5 provocări pe care le întâmpină mămicile în primul an de viață al bebelușului

5 provocări pe care le întâmpină mămicile în primul an de viață al bebelușului

Qbebe.ro

Sosirea pe lume a bebelușului este un prilej de bucurie, dar există o mulțime de schimbări cărora, în calitate de proaspătă mămică, trebuie să le faci față. Primul an alături de bebelușul tău este greu, este precum o călătorie în necunoscut, plină de incertitudini, îndoieli, lacrimi (ale tale și ale copilului), sâni dureroși și nopți nedormite.

Este probabil cel mai greu an, pentru că nu știi ce faci și nu există stabilitate. Fiecare lună, de fapt, chiar fiecare săptămână este o poveste cu totul nouă, cu un set de provocări diferite de cele anterioare. Și tocmai când simți că ai înțeles cum e să fii părinte, totul se schimbă și trebuie să găsești un nou ritm. Este epuizant. Este fără doar și poate frumos, dar atât de obositor.

mama cu bebelus in brate

Iată câteva dintre cele mai mari provocări pe care le întâmpină proaspăta mămică în primul an de viață al bebelușului:

1. Perioada de recuperare

Toată lumea vorbește despre cât de grea este nașterea și, într-adevăr, așa este, dar acest lucru este atât de evident încât îl putem lăsa în afara listei. Însă e posibil să nu te fi avertizat nimeni cât de grea va fi recuperarea! Ești inflamată. Te doare atunci când stai jos. Te doare atunci când mergi. Te doare să mergi la toaletă. Pur și simplu doare.

Deși, în mod normal, un astfel de nivel de durere ar necesita odihnă, nu ai opțiunea asta, pentru că ai un nou-născut de care trebuie să te ocupi, așa că trebuie să reziști.

Să ai grijă de un copil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, telefoanele care sună, oamenii care vin în vizită, hormonii dezlănțuiți, provocările legate de alăptare, programările la medic și lipsa somnului, toate acestea sunt un șoc pentru organismul tău. Este normal să te simți copleșită. Fii indulgentă cu tine, cere ajutor și înarmează-te cu răbdare.

2. Colicii și erupțiile dentare

Atunci când devii părinte, îți faci griji pentru orice. Erupții cutanate, tuse, secreții nazale, somn, alimentație, regrese și pusee, iar lista poate continua. Dintre toate, colicii și erupțiile dentare sunt unele dintre cele mai mari provocări prin care trec mămicile în primul an de viață al bebelușului.

Plânsul excesiv al bebelușului în primele luni reprezintă o presiune enormă pentru proaspăta mămică. Vei căuta soluții, vei intra în panică, vei fi cu nervii la pământ, însă treptat vei accepta că este o perioadă solicitantă, dar care va trece. Într-adevăr, plânsul și agitația se reduc semnificativ după vârsta de trei luni, iar bucuria pe care ți-o oferă gânguritul și îmbrățișările se va amesteca cu nopțile nedormite și programul full time de îngrijire a copilului.

Urmează apoi etapa erupțiilor dentare, care îți dă din nou peste cap ritmul pe care tocmai ți l-ai format. Bebelușul plânge mult, refuză mâncarea, este mai mereu mârâit și nimic nu pare să funcționeze. Este normal să te simți frustrată și epuizată.

Ce poți face este să alini durerea și disconfortul bebelușului apelând la jucarii dentitie sau geluri gingivale și să îl îmbrățișezi mai mult și mai des. Detalii aici. Deși pare că nu se mai termină și simți că nu mai reziști, încearcă să ai mereu în minte că este doar o etapă care va trece și căreia îi vor urma multe momente frumoase alături de puiul tău.

3. Adaptarea la schimbări

A avea un copil este, în multe privințe, ca și cum te-ai muta într-o țară nouă. Entuziasmul de a fi părinte este însoțit de schimbările aparent nesfârșite pe care trebuie să le faci în stilul tău de viață și în modul în care gândești. Noile mame trebuie să învețe să facă față responsabilității de a-și alăpta și îngriji copilul, în paralel cu grija pentru ele însele.

De cealaltă parte, tații trebuie să înțeleagă cum și când să dea o mână de ajutor. Pentru ambii, este nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu situația și a se adapta la noul scenariu.

Cuplurile vor constata că viața socială a încetinit considerabil după nașterea copilului lor. Poate fi greu să găsești timp pentru ieșirile cu prietenii sau pentru a merge la o petrecere. Și, chiar și atunci când cineva vine să te viziteze sau îți sună telefonul, plânsetele puternice ale copilului te pot face să întrerupi conversația. Dar, în loc să te simți frustrată, ar trebui să înțelegi că acesta este momentul să ai grijă de sănătatea ta și a copilului tău. Este doar o chestiune de timp până când bebelușul tău va crește și vei putea face aproape tot ceea ce făceai înainte.

4. Privarea de somn și epuizarea

Îngrijirea unui bebeluș este extrem de solicitantă. Confortul de a consola copilul, de a-l adormi, de a-l hrăni la timp, de a-i schimba scutecul și așa mai departe sunt sarcini de care trebuie să te ocupi, indiferent dacă este zi sau noapte.

Pe lângă acestea, este posibil să trebuiască să te ocupi și de anumite responsabilități casnice. Drept urmare, e normal să te simți epuizată. Așadar, nu te îngrijora dacă în casă nu mai este curățenie lună și profită de orice pauză pentru a-ți încărca bateriile.

5. Sfaturile contradictorii ale apropiaților

Fiecare membru al familiei se simte responsabil pentru bunăstarea unui nou-născut și, prin urmare, este dornic să dea sfaturi. Uneori, acest lucru te poate pune într-o situație dificilă, mai ales atunci când două persoane diferite oferă sfaturi contradictorii. În astfel de momente, nu uita că este întotdeauna o idee bună să discuți cu medicul pediatru înainte de a acționa într-o anume privință.

Totodată, nu te lăsa influențată de sfaturile celor din jur dacă instinctul tău de mamă îți transmite altceva decât ceea ce auzi din jur. Medicul este cel mai în măsură să îți ofere răspunsuri la întrebările privind dezvoltarea și îngrijirea bebelușului.

Așadar, maternitatea aduce, cu siguranță, o mulțime de provocări pe care trebuie să le depășești. Încearcă să nu lași grijile să te consume și să strice ceea ce ar trebui să îți umple inima de bucurii.

Sursă foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

    Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat
    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat

    Petrecerile cu prietenii sunt momente speciale în viața noastră, iar pentru a le face cu adevărat de neuitat, adăugarea unor provocări interesante poate fi cheia succesului....

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

    Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

    La 54 de ani a slăbit 52 de kg. ”Mi-am cumpărat primul costum de baie din viața mea”
    La 54 de ani a slăbit 52 de kg. ”Mi-am cumpărat primul costum de baie din viața mea”

    La 54 de ani, Heidi Olson Jones nu a purtat în viața ei un costum de baie. A fost mereu supraponderală și cu timpul a acumulat kilograme peste kilograme care a dus-o la o greutate...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

    O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină
    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină

    Alăptarea în public încă mai reprezintă un subiect tabu nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. O mămică de peste Ocean, de exemplu, a fost...

    © 2024 Qbebe