Ce trebuie sa faci seara pentru ca bebelușul sa aibă un somn liniștit

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Care sunt secretele unei familii fericite? Momente petrecute împreună, multă grijă, joacă și zâmbete, amintiri frumoase, chiar și mici supărări, dacă ai pe umărul cui să plângi. Dar mai este un ingredient-minune, esențial pentru toată lumea: un somn liniștit și revigorant. Însă, pentru ca mama și tata să se bucure de odihna binemeritată, este necesar să învețe câteva trucuri care să garanteze somnul liniștit al bebelușului. În cele ce urmează vom dezvălui ce trebuie să faci, seară de seară, pentru a-i modela micuțului tău cele mai sănătoase condiții, pentru un somn ca-n povești.

Nimic nu este mai frumos pentru o mamă decât să-și privească bebelușul dormind. Somnul lui este prilej de relaxare, de amintiri duioase și planuri de viitor. În plus, ce-și poate dori mai mult un parinte, decât o noapte întreagă de somn neîntors, pentru bebeluș și pentru sine? Din păcate, lucrurile nu sunt totdeauna atât de simple. Chiar dacă primele luni, cu nopți nedormite și griji, au trecut, nu înseamnă că nu vei mai avea parte de ore de aventuri nocturne, în care tu abia îți mai ții ochii deschiși, în vreme ce micul explorator este cât se poate de treaz și pus pe șotii. Tiparele de somn diferă mult de la un copil la altul. Unii copii dorm întreaga noapte, alții doar în reprize scurte; unii adorm imediat ce îi așezi în pătuțul lor, alții au nevoie de o perioadă mai lungă, înainte de a se cufunda într-un somn profund.

bebe doarme

Vestea bună este că poți modela felul în care bebelușul tău doarme, creând anumite obiceiuri și rutini prin care să-i asiguri un somn liniștit. Există o adevărată știință a somnului la copii, iar dacă vei cunoaște mai multe detalii, îți va fi mai ușor să decizi ce strategii poți folosi, pentru un somn bun la bebeluș și la întreaga familie. Te-ai gândit, de exemplu, cât de importantă este legătura dintre hrană și somn? Pentru bebelușul la care alăptatul este suplimentat cu o formulă de lapte, compoziția acesteia este esențială. Un lapte praf obișnuit poate fi cauza unui somn agitat, poate determina constipație și iritabilitate. Este important să alegi o formulă gândită special pentru a-i crea micuțului confort și relaxare. Humana Lapte praf de noapte cu cereale este conceput în urma unor studii atente, pentru a asigura deopotriva aport nutritiv și o digestie ușoară, astfel încât este o alegere ideală pentru nopți fără grijă.

Iată care sunt secretele unui somn liniştit la bebeluş, care înseamnă totodată odihnă şi seninătate pentru tine:

Setează ceasul intern al bebelușului

Ritmul noapte-zi nu este înnăscut, bebelușul trebuie să-l învețe, astfel încât perioadele sale de somn nocturn sa fie mai lungi și mai odihnitoare. Din fericire, acest lucru este la îndemâna părinților. Studiile au arătat că bebelușii se adaptează mult mai repede la diferențele circadiene când părinții le oferă indicii specifice că este vremea de joacă sau de somn. Astfel, este bine să asiguri micuțului un mediu cât mai luminos pe timpul zilei, să-l implici în activități stimulative, consolidând astfel o asociere între lumina zilei și starea activă. Când vine seara, protejează copilul de lumina artificială, care este un semnal ce întârzie relaxarea și somnul. În acest fel, obții un control mai mare asupra ritmurilor interne ale bebelușului și îl poți îndruma cu mai multă ușurință către somn. O cameră liniștită în semiîntuneric, așternuturi moi, o muzică blândă - acesta este mediul propice, care pentru copil se va asocia în mod automat cu odihna. Daca este necesară lumina, pentru diferite activități, precum hranirea sau schimbatul scutecelor, ai grijă să folosești filtre care nu permit trecerea luminii albastre, ce interferează cu somnul. Nu uita de efectul stimulativ al ecranelor de televizor și computer, îndepărtând astfel de surse din apropierea copilului, la ora de culcare.

bebe cu mama

Introdu o anumită rutină de culcare

Creează un set de ritualuri care să inducă o stare de relaxare, premergătoare somnului. Astfel, stabilește o oră anume pentru masa de seară și respect-o, pregătește o baie călduță pentru bebeluș, petrece 10- 15 minute cu micuțul, spunându-i o poveste sau stând pur și simplu lângă el si ascultând o muzică liniștitoare, fă-i un masaj blând. Toate aceste ritualuri devin o adevărată punte care-l conduce pe copil în lumea viselor. Ele creează siguranță și sentimentul de cuib, făcând ca somnul micuțului să devină un adevărat rasfăț.

Masa de seară este esențială

Masa de seară reprezintă o adevărată cheie pentru un somn liniștit. Este posibil ca bebelușul să se trezească de 1-2 ori pe noapte și să mănânce. Fie că alăptezi încă și folosești un supliment de lapte, fie că utilizezi numai laptele praf, este absolut necesar să iei în considerare cea mai potrivită formulă, creată special pentru alimentația nocturnă a bebelușului. Din acest punct de vedere, Humana Lapte praf de noapte cu cereale este tot ceea ce își poate dori o mamă, garantând o hrană sățioasă, urmată de un somn fără probleme. Humana Lapte praf de noapte este ideal cănd ai deja un voinicel de 6 luni, putând fi folosit în continuarea oricărui lapte de început. Conține fibre prebiotice, care apar și în laptele matern, ceea ce contribuie la o digestie ușoară și la sănătatea florei intestinale. Fulgii de hrișcă sunt un adaos ingenios, pentru că asigură o senzație de sațietate, astfel încât micuțul se va simți complet satisfăcut și se va întoarce cu ușurință la somn.

humana lapte de noapte În plus, Humana lapte praf de noapte este îmbogățit cu un complex de vitamine și minerale, menit să-l facă pe voinicul tău viguros ca-n povești. Orientează-te întotdeauna când alegi laptele de noapte după aceste mici secrete, care au în spate o întreagă știință și sunt menite să ofere calitate și confort în viața familiei. Poți practica, în plus, așa numitul dream feeding: fără să trezești complet bebelușul, îi poți da să mănânce chiar înainte să adormi. În felul acesta, crește timpul până la următoarea masă și vă bucurați de mai multă odihnă.

Evită contactul vizual și conversațiile cu bebelușul, dacă se trezește

Chiar dacă mesele nocturne sunt inevitabile, nu le face prea distractive. Dacă îl privești drăgăstos în ochi sau îl alinți prea tare, poate fi un adevarat semnal pentru pitic că este vremea să se trezească de-a binelea. Încearcă să fii cât mai blândă și cât mai ...plictisitoare. Asta este puțin cam greu, pentru că tu ești, cu siguranță, cel mai fascinant lucru din viața bebelușului. Chiar și dacă îți întâlnește privirea, mititelul poate deveni Speedy Gonzales. Vocea mamei funcționează adesea ca un semnal de trezire pentru bebeluș. Așa că, dacă îți dorești să adoarmă repede după masă, menține lumina cât mai scăzută, evită să vorbești și nu da semnale că este vremea de distracție.

Nu forța bebelușul să doarmă

Dacă micuțul tău nu pare somnoros, nu încerca să-l faci să adoarmă. În primul rând, îl stimulezi și mai tare, în al doilea rând creezi o senzație de conflict, care va fi asociată cu ora de somn. Încearcă să aplici ritualurile de culcare, dar, dacă bebelușul este prea vioi, le poți amâna o perioadă. În momentul în care observi că dă semne de oboseală, reîncepe rutina cu activități calme, liniștitoare, plăcute.

Timpul special de dinainte de culcare

Poți îmbogăți ritualurile de culcare cu momente încarcate de emoții pozitive, care aduc siguranță și fericire, atât pentru bebeluș cât și pentru tine. Nimeni nu adoarme ușor dacă se simte anxios sau iritabil, iar copiii mici nu sunt diferiți de noi, adulții, în această privință. Așa că, înainte de somn, asigură-te că puiul tău se simte protejat, mulțumit și iubit. Ai grijă la propria stare emoțională, pentru că stresul mamei este contagios pentru bebeluș. Concentrează-te pe legătura dintre tine și ființa plăpândă pe care o ții în brațe, pe starea de bine, pe unicitatea momentelor pe care le trăiești. Și nu uita că ai alături aliați de nădejde, precum Humana Lapte praf de noapte cu cereale, care trebuie să devină o parte nelipsită din rutina de seară a unui somn liniștit, pentru tine și bebeluș.

Surse: https://www.parentingscience.com; https://www.nhs.uk; https://www.babysleepsite.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie
  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie

  Pe lista de dorințe pentru 2021 a familiilor tinere, cu bebeluși de doar câteva luni sau chiar nou-născuți, somnul se regăsește cu siguranță printre priorități. Majoritatea...

  Cea mai importantă vitamină pentru un somn liniştit
  Cea mai importantă vitamină pentru un somn liniştit

  Alături de prezența unor rutine zilnice bine puse la punct, nutienții sunt și ei de mare ajutor când vine vorba despre asigurarea unui somn sănătos. Printre aceștia se află și...

  Ghid de alăptare de la moașă: bebelușul trebuie să aibă minim 8 supturi în 24 de ore
  Ghid de alăptare de la moașă: bebelușul trebuie să aibă minim 8 supturi în 24 de ore

  Vei afla aici informații interesante despre tehnici și poziții de alăptare eficiente, informații prezentate de Livia Toboșaru, moașă, consultant lactație IBCLC și consultant...

  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață
  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață

  Ce determină o persoană să exceleze nu doar la locul de muncă, ci și pe plan personal? Cunoștințele, intuiția și viziune sunt cu siguranță niște atribute cheie. Însă ceea...

  Nu trebuie să schimbi obiceiurile de somn ale copilului, trebuie să îți schimbi tu așteptările
  Nu trebuie să schimbi obiceiurile de somn ale copilului, trebuie să îți schimbi tu așteptările

  Când devii părinte ajungi fără să vrei să înveți o mulțime de lucruri. Ajungi să te adaptezi, să îți schimbi viața pentru a face față provocărilor pe care le...

  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

  Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  © 2022 Qbebe