3 probleme digestive ale bebelușului și cum le rezolvi prin alimentație

3 probleme digestive ale bebelușului și cum le rezolvi prin alimentație

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale bebelușilor sunt cele cele digestive. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, un rol esențial în gestionarea lor îl are și alimentația. În special formulele de lapte concepute special pentru diferite afecțiuni digestive îți pot fi de mare ajutor, contribuind și ele la starea de bine a bebelușului tău.

Cele mai cunoscute probleme digestive la bebeluși

Colicii
Fac parte dintre primele neplăceri cu care se va confrunta un bebeluș. Colicii reprezintă episoade de plâns frecvente, prelungite și intense ale unui bebeluș sănătos (fără unul dintre motivele cunoscute: foame, existența unui scutec murdar etc.). Acestea se manifestă cu precădere în primele 3 luni de viață, sunt frecvente (de cel puțin 3 ori pe săptămână) și au durate mari (de cel puțin 3 ore dintr-o zi). Pentru a-ți da seama dacă este într-adevăr vorba despre colici, ar trebui să semnalezi manifestări de tipul:
• Plânsul intens este însoțit de țipete și pe fața bebelușului se poate observa crisparea provocată de o durere
• Bebelușul rămâne tensionat chiar și după ce episodul de plâns a încetat
• Corpul bebelușului devine foarte tensionat în timp ce plânge și poți observa cum își încordează piciorușele, pumnii și își arcuiește spatele
• Fața i se înroșește, dar pielea devine mai palidă în preajma gurii

Colicii bebelușului nu necesită un tratament, dar vizita la medic se impune pentru a primi sfaturi legate de ameliorarea durerilor și disconfortului. Printre asemenea sfaturi se numără:
• Dacă alăptezi, va trebui să fii foarte atentă la ceea ce mănânci și, pe cât posibil, să elimini sau să reduci din cantitatea de alimente ce ar putea irita și stimula apariția gazelor- De exemplu, stai mai departe de varză, de varză de Bruxelles, de conopidă, de citrice, de alimente picante, de băuturi cu cofeină etc..

 

• Vei încerca să stai mai departe și de alimente ce pot provoca intoleranțe și alergii, cum ar fi peștele, nucile, lactatele, alunele etc..
• Ți se pot indica picături pe bază de simeticonă (pentru eliminarea gazelor) sau unele probiotice (pentru echilibrarea bacteriilor de la nivelul intestinelor bebelușului)
• Vei încerca să schimbi laptele praf pe care îl oferi bebelușului și să încerci unul special creat pentru intoleranța la lactoză, ce are mai puține proteine
• Îi vei face masaj bebelușului- Fie că este vorba despre cel pe burtică, fie că este vorba despre cel pe tălpițele (în anumite puncte), masajul poate să mai diminueze din simptomele neplăcute ale colicilor
• Vei încerca să schimbi cât mai des poziția bebelușului- De exemplu, dacă va fi într-o poziție semi-înclinată, se va simți mai bine
• Îl vei ține cât mai aproape tine
• Îl vei ajuta să elimine din gaze după ce a mâncat (De pildă, îl vei ridica și îl vei bate ușor pe spate)
• Îi vei asigura o atmosferă cât mai liniștită, lipsită de zgmote și de lumini puternice

 

Refluxul gastroesofagian
Cauza ce determină această afecțiune a bebelușului este următoarea: sfincterul esofagian inferior (ce leagă esofagul de stomac) nu este încă suficient de matur, astfel încât acizii din stomac ajung cu ușurință la nivelul esofagului.
De asemenea, alți factori, precum faptul că bebelușul din primele luni de viață stă mai mult întins, dieta preponderent lichidă sau chiar nașterea prematură, toți aceștia pot crește riscul de apariției a refluxului gastroesofagian.
Pentru a te asigura că bebelușul nu este în pericol, ține permanent legătura cu un pediatru și consultă-l urgent în următoarele situații:
• Bebelușul regurgitează adesea și ajunge să  și vomeze
• Refuză mâncarea
• În vomă sau în materiile fecale observi urme de sânge
• Are unele dificultăți de respirație și tușește fără să fie răcit
• Bebelușul devine tot mai agitat după ce a fost hrănit
• Nu mai câștigă în greutate
• Scuipă hrana mereu, deși are peste 6 luni

În general, medicii nu recomandă un tratament anume pentru refluxul gastroesofagian al sugarilor, în condițiile în care multe dintre medicamentele specifice interferează cu absorbția fierului și calciului. În schimb, îți vor da sfaturi precum:Mama ce isi tine bebelusul in brate, in pozitie verticala, ca sa ii dea lapte cu biberonul
• Să-l hrănești pe bebeluș puțin și des

• Să întrerupi procesele de hrănire pentru a-l stimula să elimine gazele

• Bebelușul să fie hrănit, când va fi capabil, într-o poziție verticală

• După ce mănâncă, bebelușul nu va pus imediat să stea întins

• O schimbare în tetinele biberonului poate fi de ajutor- De exemplu, o tetină prea mare sau prea mică poate să ducă la înghițirea aerului și la declanșarea unui reflux

• Dacă alăptezi ți se poate solicita să elimini din alimentația ta produsele lactate, ouăle, nucile pentru a se vedea dacă nu cumva bebelușul se va simți mai bine

• Ți se poate recomanda să îngroși formulele sau laptele matern cu puține cereale pe bază de orez și să vezi ce se întâmplă

• Poate fi nevoie să schimbi laptele praf pe care i-l dai bebelușului

În cazul în care bebelușul are deja 1 an și tot se confruntă cu reflux gastroesofagian, medicul poate decide să-i dea un tratament, pe termen scurt, care să se bazeze pe medicamente antiacide.

Tulburările digestive cauzate de o intoleranță la lactoză
Acest fel de intoleranță presupune ca organismul bebelușului să nu producă suficientă lactază (enzima ce-l ajută să descompună lactoza, principala sursă de zahăr din lapte). În aceste condiții, lactoza va staționa prea mult în intestine și va provoca diferite probleme digestive, cum ar fi: diareea, balonarea, crampele abdominale.

Mama care isi astupa nasul dupa ce a schimbat scutecul bebelusului

Simptomele vor începe să fie prezente cam la 30 de minute-2 ore după ce bebelușul a consumat lapte matern sau a consumat unele produse lactate (precum iaurt și brânză), odată ce a intrat în etapa de diversificare a alimentației. Odată ce bebelușul are astfel de simptome, specialistul poate decide, inițial, să se alterneze hrănirea cu lapte matern cu aceea pe bază de formule sde lapte speciale, fără lactoză. În situația în care starea micuțului nu se îmbunătățește, se va indica doar o formulă lipsită de lactoză, cu mai puține proteine decât acelea obișnuite.

În situația în care bebelușul ajunge să se confrunte cu diaree severă din cauza intoleranței la lactoză, vindecarea completă a acestuia poate dura până la 1 lună. Dacă este vorba despre un bebeluș mai mare de 18 luni, vindecarea va fi mai rapidă (cam într-o săptămână). În toată această perioadă, medicul îți va spune cum ar trebui să-ți hrănești bebelușul, astfel încât acesta să nu ajungă să piardă mult în greutate și să ducă lipsă de nutrienți esențiali.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că o intoleranță la lactoză este mai puternică odată ce copilul crește și se poate prelungi inclusiv când acesta devine adolescent. Un alt aspect important este că o intoleranță de acest fel nu poate fi prevenită, dar măsurile speciale, luate la îndemnul unui medic, pot îmbunătăți semnificativ starea copilului.

Cum poți, prin alimentație, să gestionezi mai ușor problemele digestive ale bebelușului

Printre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru ca bebelușul să treacă mai ușor prin perioadele în care se confruntă cu tulburări digestive asemenea celor menționate mai sus se numără și înlocuirea formulei de lapte obișnuite cu una specială. Din acest punct de vedere, trebuie să știi că există unele care se adresează fiecăreia dintre problemele ce pot surveni la bebeluș.
Humana Anti Colic Astfel, în caz de colici, poți să recurgi la formula de lapte Humana AntiColic.
Aceasta a fost creată special pentru tratarea prin dietă a copiilor cu probleme digestive asociate vârstei sau nutriției, așa cum sunt și flatulența, colicii sau constipația. Datorită ingredientelor sale speciale, Humana AntiColic este ușor de tolerat, gustoasă și conține cei mai importanți nutrienți, esențiali pentru o dezvoltare sănătoasă a bebelușului (precum vitamina B6, vitamina A, acid folic, vitamina K1, biotina, vitamina D3, vitamina B12, carbonat de calciu, citrat de potasiu, hidrogenotartrat de colină, carbonat de magneziu etc.).

Alte proprietăți prin care se remarcă Humana AntiColic sunt:
• Structura lipidică specială, pe bază de grăsimi din lapte de vacă - Aceasta determină scaune mai moi și constipație redusă
• Conținutul redus de lactoză, comparativ cu formulele convenționale de lapte praf, permite o digestie mai ușoară și nu favorizează flatulența
• Proteinele hidrolizate- Previn formarea colicilor și determină scaune mai moi, prevenind constipația
• Prezența GOS- Acestea sunt fibre alimentare importante, prezente în laptele matern, care contribuie la dezvoltarea florei intestinale sănătoase.
• LCP- Acizi grași polinesaturați, cu lanț lung, prezenți și în laptele matern. Aceștia au o importanță deosebită deoarece copilul nu îi poate produce singur, în cantități suficiente, în primele luni de viață
Humana AntiColic poate fi administrată împreună cu lapte matern sau ca sursă unică de hrană dacă nu alăptezi.

Pentru un bebeluș care are neplăceri din cauza refluxului gastroesofagian, apelează la formula specială creată de Humana: Humana Antireflux . Humana Anti Reflux
Ea este o formulă de lapte praf specială pe bază de proteine din lapte, optimă pentru dieta copiilor cu o tendință accentuată de a regurgita. Humana AR poate fi administrat suplimentar alăptării, de la naștere sau ca o formulă ideală de lapte praf dacă nu alăptezi. Are următoarele proprietăți:
• Conține gumă de roșcove- Aceasta este un agent aglutinant vegetal pur care îngroașă laptele
• Are o consistență familiară- Formula de lapte praf poate fi administrată cu ajutorul unui biberon
• Devine deosebit de cremos în stomac: astfel se reduc refuxul hranei în esofag și regurgitarea
• Este simplu de preparat- Respectă instrucțiunile de utilizare. Prepararea necorespunzătoare sau păstrarea biberonului pregătit o perioadă mai lungă de timp poate duce la probleme de sănătate ca urmare a dezvoltării bacteriilor nedorite. Pregătește formula de lapte proaspăt înainte de fecare masă și o vei oferi imediat copilului.

Ca să-i dai bebelușului Humana Antireflux în cele mai bune condiții, vei proceda în felul următor:
• Fierbe cantitatea necesară de apă și las-o la răcit până ajunge la o temperatură de 70°C (Sau încălzește Humana apă pentru sugari până ajunge la o temperatură de 70°C)
• Toarnă aproximativ jumătate din cantitatea de apă necesară într-un biberon spălat bine
• Umple lingura dozatoare Humana și îndepărtează surplusul cu un cuțit sau ceva similar. Pune cantitatea necesară de formula într-un biberon
• Închide biberonul și agită bine imediat. Adaugă cantitatea de apă rămasă și agită bine biberonul încă o dată (folosește o cârpă)
• Răcește formula de lapte până ajunge la temperatura potrivită, fie în baie de apă, fie sub jet rece de la robinet (aprox. 5-7 minute)
• Agită încă o dată biberonul, fixează tetina și verifică dacă formula de lapte are temperatura potrivită (37°C).


Un bebeluș ce are semne ale intoleranței la lactoză ar avea nevoie de un produs precum este și Humana SL . Acesta este optim ca sursă unică de hrană pentru sugari încă de la naștere, dar și ca parte a unei diete mixte de înțărcare pentru copiii mici.

Humana SL este o formulă specială, fără lapte, pentru sugari și copiii mici, sensibili la proteinele din laptele de vacă și/sau lactoză. Humana SL
Această formulă de lapte se distinge prin:
• Conține proteine pure din soia de înaltă calitate biologică
• Nu are adaos de lactoză

Înainte de a utiliza Humana SL, discută cu un medic. Formula de lapte nu trebuie folosită dacă există o tulburare a bebelușului asociată cu intoleranța la glucoză (În acest caz se va utiliza doar sub monitorizare metabolică realizată în mod constant) sau dacă există o alergie la proteinele din soia.

                                                     

 

importator si distribuitor autorizat HUMANA 

www.qlife.ro

                                        

 

 

Surse:
www.babycenter.com, www.breastfeeding.asn.au, www.mayoclinic.org

 

Articolul urmator
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

    Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

    Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?
    Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?

    Originar în Franța începutului de secol 19, când Napoleon Bonaparte l-a introdus printr-un decret special, „examenul maturității” a ajuns și în...

    Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?
    Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?

    Abilitățile sociale sunt utile la orice vârstă, ajutându-ne să ne conectăm cu ceilalți și să avem interacțiuni marcate de succes. Aceste abilități încep să se...

    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor
    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor

    Bebelușul născut prematur, fără piele, a reușit să demonstreze imposibilul și să ajungă în sfârșit acasă, în regulă și complet sănătos! În pofida...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

    Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

    © 2024 Qbebe