5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului

Andrada Popa

Venirea pe lume a unui copil schimbă radical viața de cuplu, dar și modul în care tu, ca viitoare mămică, ai grijă de sănătatea ta. Ești mult mai atentă la ce mănânci, te îngrijești cât poți de bine, te odihnești și respecți cu strictețe indicațiile medicului.

Urmează cea mai frumoasă perioadă din viața ta, dar și cea mai delicată. Cu siguranță vor fi momente mai dificile, te vei confrunta cu întrebări, îți vei face griji. Iată care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și despre primul an din viața bebelușului. În acest fel îți va fi mai ușor să înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău și al micuțului tău abia venit pe lume.

1. Ce ecografii de sarcină vei face

Dacă ai făcut deja testul de sarcină și medicul ginecolog ți-a confirmat că vei avea un bebe, e momentul să te pregătești pentru ecografiile de sarcină. Vor fi mai multe, la intervale de timp stabilite de medicul tău și trebuie să știi că există mai multe tipuri de ecografii de sarcină:

Ecografia transvaginală: se face în stadiile incipiente ale sarcinii sau spre final, pentru a măsura mai precis lungimea colului uterin.
Ecografia Doppler: oferă detalii importante despre circulația sanguină a bebelușului.
Ecografia 2D: este tipul cel mai frecvent de ecografie.
Ecografia 3D: este un tip mai avansat de ecografie, care surprinde în detaliu bebelușul, asemeni unei fotografii. Dincolo de efectul emoțional deosebit pe care îl va avea asupra ta această investigație, care îți va permite să privești chipul copilului tău încă nenăscut, ea oferă informații foarte utile și pentru medic: poate diagnostica posibile anomalii faciale sau defectele de tub neural.
Ecografia 4D: este o ecografie 3D la care a fost adăugată o dimensiune suplimentară - timpul. Aceasta îți arată imaginile în mișcare, în timp real, asemeni unui film. De obicei, medicul va înregistra aceste imagini pe un CD, pe care îl poți păstra ca amintire. De asemenea, această ecografie îl ajută pe medic să afle dacă bebe se dezvoltă normal sau dacă sunt vizibile malformații congenitale.
Ecografia morfologică (sau morfologia fetală): se face în al doilea trimestru de sarcină și are ca scop monitorizarea dezvoltării copilului. Ecografia se realizează prin tehnologie 3D sau 4D și este considerată cea mai importantă investigație din timpul sarcinii.

2. Ce analize de sânge și urină vei face

La fel de importante ca ecografiile sunt analizele de sânge și de urină pe care ți le va recomanda medicul tău, pe tot parcursul sarcinii. Ele sunt obligatorii, pentru că pot diagnostica din timp afecțiuni precum diabetul, hepatita sau anemia, care pot afecta bebelușul din burtică.

De asemenea, medicul îți va monitoriza tensiunea arterială și va urmări dacă nu cumva există un risc de preeclampsie, o complicație care poate pune în pericol și viața ta și viața micuțului.

Pentru asta, medicul va recomanda analize care arată dacă există un nivel crescut de proteină în urină, un semn al acestei afecțiuni. De asemenea, tot analizele de urină vor arăta dacă nu cumva suferi de vreo infecție urinară, problemă destul de des întâlnită la gravide.

3. Ce înseamnă scorul APGAR

Un motiv de îngrijorare pentru proaspetele mămici este scorul APGAR pe care îl primește copilul imediat după naștere. Cum nu toți copiii primesc nota 10, iar medicii nu prea au timp să le explice mamelor ce înseamnă fiecare notă, mămicile încep să se teamă că micuțul lor are probleme de sănătate. Din fericire, de cele mai multe ori nu au niciun motiv de îngrijorare.

Scorul APGAR este un test pe care medicul neonatolog îl face bebelușului la un minut și la cinci minute după naștere. Nota este dată în funcție de mai mulți factori pe care îi analizează medicul. Scorul maxim este 10, dar puțini copii îl primesc, pentru că rareori corespund perfect la toate aspectele evaluării.

Criteriile de care ține cont medicul alcătuiesc literele denumirii testului - APGAR. Iată care sunt acestea:
A - activitatea musculară
P - pulsul
G - grimasa, răspunsul la stimuli
A - aspectul (culoarea pielii)
R - respirația

Un scor APGAR cuprins între 7 și 10 este considerat perfect normal și nu există motive de îngrijorare. Un alt detaliu esențial este că acest test evaluează doar starea copilului imediat după naștere și nu poate prezice starea lui de sănătate pe viitor.

4. Cât timp ar trebui să alăptezi

Părerile sunt destul de împărțite pe acest subiect, pentru că unele mămici aleg să-și alăpteze copilul chiar și până la 2-3 ani. Experții recomandă însă ca o mămică sănătoasă să alăpteze cel puțin 6 luni, perioadă în care copilul nu are nevoie de altă hrană.

Desigur, în primele luni va trebui să-ți alăptezi mai des pruncul, la fiecare 2-3 ore, chiar și noaptea, dacă micuțul se trezește din somn. Apoi intervalul va începe să se rărească, iar atunci când vei decide că vrei să oprești alăptarea, trebuie să faci acest lucru treptat, începând corect și diversificarea alimentației.

5. Cum organizezi diversificarea

Veșnicul subiect de discuții între mămici este modul în care trebuie făcută diversificarea la bebeluși. Desigur, cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru și apoi să urmărești și cum reacționează micuțul tău la noile alimente introduse.

Dacă nu ai probleme cu alăptarea, e bine să începi diversificarea după ce bebe a împlinit 6 luni. Dacă nu mai poți alăpta și folosești formulă de lapte pentru cel mic, atunci discută cu medicul, pentru că e posibil să îți recomande să începi mai devreme diversificarea.

Primele alimente care trebuie incluse în dieta copilului sunt:
Cereale cu lapte, alese în funcție de vârsta celui mic
Piureuri de fructe (banane, mango, pere)
Piureuri de legume fierte (morcovi, cartofi, dovleac, mazăre)
Supe de legume
Brânză de vaci
Iaurt degresat

După 10 luni, bebe poate mânca și ou fiert, iar după 1 an nu ar trebui să mai existe alimente interzise, dacă micuțul nu are alergii sau intoleranță la anumite produse. Desigur, nu trebuie să îi dai alimente prăjite, bogate în grăsime, dulciuri procesate, prea multă pâine, produse de patiserie sau mezeluri. Dacă tu ai o dietă echilibrată și sănătoasă, îi poți oferi și copilului tău același meniu.

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada sarcinii și primele luni din viața micuțului tău. Nu uita că trebuie să discuți cu medicul tău sau cu medicul pediatru de îndată ce observi vreo problemă și să nu te bazezi pe sfaturile date de rude sau prietene. Ce a funcționat bine la ele s-ar putea să fie contraindicat pentru tine sau pentru copilul tău.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi
  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi

  HPV sau virusul papiloma uman este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor este inofensiv și dispare de la sine, însă pot exista și...

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)
  5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)

  Grupa de sânge A2 este destul de frecvent întâlnită, alături de 0, și poate primi transfuzii de sânge atât de la grupa A, cât și de la grupa 0....

  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

  Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

  9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină
  9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

  Sarcina este precum o călătorie lungă, marcată de bucurie, de entuziasm, dar și de îngrijorări și temeri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, te poți lovi de...

  Constipația în sarcină afectează fătul? Ce trebuie să știi
  Constipația în sarcină afectează fătul? Ce trebuie să știi

  Constipația este o problemă întâlnită frecvent în rândul femeilor însărcinate și poate apărea și în perioada post-partum. Statisticile arată că...

  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului
  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului

  Viața cu un nou-născut nu este perfectă. E plină de suișuri și coborâșuri, de lacrimi, sughițuri și o mulțime de griji din partea părinților. Un rollercoaster de emoții,...

  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară
  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară

  Mămicile de băieți au multe emoții când vine vorba de creșterea pruncului lor. A avea un băiat nu este deloc același lucru cu a avea o fată, fiind vorba despre comportamente,...

  © 2022 Qbebe