- 1. Trezirile dese in timpul noptii sunt normale si necesare
- 2. Este perfect normal sa iti ajuti copilul sa adoarma
- 3. Bebelusul trebuie sa doarma in conditii de siguranta
- 4. Este OK ca bebelusul sa doarma in patul tau
- 5. Nu lasa bebelusul sa planga, in speranta ca va adormi
- 6. Introducerea alimentelor solide nu va ajuta bebelusul sa doarma mai mult
- 7. Alapteaza-ti sau hraneste-ti bebelusul la cerere
- 8. Cu timpul bebelusul va invata sa adoarma singur si sa doarma bine!
Iata cateva lucruri despre somnul bebelusului care te vor ajuta sa te odihnesti mai bine, odata ce vei scapa de sentimentul de vinovatie ca nu actionezi sau reactionezi corespunzator:
1. Trezirile dese in timpul noptii sunt normale si necesare
Ar fi fost minunat daca bebelusii s-ar naste cu o eticheta pe frunte care sa scrie: o sa dorm singur la 3 ani. Insa copiii care nu adorm singuri si au nevoie de un ritual nu inseamna ca sunt rasfatati sau ca sunt obraznici, asa cum sunt numiti de bunica sau de tatic. Sunt fiinte umane care au dreptul sa se acomodeze cu mediul inconjurator in propriul ritm.
In jurul valorii de 80% bebelusii in varsta de trei luni se trezesc noaptea si au nevoie de ajutor pentru a adormi din nou. La sase luni, 75% dintre copiii se trezesc noaptea regulat si au nevoie de ajutor sa adoarma la loc. La varsta de un an, jumatate din copiii inca se trezesc noaptea si nu adorm din nou singuri, au nevoie de unul din parinti.
Ciclurile de somn si etapele de trezire ale unui bebelus sunt diferite de cele ale unui adult. Un bebelus initial se trezeste din 3 in 3 ore fie ca este zi sau nopate, apoi treptat se stabileste un ritm echilibrat alcatuit din etape de somn scurte in timpul zilei si etape de somn nocturn mai indelungate. Trezirile bebelusului in timpul noptii sunt o parte sanatoasa si normala in dezvoltarea copilului, mai degraba decat o "problema".
2. Este perfect normal sa iti ajuti copilul sa adoarma
Mamele sunt frecvent avertizate impotriva alaptarii bebelusilor pentru a adormi, fenomenul fiind numit "asociatie de somn negativ", dar ce ar putea fi mai pozitiv, mai frumos si mai natural decat sa-i permiti copilului tau sa adoarma linistit la sanul fiintei cei mai dragi, mamica lui?
Trecerea la somn este mai dificila pentru copii decat pentru adulti, pentru ca bebelusii trec in etapa somnului activ prima data. Contrar a ceea ce multi oameni cred, bebelusii nu sunt fiinte umane concepute sa mearga la culcare fara ajutor. Este, de fapt, o nevoie de baza, pentru un copil sa aiba contact fizic cu o alta persoana atunci cand incearca sa adoarma. Deci nu este nimic gresit daca iti hranesti bebelusul cu scopul de a il ajuta sa doarma. Este perfect natural. Ignora-i pe cei care iti spun ca ii vei creea obiceiuri proaste copilului tau. Pe masura ce creierul bebelusului se maturizeaza, el va fi in cele din urma capabil sa adoarma fara ajutor.
3. Bebelusul trebuie sa doarma in conditii de siguranta
Pentru a reduce riscul de sindrom al mortii subite infantile (SIDS), urmeaza aceste linii directoare:
o Cea mai sigura pozitie in timpul somnului pentru un bebelus este pe spate.
o Foloseste pentru patut o saltea tare (fara perna). Nu folosi paturi sau ceasafuri mari, pentru a evita ca bebelusul sa se infoasoare in ele si sa se sufoce. Achizitioneaza lenjerii special create pentru patutul bebelusului. Si atunci cand il acoperi, pune paturica de la piept in jos, nu pana la gat.
o Evita supraincalzirea camerei: mentine temperatura camerei ei de la 20 grade C. Lasa bebelusul cu capul descoperit, pe timp de noapte. Este normal ca mainile si picioarele bebelusului sa fie un pic mai reci decat restul corpului bebelusului.
o Nu folosi paturi electrice sau sticle cu apa calda in patul copilului si pozitioneaza patul departe de sistemele de incalzire sau de lumina directa a soarelui.
o Riscul de a interveni sindromul mortii subite este cel mai mic atunci cand bebelusul doarme in camera parintilor, in primele 6 luni.
4. Este OK ca bebelusul sa doarma in patul tau
|
Copii au dormit cu parintii lor de mii de ani. Este locul cel mai sigur, cel mai natural, convenabil si logic pentru un copil sã doarma. Se estimeazã ca 72% din parinti dorm cu bebelusii la un moment dat in timpul primelor 12 saptamani de viata. Doar ca in epoca moderna oamenii au inceput sa creada ca bebelusii ar trebui sa doarma separat de parintii lor. Cele mai multe dintre probleme de somn ale copilului cu care parintii de confrunta in ziua de azi se datoreaza faptului ca insista ca bebelusii sa doarma singuri. Exista o multime de dovezi cum ca este benefic pentru bebelusi sa doarma cu parintii lor. De ce? Pentru ca este dovedit stiintific ca odata ce bebelusul doarme cu mama sa ciclurile de somn devin sincronizate, bebelusii plang mai putin, alaptarea are loc pe termen indelungat, iar mamele regleaza temperatura corpului bebelusului fata sa se treazeasca peste noapte. De asemenea, s-a demonstrat ca mamele care alapteaza si co-dorm cu bebelusul dorm mai multe ore in timpul noptii decat mamele care isi hranesc copilul cu biberonul si dorm separat de bebelus. |
5. Nu lasa bebelusul sa planga, in speranta ca va adormi
Metoda de a lasa copilul sa planga ca va adormi pana la urma este foarte des folosita in societatea occidentala -, dar de obicei este traumatizanta pentru ambii parinti si in special si pentru copii. Se poate arata ca metoda poate fi daunatoare copilului pe termen lung si este descurajata de catre cei mai multi dintre psihologi.
Bebelusii au nevoie sa stie ca vei veni la el atunci cand plange. Acest lucru este necesar pentru supravietuirea fizica si bunastarea emotionala, si, prin urmare, simtamantul parental este "programat", sa raspunda la plansul copilului lor.
Lasand bebelusul sa planga singur in camera in timpul noptii il poate face sa-si piarda increderea in parinti si sa se simta extrem de neajutorat, speriat si nelinistit. Hormonii de stres sunt secretati in cantitati uriase in acele moment si acestia au multe implicatii fiziologice.
Formarea de obiceiuri sanatoase de somn poate face ca aceasta sa fie cea mai dificila parte in educatia parentala mai tarziu, chiar la varsta adulta. Intotdeauna exista modalitati mai bune de rezolvare a problemelor de somn ale bebelusului.
6. Introducerea alimentelor solide nu va ajuta bebelusul sa doarma mai mult
Mamele sunt presate de tatic si in special de la rude mai in varsta, sa treaca copilul pe alimente solide cat mai devreme (cum ar fi cerealele), pentru ca il ajuta sa adoarma. Aceasta este o poveste din batrani care a fost infirmata de studii medicale. S-a demonstrat ca introducerea alimentelor solide mai inainte de 4-6 luni in dieta bebelusului il expune la riscul de a avea probleme de sanatate serioase.
Pe masura ce sistemul digestiv se maturizeaza, bebelusii sunt capabilisa doarma mai mult pe timpul noptii, fara sesiuni de hranire. Acesta este un proces gradual, biologic care nu poate fi grabit de-a lungul primului an de viata.
7. Alapteaza-ti sau hraneste-ti bebelusul la cerere
Orice sfat pentru a programa sesiunile de hranire ale unui copil este depasit, incorect si potential daunator - nu se bazeazã pe nevoile reale ale sugarilor. Noi cercetari ne arata ca fiecare cuplu format din mama si copilul sau isi determina un ritm propriu, care nu poate fi prescris sau reglementat de ceas. Ignora-i pe cei care iti spun altfel - sunt prost informati.
Sesiunile de hranire cu biberonul sau alaptare la san frecvente sunt normale si de asteptat in primele luni de viata, dar si mai apoi. Nou nascutii trebuie sa fie hraniti de 8 pana la 12 ori pe zi. Ei au nevoie sa fie hraniti atunci cand prezinta semne (nu astepta pana plange de foame). Si nu in ultimul rand permite-i bebelusului sa isi stabileasca propriul ritm.
8. Cu timpul bebelusul va invata sa adoarma singur si sa doarma bine!
Majoritatea parintilor au auzit comentarii de genul, "Daca nu faci XYZ, copilul nu va ..." sau "... copilul va fi întotdeauna ..." Acest lucru, in mod evident, nu este adevarat. Se pare ca problemele de somn in randul copiilor apar la 3 sau 4 ani singure, fara ca tu sa faci ceva gresit. Desi nu ai facut nimic pentru a ii incuraja trezirile peste noapte, acestea apar si nu ai ce face.
Insa, tu, ca parinte trebui sa iei in considerare faptul ca trezirea noaptea in primii ani de viata ai copilului este un lucru normal si chiar sanatos. Acesti copii nu sunt obraznici sau manipulatori, ei se comporta in mod corespunzator, conform trairilor si ritmului lor biologic.
Bebelusii si copiii mici, in general, nu dorm bine. Cu cat vom accepta acest lucru mai repede, cu atat mai repede ne vom opri in a vedea un copil vigilent ca un semn de esec pentru un parinte.
Ai incredere in instinctele, poate ai un copil mai sensibil! Si in ultimul rand nu uita sa-ti pastrezi sentimentul de perspectiva - este o etapa in viata ta, care va trece.
Tu cum iti ajuti bebelusul sa adoarma?