Statul pe burtica la bebelusi

Statul pe burtica la bebelusi

Roxana Cristea

Statul pe burtica la bebelusi este foarte important, avand in vedere ca aceasta postura ii ajuta pe prichindei sa-si intareasca muschii spatelui, ai bratelor si ai gatului, muschi foarte importanti in procesul de rostogolire, tarare si mersul de-a busilea. Este bine ca bebe sa fie pus pe burtica inca din primele saptamani de viata. Sunt insa si bebelusi carora nu le place aceasta pozitie. Ce este de facut?... Iata cateva informatii utile despre statul pe burta la bebelusi.

bebelus pe burticaCum ii ajuta statul pe burtica pe bebelusi?

Ai auzit cu siguranta ca bebelusul trebuie pus la culcare pe spate pentru a reduce riscul sindromului de moarte subita a sugarului. Asta nu inseamna ca nu-i extrem de important ca bebelusul sa fie pus foarte des pe burtica, atunci cand este treaz. Astfel, bebe va incerca si va reusi sa-si ridice capul, apoi sa se ridice in brate si sa-si arcuiasca spatele, dupa care se va "muta" de pe burtica pe spate si invers, pentru ca in cele din urma sa se rostogoleasca si mai tarziu sa se tarasca si sa mearga de-a busilea.

Statul pe burtica la bebelusi este primul exercitiu fizic din viata lui.

Punandu-l cat mai des pe burtica il vei ajuta sa deprinda mai usor toate abilitatile motorii de care are nevoie pentru a fi un omulet perfect.
De asemenea, statul pe burtica ajuta la prevenirea plagiocefaliei pozitionale - sindromul capului turtit.

Expertii spun ca bebelusii care nu sunt pusi pe burtica pot avea unele intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.

Danette Sticlos , un medic pediatru american, presedinte al Academiei Americane de Pediatrie spune ca: "Statul pe burta la bebelusi ii ajuta pe acestia sa deprinda rostogolirea, tararea si alte aptitudini motorii. Este important ca micutul sa dorma pe spate, dar dupa baita, atunci cand copilul este masat si, in general, cand este treaz poate fi pus de mama pe burtica. Stand pe burtica, bebelusul va incerca sa-si ridice capul si astfel vor lucra muschii din zona gatului, apoi se va ridica in brate si astfel vor fi antrenati muschii bratelor. Din aceasta pozitie, bebelusii vor invata sa impinga cu picioarele si sa-si arcuiasca spatele. Daca nu le place sa stea pe burtica, este important ca mama sa persevereze. Pana la urma, este normal sa nu le placa, este incomod pentru ei sa stea asa, nu-si pot ridica bine caputul si nu pot vedea nimic si din cand in cand vor da cu nasucul de patut. Se pot simti chiar abandonati si pot protesta prin plans. Chiar daca nu-i place, de multe ori bebelusul va insista sa se ridice si sa se intoarca pe spate si astfel, avem tot un rezultat pozitiv. Trebuie sa subliniez si faptul ca, in ziua de astazi, bebelusii isi petrec cel mai mult timp pe spate, fie ca dorm asa, fie ca sunt pusi in scoica de masina sau in leagane, carucioare. Asta inseamna ca le-ar prinde bine ca din cand in cand sa fie pusi si pe burtica, pana vor invata sa-si schimbe singuri pozitia. In plus, daca bebelusul sta prea mult timp pe spate, forma capului ar putea avea de suferit. Statul pe burtica ajuta la prevenirea plagiocefaliei pozitionale".

Ce poti face ca bebelusul sa stea pe burtica?

1. Fa-ti simtita prezenta. Stai si tu alaturi de bebelus, in aceeasi pozitie si vorbeste-i, canta-i, inventeaza jocuri sau agita o zornaitoare. Incearca sa-i distragi atentia de la aceasta pozitie neplacuta pana cand se va obisnui cu ea.
2. Pune-l pe bebelus pe burtica, dar nu pe jos sau pe pat, ci chiar pe burtica ta. Va fi multumit sa te simta.
3. Daca bebe isi tine capul - este mai mare de 4 luni- joaca "avionul" cu el.
4. Incearca sa-i cumperi un "covoras" de activitate, conceput pentru copii, cu jucarii pe el. Gasesti unele cu zornaitoare, oglinzi special create pentru bebe, papusele colorate lipite de covoras. Astfel, stand pe burtica pe acel "covoras" vesel, bebelusul va avea activitate si va uita de pozitia incomoda.
5. Daca-si poate tine bine caputul, dar nu se poate ridica pe brate, pune-i o pernuta sub piept sau ruleaza un prosop moale.
6. Daca incepe sa planga atunci cand il pui pe burtica, incearca sa-l convingi cu activitati sau vorbindu-i. Daca nu se opreste din plans, ridica-l si incearca mai tarziu.
7. Verifica daca nu cumva il incomodeaza ceva si din aceasta cauza nu doreste sa stea pe burtica. Poate paturica s-a strans sub bebelus sau covorul pe care l-ai pus este prea aspru. Poate este prea rece sub el sau alunecos.
8. Incearca sa-i faci un masaj cand sta pe burtica, poate asa se simte mai confortabil.

Statul pe burta la bebelusi nu este recomandat in cazul in care acestuia ii este foame sau este obosit. Va incepe sa planga imediat.

De asemenea, nu-l pune pe burtica imediat ce a mancat. Asteapta o ora, pentru ca lapticul sa se aseze in stomac si, astfel, eviti un episod de reflux acid care este extrem de neplacut pentru bebe.

Atunci cand bebe este pe burtica, nu-l lasa singur. Daca este pe masa de infasat sau in patul adultilor, se poate rostogoli si poate sa cada. Daca este in patut si nu-si poate tine capul singur, se poate sufoca.

Ce spun mamicile despre statul pe burta la bebelus?

Rodica Mintenas: "Trebuie sa incerci sa-ti cunosti copilul. Sa vezi ce-i place. Chiar daca-i atat de mic, are si el dorintele lui. Cu siguranta vocea mamei il ajuta. Daca nu este suficient, distrage-i atentia. Eu am reusit cu pumnisorii lui. L-am asezat intr-o zi pe burtica si i-am pus un pumnisor aproape de gurita. A inceput sa "roada" la el si a uitat ca sta pe burta".

Maria Badea: "Cel mai mult ii placea sa doarma pe burtica. Daca o intorceam pe spate, se trezea plangand. Daca o lasam sa doarma pe burtica, dormea ca un ingeras. Pentru pitica mea, statul pe burtica nu a fost un chin, ci o placere".

Elena Dumitrescu: "Pe Ana nu o deranja ca sta pe burtica, dar pentru noi era o incantare sa o vedem cum isi ridica usor usor capul, cum se ridica pe bratele ei mici. Cand a reusit sa se intoarca singura pe spate am plans".

Georgiana Ionescu: " Lui Matei nu i-a placut sa stea pe burtica. L-am pus dupa prima baita. A plans pana l-am ridicat. Nu mergea nici cu masaj, nici cu povesti sau jucarii. I s-a aplatizat si capul din cauza statului si dormitului pe spate. Am incercat sa-i leg jucarii de lateralele patutului si se intorcea spre ele. Am insistat si pe la 4 luni i-am luat o paturica din aceea de activitati, cu tot felul de jucarii si piuitori. I-a placut... a mers. Acum are 2 ani si doarme de cele mai multe ori pe burtica. In plus, capul este perfect rotund..."

Surse: babycenter.com; bellybelly.com.au; parenting.com

Articolul urmator
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

    Un băiețel de numai opt ani a câștigat procesul intentat statului român. După șapte ani în care nu a fost diagnosticat corect și nu a primit tratament corespunzător,...

    Burtica de gravidă a unei viitoare mămici șochează internetul
    Burtica de gravidă a unei viitoare mămici șochează internetul

    O mămică din Danemarca a devenit populară pe TikTok după ce a distribuit un videoclip cu burta ei de gravidă. Femeia, care la momentul respectiv era însărcinată cu tripleți,...

    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat
    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat

    O instituție a statului este obligată să plătească, unui copil din Botoșani, daune morale de peste 10.000 de euro! Cel mic este diagnosticat cu sindromul Asperger, o tulburare de...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos
    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos

    La un moment dat una dintre vedetele de la noi a pus o poză cu burtica. Era însărcinată cu al treilea băiețel şi, în magia momentului, a vrut să împartă din...

    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"
    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"

    La 50 de ani, Jennifer Garner este una dintre vedetele de la Hollywood care este admirată pentru talentul ei dar și pentru că se menține în formă, chiar și după ce a născut 3...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!
    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!

    O viitoare mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce doi medici i-au spus, după mai multe ecografii, că bebelușul din burtica ei este mort și că trebuie să facă un chiuretaj....

    © 2024 Qbebe