Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

Andreea Bitar

Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se dezvoltă, mai ales dacă există și intoleranțe alimentare. Este important să fii mereu atentă la simptomele digestive pe care le are cel mic, deoarece, în cazuri rare, disconfortul abdominal poate sugera probleme serioase de sănătate. Primul pas pe care ar trebui să îl faci, atunci când observi că digestia nu se face corect, este să apelezi la enzime digestive.

Ce sunt enzimele digestive?

Termenul “enzimă” provine din grecescul enzymos, care se traduce prin fermentație sau dospire. Enzimele sunt substanțe complexe, cu rol biocatalizator, care contribuie la reglarea numeroaselor procese biochimice din organism.

Enzimele digestive reprezintă un anumit tip de enzime localizate la nivelul tractului digestiv. Rolul acestora este de a facilita absorbția nutrienților din alimente în organism, pentru a menține celulele corpului sănătoase. Organele din componența aparatului digestiv, precum stomacul, intestinul subțire și pancreasul, produc enzime care susțin procesul de descompunere, digerare și absorbție al alimentelor. Așadar, acestea dezbină legăturile chimice din alimente și convertesc nutrienții complecși în nutrienți simpli, pentru a putea fi mai ușor absorbiți de către organism. De asemenea, enzimele digestive accelerează viteza reacțiilor chimice fără a le compromite integritatea, păstrând, astfel, un echilibru chimic în organism.

Un fapt mai puțin știut este că nu toate enzimele digestive sunt la fel, iar unele tipuri de enzime sunt responsabile pentru ruperea legăturilor chimice ale anumitor alimente sau părți de alimente. Atunci când organismul nu produce o cantitate suficientă dintr-un anumit tip de enzime, poate apărea o sensibilitate sau intoleranță la acel aliment. De exemplu, lactaza este un tip de enzimă necesară pentru descompunerea proteinei din lapte numită lactoză. Prin urmare, persoanele ale căror organism nu produce suficientă lactază pot deveni cu ușurință intolerante la lactoză.

Rolul enzimelor digestive

Enzimele digestive se regăsesc de-a lungul tractului digestiv și sunt produse, în cea mai mare parte, de către pancreas și intestinul subțire. În cadrul tractului digestiv, enzimele digestive sunt localizate la nivelul salivei (atunci când sunt produse de către glandele salivare), în sucul pancreatic, stomac sau în secrețiile intestinului gros și subțire.

Așadar, clasificarea enzimelor digestive se poate face în funcție de proveniență, de organul în care sunt produse și la nivelul căruia acționează și în funcție de nutrienții pe care îi descompun.

În ceea ce privește proveniența, enzimele pot fi produse de către anumite organe ale corpului sau pot fi asimilate din anumite alimente.

La nivelul organelor care produc enzime, se poate discuta despre următoarea clasificare:

  • amilaza salivară, produsă la nivelul cavității bucale;
  • enzimele pancreatice, produse la nivelul pancreasului;
  • enzimele intestinale, secretate la nivelul intestinului subțire și care acționează în pH bazic;
  • enzimele gastrice, secretate la nivelul stomacului și care acționează în pH acid.

Nu în ultimul rând, enzimele pot fi clasificate în funcție de nutrienții pe care le pot descompune, iar aici se împart în amilază, lipază și protează.

Enzimele din categoria amilazei au rolul de a descompune carbohidrații în molecule de zahăr. Lipaza ajută la descompunerea lipidelor din grăsimile alimentare, cum ar fi din produsele lactate, uleiuri, nuci și semincioase, ouă și carne. Nu în ultimul rând, proteaza contribuie la descompunerea proteinelor în aminoacizi. 

Cu privire la rolul enzimelor digestive în organism, este important de reținut că acestea contribuie semnificativ la reglarea proceselor de digestie la nivelul întregului aparat digestiv. De asemenea, aceste enzime joacă un rol important în menținerea echilibrului metabolic, în replicarea normală a ADN-ului și, totodată, susțin eliminarea adecvată a toxinelor din corp.

Semne că cel mic are deficit de enzime digestive

Foarte mulți părinți se confruntă cu probleme digestive care apar la copii pentru că simptomele indică, de obicei, afecțiuni temporare, și nu dezechilibre pe termen lung sau intoleranțe alimentare. De exemplu, dacă cel mic acuză senzație de balonare, este firesc să te gândești că e o consecință normală a faptului că a mâncat un prânz copios, poate o masă în oraș, fără a lua în calcul posibilitatea unui dezechilibru enzimatic.

Din acest motiv, este important să cunoști rolul enzimelor digestive și cum pot fi suplimentate acestea, în cazul în care copilul tău întâmpină probleme digestive de lungă durată. Totodată, identificarea cauzelor intoleranțelor alimentare sau a malabsorbției de nutrienți la copii poate fi un proces deosebit de stresant. În acest sens, este recomandată echilibrarea meselor în așa fel încât să prezinte un aport ridicat de enzime digestive, mai ales la prescolari, perioadă în care sănătatea digestivă își va spune cuvântul pentru următoarele etape de dezvoltare. 

Sensibilitatea alimentară și intoleranțele la anumite alimente pot apărea, de cele mai multe ori, din lipsa enzimelor digestive în organism sau în alimentație, ceea ce poate cauza simptome neplăcute.  Pe termen lung, acestea pot afecta sănătatea tractului digestiv al celui mic. Este recomandat să fii atentă la următoarele simptome: balonare, flatulență, constipație, diaree, dureri abdominale, dreri ale stomacului. Toate acestea pot fi semne ale unui sistem digestiv deficitar. Nu uita: atunci când sistemul digestiv nu funcționează în parametri normali, întregul organism se află la randament scăzut. Mai mult, problemele de ordin digestiv pot cauza tulburări de dispoziție, de concentrare, pot crește nivelul de inflamație din corp și, în cele din urmă, pot afecta integritatea sistemului imunitar.

Cauzele deficitului de enzime digestive la copii

În cele mai multe situații, deficitul de enzime digestive apare în urma unei tulburări la nivelul organismului, în special a pancreasului, în urma căreia secreția de enzime digestive este redusă sau limitată. În cazuri rare, poate fi vorba despre o afecțiune numită pancreatită exocrină, o afecțiune în urma căreia pancreasul nu reușește să producă suficiente enzime pentru a susține buna digerare a alimentelor.

În cazul copiilor, de cele mai multe ori, este vorba despre tulburări metabolice care duc la producerea unei cantități mai mici din anumite tipuri de enzime - motiv pentru care, de multe ori, este necesară o investigație mai amănunțită pentru a identifica tipul de carență enzimatică. Acest proces contribuie și la o bună identificare a intoleranțelor alimentare de care poate suferi cel mic. 

Cu toate acestea, cu ajutorul unei diete echilibrate și atent gândite, deficitul enzimatic poate fi combătut cu succes.

Cele mai bune enzime digestive naturale

Înainte de a lua în calcul opțiunea de a suplimenta dieta celui mic cu enzime digestive, este important să discuți cu medicul pediatru despre simptomele sale, pentru a stabili un plan de acțiune bazat pe diagnostic și tratament. Cu toate acestea, este bine să ai la cunoștință care sunt enzimele asociate cu procesele digestive principale.

După cum am menționat mai devreme, lipaza ajută la descompunerea grăsimilor, proteaza, la descompunerea proteinelor și amilaza, la descompunerea carbohidraților. Dacă cel mic suferă de anumite afecțiuni care au drept consecință deficitul de enzime digestive sau dacă, pur și simplu, organismul său nu produce suficiente enzime pentru a susține procesul normal de digestie, este important să cunoști tipul de enzime cu care va trebui să îi suplimentezi alimentația.

Există anumite afecțiuni specifice pentru care suplimentarea cu enzime digestive este indicată, și anume: 

  • sindromul de colon iritabil;
  • intoleranța la lactoză;
  • pancreatita;
  • autismul;
  • dificultățile de digerare a anumitor alimente, cum ar fi fasolea;
  • fibroza chistică.

În cazul afecțiunilor mai complicate, se recomandă enzimele digestive prescrise de către medic - este cea mai bună cale de a ține sub control simptomele afecțiunii. Cu toate acestea, există numeroase suplimente pe bază de enzime digestive care se pot procura fără rețetă și care pot adresa afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi intoleranța la lactoză.

Enzimele digestive pentru copiii cu intoleranțe și sensibilități alimentare pot contribui semnificativ la sănătatea tractului intestinal și pot îmbunătăți calitatea vieții celui mic. Printre cele mai eficiente enzime digestive naturale pentru copii se numără probioticele, alimentele bogate în fibre și sursele de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, oleaginoasele și avocado.

În numeroase cazuri, enzimele digestive sunt un remediu potrivit pentru bebelușii care nu beneficiază de o alimentație obișnuită din cauza anumitor afecțiuni gastrointestinale. Cu toate acestea, există multe situații în care doar câteva schimbări alimentare de minim efort pot contribui semnificativ la îmbunătățirea simptomelor celui mic. De exemplu, anumite alimente, precum ananasul și mango, conțin enzime digestive în mod natural. Prin simpla integrare a acestora în dieta celui mic poți observa, în scurt timp, o îmbunătățire a stării sale de sănătate. De asemenea, de multe ori, problema poate apărea din simplul fapt că cel mic refuză să mănânce alimente bogate în fibre. În asemenea situații, dacă nu se poate găsi o cale de compromis, poți discuta cu medicul pediatru pentru integrarea unui supliment cu enzime digestive în alimentația copilului.

Surse foto: https://www.istockphoto.com

Articolul urmator
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    © 2024 Qbebe