Tinerele care urmează să devină mămici, dar și viitorii tătici au foarte multe așteptări de la cum va arăta viața de părinte. Numai că, de cele mai multe ori, așteptările sunt nerealiste, iar părinții rămân cu un gust amar asupra realității de a crește un copil.
În jurul ideii de a fi părinte trenează foarte multe mituri, de aceea este bine să le știți dinainte pentru a vă coborî puțin ștacheta în ceea ce privește idealul de a fi mama sau tatăl perfect/ă.
1. Legătura părinte copil se creează imediat după naștere
Unul din cele mai frecvente mituri este acela că îndată ce mama își pune copilul la sân sau tatăl își ia copilul în brațe, se creează o legătură între părinte și bebeluș.
Se poate întâmpla ca părintele să nu se îndrăgostească din prima de micuțul pe care îl ține în brațe, mai ales că în primele ore după naștere bebelușii plâng, au fața umflată și nu sunt chiar atât de drăgălași cum par în poze.
Așadar, dacă nu îți place de copilul tău de la bun început, nu ești un părinte rău. Faptul că te așteptai să ții în brațe un copil care arată perfect și îți zâmbește din primul moment, iar realitatea este alta, îți justifică oarecum reacția.
Nu te teme! Legătura dintre părinte și copil va fi creată în timp, iar dragostea se va intensifica pe parcursul interacțiunii cu noul membru al familiei.
2. Te vei bucura de fiecare clipă alături de copilul tău
Desigur, a fi părinte este o binecuvântare. Poate că în mare parte a timpului îți place la nebunie să fii părinte. Dar sunt momente în viața fiecărui om, mai ales pentru cuplurile care devin părinți pentru prima dată, când creșterea copilului se va dovedi foarte dificilă.
Colicii, nopțile nedormite, alăptarea, faptul că bebelușul nu pare că îți zâmbește sau interacționează prea mult cu tine, dar are nevoie de atenție 24 din 7 sunt motive suficiente să simți nevoia să iei o pauză de la viața de părinte.
Nu te îngrijora! Ceea ce simți este complet normal. Gândește-te că pășești pe un teritoriu complet nou privind titulatura nobilă de părinte care vine și cu provocări, nu numai cu bucurii.
Este posibil ca uneori să te simți chiar nefericit, dar atunci trebuie să cauți ajutor din specializat sau din partea apropiaților. Dacă ajungi să nu te bucuri în mare parte a timpului de statutul de părinte, mai mult ca sigur ești copleșit de depresia postpartum.
Ce inseamna sa fii parinte? Cele mai amuzante si sincere definitii
3. Alăptarea este un proces care vine natural
Nimic mai fals! Alăptarea este într-adevăr un proces natural, pe care atât oamenii, cât și majoritatea mamiferelor îl adoptă pentru a-și hrăni puii, dar asta nu înseamnă că este și ușor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă: copilul să fie pus la sânul mamei încă din primele ore după naștere, ba chiar în camera de naștere. Instinctul copilului de a găsi sânul și de a suge lăpticul este foarte puternic imediat după naștere.
Dar trebuie să aveți în vedere că alăptarea nu este deloc ușoară. Atât mama, cât și copilul, învață cum să o facă și poate că nu va fi un sentiment perfect din prima zi sau din prima săptămână de viață.
Poate că vor exista probleme precum atașarea necorespunzătoare sau răni la sân, dar mamele pot cere ajutor specializat din partea unei consultant de alăptare dacă nu vor să se dea bătute în a-și atinge țelul.
4. Te vei putea descurca cu toate de unul singur
Mai presus de a fi părinți, mama și tata sunt oameni și au nevoie de ajutor. Nu este vorba numai de ajutor specializat în privința anumitor probleme, ci de ajutor real venit din partea celor din jur sau membrilor familiei.
Părinții au nevoie să mănânce bine, să se odihnească corespunzător, să iasă puțin la aer, să-și facă cumpărăturile, iar în tot acest timp trebuie să existe o persoană de sprijin. Așa că nu este nicio rușine în a cere ajutorul bunicilor, mătușilor, verișoarelor sau prietenilor pentru lucruri banale.
Un alt lucru foarte important este legat de relațiile de prietenie. Dacă prietenii sau prietenele părinților nu sunt încă părinți, atunci cu siguranță legătura se va mai răci după naștere. La fel și legătura cu colegii de serviciu se va schimba, pentru că părinții au alte priorități.
Dacă prietenii sau familia nu sunt acolo să ajute tinerii părinți, aceștia se vor simți singuri și neputincioși în fața provocărilor. Este indicat ca tinerele mămici sau tătici să își creeze un nou cerc de prieteni printre părinții de la locurile de joacă pe care le frecventează.
Primul an de viață al copilului însă, vine cu singurătate pentru părintele care își petrece cel mai mult timp cu nou-născutul acasă.
5. Nu e normal să îți dorești o pauză de la copil
Atunci când devii părinte nu mai ai absolut deloc timp pentru tine. Sunt multe mămici care susțin că nu au timp nici să facă un duș sau să mănânce corespunzător. Sunt părinți care recunosc că nu au mai stat la cină cu partenerul sau partenera de luni bune după venirea pe lumea bebelușului.
Nu este un lucru de care părinții trebuie să se rușineze. Faptul că vor să ia o pauză de câteva zeci de minute sau de câteva ore de la grijile și stresul provocat de creșterea copilului este un lucru absolut normal.
Chiar și câteva minute petrecute în camera alăturată sau în cada cu apă fierbinte pot însemna foarte mult pentru mamă sau tată.
6. Dacă bebelușul plânge, cu siguranță tu faci ceva greșit
Toți copiii plâng. E în natura lor. Punct! Plânsul este modul prin care copilul își comunică nevoile și nemulțumirile. Părinții nu fac nimic greșit dacă bebelușul plânge fără oprire.
Atâta timp cât este spălat, curat, schimbat de scutec, sătul, nu are semne vizibile de boală, nu are febră, bebelușul poate plânge din mai multe cauze. Ține cont că tu ai făcut tot ce ți-a stat în putință să îl alini.
Deși nu este o meserie reglementată de Codul Muncii nicăieri în lume, părinții simt că fac treaba câtorva oameni în fiecare zi. Pe bună dreptate, aducerea pe lume a unui copil și creșterea lui este o decizie foarte importantă care impactează întreaga viață a adulților.
Nimeni nu spune că ce este frumos și înălțător, trebuie să fie și ușor. Având aceste mituri în vedere, vă dorim să puteți trece mai ușor peste provocările primilor ani de viață ai copilului.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: insider.com