5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului

Andrada Popa

Venirea pe lume a unui copil schimbă radical viața de cuplu, dar și modul în care tu, ca viitoare mămică, ai grijă de sănătatea ta. Ești mult mai atentă la ce mănânci, te îngrijești cât poți de bine, te odihnești și respecți cu strictețe indicațiile medicului.

Urmează cea mai frumoasă perioadă din viața ta, dar și cea mai delicată. Cu siguranță vor fi momente mai dificile, te vei confrunta cu întrebări, îți vei face griji. Iată care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și despre primul an din viața bebelușului. În acest fel îți va fi mai ușor să înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău și al micuțului tău abia venit pe lume.

1. Ce ecografii de sarcină vei face

Dacă ai făcut deja testul de sarcină și medicul ginecolog ți-a confirmat că vei avea un bebe, e momentul să te pregătești pentru ecografiile de sarcină. Vor fi mai multe, la intervale de timp stabilite de medicul tău și trebuie să știi că există mai multe tipuri de ecografii de sarcină:

Ecografia transvaginală: se face în stadiile incipiente ale sarcinii sau spre final, pentru a măsura mai precis lungimea colului uterin.
Ecografia Doppler: oferă detalii importante despre circulația sanguină a bebelușului.
Ecografia 2D: este tipul cel mai frecvent de ecografie.
Ecografia 3D: este un tip mai avansat de ecografie, care surprinde în detaliu bebelușul, asemeni unei fotografii. Dincolo de efectul emoțional deosebit pe care îl va avea asupra ta această investigație, care îți va permite să privești chipul copilului tău încă nenăscut, ea oferă informații foarte utile și pentru medic: poate diagnostica posibile anomalii faciale sau defectele de tub neural.
Ecografia 4D: este o ecografie 3D la care a fost adăugată o dimensiune suplimentară - timpul. Aceasta îți arată imaginile în mișcare, în timp real, asemeni unui film. De obicei, medicul va înregistra aceste imagini pe un CD, pe care îl poți păstra ca amintire. De asemenea, această ecografie îl ajută pe medic să afle dacă bebe se dezvoltă normal sau dacă sunt vizibile malformații congenitale.
Ecografia morfologică (sau morfologia fetală): se face în al doilea trimestru de sarcină și are ca scop monitorizarea dezvoltării copilului. Ecografia se realizează prin tehnologie 3D sau 4D și este considerată cea mai importantă investigație din timpul sarcinii.

2. Ce analize de sânge și urină vei face

La fel de importante ca ecografiile sunt analizele de sânge și de urină pe care ți le va recomanda medicul tău, pe tot parcursul sarcinii. Ele sunt obligatorii, pentru că pot diagnostica din timp afecțiuni precum diabetul, hepatita sau anemia, care pot afecta bebelușul din burtică.

De asemenea, medicul îți va monitoriza tensiunea arterială și va urmări dacă nu cumva există un risc de preeclampsie, o complicație care poate pune în pericol și viața ta și viața micuțului.

Pentru asta, medicul va recomanda analize care arată dacă există un nivel crescut de proteină în urină, un semn al acestei afecțiuni. De asemenea, tot analizele de urină vor arăta dacă nu cumva suferi de vreo infecție urinară, problemă destul de des întâlnită la gravide.

3. Ce înseamnă scorul APGAR

Un motiv de îngrijorare pentru proaspetele mămici este scorul APGAR pe care îl primește copilul imediat după naștere. Cum nu toți copiii primesc nota 10, iar medicii nu prea au timp să le explice mamelor ce înseamnă fiecare notă, mămicile încep să se teamă că micuțul lor are probleme de sănătate. Din fericire, de cele mai multe ori nu au niciun motiv de îngrijorare.

Scorul APGAR este un test pe care medicul neonatolog îl face bebelușului la un minut și la cinci minute după naștere. Nota este dată în funcție de mai mulți factori pe care îi analizează medicul. Scorul maxim este 10, dar puțini copii îl primesc, pentru că rareori corespund perfect la toate aspectele evaluării.

Criteriile de care ține cont medicul alcătuiesc literele denumirii testului - APGAR. Iată care sunt acestea:
A - activitatea musculară
P - pulsul
G - grimasa, răspunsul la stimuli
A - aspectul (culoarea pielii)
R - respirația

Un scor APGAR cuprins între 7 și 10 este considerat perfect normal și nu există motive de îngrijorare. Un alt detaliu esențial este că acest test evaluează doar starea copilului imediat după naștere și nu poate prezice starea lui de sănătate pe viitor.

4. Cât timp ar trebui să alăptezi

Părerile sunt destul de împărțite pe acest subiect, pentru că unele mămici aleg să-și alăpteze copilul chiar și până la 2-3 ani. Experții recomandă însă ca o mămică sănătoasă să alăpteze cel puțin 6 luni, perioadă în care copilul nu are nevoie de altă hrană.

Desigur, în primele luni va trebui să-ți alăptezi mai des pruncul, la fiecare 2-3 ore, chiar și noaptea, dacă micuțul se trezește din somn. Apoi intervalul va începe să se rărească, iar atunci când vei decide că vrei să oprești alăptarea, trebuie să faci acest lucru treptat, începând corect și diversificarea alimentației.

5. Cum organizezi diversificarea

Veșnicul subiect de discuții între mămici este modul în care trebuie făcută diversificarea la bebeluși. Desigur, cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru și apoi să urmărești și cum reacționează micuțul tău la noile alimente introduse.

Dacă nu ai probleme cu alăptarea, e bine să începi diversificarea după ce bebe a împlinit 6 luni. Dacă nu mai poți alăpta și folosești formulă de lapte pentru cel mic, atunci discută cu medicul, pentru că e posibil să îți recomande să începi mai devreme diversificarea.

Primele alimente care trebuie incluse în dieta copilului sunt:
Cereale cu lapte, alese în funcție de vârsta celui mic
Piureuri de fructe (banane, mango, pere)
Piureuri de legume fierte (morcovi, cartofi, dovleac, mazăre)
Supe de legume
Brânză de vaci
Iaurt degresat

După 10 luni, bebe poate mânca și ou fiert, iar după 1 an nu ar trebui să mai existe alimente interzise, dacă micuțul nu are alergii sau intoleranță la anumite produse. Desigur, nu trebuie să îi dai alimente prăjite, bogate în grăsime, dulciuri procesate, prea multă pâine, produse de patiserie sau mezeluri. Dacă tu ai o dietă echilibrată și sănătoasă, îi poți oferi și copilului tău același meniu.

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada sarcinii și primele luni din viața micuțului tău. Nu uita că trebuie să discuți cu medicul tău sau cu medicul pediatru de îndată ce observi vreo problemă și să nu te bazezi pe sfaturile date de rude sau prietene. Ce a funcționat bine la ele s-ar putea să fie contraindicat pentru tine sau pentru copilul tău.

 

Articolul urmator
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină
    9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

    Sarcina este precum o călătorie lungă, marcată de bucurie, de entuziasm, dar și de îngrijorări și temeri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, te poți lovi de...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

    O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină
    Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

    Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau...

    © 2024 Qbebe