuti - identificare

Acest reflex este identificat de medic in functie de examenul fizic mai sus mentionat, corelat cu istoricul medical al copilului, In acest sens pot aparea intrebari legate de modul in care s-a desfasurat traveliul si nasterea, istoric familial detaliat si alte simptome. In cazul in care este absent sau anormal, pot fi necesare investigatii suplimentare pentru a examina muschii si nervii copilului, inclusiv radiografii, teste pentru tulburari asociate cu lezarea plexului brahial.

Sursa iamgine principala:www.winfssi.com

Surse: http://psychology.about.com; www.nlm.nih.gov; http://en.wikipedia.org; www.healthcentral.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 sfaturi pentru alegerea hainelor pentru nou-născuți
  7 sfaturi pentru alegerea hainelor pentru nou-născuți

  A avea copii și a întemeia o familie este una dintre cele mai frumoase experiențe din lume. Este acel moment în care părinții visează cu ochii deschiși la micuțul lor,...

  10 modele de salopete și compleuri pentru nou născuți perfecte pentru orice sezon
  10 modele de salopete și compleuri pentru nou născuți perfecte pentru orice sezon

  Hăinuțele pentru bebe sunt întotdeauna utile și binevenite pentru proaspeții părinți. Dacă sunt și la prețuri accesibile, cu atât mai bine! Compleurile și salopetele se...

  5 articole pentru nou-născuți de care ai mare nevoie în primii ani de viață
  5 articole pentru nou-născuți de care ai mare nevoie în primii ani de viață

  O mulțime de gânduri îți trec prin minte atunci când afli că urmează să devii mămică. Pe lângă numele pe care îl va purta minunea care îți...

  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome
  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome

  Reflexul Babinski, sau reflexul plantar, este un reflex al piciorului care apare în mod natural la bebeluși și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani....

  S-au descoperit anticorpi Covid la un nou-născut, după ce mama lui a fost vaccinată cu prima doză în sarcină
  S-au descoperit anticorpi Covid la un nou-născut, după ce mama lui a fost vaccinată cu prima doză în sarcină

  Recent, cercetători americani de la Universitatea „Atlantic” din Florida au descoperit anticorpi împotriva Covid-19 la un nou-născut a cărui mamă primise prima doză...

  Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie
  Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie

  Pademia ne-a schimbat multe obiceiuri. De la cele de consum, pana la iesirile cu prietenii, diverse traditii sau chiar... mersul la medic.

  Trusou nou-născut: lista completa
  Trusou nou-născut: lista completa

  În contextul scăderii natalității în România, în 2019 s-a propus o lege care prevede acordarea unui trusou de nou-născut la externarea din maternitate. Pachetul...

  © 2023 Qbebe